Vuurwerkbom beschadigt Wereldwinkel

Het is nog onduidelijk of de verzekering de schade dekt

Vrijdagavond/nacht is er een vuurwerkbom afgeschoten vanaf de grote tafel op het Ruïneveld, Een enorme dreun die het hele centrum opschrikte, was het gevolg .

Bij de meeste huizen trilden alleen de ruiten in hun sponningen. Bij de de Wereldwinkel in de Raadhuisstraat ging een ruit aan diggelen. Het is nog onduidelijk of de verzekering de schade dekt.

Ga jij vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling?
Doe het veilig en hou het gezellig. Houd rekening met andere mensen en met (huis)dieren. Weet wat mag en wat niet en ruim het vuurwerkafval alsjeblieft zelf op.

Hier lees je alles – ook waar je overlast kunt melden: www.bergen-nh.nl/vuurwerk

De NOS meldt vandaag: recordhoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen
Opsporingsdiensten hebben dit jaar een recordhoeveelheid van ruim 671.000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is te zien op de zogenoemde vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie (OM).
Vergeleken met een jaar eerder – toen er een algeheel vuurwerkverbod gold – is dat drie keer zo veel. Toen nam de politie bijna 206.000 kilo in beslag.

De grote hoeveelheid illegaal vuurwerk is met name te danken aan twee grote vangsten in Duitsland. Vlak over de grens met Enschede werd een week geleden zo’n 250.000 kilo vuurwerk gevonden. Het zware vuurwerk was bestemd voor de Nederlandse markt.

Begin november was het ook al raak in Duitsland, toen was de opbrengst meer dan 300.000 kilo: politie doet grootste vuurwerkvondst ooit over grens bij Enschede.

In de vuurwerkbarometer van het OM is goed te zien hoe er steeds meer verboden vuurwerk wordt afgepakt. In 2018 werd er iets meer dan 56.000 kilo in beslag genomen, het jaar daarop in 2019 61.000 kilo en in 2020 was dat 123.000 kilo.

Vanochtend sprak Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie, in het NOS Radio 1 Journaal zijn zorgen uit over de grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in ons land. “Met name het zware en explosieve vuurwerk baart ons de meeste zorgen. Al vroeg in het jaar kijken we naar de illegale handel en proberen we zoveel mogelijk vuurwerk van de straat te houden.”

Hij zegt dat het illegale vuurwerk praktisch onuitroeibaar is. “Het is vrij makkelijk te krijgen. Je kan het in België halen, de fabrieken die het maken staan door heel Europa. In Italië staat een grote fabriek die cobra’s maakt, dat is levensgevaarlijk.”