Voorjaar… de padden hebben er weer zin in!

Rijdt extra langzaam en als u een pad, kleine watersalamander of kikker op de weg ziet zitten, graag eromheen rijden of stoppen

Voorjaar… de padden hebben er weer zin in!

Bijna een maand eerder dan normaal is de paddentrek dit jaar op woensdag 14 februari begonnen.
Amfibieën steken langzaam de wegen over in onder andere de Meerwijk, Ursulinelaan, Kruidenbuurt, Sluislaan, Mosselenbuurt, Voert, Buerweg, Oude Natteweg, Westerweg en heel Saenegheest, en tussen de Franschman en Gasterij ‘t Woudt.

Ze blijven vaak even midden op de weg zitten om zich op te warmen aan het asfalt.
Zodra het schemerig begint te worden, beginnen de dieren met de oversteek van tuin naar sloot.
En zo vroeg in het jaar is dat al om 18.00 uur! Net op het moment dat al het werk- en schoolverkeer naar huis rijdt! Daardoor zijn er nu al vele malen meer dode dieren dan wanneer de trek later in het jaar begint en het pas om half acht donker wordt.

De vrijwilligers van de paddenwerkgroep helpen zoveel mogelijk dieren met de oversteek maar kunnen niet op tegen de grote hoeveelheid verkeer tussen 18 en 19 uur.
Gevolg is dat nu 40% van de overstekende dieren wordt overreden waar dat normaal, door het werk van vrijwilligers, 10 tot 20% was.

Daarom het verzoek aan iedereen die ‘s avonds naar huis rijdt via bovengenoemde wegen en wijken in Bergen.
Rijdt extra langzaam en als u een pad, kleine watersalamander of kikker op de weg/fietspad ziet zitten, graag er omheen rijden of stoppen. Denk wel om uw veiligheid en het overige verkeer.
U kunt ze met de hand in de berm zetten in de richting waar ze naar toe wilden gaan.

De foto is gisteren genomen in het Schoorlse duingebied door Odile Rasch.