Vredeskerkje in Bergen aan Zee kleurt oranje voor Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld

Vredeskerkje in Bergen aan Zee kleurt oranje voor Orange the World

Op 25 november 2023 wordt het Vredeskerkje in Bergen aan Zee in oranje licht gezet. Met het verlichten van dit iconische gebouw wordt aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen. De gemeente Bergen ondersteunt hiermee de campagne Orange the World. Deze campagne vindt in meer dan 100 landen plaats en loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Iedereen is van harte welkom bij het moment van de ontsteking van de oranje verlichting op 25 november van 17.00 tot 18.00 uur in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee (Kerkstraat 21).

Respectvol met elkaar omgaan
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Dit jaar is het thema ‘Veilig, overal en altijd’, om aandacht te vragen voor het feit dat geweld tegen vrouwen en meisjes overal in de samenleving voorkomt. Niet alleen achter de voordeur, maar ook op het werk, bij sportclubs, in studentenverenigingen, op straat, in het OV, in de zorg, in cyberspace, etc. Overal waar vrouwen en mannen elkaar ontmoeten. We willen mensen ervan bewust maken dat ze op al deze plekken medestander kunnen zijn, door bijvoorbeeld mensen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag, mensen te steunen die geweld of intimidatie meemaken en het thema bespreekbaar te maken.

Iconisch
Dit jaar wordt het Vredeskerkje in het oranje gezet. Vorig jaar was dit de Ruïnekerk in Bergen en de jaren daarvoor het Witte Kerkje in Groet en de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Burgemeester Lars Voskuil: “Elk jaar zoeken we een iconisch object binnen onze gemeente, ditmaal het mooie Vredeskerkje. Een herkenbaar en zichtbare plek, dan komt de boodschap het beste over.” Het gaat daarbij allemaal om bewustwording. “Het onderwerp geweld tegen vrouwen speelt ook binnen onze gemeente, maar er is lastig grip op te krijgen. Inwoners melden het niet, schamen zich ervoor, maar het is ondertussen wel een groot maatschappelijk probleem. Met deze campagne proberen we die bewustwording tot stand te brengen. Accepteer het niet, maar meld het!”

Bijeenkomst 25 november
Vóór het ontsteken van de verlichting is er een bijeenkomst in het Vredeskerkje, waarin het doel van de campagne nogmaals wordt benadrukt. Burgemeester Lars Voskuil zal het welkomstwoord op zich nemen, gevolgd door ervaringsverhalen van een medewerker van de Blijf Groep. Een medewerker van de politie (themahouder huiselijk geweld) is aanwezig om toe te lichten wat je kunt doen als je te maken hebt met geweld en hoe je dit kunt melden bij de politie. Ook wethouder Yvonne Roos-Bakker en kinderburgemeester Tygo Fontijn zijn aanwezig. De burgemeesters zetten aan het eind van de bijeenkomst samen het Vredeskerkje in oranje licht. Bij het gemeentehuis, het Plein in Bergen, het Klimduin in Schoorl en op de boulevard in Egmond aan Zee komt één dag van tevoren ook de Orange the World-vlag te hangen. Op de website orangetheworld.nl staat meer nieuws en informatie over alle activiteiten.

LED-verlichting
Voor de verlichting van het Vredeskerkje is gekozen voor LED-verlichting. Omdat LED-lampen een aanzienlijk langere levensduur hebben en veel minder energie verbruiken, zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen.