Wat dacht je van… gevulde parelhoen
De parelhoen (ook wel poelepetaat of stipkip genoemd) heeft zijn naam te danken aan de witte parels (witte stippen) op zijn donkere verenkleed
Gepubliceerd: 6 november 2020
De meest voorkomende parelhoender in Nederland is de Helmparelhoen. Zoals de naam al verklapt, draagt deze parelhoen een ‘helmpje’, dat eigenlijk een kleine, benige uitstulping op de kop is. De vogel is vijftig tot zestig centimeter groot, met een rond lichaam en een kleine, kale kop. Gemiddeld weegt de parelhoen tussen de één en anderhalve kilogram. Er zijn parelhoenen die in het wild twaalf jaar oud geworden zijn. Oorspronkelijk leefde de vogel op de Afrikaanse savanne, maar hij is inmiddels zeer goed aan ons klimaat gewend.
Hoofdgerecht, bereidingstijd meer dan 1 uur
Ingrediënten
Parelhoen, 1 el olijfolie, 1 grote prei, 1 tl marjolein, 150 g gekookte kippenlevers, 2 sneetjes oud brood, zout, peper, cocktailprikkers, paprikapoeder en 50 g boter.
Bereiding
Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de prei in ringen met de marjolein. Voeg de kleingesneden kippenlevers, het brood in stukjes, zout en peper naar smaak toe en meng dit. Vul hiermee het parelhoen en steek de buikholte dicht met de prikkers. Bestrooi de buitenkant met zout, peper en paprikapoeder. Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin het parelhoen rondom bruin. Plaats de deksel schuin en braad het geheel gedurende 75 minuten. Voeg zo nodig een scheutje water of tomatensap toe en keer het parelhoen regelmatig. Maak jus door water aan het bakvet toe te voegen en roer de aanbaksels los.
Tip
Voeg kleingesneden rode paprika toe aan de vulling.
Serveertip
Parelhoen met stoofprei en aardappelpuree vermengd met kastanjepuree.