Waarom goede voornemens in januari?
Met alle recepties en dergelijke voor de boeg...
Gepubliceerd: 6 januari 2023
Een nieuw jaar met nieuwe kansen én veel goede voornemens om te beginnen met een frisse start. Veel mensen hebben weer precies dezelfde voornemens als vorig jaar, en het jaar daarvoor… Goede voornemens bedenken doen we bijna allemaal, maar volhouden is lastig.
Stel doelen weloverwogen en op een rustig moment, in februari kan je ook best starten met goede voornemens. Doe het stap voor stap en neem niet teveel hooi op je vork. Zeker wanneer je doel groot is, begin met kleine stapjes en leg niet teveel druk op jezelf. Doelen moeten wel haalbaar en realistisch zijn.
– Beloon jezelf. Ieder klein succes is een succes, daar mag je trots op zijn. En het volhouden van een goed voornemen is al een beloning op zich. Beloon jezelf daar ook voor met iets waardoor je extra gemotiveerd blijft.
– Omring jezelf met positieve mensen die je stimuleren, dit werkt motiverend. Als je praat over je voornemens en deze deelt met mensen, stel je jezelf verantwoordelijk. Hierdoor is de kans groter dat je doorgaat met het behalen van je doelen.
– Zorg voor een back-up plan voor als je een offday hebt, want die zal je vast wel een keer krijgen. Bedenk van te voren wat je doet als zo’n moment zich aandient. Bedenk wat je tegen jezelf gaat zeggen en wie je kunnen ondersteunen in zo’n periode.
– Maak een moodboard. Zodat je kan zien hoe je leven er uit gaat zien wanneer je jouw voornemen of doel bereikt hebt. Zorg dat je het zichtbaar ophangt zodat je er naar kunt kijken als het een keertje minder gaat zodat je kan zien waarvoor je het doet.
Dus, niet meteen bij de ‘laatste borrel van het oude jaar’ besluiten om in het nieuwe jaar ‘alles anders te gaan doen’ en daarmee de volgende dag al starten. De praktijk leert dat dat geen goed moment is.