Vrijheid… Een groot goed!

Hoe verliep de bevrijding van Bergen

Vrijheid… Een groot goed!

Op 5 mei herdenken we met een groot feest de bevrijding van Bergen rond de Ruïnekerk. Die dag organiseert De Historische Vereniging Bergen, 75 jaar na de bevrijding, als bijzonder eerbetoon aan de geallieerden opnieuw een (voedsel)dropping.
Begin mei 1945 was door de Engelse zender al een paar dagen omgeroepen dat er vanuit de lucht voedsel zou worden afgeworpen op het vliegveld van Bergen. Op 2 mei 1945 vond de eerste dropping plaats: 20 vliegtuigen wierpen 1700 pakketten af. Op 5, 6 en 7 mei werden er opnieuw door 70 vliegtuigen 12.400 pakketten afgeworpen. De toestellen vlogen laag over en werden met luid gejuich en grote vreugde door de bevolking ontvangen. Voor de inwoners van Bergen een schouwspel om nooit meer te vergeten. Na de dropping werden de pakketten verzameld door mensen van de PTT, de NS, de politie en het Rode Kruis.

Als onderdeel van het programma VRIJHEID! Een groot goed!, wordt deze dropping herdacht. Tijdens het bevrijdingsfeest op 5 mei vliegen er tussen 12.30 en 13.30 uur twee vliegtuigen van het Royal Air Force Association squadron Edambusters over het terrein van de Ruïnekerk en het veld van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee die, symbolisch, kleine broodjes zullen droppen. Met veel dank aan het RAFA, squadron Edambusters.
’s Ochtends is ook een speciale rol weggelegd voor het Bergens carillon. Sinds 5 mei 1970 bezit Bergen namelijk een bijzonder oorlogsmonument: het carillon in de toren van de Ruïnekerk. In 24 van de 27 klokken zijn de namen gegraveerd van 216 in Bergen begraven geallieerde militairen. Eén klok luidt niet, deze is opgedragen aan 34 onbekende, eveneens hier begraven, militairen. Op de grote luidklok staat de tekst: Ik luid voor hen die voor onze vrijheid vielen en in Bergen rusten.
Voorafgaand aan de opening van het bevrijdingsfeest om 11.30 uur bespeelt beiaardier Klaas de Haan het carillon. Wellicht denkt u door het jaar heen nog eens aan de gesneuvelde militairen, als de mooie klanken van dit carillon over het dorp worden uitgestrooid.

Foto’s:
Grote luidklok carillon, Collectie Beeldbank HVB/Fred Jostmeijer
Voedseldropping bij vliegveld Bergen, Collectie Beeldbank HVB/Gré Schouten-Dapper

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Vrijheid… Een groot goed! Vrijheid… Een groot goed!