Deel

advertentie

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

Vijf dingen die je moet bedenken voordat je je kind een smartphone geeft

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Het brengt allerlei voordelen maar ook risico’s met zich mee. In dit artikel staan 5 dingen waar je rekening mee kunt houden voordat je je kind zijn of haar eerste telefoon geeft.

De eerste smartphone
Dit artikel is geschreven door Thomas van der Knijff, werkzaam bij Grownhub. Dit Nederlandse bedrijf heeft als doel om het aantal incidenten op het gebied van apps, (social)media en smartphones te verlagen. Zij richten zich daarbij op het geven van informatie over inzicht, kennis en controle aan ouders en verzorgers door middel van de Grownhub-app. Zodoende is Thomas veel te weten gekomen over het smartphonegebruik onder kinderen en jongeren.

De helft van de 9-jarigen heeft al een mobiel, op de leeftijd van 10 jaar is dat ruim tweederde en vanaf 11 jaar heeft nagenoeg ieder kind een eigen mobiel of smartphone. Maar wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven? Uiteraard is er de sociale druk want iedereen in de klas heeft er al eentje en dan wil jouw kind er ook één. Naast de voordelen die een smartphone met zich mee brengt, zijn er ook een hoop risico’s aan verbonden zoals sexting of overmatig smartphonegebruik.

Laatst stelde ik deze vraag aan mijn eigen dochters aan de keukentafel. De oudste van 8 jaar vond 12 een mooie leeftijd, de jongste (6 jaar) vond dat het afhangt van wie het is. Want, zo beredeneerde ze, sommige kinderen zijn nu eenmaal stom en andere lief. Daar heeft ze meteen een heel goed punt te pakken!

Geen vaste leeftijd
Er is namelijk geen specifieke leeftijd te geven wanneer een kind ‘klaar’ is voor een eigen telefoon. Jij kent je kind het beste, en jij zult als ouder moeten bepalen op welke leeftijd jouw kind de verantwoording aan kan én wanneer je hier zelf klaar voor bent. Toch kun je dit wel concreet maken.

De volgende 5 vragen kun je aan jezelf stellen. De antwoorden die je geeft, vertellen je of je kind klaar is voor een eigen telefoon óf waar jullie mee aan de slag kunnen gaan.

Vraag 1: Neemt mijn kind goede beslissingen?
Met stip op nummer 1. Kinderen hebben tot hun 20e verjaardag wat moeite met het inschatten van de gevolgen van hun beslissingen. Het stukje hersenen dat verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen is dan namelijk pas ‘af’. Bij de een is dit wat verder dan bij de ander. Kijk eens goed naar de beslissingen die je kind neemt. Hoe impulsief ze beslissen en reageren maar ook hoe ze redeneren. Wat ze ook aan smoesjes bedenken of beloven, dit is hun basishouding. Laat dit los op hoe ze zich gaan gedragen in appgroepjes en hoe ze met hun smartphone omgaan.

Vraag 2: Hebben jullie een vertrouwensband?
Kinderen maken fouten, daar zijn ze kind voor. Dat is maar goed ook. Wat belangrijk is, is dat jullie de juiste vertrouwensband hebben waarbij je kind als eerste naar jou toe komt voor hulp. Kun je met ze praten over gevoelige onderwerpen? Vertellen ze de waarheid? Wederzijds vertrouwen is essentieel, zeker bij het leren omgaan met (social)media, apps en smartphones.

Vraag 3: Houdt mijn kind zich aan afspraken?
Het lijkt een dooddoener, maar dan wel een belangrijke. Zeker als je je kind zijn of haar eerste smartphone geeft, horen daar regels en afspraken bij. Denk dan aan de schermtijd, delen van het wachtwoord en gebruik in het verkeer of sociale gelegenheden. Hoe zit dat normaal met afspraken? Bijvoorbeeld over huiswerk, tablet, TV of huishoudelijke klusjes? Houd je kind zich hieraan, worden de grenzen af en toe opgezocht of ben je de klassieke scheidsrechter die overal achteraan moet lopen? Pak dat beeld en je weet ongeveer wat je te wachten staat. Je kunt hiervoor een contract met je kind opstellen waarin je op een leuke manier regels opstelt.

Vraag 4: Waar heeft mijn kind de telefoon voor nodig?
Waarom denk je erover na om je kind een Androidsmartphone te geven? Gaat het om bereikbaar zijn, wil je altijd weten waar ze zijn of is het gewoon omdat iedereen er al een heeft? Dit is relevant omdat er heel snel naar een smartphone gegrepen wordt, maar als het alleen gaat om bereikbaar zijn, dan kun je ook een simpel mobieltje geven. Gaat het om te beginnen met berichtjes aan familie en wennen aan de mogelijkheden van een smartphone, dan is een Androidtablet een optie. Maak een zorgvuldige afweging in wat nodig is, wat leuk is en welke consequenties hieraan kleven zoals een abonnement, accessoires, et cetera.

Vraag 5: Ben ik (of zijn we) er klaar voor?
De laatste vraag is misschien wel de belangrijkste: de rol van jou/jullie als opvoeder. De regels en afspraken die jullie gaan maken, moeten ook nageleefd worden. Of je nou veel of weinig grenzen stelt, en hoe streng of relaxed je ook bent, zoals met veel andere zaken is consequent handelen van belang. Ook bij gescheiden partners of dergelijke situaties kan dit een lastig punt zijn, terwijl het juist een moment is dat kinderen sneller een eigen smartphone krijgen. Welke situatie dan ook, zorg dat je van tevoren samen op één lijn zit en geef dan pas een telefoon aan je kind. Het opstellen van een paar regels zoals genoemd bij punt 3 helpt daarbij. Kinderen verwachten dit overigens ook.

Als opvoeder heb je zelf natuurlijk een belangrijke voorbeeldrol. Als jij vaak met je smartphone in de weer bent, dan kun je hetzelfde gedrag van je kinderen verwachten en wordt het lastiger om hen daarop aan te spreken.

Controleer de antwoorden
Als het goed is, heb je na het beantwoorden van deze vragen een prima gevoel bij of je kind klaar is voor een eigen smartphone. Zo niet, dan geeft het je in ieder geval stof tot nadenken en de handvatten om samen met je kind aan de slag te gaan. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Bron: https://androidworld.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Wat te doen tegen somberheid?

19 juni 2020

Interview met Bjarne Timonen, psycholoog en auteur van De leefstijlgids tegen somberheid

Iedereen heeft weleens een dip. Houdt de somberheid langer aan, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen.

Moeten we soms niet een beetje héél erg veel?

12 juni 2020

Ik moet avocado's en quinoa eten en groene smoothies drinken. Ik moet sporten. Ik moet yoga doen en mindfulness

In Brainwash Talks van Human buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Nieuwe hobby nodig in crisistijd?

12 juni 2020

Al eens gedacht aan stamboomonderzoek?

We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn.

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Terug