Deel

advertentie

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

De vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijker vond een bepaald deel van het jaar te benoemen. Vroeger kenden we in onze streken alleen de winter en de zomer, later kwamen daar de herfst en lente bij. Een seizoen wordt ook wel een jaargetijde genoemd. We kennen de astronomische en de meteorologische seizoenen. De astronomische seizoenen worden bepaald aan de hand van de stand van de zon, ten opzichte van de aarde.

Wat is een seizoen?
Een seizoen noemen we ook wel een jaargetijde. We kennen vier seizoenen: zomer, herfst, winter en lente. Ieder seizoen duurt drie maanden. In veel landen hanteert men vier seizoenen. In Indonesië kent men echter twee seizoenen: de droge en de natte moesson. Seizoenen worden bepaald door de obliquiteit. Dit is de hellingshoek van de evenaar ten opzichte van de ecliptica, het vlak dat de aarde in de baan om de zon maakt.

Er zijn twee soorten seizoenen: de astronomische en de meteorologische. De eerste wordt bepaald door de obliquiteit. De astronomische seizoenen zijn de seizoenen die wij hanteren om aan te duiden in welk jaargetijde van het jaar we ons bevinden. Vaak hoor je tijdens het weerbericht ook praten over de meteorologische seizoenen. Deze seizoenen beginnen op de eerste dag van de maand waarin de astronomische seizoenen beginnen. Een meteorologisch seizoen begint dus iets eerder. Dit heeft te maken met het feit dat het weer vaak eerder omslaat naar het aankomende seizoen.

Wie bedacht het?
Seizoenen zijn niet zomaar ontstaan. Ruim 3000 jaar voor Christus werd al gebruik gemaakt van een zonnewijzer. Er werd een stok in de grond gestoken, waarop de zon scheen. De schaduw die op de grond verscheen, gaf de tijdsaanduiding aan. Dit wordt ook wel een schaduwklok genoemd. Later werd er gebruik gemaakt van een waterklok: er vielen druppels water in een kom, en zodra deze zwaar genoeg was, werd er aan een wiel gedraaid waardoor de tijd verschoof. De tijdsaanduiding werd steeds meer uitgebreid tot de huidige methoden. De klokken van nu zijn erg nauwkeurig: dit was vroeger uiteraard niet het geval. Het verschil is ook dat een zonnewijzer de ware zonnetijd aangeeft. De zon verplaatst zich namelijk gedurende de 24 uur niet met dezelfde snelheid. De huidige klokken geven een gemiddelde tijd aan (middelbare zonnetijd).

In het oude Egypte werd gebruik gemaakt van een kalender met 365 dagen. Deze kalender ging uit van het feit dat een dag bestaat uit een volledige ronddraaiing van een zonnewijzer. Daarnaast werd bekeken hoe de stand van de zon, de maan en de sterren was ten opzichte van de aarde. Na enige tijd kwam men erachter dat het 365 dagen duurt voordat de hele cyclus zich weer opnieuw herhaalt. Maanden zijn gebaseerd op de omlooptijd van de maan ten opzichte van de aarde. Seizoenen werden toegekend doordat er duidelijke weersveranderingen zijn.

Waarom zijn er seizoenen?
Seizoenen zijn bedacht om aan te duiden in welke periode van het jaar wij ons bevinden. Iedereen weet dat de zomer in Nederland staat voor zon en warmte, de winter voor kou en soms sneeuw. Seizoensaanduidingen zijn er, net als maandaanduidingen en de tijdsaanduiding, voor ons eigen gemak. Seizoenen zijn niet overal op aarde hetzelfde. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Afrika of Australië juist winter. Dit heeft te maken met het feit dat deze landen zich aan de andere kant van de evenaar bevinden. Ook zijn de seizoenen niet overal gelijk wat betreft weertype. In sommige landen is de zomer heet en droog, en kan de winter evengoed nog lekker warm zijn. In Germaanse streken, waar Nederland in het begin van de jaartelling ook bij hoorde, werden vroeger slechts twee seizoenen gehanteerd: zomer en winter.

Lente, zomer, herfst en winter
De vier seizoenen bestaan uit:
Lente: start op 20 maart of 21 maart, en is bepaald aan de hand van het feit dat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Het woord lente is afgeleid van ‘lang’, en duidt op het langer worden van de dagen.
Zomer: start op 20 juni of 21 juni, en is bepaald doordat de zon op die dag het hoogste punt bereikt en de dag het langst duurt. De naam is afgeleid van het woord ‘somer’, wat ‘in het midden van het jaar’ betekent.
Herfst: start rond 22 of 23 september, en is net als de lente bepaald doordat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Herfst is afgeleid van ‘hervest’ of ‘harvest’ en betekent ‘oogst’.
Winter: start op 21 of 22 december, en is bepaald doordat dit de kortste dag van het jaar is. Winter is afgeleid van het Latijnse ‘hiems’ of ‘frost’ en betekent ‘onweer’ of ‘vorst’.

Er wordt vaak gedacht dat in de winter de zon verder van de aarde afstaat en het daardoor kouder is. Dit is juist niet het geval: in de winter staat de zon dichter bij de aarde. De aarde is in de winter meer gekanteld ten opzichte van de zon, waardoor de zonnestralen een langere weg moeten maken om de aarde te bereiken. Door de kanteling van de aarde is het aan de andere kant van de aarde juist het tegenovergestelde seizoen.

Bron: https://wetenschap.infonu.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

24 november 2023

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten.

Waarom water drinken voor iedereen van groot belang is…

24 november 2023

Drink na het opstaan direct twee grote glazen water en je zult de dag energieker beginnen! 

We weten allemaal dat het goed voor ons is om voldoende water te drinken. Per dag verliezen we ongeveer 1,5 tot 2 liter aan vocht via urine, ademen, ontlasting en zweet. Dit vocht moet weer aangevuld worden om ons lichaam gezond te houden. 

Advertorial: ontdek de voordelen van personal training!

17 november 2023

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan gebruik van onze actie 4 personal training voor 99,- euro

In de wereld van fitness is personal training een groeiende trend, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Hier zijn enkele opvallende voordelen die deze persoonlijke aanpak met zich meebrengt:

Het hoort bij de tijd van het jaar, maar vervelend is het wel. Griep!

17 november 2023

Dit kun je het beste eten en drinken...

En natuurlijk op 1: een kommetje warme kippensoep...

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

10 november 2023

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf...

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord.

Wat te doen met de kids als het regent?

10 november 2023

Er zijn genoeg leuke dingen te doen bij slecht weer...

Helaas schijnt niet elke dag de zon. Soms regent het – en al is dat enorm vervelend, er zijn genoeg leuke dingen om te doen op een regenachtige dag!

Voordelen preoperatieve gerichte training (en fysiotherapie)

3 november 2023

Het resultaat: één week postoperatief kon ik stoppen met pijnstillers, na vijf weken liep ik in huis zonder krukken

Mogelijk ben je nog niet bekend met preoperatieve training, maar het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een operatie. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. Hieronder de mening van iemand die het zelf heeft ervaren.

Herfst… tijd om het binnenshuis weer knus te maken

3 november 2023

Vijftien ideeën voor het beleven van de herfst

Seizoenen zijn er altijd al geweest, maar er écht bij stilstaan doen we niet vaak meer. Hoe leef je wat meer met die seizoenen mee? Deze keer: ideeën voor het beleven van de herfst.

De voordelen van core-training bij ouderen…

27 oktober 2023

Kom langs om het zelf te bekijken bij sportcomplex De Beeck

Het trainen van de buik-, rug-, bil- en heupspieren, genaamd de core!  Een belangrijk gedeelte van het lichaam die als het goed wordt getraind veel voordelen met zich mee brengt!

Lezing: Hoe eet je zo gezond mogelijk?

27 oktober 2023

De laatste wetenswaardigheden over het optimaliseren van jouw gezondheid

In deze boeiende en informatieve lezing zal Juglen Zwaan uitgebreid ingaan op hoe het zit met de voedingswaarden van ons hedendaagse voedsel, hoe je in de supermarkt de gezondste keuzes kunt maken en welke voedingsmiddelen je beslist vaker op het menu moet zetten.

Skivakantie: blessurepreventie met fysiotherapeutische hulp

20 oktober 2023

Informatie over veilige skigewoonten...

Een skivakantie kan een opwindend avontuur zijn, maar het is essentieel om je goed voor te bereiden om blessures te voorkomen en optimaal van je tijd op de hellingen te genieten.

Wandelen doet zoveel goeds met een mens…

20 oktober 2023

Bij dertig minuten per dag zie je deze veranderingen

Want wist je dat slechts dertig minuten per dag wandelen al veel positieve gevolgen kan hebben voor je lichaam?

Nieuw bij Bodyvit: Indiase hoofdmassage & bamboo massage!

13 oktober 2023

Deze massage bevordert daarnaast ook de nachtrust, stimuleert de doorbloeding en heft blokkades op

De Indiase hoofdmassage is befaamd om de weldadige en diepe, ontspannende effecten bij hypertonie en pijn in de nek-schouderregio, stress gerelateerde klachten en verschillende vormen van hoofdpijn zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.

Bij het vallen van de eerste blaadjes wordt het realiteit: er komt nu toch echt een eind aan de zomer

13 oktober 2023

Vijf manieren om optimaal te genieten van de herfst

Het is begrijpelijk dat je liever nog even standje zomer wilt aanzetten. De zomer is een tijd van veel energie, beweging, buiten zijn, barbecues en lange zomeravonden met vrienden.

Nieuw! Synrgy Circuittraining bij Bodyvit

6 oktober 2023

De hele maand oktober is actiemaand dus kun je het gratis uitproberen

Circuittraining is een van de oudste trainingsmethoden en is in 1953 ontwikkeld door R.E. Morgan en G.T. Anderson aan de universiteit van Leeds.

Wandel jij wel genoeg?

6 oktober 2023

Dé manier om mentaal tot rust te komen...

Onderzoekers van Radboud UMC in Nijmegen zochten uit hoeveel stappen je per dag moet zetten om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen.

Pijn als hulpvraag…

29 september 2023

Het belang van bewegen!

Tijdens onze intake vragen wij mensen altijd naar de hulpvraag. Wat is de reden waarom je ons bezoekt? Soms is dit heel duidelijk maar soms ook niet. 

Samen Fit: Samen Zweten, Stralen en Grensverleggen, De Kracht van Quality Time in ‘Je Relatie in Beweging’

22 september 2023

Waarom is samen sporten goed voor koppels in hun relatie?

Deze vraag stelden wij aan pyscholoog Amira Christensen

Hoe herken je een herfstdepressie en wat kun je er aan doen?

22 september 2023

Doe de test...

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het regent en waait harder en een gevolg van het sombere weer is dat we ons sneller wat neerslachtig voelen; oftewel een herfstdip. Soms leidt die somberheid tot een zogenoemde herfstdepressie. De officiële benaming is een seizoensgebonden depressie. Hoe kun je dit herkennen en wat kun je er aan doen?

Ladiesnights hele maand oktober!

15 september 2023

Bodyvit gaat de hele maand oktober ladiesnight organiseren op de donderdagavond van 19:30 uur t/m 21:00 uur

De avond bestaat uit leuke en verschillende activiteiten zoals BBB-workouts, kickboksen en fitness. Daarna een drankje bij het zwembad De Beeck indien gewenst!

Advertorial: After summer actie!

8 september 2023

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee! Wil jij dit één maand gratis uitproberen bij Bodyvit? Maak dan nu gebruik van de Bodyvit AFTER SUMMER actie!

Straks ook lekker in de herfst en winter buiten tafelen…

8 september 2023

Het idee van een buitenkeuken spreekt veel mensen aan

Buitenkeuken plannen, de ultieme how-to gids

Bodyweight trainen! Wat zijn de voordelen?

25 augustus 2023

Een sportschool geeft veel verschillende mogelijkheden om jouw fitnessdoel te behalen...

Verschillende gewichten, fitness ballen, cardio apparaten etc. Dit is geweldig, want je kan je training daarom goed op je eigen behoeften afstemmen.

Best Shape Ever programma!

18 augustus 2023

Geef ons 6 weken en wij geven jou your Best Shape Ever. Voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen! Start in september 2023

Al vele jaren maken wij gebruik van deze methode voor onze gewaardeerde klanten, waarbij wij onze rijke ervaring en kennis hebben samengevoegd tot een 6-weken programma!

Zomerretraite in Bergen op zaterdag 26 augustus

11 augustus 2023

Heb je behoefte aan een pauze, waarin je kunt ontspannen en weer opladen o.l.v. een ervaren docente?

Ga je mee naar het mooie Bergen (Noord-Holland), een 1-daagse retraite in de natuur? Zomerretraite zaterdag 26 augustus 2023 (nog 2 plaatsen vrij). o.l.v. docente Rhodes Selhorst en als bonus een gratis massage van Heidi Heuvelman.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug