Deel

advertentie

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet, de buren even vergeet, en je je zomaar even een oermens waant. Maar dan moet je wel zorgen dat je de volgende fouten niet maakt!

Want grillen op houtskool is nét wat bewerkelijker dan lukraak een biefstuk in een pannetje gooien (ook heerlijk). Maar je krijgt er ook heel veel voor terug en zo. Nee echt! Dus let nog even op, want als je deze veelgemaakte beginnersfouten weet te vermijden, zullen al je gasten (en jijzelf) je dankbaar zijn:

De grillroosters niet schoonmaken voordat je er iets op legt
Borstel altijd het grillrooster schoon met een speciaal daarvoor bestemde (metalen) borstel voordat je er iets op legt, en doe dit bij voorkeur ook na het koken voordat de BBQ weer helemaal afgekoeld is. Ik weet dat het laatste moeilijk is want meestal heb je lang voor die tijd al weer een goeie fles wijn zien staan en het is ook zo reuze gezellig om na die lekkere maaltijd je neer te vleien en morgen wel weer verder te zien, maar geloof me: hoe eerder je het doet hoe makkelijker. En als je dus gaat (droog)schrobben aan het begin van het koken: tien minuten de kooltjes laten opwarmen, en dan is het klusje zo geklaard. Zo voorkom je dat oude stukjes voedsel aan je mooie verse ingrediënten vast komen te zitten.

Het eten er te vroeg opleggen
Van start tot finish vergt grillen zeker wat geduld. Het opwarmen duurt zo’n kwartier, afhankelijk van welke en hoeveel kooltjes je gebruikt en je moet echt wachten tot de boel grijzig en assig begint te worden voordat je iets op de BBQ legt. Anders bakt je eten vast aan het rooster, of kan je rare bijsmaakjes krijgen van bepaalde briketten. Zonde!

Niet opletten wat voor hitte jouw product nodig heeft
Je kan het zo zien: de hitte van het houtskool is directe hitte. Dingen die niet superlang op de grill hoeven, kan je prima boven directe hitte aanschroeien en garen. Toch heeft het mijn voorkeur om altijd een deel van de bodem van de BBQ vrij te laten (zonder houtskool of briketten) zodat je vlees (of wat dan ook) daar naar toe op het rooster kan verplaatsen mocht het allemaal te hard gaan. Dat heet dan garen in indirecte hitte, vaak met het deksel erop. Maar een dun stukje vlees of gevogelte kan je prima boven directe hitte garen. Grotere stukken schroei je eerst aan direct boven de vlammen en laat je dan verder garen op het gedeelte van het rooster waar geen kooltjes onder liggen. Het belangrijkst is dat je goed weet wat jouw stukje vlees, vis of je groenten nodig hebben voordat je begint.

Je vergeet met luchtstromen te werken
De meeste standaard houtskool BBQ’s hebben ventilatiemogelijkheden zowel bovenop (in het deksel) als onderop. Bekijk de werking daarvan voordat je begint, want ze helpen je om wat controle over de temperatuur te krijgen en te houden. Twee dingen die kunnen gebeuren als je vergeet ze open of dicht te zetten: je kooltjes branden uit voordat je eten gaar is, of de vlammen loeien zo hoog dat je voedsel verbrandt. Speel er dus mee, en wees niet bang. Zet de ventilatiegaten open wanneer je de kooltjes aansteekt en de boel opwarmt. Wanneer het eten er eenmaal op ligt, pas de grootte van de openingen aan om de temperatuur omhoog of juist naar beneden te krijgen.

Je kan niet van het deksel afblijven
Deksels, dat is moeilijk hè?! Je wil natuurlijk ontzettend graag de hele tijd checken of het allemaal wel goed gaat daarbinnen. Maar net als bij de ventilatiegaten: hoe meer lucht erbij komt, hoe harder het fikt. Zeker wanneer je grotere items erop hebt liggen (op een stuk rooster waar geen kooltjes onder liggen; indirecte hitte) moet je vertrouwen hebben dat het goed gaat daarbinnen. Tuurlijk mag je een keer kijken, en het deksel moet er sowieso af wanneer je alles om moet keren (met een lange keukentang). Maar verder: lekker even laten gaan!

Bonustip
Als laatste de tip waar je echt de rest van je lang-zal-ze-leven profijt van hebt: koop een kernthermometer. Of vraag er één voor je verjaardag, maar hoe dan ook – dit moet je hebben. Het gaat je zoveel vraagtekens en/of frustratie schelen, en wat mij betreft is dit ding z’n gewicht in goud waard. En nu grillen maar!

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Een Franse klassieker… heerlijk stevige kost voor in de winter

15 januari 2021

Boeuf bourguignon

Het is smullen met deze Franse stoofschotel! De naam betekent ‘rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht voor de Franse Bourgogne-streek.

Vadouvan kruiden en een visje…

8 januari 2021

Super lekker en zo klaar

Dit vispakketje is makkelijk, gezond en snel klaar.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

8 januari 2021

Champagne en klimaat

We hebben inmiddels al een week mogen proeven van het nieuwe jaar. Nog even op de valreep wens ik iedereen het allerbeste voor...

Cuno’s wijnen…

1 januari 2021

Knallend 2020 verlaten

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Makkelijk zelf te maken en echt heel erg lekker

1 januari 2021

Langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Dit jaar kun je tijdens de feestdagen in Bergen terecht voor betaalbare én de betere wijnen bij …

18 december 2020

De Gouden Ton - de Cavastore.nl - Cuno's Wijnen - Verbeek

De feestdagen komen er weer aan. En kerst is bij uitstek de tijd van lekker eten en drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met kerst?

Opnieuw worden de restaurants in Bergen zwaar getroffen…

18 december 2020

Support your locals en bestel bij Bergense - Egmondse en Schoolse restaurants uw kerstmenu

De lokale restaurateurs en chefs laten zich niet uit het veld slaan. Maar liefst meer dan 40 restaurants in Bergen-Egmond-Schoorl bieden...

Cuno’s wijnen

11 december 2020

Niet lullen maar zuipen...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Je wilt deze kerst fijn thuis uit eten…

11 december 2020

Kijk hier voor meer dan 40 lokale restaurants en maak je keuze!

Flessenpost uit Bergen presenteert in samenwerking met onze mediapartner VANIMEDIA dé kerstspecial van 2020: Kerst take-away & bezorging van dé horeca in Bergen, Egmond en Schoorl.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 december 2020

Santorini

We hadden ontzettend leuke plannen gemaakt om in oktober dit jaar naar Santorini af te reizen. Helaas moesten we er van af zien vanwege...

Het Noordzeebanket (filmpje)

4 december 2020

Wie jarig is, trakteert! Ter ere van het 40-jarig bestaan van Stichting De Noordzee is het Noordzeebanket gegoten

Een zoete traktatie, maar met een zout randje… De (on)smakelijke kanten van de zee.

Cuno’s wijnen

20 november 2020

Grootse Barolo’s en Bordeaux' rechtstreeks uit privékelders

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

20 november 2020

Ze kon dit jaar voor het eerst in 6,5 jaar tijd haar truffels oogsten

Er zijn voor het eerst wilde truffels in Nederland gevonden, en ook nog eens op tenminste tien verschillende plekken.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

13 november 2020

I Love Pinot, Napa Valley, 2019

Vorig jaar augustus bezochten we voor de tweede keer Napa Valley in Californië. De eerste keer waren het vooral mousserende wijnen die ik wilde proeven.

Nu de foodie’s ook thuis moeten zitten…

13 november 2020

Een overzicht van culinaire Netflix tips

Thuisblijven is geen straf met alle culinaire Netflix tips van Culy op een rijtje! De streamingdienst zit namelijk boordevol heerlijke series, realityshows en docu’s over koken, eten of...

Cuno’s wijnen

6 november 2020

Schimmel op je druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wat dacht je van… gevulde parelhoen

6 november 2020

De parelhoen (ook wel poelepetaat of stipkip genoemd) heeft zijn naam te danken aan de witte parels (witte stippen) op zijn donkere verenkleed

De meest voorkomende parelhoender in Nederland is de Helmparelhoen. Zoals de naam al verklapt, draagt deze parelhoen een ‘helmpje’, dat...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

30 oktober 2020

Hongaarse dessertwijn

Vaak hoor je dat de beste dessertwijn van de wereld uit Sauternes (Bordeaux) komt. Maar nu werd me verteld dat Tokaji Aszú uit Hongarije ook behoort tot de beste van de wereld.

Elzasser zuurkool met wijn en casselerrib

30 oktober 2020

De echte traditionele Elzasser zuurkoolschotel is een slow-food gerecht bij uitstek

Niet even iets dat je snel op tafel zet. Het gerecht stooft maar liefst zes uur, maar is het wachten waard.

Cuno’s wijnen

23 oktober 2020

Geurdozen en wijngeblaat

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wintertijd, dus hoogste tijd voor…

23 oktober 2020

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een rookworst

Een echte Hollandse klassieker, maar hoe maak je de lekkerste?

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug