Warm lopen voor de Kunst10Daagse: het Hollands realisme van Katinka Krijgsman

‘Het oog lust ook wat’

Warm lopen voor de Kunst10Daagse:  het Hollands realisme van Katinka Krijgsman

Op grote borden schildert Katinka Krijgsman het dagelijkse leven, dat voor velen vaak uit eten bestaat. Zij laat de schoonheid zien van een ui, de glans op een gebakken ei en de glimmers van olijfolie op spaghetti. Door de combinatie van het diepe driedimensionale bord met een schildering van een poëtisch realistisch stilleven ontstaat er een trompe-l’oeil-effect. Hierdoor wordt de kijker misleid en verleid.

Ook schildert Katinka Krijgsman haar borden in een nostalgisch Delftsblauwe sfeer met een moderne knipoog. De dagelijkse werkelijkheid met een ondeugende flirt.

Elk driedimensionaal bord is uniek. Ze zijn stuk voor stuk handgemaakt met een rand van bladgoud en met olieverf beschilderd.

Gerookte makreel
Krijgsman vindt het observeren van vissen fantastisch. De gerookte makreel is haar favoriet: ‘Als ik een gerookte makreel zie, is het net alsof ik naar een schilderij van Rembrandt kijk. Daarom laat ik tijdens de Kunst10Daagse naast mijn borden ook gerookte makrelen zien die uitgevoerd zijn in verschillende technieken, zoals een echt huidje van een gerookte makreel op een plank, overschilderd met olieverf en overgoten met epoxy, of een gerookte makreel geheel uitgevoerd in plantaardig geverfde wol en katoen.’

De kunst van Katinka Krijgsman is tijdens de Kunst10Daagse Bergen van 20 t/m 29 oktober 2023 te zien in café d’Alderliefste, Karel de Grotelaan 1A Bergen NH. Op www.katinka.nl kunt u alvast kijken voor een voorproefje.

Klik op de foto voor een uitvergroting.