Deel

advertentie

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet, de buren even vergeet, en je je zomaar even een oermens waant. Maar dan moet je wel zorgen dat je de volgende fouten niet maakt!

Want grillen op houtskool is nét wat bewerkelijker dan lukraak een biefstuk in een pannetje gooien (ook heerlijk). Maar je krijgt er ook heel veel voor terug en zo. Nee echt! Dus let nog even op, want als je deze veelgemaakte beginnersfouten weet te vermijden, zullen al je gasten (en jijzelf) je dankbaar zijn:

De grillroosters niet schoonmaken voordat je er iets op legt
Borstel altijd het grillrooster schoon met een speciaal daarvoor bestemde (metalen) borstel voordat je er iets op legt, en doe dit bij voorkeur ook na het koken voordat de BBQ weer helemaal afgekoeld is. Ik weet dat het laatste moeilijk is want meestal heb je lang voor die tijd al weer een goeie fles wijn zien staan en het is ook zo reuze gezellig om na die lekkere maaltijd je neer te vleien en morgen wel weer verder te zien, maar geloof me: hoe eerder je het doet hoe makkelijker. En als je dus gaat (droog)schrobben aan het begin van het koken: tien minuten de kooltjes laten opwarmen, en dan is het klusje zo geklaard. Zo voorkom je dat oude stukjes voedsel aan je mooie verse ingrediënten vast komen te zitten.

Het eten er te vroeg opleggen
Van start tot finish vergt grillen zeker wat geduld. Het opwarmen duurt zo’n kwartier, afhankelijk van welke en hoeveel kooltjes je gebruikt en je moet echt wachten tot de boel grijzig en assig begint te worden voordat je iets op de BBQ legt. Anders bakt je eten vast aan het rooster, of kan je rare bijsmaakjes krijgen van bepaalde briketten. Zonde!

Niet opletten wat voor hitte jouw product nodig heeft
Je kan het zo zien: de hitte van het houtskool is directe hitte. Dingen die niet superlang op de grill hoeven, kan je prima boven directe hitte aanschroeien en garen. Toch heeft het mijn voorkeur om altijd een deel van de bodem van de BBQ vrij te laten (zonder houtskool of briketten) zodat je vlees (of wat dan ook) daar naar toe op het rooster kan verplaatsen mocht het allemaal te hard gaan. Dat heet dan garen in indirecte hitte, vaak met het deksel erop. Maar een dun stukje vlees of gevogelte kan je prima boven directe hitte garen. Grotere stukken schroei je eerst aan direct boven de vlammen en laat je dan verder garen op het gedeelte van het rooster waar geen kooltjes onder liggen. Het belangrijkst is dat je goed weet wat jouw stukje vlees, vis of je groenten nodig hebben voordat je begint.

Je vergeet met luchtstromen te werken
De meeste standaard houtskool BBQ’s hebben ventilatiemogelijkheden zowel bovenop (in het deksel) als onderop. Bekijk de werking daarvan voordat je begint, want ze helpen je om wat controle over de temperatuur te krijgen en te houden. Twee dingen die kunnen gebeuren als je vergeet ze open of dicht te zetten: je kooltjes branden uit voordat je eten gaar is, of de vlammen loeien zo hoog dat je voedsel verbrandt. Speel er dus mee, en wees niet bang. Zet de ventilatiegaten open wanneer je de kooltjes aansteekt en de boel opwarmt. Wanneer het eten er eenmaal op ligt, pas de grootte van de openingen aan om de temperatuur omhoog of juist naar beneden te krijgen.

Je kan niet van het deksel afblijven
Deksels, dat is moeilijk hè?! Je wil natuurlijk ontzettend graag de hele tijd checken of het allemaal wel goed gaat daarbinnen. Maar net als bij de ventilatiegaten: hoe meer lucht erbij komt, hoe harder het fikt. Zeker wanneer je grotere items erop hebt liggen (op een stuk rooster waar geen kooltjes onder liggen; indirecte hitte) moet je vertrouwen hebben dat het goed gaat daarbinnen. Tuurlijk mag je een keer kijken, en het deksel moet er sowieso af wanneer je alles om moet keren (met een lange keukentang). Maar verder: lekker even laten gaan!

Bonustip
Als laatste de tip waar je echt de rest van je lang-zal-ze-leven profijt van hebt: koop een kernthermometer. Of vraag er één voor je verjaardag, maar hoe dan ook – dit moet je hebben. Het gaat je zoveel vraagtekens en/of frustratie schelen, en wat mij betreft is dit ding z’n gewicht in goud waard. En nu grillen maar!

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 september 2020

Central Coast Californië

Tijdens onze rondreis in de Verenigde Staten, augustus 2014, kwamen we uiteindelijk in Californië terecht. Ik moet zeggen dat...

Captainsdinner kapucijners

4 september 2020

Het kost weinig maar is super smakelijk een voedzaam

Bereiden en de ingrediënten

Cuno’s Wijnen

28 augustus 2020

Schaarse druifjes uit Italië

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Pasta alle Vongole

28 augustus 2020

Simpel te bereiden en super smaakvol

Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

21 augustus 2020

Wijnmaker Telmo Rodriguez

In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt.

Wat dacht je van grote gamba’s bereid in witte wijn met knoflook…

21 augustus 2020

Binnen de kortste keren staan ze op tafel en kan het grote smullen beginnen

Koop de garnalen in de diepvries, in van die grote zakken, en haal ze de ochtend voordat je ze wilt eten uit de vriezer en...

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 augustus 2020

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Gazpacho… een goddelijk zomers Spaans gerecht

24 juli 2020

En... lekker snel klaar

Deze traditionele Spaanse soep wordt altijd koud opgediend en is een heerlijk verfrissende maaltijd...

Cuno’s Wijnen

17 juli 2020

Oogverblindend pareltje uit Toscane: Il Borro Pian di Nova

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Heerlijk voor bij de BBQ. Zomerse aardappelsalade

17 juli 2020

Lekker op een zomerse dag of bij de BBQ: aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

10 juli 2020

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Zelf Spaanse paella bereiden

12 juni 2020

Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op Italiaanse risotto

Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon, kip en een portie geduld: que aproveche!

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Terug