Vrijwilligersorganisatie Tafeltje Dek Je Bergen

Er is weer ruimte voor nieuwe inschrijvingen

Tafeltje Dek Je is een oud begrip. De naam is gebaseerd op het sprookje van Grimm waarin een wondertafeltje telkens gedekt wordt met heerlijke gerechten. In het jaar 1955 startte in Bergen op kleine schaal bij de zusters Ursulinen een project dat uit zou groeien tot de stichting Tafeltje Dek Je Bergen. Landelijk opgezet door de Unie Van Vrijwilligers met als doelstelling: maaltijden bezorgen bij mensen die zelf niet in staat zijn om die te bereiden. Gebracht door sociale, gemotiveerde vrijwilligers met wat extra persoonlijke aandacht voor de cliënt. De naam wordt nu gebruikt door heel veel commerciële bedrijven die maaltijden aan huis bezorgen.
Tafeltje Dek Je heeft in Bergen een lange geschiedenis. Van enkele maaltijden per week met een beperkt aantal adressen groeide TDJ uit met als hoogtepunt eind jaren 90 toen er wel 125 cliënten waren, 4 keukens en 8 vrijwilligers per dag die hun route reden.
Inmiddels is er veel veranderd. Heel veel commerciële bedrijven bezorgen maaltijden. Er zijn overal kant-en-klaar maaltijden te koop. Bovendien is de doelgroep (meestal ouderen) veel vitaler en technisch handiger dan 30 jaar geleden toen het bedienen van een magnetron vaak al een probleem was. Uiteraard is TDJ met de tijd meegegaan. Was het in de beginjaren ‘eten wat de pot van de zorginstelling schaft’, nu worden de maaltijden bereid door een cateringbedrijf dat een goede kwaliteit en ruime keuze biedt.

Het is logisch dat TDJ kleiner is geworden en er nu minder cliënten en rijders zijn. Gelukkig is er nog steeds een enthousiaste groep vrijwilligers die met elkaar alles draaiende houdt. Helaas moeten we binnenkort afscheid nemen van een rijder die iedere maandag met eigen auto een route voor zijn rekening neemt. Om zijn plaats in te vullen, zoeken we iemand die dat wil gaan doen. Neem voor nadere info contact op met de coördinator via telefoonnummer 06 23 88 53 11 als je dit boeiende en voldoening gevende werk wil gaan doen!
Door bijzondere omstandigheden zoals overlijden, opname in een zorginstelling of permanente hulp in huis zijn er in korte tijd vrij veel cliënten gestopt. Er is dus weer ruimte voor nieuwe inschrijvingen.