Deel

advertentie

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

Column: Rob van de Pas

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen. Een polemiek is in het Grieks een ander woord voor ‘oorlog’. Het is in deze context een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten en komen voort uit conflicterende standpunten die de betreffende opponenten betogen.

Gotspe
Mijn ervaring leert dat ik steevast commentaar krijg als mijn politieke voorkeur in de columns aan de orde komt. Niet dat er nu slapeloze nachten voor mij op de loer liggen. Integendeel, enige provocatie is mij niet vreemd. Het gekke is wel dat de mailbox van mijn hoofdredacteur dan gevuld wordt door brieven of ‘mails’ van lokale politieke baasjes, die vinden dat ‘columnist Robbie’ beter monddood kan worden gemaakt. Onlangs nog kreeg ik via de redactie een uitgebreide mail doorgestuurd waarin een socialistische voorman uit ons dorp schreef dat censuur of ontslag van columnist Robbie het beste voor de man zelf, het dorp en het Flesje zou zijn. Wat een gotspe!

Gelukkig is de vrijheid van meningsuiting in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid of ‘politieke baasjes’ nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.

Ongezouten mening
Daarnaast hebben columnisten een bijzondere status in relatie tot de uitgever of producent van media. In de Nationale Beroepengids staat het treffend omschreven: ‘Een columnist is iemand die columns schrijft over onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de maatschappij of politiek of over onderwerpen die hem zelf op dat moment bezighouden. De columnist schrijft voor een (digitale) (muur)krant of tijdschrift. In meestal politiek of maatschappijgerichte columns geeft de columnist zijn ongezouten mening over het onderwerp …’.

Dat die ‘ongezouten mening’ niet altijd door alle lezers hartstochtelijk wordt gedeeld is evident, maar suggereren dat de columnist dan maar moet worden ontslagen of overdrachtelijk gevierendeeld getuigt niet echt van een heldere bovenkamer. Dan ben je wel een beetje mal.

Maslow
Oké, terug naar het onderwerp! Sinds 2019 ben ik lid van de Partij voor de Dieren. Dat is eigenlijk een behoorlijk elitaire keuze geweest. Alsof je permanent bovenin de Piramide van Maslow frequenteert. Dan verkeer je in de fase van ‘zelfactualisering’, zoals dat mooi heet. Anders gezegd: je verder willen ontwikkelen dan de basisbehoeften, zoals eten, drinken, seks, dak boven je hoofd en wifi, die Maslow omschrijft. In meerdere opzichten dus het beste uit jezelf willen én kunnen halen.

Nou is het niet zo dat ik permanent droom van: ‘een wekenlange holistische schildercursus aan de Franse Rivièra om uiteindelijk op altruïstische basis mijn creatieve uitspattingen met gelijkgezinden in symbiose te delen en tot een absoluut synergetische harmonie te komen.’
Nee, dat dan ook weer niet, maar mijn politieke keuze voor de dieren én de natuur komt voort uit het feit dat ik deze twee belangrijke elementen inmiddels bóven ons menselijke doen en laten plaats. Dit is elitair, maar wel noodzakelijk.

VVD Lijst 1
Toch zal ik aanstaande woensdag niet twijfelen. Ik stem VVD Lijst 1 én op de nummer één: Mark Rutte, onze minister-president. Tien jaar Mark Rutte! Wat ging goed, wat kon beter en wat had de afgelopen tien jaar anders gemoeten?
Tja.., wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.

Doe het maar in een land met 17 miljoen meningen, 37 politieke partijen die meedoen aan de komende verkiezingen, (on)mogelijke coalities met PVV, CDA, PvdA, D66 en Christen Unie en ook nog 300.000 coronatokkies die willens en wetens de samenleving frustreren, obstrueren en irriteren!
En daarnaast ook nog een groep abjecte Maaskantjes, zoals de FvD-ransapen Baudet en Van Haga, die vanaf de wal ordinair en platvloers schreeuwen dat het allemaal anders moet, maar niet thuisgeven wanneer je ze om alternatieven vraagt.

Als je, zoals Mark Rutte heeft laten zien, ons land al een jaar lang met een rechte rug door een ongekend heftige gezondheidscrisis weet te leiden, dan krijg je mijn steun én stem.

Qua stemadvies kan ik jullie een stem op de Partij voor de Dieren in overweging geven. Dan komt het helemaal goed in ons mooie, vrije en soms weerbarstige Nederland.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Terug