Deel

advertentie

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

De vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijker vond een bepaald deel van het jaar te benoemen. Vroeger kenden we in onze streken alleen de winter en de zomer, later kwamen daar de herfst en lente bij. Een seizoen wordt ook wel een jaargetijde genoemd. We kennen de astronomische en de meteorologische seizoenen. De astronomische seizoenen worden bepaald aan de hand van de stand van de zon, ten opzichte van de aarde.

Wat is een seizoen?
Een seizoen noemen we ook wel een jaargetijde. We kennen vier seizoenen: zomer, herfst, winter en lente. Ieder seizoen duurt drie maanden. In veel landen hanteert men vier seizoenen. In Indonesië kent men echter twee seizoenen: de droge en de natte moesson. Seizoenen worden bepaald door de obliquiteit. Dit is de hellingshoek van de evenaar ten opzichte van de ecliptica, het vlak dat de aarde in de baan om de zon maakt.

Er zijn twee soorten seizoenen: de astronomische en de meteorologische. De eerste wordt bepaald door de obliquiteit. De astronomische seizoenen zijn de seizoenen die wij hanteren om aan te duiden in welk jaargetijde van het jaar we ons bevinden. Vaak hoor je tijdens het weerbericht ook praten over de meteorologische seizoenen. Deze seizoenen beginnen op de eerste dag van de maand waarin de astronomische seizoenen beginnen. Een meteorologisch seizoen begint dus iets eerder. Dit heeft te maken met het feit dat het weer vaak eerder omslaat naar het aankomende seizoen.

Wie bedacht het?
Seizoenen zijn niet zomaar ontstaan. Ruim 3000 jaar voor Christus werd al gebruik gemaakt van een zonnewijzer. Er werd een stok in de grond gestoken, waarop de zon scheen. De schaduw die op de grond verscheen, gaf de tijdsaanduiding aan. Dit wordt ook wel een schaduwklok genoemd. Later werd er gebruik gemaakt van een waterklok: er vielen druppels water in een kom, en zodra deze zwaar genoeg was, werd er aan een wiel gedraaid waardoor de tijd verschoof. De tijdsaanduiding werd steeds meer uitgebreid tot de huidige methoden. De klokken van nu zijn erg nauwkeurig: dit was vroeger uiteraard niet het geval. Het verschil is ook dat een zonnewijzer de ware zonnetijd aangeeft. De zon verplaatst zich namelijk gedurende de 24 uur niet met dezelfde snelheid. De huidige klokken geven een gemiddelde tijd aan (middelbare zonnetijd).

In het oude Egypte werd gebruik gemaakt van een kalender met 365 dagen. Deze kalender ging uit van het feit dat een dag bestaat uit een volledige ronddraaiing van een zonnewijzer. Daarnaast werd bekeken hoe de stand van de zon, de maan en de sterren was ten opzichte van de aarde. Na enige tijd kwam men erachter dat het 365 dagen duurt voordat de hele cyclus zich weer opnieuw herhaalt. Maanden zijn gebaseerd op de omlooptijd van de maan ten opzichte van de aarde. Seizoenen werden toegekend doordat er duidelijke weersveranderingen zijn.

Waarom zijn er seizoenen?
Seizoenen zijn bedacht om aan te duiden in welke periode van het jaar wij ons bevinden. Iedereen weet dat de zomer in Nederland staat voor zon en warmte, de winter voor kou en soms sneeuw. Seizoensaanduidingen zijn er, net als maandaanduidingen en de tijdsaanduiding, voor ons eigen gemak. Seizoenen zijn niet overal op aarde hetzelfde. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Afrika of Australië juist winter. Dit heeft te maken met het feit dat deze landen zich aan de andere kant van de evenaar bevinden. Ook zijn de seizoenen niet overal gelijk wat betreft weertype. In sommige landen is de zomer heet en droog, en kan de winter evengoed nog lekker warm zijn. In Germaanse streken, waar Nederland in het begin van de jaartelling ook bij hoorde, werden vroeger slechts twee seizoenen gehanteerd: zomer en winter.

Lente, zomer, herfst en winter
De vier seizoenen bestaan uit:
Lente: start op 20 maart of 21 maart, en is bepaald aan de hand van het feit dat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Het woord lente is afgeleid van ‘lang’, en duidt op het langer worden van de dagen.
Zomer: start op 20 juni of 21 juni, en is bepaald doordat de zon op die dag het hoogste punt bereikt en de dag het langst duurt. De naam is afgeleid van het woord ‘somer’, wat ‘in het midden van het jaar’ betekent.
Herfst: start rond 22 of 23 september, en is net als de lente bepaald doordat op die dag de dag en de nacht even lang zijn. Herfst is afgeleid van ‘hervest’ of ‘harvest’ en betekent ‘oogst’.
Winter: start op 21 of 22 december, en is bepaald doordat dit de kortste dag van het jaar is. Winter is afgeleid van het Latijnse ‘hiems’ of ‘frost’ en betekent ‘onweer’ of ‘vorst’.

Er wordt vaak gedacht dat in de winter de zon verder van de aarde afstaat en het daardoor kouder is. Dit is juist niet het geval: in de winter staat de zon dichter bij de aarde. De aarde is in de winter meer gekanteld ten opzichte van de zon, waardoor de zonnestralen een langere weg moeten maken om de aarde te bereiken. Door de kanteling van de aarde is het aan de andere kant van de aarde juist het tegenovergestelde seizoen.

Bron: https://wetenschap.infonu.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Wat doen hormonen met vrouwen tijdens de overgang?

24 maart 2023

Laat je informeren door een van onze personal trainers van Bodyvit...

De overgang is een periode van verandering voor veel vrouwen, waarbij het lichaam zich aanpast aan een afname van hormonen en de menstruatie stopt.

Zo krijg je sporten in je dagelijkse ritme

24 maart 2023

Verandering in kleine stapjes...

Uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat jaarlijks bijna 6000 mensen overlijden door aandoeningen die het gevolg zijn van te weinig bewegen. De beweegrichtlijn voor volwassenen is onder andere minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Maar hoe krijg je beweging in het drukke dagschema van vrouwen? Fit4lady geeft antwoord.

Zondag begint de zomertijd: vijf tips om snel te wennen

24 maart 2023

Het is weer zover: de klok gaat een uur vooruit in de nacht van 25 maart op 26 maart. Hierdoor blijft het ’s avonds langer licht

Vijf tips om te wennen aan de zomertijd Of je nu voorstander bent of niet van de zomertijd, voorlopig moeten we het doen met de twee jaarlijkse wisselingen. Hieronder geven we vijf tips om snel te wennen aan de zomertijd.

Stralend, gezond en fit de zomer in?

Bodyvit helpt je daarbij...

De zomer komt er weer aan. Door het zonnetje en de stijgende temperaturen willen de meeste mensen in het voorjaar fitter worden en vaak wat centimeters kwijt. Met het voorruitzicht om straks weer die prachtige bikini of zwembroek aan te trekken en weer zelfverzekerd op de stranden te kunnen paraderen.

Lekker warm en ontspannen? Neem een hot stone massage!

10 maart 2023

Bij Bodyvit kan dat

Ben je op zoek naar een heerlijke warme ontspannende massage tijdens deze koude en natte dagen? Dan is een hot stone massage met warme basaltstenen de ideale massage voor jou.

Het voorjaar lijkt nu nog even ver weg, maar…

10 maart 2023

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en er komen weer blaadjes aan de bomen

Net als je denkt dat het na een zonnige dag op weg naar het voorjaar lijkt, lees je in het weerbericht dat de nachtvorst weer terug komt.

Jasjes voor honden steeds populairder

3 maart 2023

Verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64% toegenomen

Je hond een regenjack aantrekken, een dikke winterjas kopen om je viervoeter te beschermen tegen de kou of een foute kersttrui voor je huisdier aanschaffen? Het gebeurt steeds vaker. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64% toegenomen, zo blijkt uit verkoopcijfers van Pets Place.

Wanneer fysiotherapie en wanneer manuele therapie?

3 maart 2023

Bij Bodyvit weten ze hoe het zit...

Heeft u al een tijd last van uw rug, nek of schouders of wilt u terugkomen op uw oude sportniveau maar wil het niet lukken vanwege een oude blessure die steeds maar opspeelt?

Wat kan te veel suiker met je doen?

24 februari 2023

Wil je meer informatie of een voedingsadvies? Rebecca, voedingsdeskundige van Bodyvit, staat voor je klaar!

Het eten van te veel suiker is slecht voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2.

Bodemliefde…

24 februari 2023

Om de tuin leiden

Gebruik jij de maand maart om lekker aan de slag te gaan met jouw tuinplan? Dan ben ik even benieuwd; staat mulchen (het bedekken van de bodem met organisch materiaal, dit om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen, het bodemleven te voeden, onkruidgroei tegen te houden, etc.) ook als onderdeel van dit tuinplan genoemd?

Leven en laten leven: laat los wat een ander van je vindt!

24 februari 2023

Gun ieder het zijne...

In een wereld waarin we nogal eens geneigd zijn voor anderen te denken, zou het goed zijn als we het aloude gezegde ‘leven en laten leven’ wat meer in gedachten zouden nemen.

Een zachte week op komst… dus pak lekker de fiets en trek er op uit

17 februari 2023

Bewegen maakt je weerbaarder

Hoor de eerste vogelgeluiden en geniet van het zonlicht tussen de bomen of over de velden en de zee  en het plaatje is compleet.

Mobiliteit en stabiliteit…

Bij de trainers van Bodyvit zijn mobiliteit en stabiliteit altijd onderdeel van de training. Zowel in de personal training als in de groepslessen

Mobiliteit en stabiliteit zijn twee belangrijke aspecten voor krachttraining bij zowel jonge mensen als ouderen.

Vitaler met… Chi Kung

10 februari 2023

Actie flessenpost is 2 weken gratis uitproberen geldig tm 1 april

Wie wil zich niet vrolijker, vitaler en bewuster voelen? En heb je het idee dat je daar je best voor moet doen? Het omgekeerde is waar! 

Zo krijg je sporten in je dagelijkse ritme…

10 februari 2023

Fit4lady geeft antwoord

Uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat jaarlijks bijna 6000 mensen overlijden door aandoeningen die het gevolg zijn van te weinig bewegen. De beweegrichtlijn voor volwassenen is o.a. minstens 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Maar hoe krijg je beweging in het drukke dagschema van vrouwen. Fit4lady geeft antwoord.

Ook al gestopt met de goede voornemens?

3 februari 2023

Misschien was 1 januari toch niet zo'n goed moment...

De meeste goede voornemens gaan in de eerste week van januari al mank. De eerste reden is dat het aanleren van elke nieuwe gewoonte simpelweg lastig is. Ons brein kiest veelal de weg van de minste weerstand: door blijven gaan met het oude gedrag.

Van sporten bij BodyVit word je blij!

3 februari 2023

Als we sporten, produceren we endorfines, ook wel gelukshormonen genoemd...

Het is bekend dat sporten goed is voor onze gezondheid, maar het kan ook een grote invloed hebben op onze mentale welzijn. Het kan ons helpen om gelukkiger en zelfverzekerder te worden.

PILATES voor iedereen!

27 januari 2023

Speciaal voor de Flessenpost hele maand februari 2 weken gratis uitproberen!

Klassiek Pilates Mat is een ‘full-body workout’ waarbij we grond(mat)gestuurde oefeningen doen die gericht zijn op het versterken en werken vanuit de 'Powerhouse' (kernspieren) zonder apparatuur. Het wordt uitgevoerd in de klassieke precieze volgorde met als doel een volledige coördinatie van lichaam, geest en ziel te bereiken.

Heb je griep? Neem een warme grog!

27 januari 2023

Grog is een oud huismiddel dat vroeger vaak gedronken werd om griepklachten te verminderen...

Het recept om grog te maken, bestaat al sinds het jaar 1740. Het werd officieel in gebruik genomen bij de Royal Navy en geïntroduceerd door admiraal Edward Vernon; het werd gepresenteerd als een zogenaamd paardenmiddel. Om zelf een grog te maken (en te drinken) moet je 18 jaar of ouder zijn, want er zit alcohol in.

Fysiotherapie voor een beter functionerend lijf…

20 januari 2023

Bij Bodyvit Fysiotherapie in Bergen kunt u terecht met verschillende klachten zoals nek- rug-, knie en schouderklachten

Een behandeling fysiotherapie is bij ons anders dan in de reguliere praktijken. Wij nemen meer de tijd voor onze cliënten.

Massage als goede voornemen…

13 januari 2023

Met een fijne korting via de Flessenpost

In 2023 flink aan de bak met goede voornemens? Meer sporten, gezonder eten, minder stress? En waarschijnlijk wil je meer tijd vrijmaken voor jezelf om lekker te ontspannen. Een massage gaat hand in hand met deze voornemens.

Tips voor een dagje uit in de kerstvakantie

23 december 2022

Het is kerstvakantie! Dit betekent een hoop gezellige dagen met lekker eten en cadeautjes.

Maar ook kinderen die twee weken lang vrij zijn en zich gaan vervelen. Met deze tips beleven jij en de kinderen een geweldige kerstvakantie!

Wat als het niet botert tussen jou en je schoonfamilie?

23 december 2022

Hoe voorkom je een gespannen kerstdiner dat eindigt in ruzie?

Je schoonfamilie is niet jouw familie. In de familie van je partner heerst een andere cultuur en achtergrond. Het is niet jouw thuis. Iedereen wil graag zichzelf kunnen zijn en dat lukt nu eenmaal niet altijd bij schoonfamilie. Het kan zelfs zo zijn dat je je emotioneel onveilig voelt.

Kersttrends 2022 ~ La Vie en Rose (filmpje)

16 december 2022

Romantiek à la Bridgerton

Wie heeft Bridgerton gezien? Handen omhoog! Ik in elk geval wel hoor. En als je de eerste seizoenen niet gezien hebt, dan heb je er waarschijnlijk wel over gehoord, want deze Netflix serie is BOOMING. Het is zo groot, dat het zelfs invloed heeft op de kersttrends van dit jaar. Hoe vind je me die? In deze blog lees je wat meer over de romantische kersttrend La Vie en Rose!

Dit zijn de kersttrends van 2022 volgens de stylisten van VTwonen

9 december 2022

Van mystiek tot minimalisme...

Liefhebbers van kerst kijken er het hele (na)jaar naar uit: het huis kerstklaar maken. Nieuwe decoratie en kleuren brengen gezelligheid en sfeer. Heb je al zin in het kerstseizoen? Onze stylisten zochten dé kersttrends van 2022 voor je uit. Van diepe kleuren en DIY-projecten tot papieren hangers en minimalistische bomen.

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

25 november 2022

Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon

Sinterklaas is weer in het land. Is het voor de ouders al gestress door de discussies die er steeds vaker omheen worden gevoerd, voor kinderen kan het sinterklaasfeest ook bijzonder stressvol zijn.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug