Deel

advertentie

Voorjaar, dus lamsvlees maar wat voor wijn drink je daar eigenlijk bij?

Wijn en lamsvlees combineren heel goed, kies alleen wel de juiste wijn bij het juiste lamsvlees

Voorjaar, dus lamsvlees maar wat voor wijn drink je daar eigenlijk bij?

Lamsvlees heeft een geweldige smaak en je zet echt een bijzonder gerecht op tafel. Veel mensen vinden lamsvlees een typische smaak hebben, dit kan bij lammeren die al wat ouder zijn. Het beste vlees komt van de zuiglam. Zuiglammeren zijn de jongste lammeren, deze leven alleen van moedermelk. Zuiglammeren zijn mals, lichtroze van kleur, mild en romig van smaak. Graslammeren, de iets oudere lammeren, kweken spieren en vet. De kleur van dit vlees wordt donkerder en de smaak intenser. We zeggen wel eens hoe ouder de lam, hoe intenser de smaak, hoe voller de wijn. In dit blog vertellen we je over verschillende combinaties met lamsvlees.

Wijn en lamsvlees

Voor een goede wijn en spijs combinatie kijk je naar het hele gerecht. Ook bij lamsvlees kijken we naar het hele gerecht en vooral naar de manier van bereiden. Vaak hoor je de combinatie van lamsvlees en wijn uit de Bordeaux , maar pas hiermee op. Deze wijn kan namelijk heel heftig zijn voor jong vlees. De bekende combinatie komt waarschijnlijk doordat er veel lammetjes gefokt worden in Pauillac en wat ‘grows together, goes together.’

Hieronder volgen enkele (zuig)lamsvlees recepten met wijnideeën. Drink je altijd rode wijn bij lamsvlees? Nee hoor, een goede rosé met smaak kan ook absoluut bij lamsvlees gegeten worden.

Lamsrack & Spätburgunder

Lamsrack is het lekkerst rose gebakken. Voor een mooi rose gebraden lamsrack gaan wij voor iets lichters als een pinot noir of een wijn van de menciadruif. Lamsrack met een kruidenkorst van een frisgroen karakter gaat goed samen met een cabernet franc uit de Loire of een kruidige wijn uit Portugal. Ook lichte Spaanse wijn zoals onze Noemus uit de Rioja combineren goed met rood gebakken lamsvlees en groene kruidenkorst.

Lamsvlees gevuld met frisse kruiden & mencia

Gevulde lamsbout met kappertjes, kruiden als tijm/rozemarijn en olijven vragen om frisse wijnen. Denk aan rosé met smaak uit de Sud-Ouest of een volle vettige wijn met een beetje houtlagering. Een goed voorbeeld hiervan is een chardonnay uit de Bourgogne. Een wijn gemaakt van de menciadruif uit het noorden van Spanje gaat ook goed samen met de frisse ingrediënten.

Lamsvlees van de BBQ & Bordeaux wijn

Vlees gebraden boven kolen of hout heeft veel rokerige smaken, dit vraagt om een vollere wijn met houtlagering. Neem een jonge Bordeaux als Château Tour de Guiet of ga voor een rokerige maar toch fruitige shiraz uit Australië of Zuid-Afrika. Rood gebakken vlees zou ook gaan met onze spätburgunder, deze heeft lichte houtlagering gehad op oude vaten.

Rose gebakken lamsvlees & rosé wijn

Rose vlees verdient een lichte wijn. Bij rose gebakken vlees past een rosé wijn, maar ook een vette witte zou hier goed bij kunnen gaan. Drink je liever een rode wijn, denk dan aan spätburgunder of wijn van de menciadruif. Rose gebakken lamsvlees met rodewijnsaus smaakt heerlijk met een natuurwijn van de negrettedruif. Rood lamsvlees gaat hand in hand met lichte wijnen, vooral als het lamsvlees gepresenteerd wordt met lenteachtige groente.

Gestoofd lamsvlees & Teoria

Gestoofd lamsvlees vraagt om iets vollers, zwoels en fruitigs. Op een oosterse manier met vruchten bereide lamsstoof vraagt om een wijn die er bovenuit komt. Denk aan een Libanese wijn of een zonovergoten Portugese wijn als Teoria.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug