Deel

advertentie

Vroegâh was alles betâh

Column: Rob van de Pas

Vroegâh was alles betâh

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering. De wereld was georganiseerd. Van wieg tot graf en 40 jaar werken bij dezelfde ‘baas’ was meer regel dan uitzondering. Geen pensioenbreuken, geen onzekerheden en vanwege het zeer eentonige en regelmatige gebruik van het openbaar vervoer werd je lid én zelfs bestuurslid van de stichting ROVER, de vereniging Reizigers Openbaar Vervoer. Dan moest het toch heel gek lopen wilde je op de dag vóór, toen nog, Koninginnedag niet aangenaam verrast worden door een uitnodiging van de burgemeester om je te melden op het gemeentehuis voor een speciale bijeenkomst met nog een stuk of wat andere mensen van vroeger en héél vroeger.

Bitterballen
Uitgenodigd vanwege je speciale en belangeloze inzet voor de passagiersvereniging én het feit dat je bij de plaatselijke hockeyclub, als hoofd barcommissie, al die jaren in je ‘vrije’ weekend in totaal meer dan 50.000 bitterballen hebt gebakken. Omdat Hare Majesteit het heeft behaagd ontvang je dan een Koninklijke Onderscheiding vanwege jouw buitengewone diensten bij de reizigersclub, de hockeyvereniging én omdat je in die 40 jaar bij dezelfde baas heel weinig ziek bent geweest. Chapeau!
Gefeliciteerd, je bent nú Lid in de Orde van Oranje Nassau. Oké, het is geen militaire Willems-Orde, maar je hoort er nu wel bij met dat oranje-blauwe lintje op je favoriete nieuwe trui. Een land, een stad, een dorp, een vereniging kan tenslotte niet zonder vrijwilligers. Maar ja, vroeger was alles anders.
Vandaag de dag hebben we te maken met pre-COVID-19 en post-COVID-19 gedrag. Andere competenties worden aangesproken en onze, al dan niet belemmerende overtuigingen worden langs de meetlat en/of onder het vergrootglas gelegd. We moeten anders gaan denken en het ook nog eens anders gaan doen in de 1,5 meter samenleving.

Brabantse Drieklapper
Mijn hemel, niet alleen duurzaam, maar óók deugdzaam. Er is zelfs een soort ‘SPOEDWET’ in aantocht die ons nieuwe gedrag gaat omschrijven én vastleggen. In die wet wordt onder andere beschreven dat ik al mijn zakelijke relaties buiten mijn intieme en persoonlijke zone moet houden, de Brabantse Drieklapper qua zoenen kan vergeten en alleen in eigen familiekring nog aan en tussen mijn naasten mag zitten. Deze drie plastische voorbeelden schreeuwen natuurlijk wel om enige uitleg, alleen al om misverstanden, fatwa’s en allerhande militante actiegroepen op mijn tijdlijn te voorkomen.
In de Walt Disney Studio’s werd in 1938 al door de grote baas gesproken over: ‘Do not dip your pen into the company’s ink’. Hij vond het natuurlijk geen enkel probleem dat zijn medewerkers innig en veelvuldig met elkaar gingen samenwerken, maar de kleren bleven aan en de handjes boven de dekens. Geen geflikflooi op de werkvloer en ook niet daarbuiten. De brabo-klapper, 3x zoenen dus, is wel gezellig, maar niet altijd gepast en leidt ook vaak tot onbegrip. Dat die zoen-ceremonie dus wettelijk verdwijnt, is niet per definitie onoverkomelijk, want waar vrouwen elkaar zoenen hebben veel mannen sinds enkele jaren de geconditioneerde behoefte om elkaar onaangekondigd te moeten ‘huggen’. Huidhonger noemen ze dat in wetenschappelijke kringen. Tja … en dan nog die laatste: ‘Oost west, thuis best’. Thuis boven op elkaars lip zitten is effe leuk, maar kan leiden tot het dwangmatig willen maaien van het groene grasveldje van mijn buurvrouw next door. Niet doen dus.

Nee, ik denk dat de hoge Haagse RvS-rechters met betrekking tot die nieuwe SPOEDWET zullen concluderen: “Alles van vroegâh blèf gewaun betâh”.

Haagse Robbie, zondâh kauninklijk lintsje

advertentie

Meer 'Columns':

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Terug