Deel

Vooruitblik via de achteruitkijkspiegel…

Column: Rob van de Pas

Vooruitblik via de achteruitkijkspiegel…

Inmiddels is het 2019 en kijk ik via mijn politieke achteruitkijkspiegel naar de toekomst van Bergen en vraag mij hardop af hoe ons dorp in een allesverslindende politieke draaikolk terecht is gekomen. De geest is op een of andere manier volledig én voor altijd uit de fles ontsnapt.

Begin vorig jaar heeft de Bergense bevolking haar stem gegeven aan 21 raadsleden. Deze vertegenwoordigers van het Bergense volk hebben, al dan niet via de hulp van de almachtige God, beloofd en verklaard hun stinkende best voor ons te gaan doen. Ons dorp goed te besturen, een visie, missie en strategische plannen te bedenken om vooruit te kunnen komen. Morele plicht en intrinsieke wil tot samenwerken, consensus vinden, elkaar respecteren en met ruime meerderheden werken aan de toekomst. Er gaat inmiddels al negen maanden geen dag voorbij of we lezen gezeik, gezeur, gezever en gedoe vanuit ons politieke én bestuurlijke hoofdkantoor aan de Jan Ligthartstraat.
Raadsleden acteren als kibbelende kleuters en wethouders vliegen er sneller uit dan ze gelanceerd werden.

Muppet-show
Bij gebrek aan politieke en bestuurlijke daadkracht (lees: onmacht) en door ambtelijke incompetentie heeft de Bergense bevolking een ánder middel aangewend om de eigen vierkante meters in het NIMBY-gebied veilig te stellen. Dat middel is geld; het slijk der aarde wordt aangewend om via de lokale rechters en uiteindelijk de Raad van State gelijk te willen hebben én te willen krijgen. Ze regelen het zelf wel en huren een leger van advocaten in. Deze inwoners hebben geen enkel vertrouwen meer in politieke oplossingen of bestuurlijke autoriteiten. Het is namelijk één grote MUPPET-show geworden.

Dedain
Is er ook een oplossing? Zeker! Los van het feit dat ons huidige politieke systeem erodeert en op onderdelen drastische innovatie verdient, gaat het in Bergen vooral om gedrag en beeldvorming.
Het gedrag van de vier oud-wethouders in onze raad is samen te vatten in één woord: DEDAIN. Met name de non-verbale communicatie van deze voormalige bestuurders is ‘opmerkelijk’, om het nu maar een keer diplomatiek te duiden. Peter van Huissteden (PvdA) straalt permanent zure ontevredenheid uit. Man, ga wat anders doen. Cees Roem (VVD) acteert volledige onverschilligheid, maar heeft de boodschap begrepen en zit nu als backbencher in de fractie. Wat mij betreft snel plaats maken voor een verse liberaal.

Zijn politieke vriendje Marcel Halff (D66) is de vleesgeworden Boze Witte Man uit Egmond. Halff had met alle financiële kast-lijken, die hij destijds als Egmondse wethouder achterliet, een zeer florerend uitvaartbedrijf kunnen beginnen. Probeer het alsnog, zou ik willen zeggen. De pay-off krijg je van mij: ‘Coffin, Cake & Coffee from the house…”

Janina Swart zit mogelijk met een onverwerkt politiek trauma. Dat bleek wel uit het venijn waarmee ze oud-wethouder Frits Westerkamp een stok tussen de benen gooide. Tegen al deze ex-bestuurders zou ik willen zeggen: verander je mindset of ga echt wat anders doen, maar STOP met het verder te grabbel gooien van het politieke aanzien.

Vers bloed
Is er nog hoop? Zeker! De informateur van de nieuwe coalitie, Hans Huibers, zegt dat er veel vers bloed gaat komen. Dat is hoopvol nieuws. De jongere garde moet en zal lef gaan tonen en naar de spreekwoordelijke macht grijpen. Vertrouwen, daadkracht en onderling respect tonen. In alle partijen zitten slimme jongens en meisjes die de oude politiek meer dan zat zijn en daar ook geen gevoel meer mee hebben. Als de jeugd het vertrouwen in de Bergense politiek snel weet te herwinnen, dan zou het best nog wel eens wat minder druk kunnen worden bij de Raad van State.
Dan wordt Bergen vanzelf weer een Heerlijkheid om (elkaar) lief te hebben…

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Terug