Deel

advertentie

Vroegâh was alles betâh

Column: Rob van de Pas

Vroegâh was alles betâh

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering. De wereld was georganiseerd. Van wieg tot graf en 40 jaar werken bij dezelfde ‘baas’ was meer regel dan uitzondering. Geen pensioenbreuken, geen onzekerheden en vanwege het zeer eentonige en regelmatige gebruik van het openbaar vervoer werd je lid én zelfs bestuurslid van de stichting ROVER, de vereniging Reizigers Openbaar Vervoer. Dan moest het toch heel gek lopen wilde je op de dag vóór, toen nog, Koninginnedag niet aangenaam verrast worden door een uitnodiging van de burgemeester om je te melden op het gemeentehuis voor een speciale bijeenkomst met nog een stuk of wat andere mensen van vroeger en héél vroeger.

Bitterballen
Uitgenodigd vanwege je speciale en belangeloze inzet voor de passagiersvereniging én het feit dat je bij de plaatselijke hockeyclub, als hoofd barcommissie, al die jaren in je ‘vrije’ weekend in totaal meer dan 50.000 bitterballen hebt gebakken. Omdat Hare Majesteit het heeft behaagd ontvang je dan een Koninklijke Onderscheiding vanwege jouw buitengewone diensten bij de reizigersclub, de hockeyvereniging én omdat je in die 40 jaar bij dezelfde baas heel weinig ziek bent geweest. Chapeau!
Gefeliciteerd, je bent nú Lid in de Orde van Oranje Nassau. Oké, het is geen militaire Willems-Orde, maar je hoort er nu wel bij met dat oranje-blauwe lintje op je favoriete nieuwe trui. Een land, een stad, een dorp, een vereniging kan tenslotte niet zonder vrijwilligers. Maar ja, vroeger was alles anders.
Vandaag de dag hebben we te maken met pre-COVID-19 en post-COVID-19 gedrag. Andere competenties worden aangesproken en onze, al dan niet belemmerende overtuigingen worden langs de meetlat en/of onder het vergrootglas gelegd. We moeten anders gaan denken en het ook nog eens anders gaan doen in de 1,5 meter samenleving.

Brabantse Drieklapper
Mijn hemel, niet alleen duurzaam, maar óók deugdzaam. Er is zelfs een soort ‘SPOEDWET’ in aantocht die ons nieuwe gedrag gaat omschrijven én vastleggen. In die wet wordt onder andere beschreven dat ik al mijn zakelijke relaties buiten mijn intieme en persoonlijke zone moet houden, de Brabantse Drieklapper qua zoenen kan vergeten en alleen in eigen familiekring nog aan en tussen mijn naasten mag zitten. Deze drie plastische voorbeelden schreeuwen natuurlijk wel om enige uitleg, alleen al om misverstanden, fatwa’s en allerhande militante actiegroepen op mijn tijdlijn te voorkomen.
In de Walt Disney Studio’s werd in 1938 al door de grote baas gesproken over: ‘Do not dip your pen into the company’s ink’. Hij vond het natuurlijk geen enkel probleem dat zijn medewerkers innig en veelvuldig met elkaar gingen samenwerken, maar de kleren bleven aan en de handjes boven de dekens. Geen geflikflooi op de werkvloer en ook niet daarbuiten. De brabo-klapper, 3x zoenen dus, is wel gezellig, maar niet altijd gepast en leidt ook vaak tot onbegrip. Dat die zoen-ceremonie dus wettelijk verdwijnt, is niet per definitie onoverkomelijk, want waar vrouwen elkaar zoenen hebben veel mannen sinds enkele jaren de geconditioneerde behoefte om elkaar onaangekondigd te moeten ‘huggen’. Huidhonger noemen ze dat in wetenschappelijke kringen. Tja … en dan nog die laatste: ‘Oost west, thuis best’. Thuis boven op elkaars lip zitten is effe leuk, maar kan leiden tot het dwangmatig willen maaien van het groene grasveldje van mijn buurvrouw next door. Niet doen dus.

Nee, ik denk dat de hoge Haagse RvS-rechters met betrekking tot die nieuwe SPOEDWET zullen concluderen: “Alles van vroegâh blèf gewaun betâh”.

Haagse Robbie, zondâh kauninklijk lintsje

advertentie

Meer 'Columns':

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Terug