Deel

advertentie

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

De vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan

Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijker vond een bepaald deel van het jaar te benoemen. Vroeger kenden we in onze streken alleen de winter en de zomer, later kwamen daar de herfst en lente bij. Een seizoen wordt ook wel een jaargetijde genoemd. We kennen de astronomische en de meteorologische seizoenen. De astronomische seizoenen worden bepaald aan de hand van de stand van de zon, ten opzichte van de aarde.

Wat is een seizoen?
Een seizoen noemen we ook wel een jaargetijde. We kennen vier seizoenen: zomer, herfst, winter en lente. Ieder seizoen duurt drie maanden. In veel landen hanteert men vier seizoenen. In Indonesië kent men echter twee seizoenen: de droge en de natte moesson. Seizoenen worden bepaald door de obliquiteit. Dit is de hellingshoek van de evenaar ten opzichte van de ecliptica, het vlak dat de aarde in de baan om de zon maakt.

Er zijn twee soorten seizoenen: de astronomische en de meteorologische. De eerste wordt bepaald door de obliquiteit. De astronomische seizoenen zijn de seizoenen die wij hanteren om aan te duiden in welk jaargetijde van het jaar we ons bevinden. Vaak hoor je tijdens het weerbericht ook praten over de meteorologische seizoenen. Deze seizoenen beginnen op de eerste dag van de maand waarin de astronomische seizoenen beginnen. Een meteorologisch seizoen begint dus iets eerder. Dit heeft te maken met het feit dat het weer vaak eerder omslaat naar het aankomende seizoen.

Wie bedacht het?
Seizoenen zijn niet zomaar ontstaan. Ruim 3000 jaar voor Christus werd al gebruik gemaakt van een zonnewijzer. Er werd een stok in de grond gestoken, waarop de zon scheen. De schaduw die op de grond verscheen, gaf de tijdsaanduiding aan. Dit wordt ook wel een schaduwklok genoemd. Later werd er gebruik gemaakt van een waterklok: er vielen druppels water in een kom, en zodra deze zwaar genoeg was, werd er aan een wiel gedraaid waardoor de tijd verschoof. De tijdsaanduiding werd steeds meer uitgebreid tot de huidige methoden. De klokken van nu zijn erg nauwkeurig: dit was vroeger uiteraard niet het geval. Het verschil is ook dat een zonnewijzer de ware zonnetijd aangeeft. De zon verplaatst zich namelijk gedurende de 24 uur niet met dezelfde snelheid. De huidige klokken geven een gemiddelde tijd aan (middelbare zonnetijd).

In het oude Egypte werd gebruik gemaakt van een kalender met 365 dagen. Deze kalender ging uit van het feit dat een dag bestaat uit een volledige ronddraaiing van een zonnewijzer. Daarnaast werd bekeken hoe de stand van de zon, de maan en de sterren was ten opzichte van de aarde. Na enige tijd kwam men erachter dat het 365 dagen duurt voordat de hele cyclus zich weer opnieuw herhaalt. Maanden zijn gebaseerd op de omlooptijd van de maan ten opzichte van de aarde. Seizoenen werden toegekend doordat er duidelijke weersveranderingen zijn.

Waarom zijn er seizoenen?
Seizoenen zijn bedacht om aan te duiden in welke periode van het jaar wij ons bevinden. Iedereen weet dat de zomer in Nederland staat voor zon en warmte, de winter voor kou en soms sneeuw. Seizoensaanduidingen zijn er, net als maandaanduidingen en de tijdsaanduiding, voor ons eigen gemak. Seizoenen zijn niet overal op aarde hetzelfde. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Afrika of Australië juist winter. Dit heeft te maken met het feit dat deze landen zich aan de andere kant van de evenaar bevinden. Ook zijn de seizoenen niet overal gelijk wat betreft weertype. In sommige landen is de zomer heet en droog, en kan de winter evengoed nog lekker warm zijn. In Germaanse streken, waar Nederland in het begin van de jaartelling ook bij hoorde, werden vroeger slechts twee seizoenen gehanteerd: zomer en winter.

Lente, zomer, herfst en winter
De vier seizoenen bestaan uit:
Lente: start op 20 maart of 21 maart, en is bepaald aan de hand van het feit dat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Het woord lente is afgeleid van ‘lang’, en duidt op het langer worden van de dagen.
Zomer: start op 20 juni of 21 juni, en is bepaald doordat de zon op die dag het hoogste punt bereikt en de dag het langst duurt. De naam is afgeleid van het woord ‘somer’, wat ‘in het midden van het jaar’ betekent.
Herfst: start rond 22 of 23 september, en is net als de lente bepaald doordat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Herfst is afgeleid van ‘hervest’ of ‘harvest’ en betekent ‘oogst’.
Winter: start op 21 of 22 december, en is bepaald doordat dit de kortste dag van het jaar is. Winter is afgeleid van het Latijnse ‘hiems’ of ‘frost’ en betekent ‘onweer’ of ‘vorst’.

Er wordt vaak gedacht dat in de winter de zon verder van de aarde afstaat en het daardoor kouder is. Dit is juist niet het geval: in de winter staat de zon dichter bij de aarde. De aarde is in de winter meer gekanteld ten opzichte van de zon, waardoor de zonnestralen een langere weg moeten maken om de aarde te bereiken. Door de kanteling van de aarde is het aan de andere kant van de aarde juist het tegenovergestelde seizoen.

Bron: https://wetenschap.infonu.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

‘Zo weet ik dat ik op de juiste weg ben.’ – Irene van Moon Yoga

24 mei 2024

Als persoonlijk en spiritueel experiment wil ik kijken of ik volledig kan leven vanuit mijn hart...

Soms maak ik keuzes die voor anderen onlogisch zijn. Altijd al gedaan eigenlijk. Wanneer ik zelf nog niet weet waar het mij zal brengen, kunnen reacties van anderen mij triggeren. Zeker als de stap nieuw is of in een richting waar de uitkomst nog onzeker is. 

Dé tuintrends voor de zomer

24 mei 2024

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van tuinieren

In dit artikel gaan we dieper in op dé tuintrend van 2024: het creëren van een gebalanceerde tuin waarin mens en natuur samenkomen. We belichten de nieuwste ideeën en innovaties op het gebied van tuinontwerp, duurzaamheid en biodiversiteit.

Sportdoelen! Hoe behaal en behoud je ze?

17 mei 2024

Het Bergense Bodyvit helpt!

Het behalen en behouden van sportdoelen vereist consistentie, motivatie en een goed plan. Hier zijn enkele tips:

De lente in je bol? Tijd om wat dingen te veranderen in je leven…

17 mei 2024

Omarm de frisse start van de lente door nieuwe gewoontes aan te nemen...

Of om je oude gewoontes weer op te pakken. Dikke kans dat je ze nu wél volhoudt: de lente werkt namelijk in je voordeel. Hier zijn vijf redenen waarom de lente de beste tijd is voor healthy habits.

Fysiotherapie helpt tegen hoofdpijnklachten

Mocht u kampen met hoofdpijnklachten en geïnteresseerd zijn in onze aanpak neem dan gerust contact met ons op bij Bodyvit...

Natuurlijke hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat vele mensen in Nederland treft.

We zijn allemaal enórm toe aan zonnig weer

10 mei 2024

Lekker zonder jas en paraplu naar buiten... Wanneer is het rokjesdag?

1. Je bent constant de app met weervoorspellingen aan het refreshen. Dit alles in de hoop dat het nét een graad warmer wordt dan één seconde geleden was voorspeld.

Summerbodies are made in winter!

3 mei 2024

Maar dat hoeft niet altijd want er is ook het Best Shape Ever programma!

Na een groot succes van eerdere programma’s start er een derde editie vanaf 5 mei.  Wil jij meedoen aan het ons 6-weekse programma om het beste uit jezelf te halen? Schrijf je dan nu in voordat het programma vol is (maximaal tien deelnemers).

Samen trainen werkt motiverend!

19 april 2024

Ontdek de kracht van Small Group Training bij Bodyvit...

Het sociale aspect van samen trainen kan een krachtige impuls zijn, waardoor je gemotiveerd blijft om je fitnessdoelen te bereiken.

In de lente en zomer hebben de meeste mensen meer energie

19 april 2024

De lente is het beste moment voor nieuwe gewoontes...

Omarm de frisse start van de lente door nieuwe gewoontes aan te nemen. Of door oude gewoontes weer op te pakken. Dikke kans dat je ze nu wél volhoudt: de lente werkt namelijk in je voordeel. Hier zijn drie redenen waarom de lente de beste tijd is voor healthy habits.

Zonder begin is er ook geen eind

12 april 2024

Preventief kan je veel doen om overbelasting en klachten te voorkomen...

Als fysiotherapeut is het belangrijk om samen met je cliënt een hulpvraag te omschrijven. Dit is vaak gekoppeld aan een doel. Wat kan hij/zij momenteel niet en wat wil hij of zij graag wel weer kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die pijn heeft aan zijn schouder en daardoor niet kam serveren/tennissen.

Dé tuintrends van 2024

5 april 2024

Een gebalanceerde tuin waarin mens en natuur samenkomen...

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van tuinieren.

Ontdek de vreugde van bewegen bij ‘T Gymlokaal Bergen met het innovatieve Biocircuit

29 maart 2024

Ongeacht je leeftijd, fitnessniveau of persoonlijke doelen, er is voor iedereen iets te vinden bij 'T Gymlokaal Bergen

Bij 'T Gymlokaal Bergen geloven we in de kracht van beweging om niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest te versterken. Onze programma's zijn ontworpen om je te helpen de vreugde van bewegen te ontdekken en een gezondere, gelukkigere levensstijl te omarmen.

Bij het afvallen is je voeding het allerbelangrijkste en het bepaalt voor 80% je resultaat!

22 maart 2024

Personal trainer en voedingsbegeleider Jaimy Westrop van Bodyvit kan je hiermee helpen...

Je voeding is ontzettend belangrijk bij afvallen. Het beïnvloedt je calorie-inname en de voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt, wat beide cruciaal is voor gewichtsverlies en algemene gezondheid.

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

15 maart 2024

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten. De klachten kunnen namelijk verergeren waardoor het herstel langer duurt.

Sportdoelen!

8 maart 2024

Hoe behaal en behoud je ze? Bodyvit helpt!

Het behalen en behouden van sportdoelen vereist consistentie, motivatie en een goed plan. Hier zijn enkele tips:

Boks op tegen stress!

1 maart 2024

Verschillende sporten kunnen effectief zijn tegen stress...

Stress is een alomtegenwoordig onderdeel van het leven, maar er zijn verschillende strategieën om ermee om te gaan.

Last van je onderrug?

23 februari 2024

Lage rugklachten: oorzaak, preventie en oefeningen

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat velen van ons treft, ongeacht leeftijd of levensstijl.

Nog heel even geduld en dan is het weer voorjaar…

23 februari 2024

Deze modetrends wachten op ons in het nieuwe seizoen

Eindelijk weer zomer, zon, lichte stoffen, felle kleuren en mode die voor levensvreugde zorgt. We kunnen nauwelijks wachten op de lente.

Je gezondheid is alles!

16 februari 2024

Maar welke factoren hebben invloed op je gezondheid? Bodyvit Bergen geeft antwoord...

Er zijn verschillende dingen die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

Is een ijsbad goed voor je en wat doet het?

9 februari 2024

Het nemen van een ijsbad heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest

Hier zijn enkele voordelen...

Fris en fit de lente in? Doe mee met GGD-actie 30dagengezonder

9 februari 2024

Vorig jaar deden er bijna 8.000 mensen mee aan de actiemaand...

Na het succes van vorig jaar daagt GGD Hollands Noorden alle inwoners weer uit om in maart mee te doen met de actie ‘30dagengezonder’. Steeds duidelijker wordt wat het belang is van een gezonde leefstijl.

Kinderen zijn de toekomst!

2 februari 2024

In deze digitale tijd zien we steeds vaker dat jongeren blessures oplopen...

Kinderen zijn tegenwoordig helaas steeds minder actief en fit aan het worden maar hoe komt dat? Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de afnemende fitheid van kinderen.

Beweging voor ouderen, het vitaal plus programma!

26 januari 2024

Hierbij een review van Tonneke (72 jaar), die nu één jaar bij ons traint.

Het vitaal plus programma is speciaal opgezet door de gemeente en Bodyvit om ouderen meer in beweging te krijgen en om sociale contacten op te doen.

Last van je nek?

19 januari 2024

Oefeningen tegen stijfheid aan nek en schouders en tips ter preventie...

Stijfheid in de nek en schouders is een veelvoorkomend probleem, vooral in deze koude tijden van het jaar.

Samen trainen werkt motiverend!

12 januari 2024

Ontdek de kracht van Small Group Training bij Bodyvit...

Het sociale aspect van samen trainen kan een krachtige impuls zijn, waardoor je gemotiveerd blijft om je fitnessdoelen te bereiken.

Best Shape Ever programma tweede editie!

29 december 2023

Wat houdt het programma in?

Na een groot succes van het eerste programma volgt er nu in januari een tweede editie.  Wil jij meedoen aan ons 6-weekse programma om het beste uit jezelf te halen? Je kunt je tot eind januari 2024 aanmelden voor deze speciale actie.

Winterdip of winterdepressie, wat is het verschil?

22 december 2023

Heb ik winterblues of echt een winterdepressie...

Net zoals bij een dip of depressie bepaalt de ernst van de depressieve klachten het verschil. Als je een winterdip hebt, is het leven minder zonnig dan in de lente en zomer, maar je functioneert nog wel.

Boks op tegen stress!

15 december 2023

Voordelen van sport bij stress...

Stress is een alomtegenwoordig onderdeel van het leven, maar er zijn verschillende strategieën om ermee om te gaan.

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

24 november 2023

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten.

Advertorial: ontdek de voordelen van personal training!

17 november 2023

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan gebruik van onze actie 4 personal training voor 99,- euro

In de wereld van fitness is personal training een groeiende trend, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Hier zijn enkele opvallende voordelen die deze persoonlijke aanpak met zich meebrengt:

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

10 november 2023

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf...

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord.

Voordelen preoperatieve gerichte training (en fysiotherapie)

3 november 2023

Het resultaat: één week postoperatief kon ik stoppen met pijnstillers, na vijf weken liep ik in huis zonder krukken

Mogelijk ben je nog niet bekend met preoperatieve training, maar het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een operatie. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. Hieronder de mening van iemand die het zelf heeft ervaren.

Terug