Deel

advertentie

Vrijen met een ander…

Cuno’s wijnen

Vrijen met een ander…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Vrijen met een ander
Ik doe het niet vaak, vreemdgaan maar als ik het een keer doe, dient het een ongewoon piekmomentje te zijn. Ik doel op mijn vleierijen met andere dranken dan het edele vergistte druivensap. Ik laat me in dat geval uitsluitend verleiden door een delicate Japanse godin. Saké, de Japanse rijstwijn, die als enige kan wedijveren met druivenwijn.
En daar zit meteen mijn gewetensbezwaar. Wijn is pas wijn als het van druiven wordt gemaakt. Waarom dan toch die uitstap naar saké?

Net als bier maar dan beter
De van rijstkorrels gebrouwen drank is qua smaakbeleving exact het omgekeerde van wijn. Ultrazacht en subtiel. Dat komt door de rijstkorrels. Die worden gebrouwen, net zoals bier. Althans, ze worden eerst geslepen. Het slijpen zorgt dat het zetmeel, dat zich in de kern bevindt, tijdens het brouwen omgezet wordt in glucose, wat daarna, en hier zit wel een overeenkomst met wijn, gedurende de vergisting verandert in alcohol. Hoe meer je de korrel slijpt, hoe geconcentreerder je zetmeel is, daarvoor heb je meer korrels nodig om zo’n fles te maken en het is dus kostbaarder. Daarna start het brouwproces dat, na minimaal een halfjaar rijping, uitmondt in een ongemeen zuivere drank. Met wel een iets hoger alcoholpercentage dan wijn, gemiddeld zo’n 16%.

Niet zo’n zuur type
Zuiver, subtiel en een laag zuurgehalte. En juist die zuren vinden we in wijn heel fijn. Ze zorgen voor frisheid, een beetje scherpte wat hem zo mooi met gerechten doet combineren. Om een vergelijk te geven, een citroen bevat zo’n 30 gram zuren, een gemiddelde fles witte wijn 6 gram per liter. Saké moet het doen met zo’n 1.2 gram per liter.

Perfecte tafelgenote
En daar zit hem juist die aantrekkelijkheid. Het dwingt je om beter te proeven, niet klakkeloos achterovergooien maar nippen uit kleine glaasjes en stilletjes genieten. Maar het verleidt je ook om subtielere combinaties te maken met gerechten. En nee, hoewel de saké het perfect bij sushi doet, hoeft dat niet altijd. Hij gaat ook waanzinnig samen met Europese gerechten, bijvoorbeeld de oer-Hollandse zoute haring, of een fijnzinnig hapje flinterdun gesneden entrecote. Saké is daarmee de meest valide reden om eens flink vreemd te gaan. En daar hoef je je thuis dan weer niet voor te schamen.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Champagne de Venoge

26 november 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Een bezoek aan het wijnhuis Champagne de Venoge was een van mijn missies toen we vorige week een paar dagen vertoefden in de Champagnestreek. Het primaire doel van de reis was Champagne proeven en inkopen voor www.cavastore.nl

Ben jij een lekkerbek? Netflix helpt je de winter door… (filmpje)

26 november 2021

Een overzicht van culinaire tips die elke foodie gezien moet hebben

Thuisblijven is geen straf met alle culinaire Netflix tips van Culy op een rijtje! De streamingdienst zit namelijk boordevol heerlijke series, realityshows en docu’s over koken, eten of een combinatie daarvan. Wij zetten al onze tips voor je op een rijtje – op alfabetische volgorde.

De temperatuur gaat dalen… dus hoogste tijd voor een fijne zuurkoolschotel

19 november 2021

Zuurkool nu eens heel anders. Lekker pikant door de chorizo, deze schotel heeft een heel aparte smaak

De voorbereiding. In zeef zuurkool laten uitlekken.

Ooit gemaakt… Cannelloni? Probeer maar eens!

12 november 2021

Cannelloni met gehakt

Cannelloni, Italiaans voor grote pijpen, buiten Italië ook wel manicotti genoemd, is een soort pasta, die bestaat uit grote dikke staafjes gemaakt van durumtarwe. De pasta komt uit Italië, maar wordt ook in Spanje gegeten en tegenwoordig over de hele wereld. Cannelloni worden vaak met bolognesesaus geserveerd.

Eigenschappen van herfstwijnen zijn vaak robuust en kruidig

5 november 2021

Het wildseizoen startte trouwens al op 15 oktober

Het is officieel herfst! De lichte frisse wijnen maken plaats voor zwoelere en vollere wijnen. Heerlijk met een kaasplankje voor de openhaard. Ook de herfst heeft zo zijn charmes. Welke wijnen het meest worden gedronken in de herfst leest u in dit stuk!

Beef Wellington: Alleen voor de echte amateur chefkoks

5 november 2021

Uitgever Harry Steunenberg volgt het recept van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet

Soms krijg ik het even op mijn culinaire heupen en wil ik dus echt wat bijzonders koken. Ik werd geïnspireerd door een programma wat ging over het meest fameuze hotel én restaurant in Engeland, het Londense Ritz.

‘De wijn is niet zo goed hier’!

29 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Wat heb ik er lang op moeten wachten! Eindelijk weer een tripje naar het buitenland. Ik reis met enige regelmaat voor mijn werk en hou ervan om ook met mijn gezin toch wel een paar keer per jaar op pad te gaan. Dat is de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk bar weinig voorgekomen.

Wintertijd: tijd dus voor een hartverwarmend stoofpotje

29 oktober 2021

Hachee is zo’n typisch winters gerecht dat je in het weekend maakt...

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven. Serveer de hachee met gekookte aardappels of aardappelpuree. Met rijst smaakt het trouwens ook erg lekker.

Het nieuwsbericht vanuit wijnland, PANIEK!

22 oktober 2021

Door: Renée Bakker

We krijgen grote problemen in wijnland. Franse wijnboeren zeggen dat het de slechtste wijnoogst ooit gemeten wordt. PANIEK!

Smaakvol Belgisch herfstrecept

22 oktober 2021

Suddervlees met frites, mayo en spruitjes

Hoe ga je te werk: 1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in kleine stukken en bestrooi met peper, zout en de bloem.

Cava-proeverij vvBergen

15 oktober 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Vorige week maandag was ik uitgenodigd bij Hotel Blooming voor een Cavaproeverij met 16 dames. Ik werd hiervoor gevraagd door Henk Borst van de Sponsorcommissie voor vvBergen (voetbalvereniging Bergen). Het betrof een avond georganiseerd door de Businessclub vvBergen met als afsluiter een diner.

Een vegetarische klassieker: Eggs florentine

15 oktober 2021

Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend opstaat met beetje pijn in je hoofd…

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt. Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend op staat met beetje pijn in je hoofd…

Zo maak je in een handomdraai een overheerlijke frittata!

8 oktober 2021

Frittata is het Italiaanse broertje van de Spaanse tortilla

Het is snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

In een van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden.

Uitspraken uitspraken uitspraken…

1 oktober 2021

Door: Renée Bakker

In de winkel waar ik werk, pop4wine in Schoorl, kwam een tijdje geleden een stel binnenlopen, ik denk mijn leeftijd rond 20/21 jaar. Ik ga enthousiast naar ze toe. ‘Goedemiddag! Kan ik iets voor jullie betekenen?’ Het stel kijkt mij aan en zegt: ‘jazeker, we zijn op zoek naar een kadootje...

Een fijn herfstrecept

1 oktober 2021

Pompoenquiche met bloemkool, feta & bladsla

Deze quiche boordevol groenten en feta staat in no time in de oven.

Nog een paar mooie dagen… dus gaan we fijn BBQen

24 september 2021

Ook in het najaar is het in een buitenkeuken of onder een goede overkapping prima vertoeven met een gezellig vuurtje aan

Een najaars-BBQ is een bijzondere ervaring en is voor de echte BBQ-fan dan ook zeker aan te raden. Kaarsjes aan, kleedje op schoot, smartphone in een Bluetooth-speaker met houder en jullie zijn klaar voor een geslaagde avond.

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

24 september 2021

Door: Anouk Mak

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij.

Wijnbullshit

17 september 2021

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Paddenstoelen plukken mag in Nederland, maar is volgens Staatsbosbeheer wel op eigen risico

Per keer mag je 250 gram paddenstoelen voor eigen consumptie plukken

"Dit is ongeveer net zo veel als een bakje champignons", vertelt Florès, auteur van Het grote wildplukboek.

De perfecte biefstuk bakken… hoe doe je dat precies…

10 september 2021

Het is niet echt moeilijk, maar je moet er wel je koppie bijhouden

Biefstuk kun je op meerdere manieren klaarmaken. Met een aantal handigheidjes kan iedereen de ideale biefstuk bakken. We vertellen je alle tips: van het op kamertemperatuur laten komen tot het laten rusten van de biefstuk.

Schroefdop… ooooh kurk

10 september 2021

Door: Renée Bakker

Ooit gehoord van kurk? Ja zo’n kurk in die wijnfles weet je wel. Die je er moeilijk uitkrijgt en dan breekt en dan heb je kurk in de wijn.

Ilka’s ravioli

3 september 2021

Door: Anouk Mak

Drie weken geleden ging de 2021-editie van het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi van start in Bergen. Wat mij betreft het leukste toernooi wat er is en iets waar ik altijd met veel plezier naar uit kijk. Een keer per jaar is het één groot feest bij de familie Donders. Alles is tot in de puntjes geregeld en gastvrijheid staat hoog in het vaandel.

Nigella Lawson: langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

3 september 2021

'Dit is zo'n gerecht dat je onmogelijk maar één keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd

Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm - en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook.

Manzanilla Olé

27 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

“Ik rij zo even langs en drop een doosje Manzanilla achter de deur, leuk om de avond mee af te trappen.”

Makkelijk te maken, maar o… zo lekker

27 augustus 2021

Spaghetti vongole

Dit snelle, klassieke pastagerecht met schelpdieren kan elke dag van de week, maar kun je ook je gasten prima voorzetten.

Wijn in de lucht

20 augustus 2021

Door: Renée Bakker

Ik ben een paar dagen op vakantie geweest naar Valencia, met het vliegtuig. We vlogen met de KLM. In de KLM-businessclass schenken ze goede wijn. Deze wijnen worden uitgekozen door een paar sommeliers die beoordelen welke wijnen er op grote hoogten geschonken kunnen worden.

Deze week een Hollandse klassieker

20 augustus 2021

Gevulde eieren

Gevulde eieren doen de meeste mensen direct denken aan grootmoeders tijd. Maar hoe retro dit gerecht ook is, het blijft onverminderd populair.

Wijn & Spijs

13 augustus 2021

Door: Anouk Mak

Mijn dochter is een groot fan van Ottolenghi. Ze houdt van koken en gebruikt haar creativiteit om een eigen draai aan een gerecht te geven, zo ook aan de gerechten van Ottolenghi. Ze eet geen vlees en kookt soms veganistisch...

Zomerse temperaturen, dus hoogste tijd voor een mediterraans visje

13 augustus 2021

Geroosterde rode mul

Deze mooie, rode vis komt voornamelijk uit de Middellandse Zee. Het visvlees is stevig en heeft een fijne smaak. Je kunt als mulletjes niet verkrijgbaar zijn er rode poontjes of rode zeebrasems voor in de plaats gebruiken. Sinaasappel, olijfolie en ansjovis zijn de traditionele Mediterrane smaakgevers.

Happy ending met Corette

6 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy...

Het weer klaart op de aankomende week, dus…

6 augustus 2021

Haal de BBQ maar weer van stal

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om altijd met pure gerechten te werken. Dit komt de smaak en het eindresultaat altijd ten goede.

Ons wijnstokje

30 juli 2021

Door: Renée Bakker

Mijn wijnliefde heeft een kleine uitbreiding ondergaan. Ik heb namelijk, samen met mijn ouders en zusje, een wijnstokje gekocht. Of eigenlijk een druivenstok natuurlijk. Niet voor in de tuin, nee zeker niet. Op domein Bergen. Op de Bergerweg staat tegenwoordig een wijngaard. Nu ziet u alleen nog maar groene hoezen met hier en daar een takje wat er bovenuit steekt, maar over een paar maanden kunt u er niet meer onopgemerkt langs.

Organiseer eens een Spaanse avond met je vrienden

30 juli 2021

Wat is het authentieke paella recept? Dat vragen veel mensen zich af...

Als je in de toeristische streken in Spanje paella besteld, krijg je vaak paella met zeevruchten. Hoewel paella met zeevruchten er smakelijk en fotogeniek uitziet, is dit niet de authentieke paella zoals deze ooit in de omgeving van de Spaanse stad Valencia ontstaan is.

Terug