Vorig jaar 29% meer boetes in Noord-Holland voor rijden onder invloed

In de gemeente Bergen zijn in 2022 50 mensen betrapt...

In 2022 werden in Noord-Holland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 7405 procesverbalen opgemaakt, een stijging van 29% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

Klik op de foto voor een uitvergroting.

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

In 2022 werden in Noord-Holland veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. Wel is de stijging minder sterk dan elders in het land: de landelijk gemiddelde toename was namelijk 34,1%.

Grootste stijging in Amsterdam en Zaanstad
Vooral in Amsterdam werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd. In die gemeente werden vorig jaar 3075 bestuurders betrapt: 460 meer dan in 2021.
De top-5 Noord-Hollandse gemeenten met de sterkste toename van het aantal procesverbalen voor rijden onder invloed:

  • Amsterdam: toename van 460 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed.
  • Zaanstad: toename van 205 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed.
  • Alkmaar: toename van 120 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed.
  • Haarlem: toename van 120 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed.
  • Hilversum: toename van 115 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed.

In slechts 5 van de 44 Noord-Hollandse gemeenten was vorig jaar een afname van het aantal verkeersdeelnemers die werden betrapt voor rijden onder invloed.

Hier worden per 1000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld
In Noord-Holland werden vorig jaar per 1000 inwoners gemiddeld 3 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Provinciale koploper is Oostzaan. In deze gemeente werden per 1000 inwoners zelfs 11 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed.

Ook in Zandvoort (7,7), Schagen (5,9) en Den Helder (5,8) worden veel weggebruikers beboet per 1000 inwoners. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.”