Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…
Gepubliceerd: 19 mei 2023
In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?
Niemandsland
Als sinds ver in het verleden maakte men wijn van de verdejo druif. Al zeker in de elfde eeuw begonnen ze hiermee, net ten zuiden van Valladolid. Toentertijd was verdejo lang niet zo populair als nu. Zeker niet in Rueda! Dat ook wel bekend stond als “Tierra de Nadie” (niemandsland). Hier stond toen voornamelijk palomino, een druif bekend om zijn zware sherry-achtige wijnen. Die toen heel populair waren.
Eigenlijk werd de combinatie Rueda en verdejo pas rond 1990 echt bekend. Toen zag de wereldberoemde wijnmaker Marqués de Riscal de potentie van verdejo echt in.
Het paradepaardje
Inmiddels is verdejo het paradepaardje uit Rueda. Maar liefst 98% van alle wijngaarden daar is aangeplant met witte druiven. 87% daarvan is verdejo. Door de juiste bodem en het perfecte klimaat krijg je heerlijke fruitige wijn met een goede zuurgraad. En laat dat nou precies hetgeen zijn waar wij Nederlanders zo van kunnen genieten.
Maar wat is het klimaat?
Wat is dan het perfecte klimaat vraag je je af? Voor verdejo heeft het te maken met de extreem warme zomers, weinig regenval en koude winters. Omdat verdejo een relatieve dikke schil heeft, is hij goed opgewassen tegen temperaturen die zomaar tot 40 graden kunnen oplopen. In de lente en herfst regent het daar voornamelijk, wat weer goed is voor de vitaminen in de bodem.
Rijpen is niet altijd goed
Volgens de D.O. wetgeving van 1980 was het voor iedereen verplicht om de fruitige verdejo minimaal een jaar rijping te geven waarvan een half jaar lang op eikenhout. Toentertijd was dat natuurlijk prima voor die sherry-achtige palomino. Maar voor een frisse witte verdejo was dat natuurlijk hopeloos. De bodega’s lapten deze regels daarom volledig aan hun laars waardoor de Consejo regulador tijdelijk een afwijkende methode toeliet. Gelukkig voor deze bodega’s bleken ze gelijk te hebben en verviel deze wetgeving per direct. Maar goed ook, anders hadden we misschien wel nooit van deze prachtige wijn kunnen genieten!
Wat eet je bij een Rueda-wijn?
Door de hoge zuurgraad en verfrissende smaken past een verdejo goed bij allerlei soorten visgerechten. Een stukje gegrilde vis zoals zalm of zwaardvis is een ideale combinatie. Of bij hetgeen wat de Spanjaarden natuurlijk zelf vaak maken, paella!
Bron: https://wijnhuisje.nl