Deel

advertentie

Wat dacht je van zelf garnalen vissen in Bergen aan Zee?

November is een prima maand. Maar wat heb je nodig...

Wat dacht je van zelf garnalen vissen in Bergen aan Zee?

Wat is de beste tijd om garnalen te vangen?
Het garnaalseizoen ligt tussen september en april, dus zolang de ‘R’ in de maand zit. In deze tijd trekt de garnaal dicht(er) naar de kust om kuit te schieten. Maar ook gedurende de zomermaanden kan er garnaal worden gevangen.

Kan ik op ieder moment van de dag garnalen vangen met een garnalennet?
De beste momenten om het water in te gaan met een duw- of sleepnet zijn ongeveer twee uur voordat het het eb wordt. Kijk voor hoog- en laagwatertijden op teletekst pagina 720 en kies de plaats die dicht in uw buurt ligt. Het zeewater moet brak (troebel) zijn, want garnaal verstopt
zich graag voor andere jagers zoals gul of kabeljauw. Kijk voordat je gaat vissen naar de stroming en helderheid van het water. Komen de golven uit noordwestelijke richting aanrollen en is het water helder, dan is de kans groot dat je weinig zal vangen. Komen de golven uit zuid- of zuidwestelijke of oostelijke richting en is het water ‘grijs’ en ondoorzichtig, dan is het meestal bingo!
Vooral na een storm komt er meer garnaal naar de kust.
Let ook op de garnalenkotters, die vaak dicht langs de kust varen.

Windkracht en windrichting
Voor het vissen met een duwnet geldt een maximale windkracht 3. Windkracht 1 of 2 is nóg beter. Ook de windrichting is van belang. Vissen bij noordenwind wordt afgeraden. Gunstige windrichtingen zijn zuid, west, zuidwest, oost en zuidoost.

Waar te vissen
Vissen met een duwnet achter de tweede bank is af te raden en kan bij hoge uitzondering tijdens absolute windstilte. Tussen de eerste en tweede bank bevindt zich meestal voldoende garnaal en wel in de diepste gedeelten tussen de banken en kort voor laagwater in de geultjes tegen de opstaande zijde van de tweede bank. Tijdens het vissen dient steeds voldoende contact te worden gehouden met de zeebodem, alwaar de garnaal zich ophoudt. Als het goed is, voelt u de vibratie van de zandribbels in de duwstok, die u voortdurend met lichte druk van uw arm naar beneden duwt. Meer garnaal is ook te vinden op plaatsen waar de bodem ‘zachter’ aanvoelt. In deze drassige omgeving (=rijk aan voedsel) houdt zich veel garnaal op en is het de moeite waard er even ‘bij stil te staan’. Draai hier kort met uw duwnet in de rondte en bekijk uw vangst, waarbij u de inhoud achterin de kuil kiepert. Breng het net weer naar de bodem en ga door met het vissen in de omgeving van die plek. U vist als het ware met uw voeten. Probeer de oppervlakte van de drassige bodemstructuur in ‘kaart te brengen’ en stuur het net zowel parallel als haaks ten opzichte van de zandbank. Ook plaatsen waar zich veel meeuwen ophouden, zijn interessant.

Hoe lang vissen?
Blijf niet te lang in het water, voor je het weet wordt het weer vloed. Voordat het vloed wordt, is er gedurende een uurtje sprake van ‘doodtij’. U kunt dan nog wel even vissen maar houd dus de opkomende vloed, maar ook de borden en vlaggen die stroming aangeven in de gaten. Komt u in een mui terecht (=sterke stroming van en naar zee tussen twee zandbanken), houd uw net omhoog en ga terug. Wanneer u in een ‘gaatje’ stapt en opeens in dieper water komt, leunt u op uw stok en gaat u terug. Dit wordt door gebruikers van een duwnet als ‘pré’ gezien, ten opzichte van een treknet. Waak ervoor dat uw waadpak ‘volloo’ bij hoge golfslag. Een riem om de borst kan dit behoorlijk tegengaan.

Wat heb ik nodig om garnalen te vissen?
Op het strand
– een duw- of sleepnet
– een waadpak* en eventueel neopreen handschoenen tegen de kou
– een mand of emmer om de garnalen in te doen; dek deze nooit volledig af
– een plastic zeiltje
– rubberen huishoudhandschoenen, te gebruiken bij uitsorteren op strand
*U heeft al een waadpak vanaf € 40,-

Thuis
– grote pan, bijvoorbeeld een soeppan
– verhoogde houten kratjes met een roostertje (bollenkistjes), kranten of een laken
– een vergiet
– een kookwekker
– ijverige garnalenpellers/-sters (al dan niet te paaien met een flesje wijn)!!!

Heb ik een visvergunning nodig als ik met een garnalennet wil vissen?
Nee, u heeft geen visvergunning nodig wanneer u op garnalen vist langs de kust. Zie ook vrijstellingen garnalenvisserij artikel 49. Op binnenwateren (bijvoorbeeld Grevelingendam) is een zeevisvergunning vereist. Raadpleeg hiervoor de Algemene Plaatselijke Verordening bij de lokale overheid.

Moet een duwnet voldoen aan wettelijke maaswijdte?
Nee, alles wat met handkracht wordt geduwd dan wel gesleept hoeft zich niet te houden aan wettelijke maaswijdte. Kleinere maaswijdte is aan te raden omdat de garnaal altijd ‘vluchtgevaarlijk’ blijft. Wilt u alleen grote garnalen, dan zorgt een garnalenzeef voor de oplossing.

Kan het net ook uit elkaar worden gehaald?
Ja, de duwstok kan van het net worden afgehaald. Het net kan dan over de stok worden gerold.

Ik denk dat ik garnalen heb gevangen, maar ze zijn grijs in plaats van roze. Geen paniek, garnalen worden pas roze als ze zijn gekookt.

Ik heb garnalen gevangen, wat nu?
Leeg uw net op het strand op een plastic zeiltje en gooi krabbetjes en visjes weer terug in de zee en verwijder het zeewier. Leg de garnalen in een mand. Persoonlijk streef ik er naar om de garnalen uiterlijk 1,5 uur na het vangen thuis in de pan te hebben. Hou hiermee ook rekening met eventuele reistijd. Spoel thuis allereerst de garnalen af in een vergiet met schoon water of leg de vangst op verhoogde kratten met roosters en spoel ze af met de tuinslang of in een emmer water.

Garnalen koken
Vul een grote (soep)pan voor 3/4 met (zee)water en voeg (indien u gewoon kraanwater gebruikt) 1,5 eetlepel zout toe en breng het water aan de kook.
Zodra het water kookt, gooit u er een portie garnalen = een vergiet in. Zodra dit is gebeurd, even goed doorroeren zodat het warme water zich verspreidt.
Zodra het water weer begint te koken, stelt u uw kookwekker in op 1,5 minuut.

Hierna zijn uw garnalen gekookt. Let wel: hoe meer garnalen u in de pan doet, hoe langer het water nodig heeft om weer aan de kook te raken. Hierdoor kunnen de garnalen nog wel eens té zacht worden. Begin daarom met kleinere porties. Giet de garnalen na het koken af in een vergiet en vang het water op in een emmer. Spreid de garnalen nu direct buiten uit op kranten of op een laken of in houten kratjes om ze te laten uitwasemen en afkoelen. Als de garnalen helemaal zijn afgekoeld, zijn ze klaar om gepeld te worden.

NB. Bij het afgieten van de garnaal, het hete water opvangen en opnieuw gebruiken. Voor de volgende kook opnieuw één theelepeltje zout aan water toevoegen.

Hoe pel ik een garnaal?
Garnalen pellen is een enigszins ondankbaar klusje, maar wel gezellig met zijn allen om de keukentafel op een winteravond.
Allereerst zorgt u ervoor dat uw handen schoon zijn. Doe desgewenst latex handschoenen aan. Pak een garnaal van voor en achter vast tussen duim en wijsvinger. Voel met uw duim waar het breekpunt zit in het midden van de garnaal en breek deze zachtjes door.
Niet te hard, anders breekt het vlees.
Trek voorzichtig aan de staart en vervolgens aan de kop.

Kan ik gepelde garnalen invriezen?
Dit is geen probleem. Maar houd ze niet langer dan 3 à 4 maanden ingevroren.
Na deze periode neemt de smaak af en dient er wat zout worden toegevoegd.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Ben jij een liefhebber van vers gerookte vis?

20 november 2020

Waar: Kofferbakmarkt Duindorp Schoorl

Vanaf vrijdagmiddag en de zaterdag staan wij, Hans en Jan, bekend van de Kofferbakmarkt Duindorp Schoorl met de rookwagen bij...

Interview met de bekende theoloog Huub Oosterhuis over zijn pas uitgekomen gedichtenbundel ‘Handgeschreven’

20 november 2020

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 29 november van 15.00 tot 16.00 uur

Gratis te volgen via livestream en live via aanmelding! Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek 'Handgeschreven...

Nieuwe coronaregels vanaf vandaag

20 november 2020

In het kort wat er wel en niet kan/mag

Regels voor groepen. Ontvang thuis maximaal 3 gasten per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Help het enige echte Bergense muziekcafé de crisis door!

19 november 2020

Taverne - The Corona Album (promo). Het album is vanaf 22 december leverbaar

Het café is schoongemaakt en verbouwd, de koelingen staan uit en de taps staan op water....

Koster gezocht… iets voor jou?

20 november 2020

Kostertaken zijn licht, praktisch van aard

De Petrus en Pauluskerk in Bergen is op zoek naar iemand die ons ‘koster team’ wil versterken.

Er kan weer gezwommen worden…

20 november 2020

Wanneer: vanaf 19 november

Goed nieuws! De kinderen kunnen de zwemlessen vanaf donderdag 19 november weer hervatten in...

Dit jaar lekker extra vroeg je kerstboom in huis?

19 november 2020

Dat kan... vanaf 20 november a.s.

Nieuw dit jaar: kerstbomen verkoop bij Bergerac in samenwerking met guesthouse Fleur de Lis. Wij zijn dit jaar al vroeg in de kerststemming en starten vrijdag 20 november.

Leerlingen BSG exposeren in museum Kranenburgh

20 november 2020

Thema: Socal distance

Van 19 t/m 29 november is in museum Kranenburgh de tentoonstelling Social Distance te bezichtigen.

Expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh

20 november 2020

Wanneer: vanaf vandaag t/m 10 januari 2021

De nieuwe tentoonstelling METAMORFOSE: Gedaanteveranderingen van materialen en vormen kunnen ons enorm fascineren – ook de transformatie...

Het realiseren van het grootste documentaire filmfestival ter wereld ten tijde van het coronavirus vraagt om een nieuwe aanpak

20 november 2020

IDFA bij Cinebergen

Dit jaar zet IDFA van donderdag 19 november t/m zondag 6 december de documentaire cinema niet alleen in

Red Wednesday

20 november 2020

Sta op voor de vrijheid om te geloven!

In 2019 wist Kerk in Nood met RedWednesday® ruim 335 miljoen mensen wereldwijd bewust te maken van de wereldwijd afnemende vrijheid om te geloven.

Wil je dat wij een kaarsje namens jou aansteken?

13 november 2020

Waar en wanneer: Ruïnekerk, zondag 22 november

Op deze dag herdenken wij om 10.00 uur in de Ruïnekerk alle geliefden die zijn overleden.

Vragen, stress en zorgen? Je kunt altijd bij het Bergense Sociaal Team terecht

13 november 2020

072-8880000 of via www.bergen-nh.nl

De maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, raken ons allemaal. Voor de een hebben de maatregelen grote gevolgen in het dagelijks leven, de ander raakt het minder.

De leukste websites voor senioren

13 november 2020

Nu we toch wat meer tijd over hebben...

Niet alleen jongeren maar ook senioren brengen heel wat tijd door op het internet. Afgelopen jaar was er wederom een stijging in het aantal internetgebruikers onder 65-plussers.

Verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise bij de Van Reenenschool

13 november 2020

Voor elke groep is er een eigen verkeersprogramma

Eerder deze week verzorgde ANWB Streetwise een praktisch verkeerseducatieprogramma bij de Van Reenenschool in Bergen.

150.000 jaar geschiedenis van Bergen. Vanaf vandaag in de boekhandel verkrijgbaar

13 november 2020

De grotendeels verborgen dorpshistorie van Bergen

Vanaf 13 november ligt er een bijzonder boek over 150.000 jaar geschiedenis van Bergen in de boekhandels.

Sinterklaasintocht zaterdag in fictieve plaats Zwalk

13 november 2020

Wanneer: De landelijke intocht is zaterdag om 12.00 uur te zien op NPO Zapp

De landelijke intocht van Sinterklaas is zaterdag in het niet-bestaande plaatsje Zwalk. Dat bleek uit de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal...

Cultureel Bergen (aflevering 10)

13 november 2020

Wanneer: vrijdag 13 november

Theatermaker Maya Link kondigt nieuwe gasten en onderwerpen aan uit de wereld van kunst en cultuur...

Kerstmarkt 2020 helaas gecanceld

13 november 2020

Sneu voor ons én de organisatie

Helaas dit jaar geen gezellige sfeervolle Rotary-kerstmarkt op het terrein van de Ruïnekerk.

Programma De Stemming bij RTV80

6 november 2020

Wanneer: 8 november 12.00 uur

In deze aflevering gaat Ruud Bredewold aan tafel in gesprek met wethouder financiën en participatie Arend Jan van den Beld en de...

Nieuwe expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh

6 november 2020

Metamorfose is vanaf 15 november in de KCB-expositieruimte in de villa van Kranenburgh te zien

De nieuwe tentoonstelling METAMORFOSE: Gedaanteveranderingen van materialen en vormen kunnen ons enorm fascineren...

Paul de Munnik en Ricky Koole in Ruïnekerk van Bergen

6 november 2020

Wanneer: zaterdag 16 januari 2021

Op deze dag zullen Paul de Munnik en Ricky Koole twee intieme en exclusieve concerten geven in de Ruïnekerk van Bergen.

Gratis coaching en loopbaanadvies i.v.m. coronamaatregel overheid

6 november 2020

Gratis ontwikkeladviestraject t.w.v. € 700,-

Iedereen in Nederland kan per 1 december weer gebruikmaken van de subsidieregeling 'NL leert door'

Halve Marathon Egmond en Egmond-Pier-Egmond in 2021 gecanceld

6 november 2020

“Een bijzonder moeilijk besluit”, aldus algemeen directeur Ron van der Jagt van Le Champion

Met de kennis van nu is het nog niet duidelijk of de richtlijnen van de overheid ruimte bieden om de komende maanden grote evenementen te organiseren.

Interessante activiteiten bij Stichting Welzijn Bergen

6 november 2020

Hypnotherapie – bewust werken met je onderbewuste

Bijna ieder mens heeft een natuurlijk verlangen naar gezondheid, innerlijke- en materiële zekerheid, verbondenheid met zichzelf, de buitenwereld en erkenning van anderen.

Stembevrijdend Zingen… “Jouw ziel wil zingen”

6 november 2020

Waar: Vrije School, Prins Hendriklaan 56

Ken je dat: een groot verlangen om je stem te laten horen, te zingen en klinken, expressie te geven aan wat er in je leeft?

Vrijwilligers gezocht “Het zijn de kleine dingen die het doen”

6 november 2020

Het volwassenenwerk van Stichting Welzijn Bergen zoekt vrijwilligers voor het project WonenPlus

WonenPlus biedt praktische ondersteuning aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, waardoor deze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Kinderkrant voor basisscholen gemeente

3 november 2020

Burgemeester Peter Rehwinkel opzoek naar jeugdige collega

Hij wil ook graag weten hoe de kinderen denken over corona en de maatregelen. De mening van kinderen vindt hij belangrijk.

Botman en Van Vleuten zingen dit jaar niet in de Ruïnekerk, maar wel online vanaf de Red Couch

30 oktober 2020

Zangeres Helen Botman is uiteraard teleurgesteld over de annulering van het fysieke concert...

Het traditionele ‘Love Letters’-eindejaarsconcert van Botman & Van Vleuten in de Ruïnekerk gaat helaas niet door. De coronaregels en de onzekerheid over mogelijk verdergaande maatregelen zetten....

Fjoertoer 2020 gecanceld

30 oktober 2020

De gezondheid en veiligheid van alle deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen staan altijd voorop

Met pijn in ons hart moeten wij de Fjoertoer Egmond, die gepland stond op vrijdag 27 en zaterdag 28 november, annuleren.

Oproep: ‘Oorlog in mijn Buurt’ zoekt voor interviews in Bergen ouderen die de oorlog hebben meegemaakt

30 oktober 2020

Leerlingen uit groep 7 van de Bosschool in Bergen werken mee aan dit bijzondere project

In 2020 vinden in heel Nederland interviews plaats tussen kinderen en ouderen over de Tweede Wereldoorlog in hun buurt.

Lady Circle verkoopt heerlijke chocoladeletters voor het goede doel: Metakids.

30 oktober 2020

Speciale aanbieding: voor de gemeente Bergen geldt dat de bestelling gratis thuis wordt geleverd

Elk jaar verkoopt Lady Circle Alkmaar in samenwerking met een lokale patisserie heerlijke chocoladeletters voor een goed doel.

Deskundige jury kiest de drie meest aansprekende vredesposters

30 oktober 2020

De beste tekeningen worden normaliter tijdens de Bergense Kunst10Daagse voor het publiek tentoongesteld

De Lionsclub Bergen-Schoorl-Egmond organiseert al meer dan tien jaar de lokale wedstrijd Ontwerp een vredesposter. Het thema van dit jaar is: Peace through service.

Geniet van de herfst, maar mijd de drukte

30 oktober 2020

Houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik ook je gezond verstand

De herfst is een prachtmoment om eropuit te trekken. We verwachten daarom grote drukte in de natuur en geven graag een aantal tips zodat iedereen kan genieten van de prachtige herfst.

Terug