Deel

advertentie

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

Vijf dingen die je moet bedenken voordat je je kind een smartphone geeft

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Het brengt allerlei voordelen maar ook risico’s met zich mee. In dit artikel staan 5 dingen waar je rekening mee kunt houden voordat je je kind zijn of haar eerste telefoon geeft.

De eerste smartphone
Dit artikel is geschreven door Thomas van der Knijff, werkzaam bij Grownhub. Dit Nederlandse bedrijf heeft als doel om het aantal incidenten op het gebied van apps, (social)media en smartphones te verlagen. Zij richten zich daarbij op het geven van informatie over inzicht, kennis en controle aan ouders en verzorgers door middel van de Grownhub-app. Zodoende is Thomas veel te weten gekomen over het smartphonegebruik onder kinderen en jongeren.

De helft van de 9-jarigen heeft al een mobiel, op de leeftijd van 10 jaar is dat ruim tweederde en vanaf 11 jaar heeft nagenoeg ieder kind een eigen mobiel of smartphone. Maar wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven? Uiteraard is er de sociale druk want iedereen in de klas heeft er al eentje en dan wil jouw kind er ook één. Naast de voordelen die een smartphone met zich mee brengt, zijn er ook een hoop risico’s aan verbonden zoals sexting of overmatig smartphonegebruik.

Laatst stelde ik deze vraag aan mijn eigen dochters aan de keukentafel. De oudste van 8 jaar vond 12 een mooie leeftijd, de jongste (6 jaar) vond dat het afhangt van wie het is. Want, zo beredeneerde ze, sommige kinderen zijn nu eenmaal stom en andere lief. Daar heeft ze meteen een heel goed punt te pakken!

Geen vaste leeftijd
Er is namelijk geen specifieke leeftijd te geven wanneer een kind ‘klaar’ is voor een eigen telefoon. Jij kent je kind het beste, en jij zult als ouder moeten bepalen op welke leeftijd jouw kind de verantwoording aan kan én wanneer je hier zelf klaar voor bent. Toch kun je dit wel concreet maken.

De volgende 5 vragen kun je aan jezelf stellen. De antwoorden die je geeft, vertellen je of je kind klaar is voor een eigen telefoon óf waar jullie mee aan de slag kunnen gaan.

Vraag 1: Neemt mijn kind goede beslissingen?
Met stip op nummer 1. Kinderen hebben tot hun 20e verjaardag wat moeite met het inschatten van de gevolgen van hun beslissingen. Het stukje hersenen dat verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen is dan namelijk pas ‘af’. Bij de een is dit wat verder dan bij de ander. Kijk eens goed naar de beslissingen die je kind neemt. Hoe impulsief ze beslissen en reageren maar ook hoe ze redeneren. Wat ze ook aan smoesjes bedenken of beloven, dit is hun basishouding. Laat dit los op hoe ze zich gaan gedragen in appgroepjes en hoe ze met hun smartphone omgaan.

Vraag 2: Hebben jullie een vertrouwensband?
Kinderen maken fouten, daar zijn ze kind voor. Dat is maar goed ook. Wat belangrijk is, is dat jullie de juiste vertrouwensband hebben waarbij je kind als eerste naar jou toe komt voor hulp. Kun je met ze praten over gevoelige onderwerpen? Vertellen ze de waarheid? Wederzijds vertrouwen is essentieel, zeker bij het leren omgaan met (social)media, apps en smartphones.

Vraag 3: Houdt mijn kind zich aan afspraken?
Het lijkt een dooddoener, maar dan wel een belangrijke. Zeker als je je kind zijn of haar eerste smartphone geeft, horen daar regels en afspraken bij. Denk dan aan de schermtijd, delen van het wachtwoord en gebruik in het verkeer of sociale gelegenheden. Hoe zit dat normaal met afspraken? Bijvoorbeeld over huiswerk, tablet, TV of huishoudelijke klusjes? Houd je kind zich hieraan, worden de grenzen af en toe opgezocht of ben je de klassieke scheidsrechter die overal achteraan moet lopen? Pak dat beeld en je weet ongeveer wat je te wachten staat. Je kunt hiervoor een contract met je kind opstellen waarin je op een leuke manier regels opstelt.

Vraag 4: Waar heeft mijn kind de telefoon voor nodig?
Waarom denk je erover na om je kind een Androidsmartphone te geven? Gaat het om bereikbaar zijn, wil je altijd weten waar ze zijn of is het gewoon omdat iedereen er al een heeft? Dit is relevant omdat er heel snel naar een smartphone gegrepen wordt, maar als het alleen gaat om bereikbaar zijn, dan kun je ook een simpel mobieltje geven. Gaat het om te beginnen met berichtjes aan familie en wennen aan de mogelijkheden van een smartphone, dan is een Androidtablet een optie. Maak een zorgvuldige afweging in wat nodig is, wat leuk is en welke consequenties hieraan kleven zoals een abonnement, accessoires, et cetera.

Vraag 5: Ben ik (of zijn we) er klaar voor?
De laatste vraag is misschien wel de belangrijkste: de rol van jou/jullie als opvoeder. De regels en afspraken die jullie gaan maken, moeten ook nageleefd worden. Of je nou veel of weinig grenzen stelt, en hoe streng of relaxed je ook bent, zoals met veel andere zaken is consequent handelen van belang. Ook bij gescheiden partners of dergelijke situaties kan dit een lastig punt zijn, terwijl het juist een moment is dat kinderen sneller een eigen smartphone krijgen. Welke situatie dan ook, zorg dat je van tevoren samen op één lijn zit en geef dan pas een telefoon aan je kind. Het opstellen van een paar regels zoals genoemd bij punt 3 helpt daarbij. Kinderen verwachten dit overigens ook.

Als opvoeder heb je zelf natuurlijk een belangrijke voorbeeldrol. Als jij vaak met je smartphone in de weer bent, dan kun je hetzelfde gedrag van je kinderen verwachten en wordt het lastiger om hen daarop aan te spreken.

Controleer de antwoorden
Als het goed is, heb je na het beantwoorden van deze vragen een prima gevoel bij of je kind klaar is voor een eigen smartphone. Zo niet, dan geeft het je in ieder geval stof tot nadenken en de handvatten om samen met je kind aan de slag te gaan. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Bron: https://androidworld.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

21 februari 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

31 januari 2020

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 januari 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

24 januari 2020

Aanraking verlaagt je stresslevel

Tegenwoordig raken we onze smartphone vaker aan dan onze partner. Daarnaast groeit het aantal eenpersoonshuishoudens en daarmee ook gevoelens van eenzaamheid.

En… hoe staat het met jullie dry januari?

17 januari 2020

Moeilijker dan je dacht om te stoppen... dit artikel kan je helpen

"Ah joh, neem er nog eentje. Doe niet zo saai. Laat je eens lekker gaan.’"We hebben het bijna allemaal weleens mee gemaakt.

Wat een detox-dieet voor jou kan betekenen…

17 januari 2020

PCB’s, pesticiden en zware metalen verwijderen

Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit.

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald…

10 januari 2020

Het is te voorkomen én terug te draaien

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen.

Waarom iedereen 1 keer per week zou moeten zwemmen

10 januari 2020

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat we een gooi doen naar goede voornemens

Naast stoppen met roken, staat meer bewegen bij velen op het to do-lijstje. Misschien wil je afvallen, je lichaam versterken of wat aan je conditie doen.

Zo… klaar met de feestdagen, nu gaan we weer bewegen

3 januari 2020

Wat een simpele wandeling voor lichaam en geest kan betekenen

Wandelen kent bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Er gebeurt een aantal dingen met je lichaam wanneer je iedere dag zo’n 30 minuten zou wandelen.

En… hoe zit het met jouw goede voornemens?

3 januari 2020

Traditiegetrouw stromen de sportscholen deze maand weer vol, om aan het eind van de maand alweer een stuk leger te zijn

Veel goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is. Januari is dan ook de slechtste maand om met je voornemen te starten blijkt uit onderzoek.

Je wilt wel een kerstboom, maar niet de rotzooi…

20 december 2019

Bestellen doe je bij BonBonBoom op de Breelaan

Bij veel mensen staat de kerstboom al volledig versierd in huis. Nu is het de kunst om die boom - wanneer het een échte betreft - de komende weken...

Waarom dichtbij de zee wonen ons gelukkig maakt. Filmpje

20 december 2019

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend, maar...

Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel

De állerleukste kerstevenementen van 2019

13 december 2019

Op de bank hangen is geen optie...

Het is december en dat betekent dat er deze maand kerstmarkten, kerstevenementen en kerstfestivals plaatsvinden.

Gezellig met de familie rond de kersttafel?

13 december 2019

Tips... om het ook echt gezellig te houden

Stress, hoge verwachtingen, oude ruzies die ineens weer boven tafel komen... Meestal is het gezellig, maar de feestdagen kunnen ook...

Koufront in aantocht

29 november 2019

Zo kom jij zonder kou de winter door

In de koude herfst- en wintermaanden wil je het liefst emigreren naar een warm land. De regen, de kou en het donker buiten moedigen je...

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven…

29 november 2019

Verschil tussen Franse vrouwen en de rest van de wereld

Afgelopen zomer zei een kleine druktemaker van drieënhalf tegen me: "Jij bent oud". Zijn vader schrok en bood zijn excuses aan...

Zie je op tegen de komende feestdagen?

22 november 2019

Verplichte tradities en de verwachtingen...

Voor veel mensen zijn de feestdagen een periode waarin het verlies van een geliefde, kind, familielid of goede vriend extra wordt gevoeld.

Terug