Deel

advertentie

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

Column: Rob van de Pas

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen. Een polemiek is in het Grieks een ander woord voor ‘oorlog’. Het is in deze context een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten en komen voort uit conflicterende standpunten die de betreffende opponenten betogen.

Gotspe
Mijn ervaring leert dat ik steevast commentaar krijg als mijn politieke voorkeur in de columns aan de orde komt. Niet dat er nu slapeloze nachten voor mij op de loer liggen. Integendeel, enige provocatie is mij niet vreemd. Het gekke is wel dat de mailbox van mijn hoofdredacteur dan gevuld wordt door brieven of ‘mails’ van lokale politieke baasjes, die vinden dat ‘columnist Robbie’ beter monddood kan worden gemaakt. Onlangs nog kreeg ik via de redactie een uitgebreide mail doorgestuurd waarin een socialistische voorman uit ons dorp schreef dat censuur of ontslag van columnist Robbie het beste voor de man zelf, het dorp en het Flesje zou zijn. Wat een gotspe!

Gelukkig is de vrijheid van meningsuiting in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid of ‘politieke baasjes’ nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.

Ongezouten mening
Daarnaast hebben columnisten een bijzondere status in relatie tot de uitgever of producent van media. In de Nationale Beroepengids staat het treffend omschreven: ‘Een columnist is iemand die columns schrijft over onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de maatschappij of politiek of over onderwerpen die hem zelf op dat moment bezighouden. De columnist schrijft voor een (digitale) (muur)krant of tijdschrift. In meestal politiek of maatschappijgerichte columns geeft de columnist zijn ongezouten mening over het onderwerp …’.

Dat die ‘ongezouten mening’ niet altijd door alle lezers hartstochtelijk wordt gedeeld is evident, maar suggereren dat de columnist dan maar moet worden ontslagen of overdrachtelijk gevierendeeld getuigt niet echt van een heldere bovenkamer. Dan ben je wel een beetje mal.

Maslow
Oké, terug naar het onderwerp! Sinds 2019 ben ik lid van de Partij voor de Dieren. Dat is eigenlijk een behoorlijk elitaire keuze geweest. Alsof je permanent bovenin de Piramide van Maslow frequenteert. Dan verkeer je in de fase van ‘zelfactualisering’, zoals dat mooi heet. Anders gezegd: je verder willen ontwikkelen dan de basisbehoeften, zoals eten, drinken, seks, dak boven je hoofd en wifi, die Maslow omschrijft. In meerdere opzichten dus het beste uit jezelf willen én kunnen halen.

Nou is het niet zo dat ik permanent droom van: ‘een wekenlange holistische schildercursus aan de Franse Rivièra om uiteindelijk op altruïstische basis mijn creatieve uitspattingen met gelijkgezinden in symbiose te delen en tot een absoluut synergetische harmonie te komen.’
Nee, dat dan ook weer niet, maar mijn politieke keuze voor de dieren én de natuur komt voort uit het feit dat ik deze twee belangrijke elementen inmiddels bóven ons menselijke doen en laten plaats. Dit is elitair, maar wel noodzakelijk.

VVD Lijst 1
Toch zal ik aanstaande woensdag niet twijfelen. Ik stem VVD Lijst 1 én op de nummer één: Mark Rutte, onze minister-president. Tien jaar Mark Rutte! Wat ging goed, wat kon beter en wat had de afgelopen tien jaar anders gemoeten?
Tja.., wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.

Doe het maar in een land met 17 miljoen meningen, 37 politieke partijen die meedoen aan de komende verkiezingen, (on)mogelijke coalities met PVV, CDA, PvdA, D66 en Christen Unie en ook nog 300.000 coronatokkies die willens en wetens de samenleving frustreren, obstrueren en irriteren!
En daarnaast ook nog een groep abjecte Maaskantjes, zoals de FvD-ransapen Baudet en Van Haga, die vanaf de wal ordinair en platvloers schreeuwen dat het allemaal anders moet, maar niet thuisgeven wanneer je ze om alternatieven vraagt.

Als je, zoals Mark Rutte heeft laten zien, ons land al een jaar lang met een rechte rug door een ongekend heftige gezondheidscrisis weet te leiden, dan krijg je mijn steun én stem.

Qua stemadvies kan ik jullie een stem op de Partij voor de Dieren in overweging geven. Dan komt het helemaal goed in ons mooie, vrije en soms weerbarstige Nederland.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Olympisch klatergoud

30 juli 2021

Column: JoMo

Toen Pierre de Coubertin in 1890 de Olympische Spelen nieuw leven inblies, kon hij niet vermoeden hoe zijn idealen 130 jaar later volledig vermorzeld zouden zijn. De Coubertin had bij de start...

Vakantie

30 juli 2021

Column: Kraantje

Columniste Kraantje is de sombere Nederlandse zomer even ontvlucht. Dus deze week geen column van haar hand. Geniet Kraantje!

Tik tok

23 juli 2021

Column: Kauw

Al mijmerend zag ik vanuit mijn oude stekkie in de lindeboom hoe vaak de terrasbezoekers op hun phones keken. Gewoon terwijl men samen zit te praten.

Nieuwe burgervader Lars is onderweg

23 juli 2021

Column: Rob van de Pas

We hebben een nieuwe Burrie en Robbie is het nie..! Ik kwam zelfs  niet door de eerste selectieronde. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk liet mij nog vóór de finish struikelen...

Hete brij

16 juli 2021

Column: Kraantje

‘Het belooft een zware zomer te worden.’ ‘In sommige delen van het land is het een natte zomer.’ ‘Nat of droog, het wordt in ieder geval niet de hete zomer die ons in het vooruitzicht werd gesteld.

Op de spies drijven

16 juli 2021

Column: JoMo

Het CDA heeft recentelijk bij paus Franciscus een verzoek ingediend tot heiligverklaring van Pieter Omtzigt.

De Zondvloed

25 juni 2021

Column: Kraantje

‘Heb jij het droog weten te houden?’ ‘Drooggehouden? Overdrijven is ook een kunst, heel leuk dat we in de achtste finales staan. Maar zo bijzonder was het voetbal tot nu toe nog niet.’

Zeesnot

25 juni 2021

Column: JoMo

Soms lijken dingen niet wat ze zijn. We kampen momenteel met een gigantische woningnood en voor jonge mensen is er simpelweg niet aan een huis te komen. Het aanbod is laag en de prijzen sky-high.

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

21 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Terug