Deel

advertentie

Voordat je het weet, staan de kerstdagen voor de deur. En dan…

Nederlanders worstelen met de plannen voor een van onze favoriete feestdagen

Voordat je het weet, staan de kerstdagen voor de deur. En dan…

Normaal kan de voorpret nu al voorzichtig beginnen, maar dit jaar ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Een lange tafel met familie of grootouders bezoeken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Het duurt natuurlijk nog even, toch weten we dat het coronavirus ook tegen de kerst nog onder ons zal zijn. Daarom worstelen Nederlanders met de plannen voor een van onze favoriete feestdagen. Uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt zelfs dat bijna een derde van de Nederlanders, 29 procent, door corona opkijkt tegen de feestdagen.
De helft van de mensen durft nog geen plannen te maken voor het einde van het jaar, omdat het allemaal zo onzeker is op dit moment. Met name de ouderen vinden dit ingewikkeld. Ook al durft lang niet iedereen concrete plannen te maken, 53 procent van de mensen weet wel al dat het dit jaar anders gaat worden dan normaal. Vooral met minder mensen.

Kerst in coronatijd: dit doen Nederlanders
69 procent van de mensen vindt het vieren van de feestdagen heel belangrijk.
29 procent van de mensen ziet op tegen de feestdagen door corona.
Een kleine meerderheid, 53 procent, viert kerst dit jaar anders dan andere jaren. Van deze groep is in totaal 64 procent van plan om het met minder mensen te vieren, bij jongeren is dit zelfs 74 procent.
34 procent vindt het erg om kerst niet met de hele familie te vieren, 13 procent noemt dit zelfs ‘heel erg’.
Iets minder dan de helft, 45 procent, durft nog niks te plannen.

Thuisblijven of niet?
Mensen bleken erg verschillend over de feestdagen te denken. Sommigen blijven lekker met het gezin thuis of passen zich aan, anderen willen zich niet laten leiden door het coronavirus.
“Ik doe hetzelfde als normaal en er is niemand die dat verstoort”, schrijft Patrick in een reactie. Hilda staat er heel anders in en schrijft: “Gewoon thuis, verder niks. Wij houden ons aan de regels, gezondheid is zo veel belangrijker.”

Veilig de feestdagen in dankzij ‘adventsquarantaine’
Sunniva zal het wel vieren, maar een stuk soberder dan normaal: “Normaal altijd met de hele familie samenzijn en samen eten, maar dit jaar niet. Het zal wel even wennen zijn.” En zo zijn er meer mensen die het jammer vinden, maar wel aanpassingen doen.
Een andere groep wacht nog een tijdje, omdat er zoveel onzeker is. “Ik heb geleerd om maar niks meer te plannen”, schrijft Maartje. “Want als je denk dat het weer kan, loopt het weer in de soep.”

Winterbarbecue
Maar er wordt ook hard aan creatieve oplossingen gewerkt. Zo wil Monique Caspers een winterbarbecue houden in haar achtertuin. Voor tien mensen, als de maatregelen het toelaten. “We hebben een praktische tuin waarin we meerdere zitjes kunnen creëren en mijn man houdt van barbecueën. Zo kunnen we toch samenzijn”, zegt ze tegen RTL Nieuws.
Monique viert het jaarlijks met een vaste groep, en die beginnen ook enthousiast te worden voor haar plan. Vrienden zoeken in hun berging naar vuurkorven en statafels, vertelt ze. “Al moeten we in ons skipak staan met een wintermuts op, als we maar bij elkaar kunnen zijn.”
Door corona was de voorpret een tijdje weg, maar inmiddels heeft Monique weer heel veel zin in de kerst. “Dit is juist het jaar om stil te staan bij de essentie van kerst: met dierbaren kunnen zijn. En ik moet eerlijk zeggen: buiten staan met een vuurkorf en glühwein geeft wel een echt wintergevoel. Dat is misschien nog wel leuker dan met zijn allen binnen zitten in galakleding.”
En als het allemaal niet door kan gaan vanwege het virus? Dan heeft de creatieve Monique nog wel een ander plan: “In december elk weekend kerst vieren, en elke keer twee mensen uitnodigen. Dan heb je nog betere gesprekken ook, omdat je echt tijd hebt om iedereen te spreken.”

Kerst is broodnodig
Hoe het ook loopt met corona, uit het onderzoek blijkt dat mensen gewoon heel erg gehecht zijn aan deze feestdag. 47 procent geeft aan het erg of heel erg te vinden als het dit jaar niet met hele familie kan.

En dat is niet heel gek, zegt psycholoog Steven Pont. Hij denkt dat het zomaar eens de belangrijkste kerst in jaren kan zijn voor veel mensen. “Tradities zijn heel belangrijk voor je identiteit. Het is een uiting van de groep waar je bij hoort, en ieder mens heeft het nodig om ergens bij te horen.” Of het nou een gezin, familie of geloofsgroep is, kerst geeft ons een broodnodig gevoel van verbondenheid.
“Als je dit jaar niet mee kunt doen, ook al is het om de beste redenen, dan nog voelt dat verschrikkelijk.” Toch zou Pont aanraden om vooral te kijken wat er straks wél mogelijk is, en niet alleen maar bezig te zijn hoe leuk kerst had kunnen zijn zonder corona. “Slachtoffer zijn overkomt je, maar de slachtofferrol neem je aan.”
Hoe een leuke kerst er binnen de beperkingen uitziet, is voor iedereen anders, maar volgens Pont is het belangrijk dat je in ieder geval je best doet om er wat van te maken. “Of het nou met je familie zoomen, op de bank zitten met een zak chips of een strandwandeling is, doe in ieder geval iets. Dan ben jij de baas over de situatie en is de situatie dat niet van jou.”

Bron: www.rtlnieuws.nl/

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Jongeren kunnen lockdown niet meer aan, de rek is eruit…

16 april 2021

Meer dan de helft van de jongeren rapporteert mentale klachten

Gooi de samenleving weer open. Dat is de wens van steeds meer mensen. We zijn moe, moedeloos, de rek is eruit. "De lockdown lijkt z’n proportionaliteit te verliezen", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bezorgd. Het is tijd dat het kabinet de impact van de maatregelen meer laat meewegen, meent gedragsdeskundige Andrea Evers.

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

16 april 2021

De zomer lijkt momenteel ver weg, máár...

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer – weet jij vast wat we gaan dragen.

Hoe zit het nu echt met dat coronagedoe… Is het allemaal wel waar?

9 april 2021

Hoe complottheorieën zichtbaarder worden in Nederland

Agenten merkten het tijdens de avondklokrellen: hooligans komen normaal alleen om te knokken, maar nu voelden demonstranten zich als "de ridders op het witte paard", de laatste verdedigers van de waarheid.

Wat cafeïne en alcohol écht doen met je slaap…

9 april 2021

Gebroken nachten

We maken ons er (bijna) allemaal weleens schuldig aan: een glaasje rode wijn om lekker weg te kunnen dromen en een kop koffie om de ochtend fris te beginnen. Alcohol en cafeïne zijn nogal een geliefde consumptie, ook om ons te helpen bij het opstaan of juist om in slaap te kunnen vallen. Maar wat doen die middelen nu eigenlijk echt met ons? De impact van cafeïne en alcohol op onze slaap kan verrassend groot zijn, legt neurowetenschapper en schrijver van het boek 'Why we sleep' Matt Walker uit in deze TEDtalk. Om te beginnen met cafeïne. De stof die volop aanwezig is in je kop koffie, hoort bij de groep substanties die 'psychostimulantia' wordt genoemd. Dat stofje kan ons alerter maken, het geeft je een wakker gevoel. Maar naast dit positieve effect zijn er twee verborgen effecten gekoppeld aan cafeïne die je waarschijnlijk minder vrolijk maken.

Advertorial: Badmode en bikinitrends 2021

2 april 2021

De nieuwste bikini’s van 2021, elke dag opnieuw

Voor 2021 zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmode collecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als je al maanden op elkaars lip zit door corona… kun je dan nog lief zijn voor elkaar?

2 april 2021

Zeker! En wij hebben wat aangename tips om het weer een beetje leuker te maken thuis

Het zijn juist de kleine dingen die je relatie helemaal perfect maken.

Omgaan met tegenslagen: zeven strategieën

26 maart 2021

Het leven zit niet altijd mee. Juist wanneer het even tegenzit, leer je jezelf kennen

Leer beter om te gaan met tegenslagen, zodat je stabieler en rustiger in het leven staat.

Pasen in coronatijd, wat kan nog wel en wat niet…

26 maart 2021

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters, maar...

"Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Waarom is het zo belangrijk om je handen te wassen…

19 maart 2021

Je hebt er geen idee van, maar er zitten acht miljoen bacteriën op iedere vierkante centimeter van je hand

Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (filmpje)

19 maart 2021

Scherder vraagt zich onder andere af: waarom zitten bejaarden eigenlijk stil in verzorgingshuizen?

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen.

We zijn aan vakantie toe… maar is er ook een stip aan de horizon?

12 maart 2021

Een stem op Partij voor de Vakantie

De Nederlandse reiziger wil vooruitkijken en heeft een stip op de horizon nodig. Deze ontbreekt tot nog toe. Ook is er een concrete aanpak nodig rond hoe we daar gaan komen. De reisorganisaties en reisbureaus zijn er klaar voor om deze zomer een veilige en verantwoorde vakantie aan te bieden.

Chagrijnig opstaan ’s ochtends?

12 maart 2021

Je darmen bepalen vaak je humeur...

Recente studies tonen aan dat de bacteriën in onze darm zelfs onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Twee experts geven tips over welk eten ons een optimaal humeur oplevert.

Hooikoorts… en corona

5 maart 2021

Als je nu in het openbaar niest, staat iedereen je aan te kijken

De els en hazelaar. Door het zachte februariweer van afgelopen dagen komen elzen steeds meer in bloei. Ook een fiks deel van de hazelaars geeft pollen af.

Ommetje… Hoe goed doet een wandeling?

5 maart 2021

Elke dag een wandeling maken, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid

Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Hiervoor heeft de Hersenstichting een app ontwikkelt om het wandelingetje nog aantrekkelijker te maken.

Nu zaaien en planten en je hebt straks…

26 februari 2021

11 immuunversterkende planten uit jouw eigen tuin

Als je van natuurlijke gezondheid en voeding houdt, dan weet je waarschijnlijk het belang van het immuunsysteem. Je bent bekend met het microbioom, probiotica en het lekkende darmsyndroom en hoe belangrijk het is om een ​​sterke immuniteit te ondersteunen voor een langdurige gezondheid.

Lokale opticien JPC geeft advies

26 februari 2021

'Tips voor gezonde ogen'

Wist je dat het risico op de veel voorkomende oogziekte maculadegeneratie (MD) tot wel dertig procent ‘weggegeten’ kan worden? Hoe? Door op tijd te beginnen met een dieet dat veel antioxidanten bevat!

Zitten en toch bewegen?

19 februari 2021

Raar maar waar, van te lang zitten word je moe!

Onderbreek je zittende werk regelmatig, daardoor krijg je weer nieuwe energie. Enkele tips om tijdens het werk achter je bureau regelmatig te bewegen.

Krijgen we een ‘summer of hope’?

19 februari 2021

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer - weet jij vast wat we gaan dragen.

We mogen eindelijk weer… de mooiste plek in Bergen om te schaatsen

12 februari 2021

Vanaf de Voert naar Alkmaar of de Egmonden

We hebben er lang op moeten wachten, maar we mogen weer. Maar er zijn door corona wel een paar regels die je in acht moet nemen.

Eindelijk, we kunnen de schaatsen onderbinden! Maar hé… hoe ging dat ook al weer?

12 februari 2021

Hup, het ijs op en...oefenen maar weer. (filmpje)

Welke houding neem je ook alweer aan en hoe kun je op de juiste manier afzetten? Die schaatstechniek vergt best wat inspanning.

Advertorial: RFH KAPPERS staan voor jullie klaar!

5 februari 2021

Wij hebben voor jullie het volgende voor haarverzorging...

Onder andere prachtige cadeaupakketten van Authentic Beauty Cadeaubonnen Verfsets & kleurmaskers Geweldige haarstyling & verzorgingsproducten

Juicy Detox kondigt uitzending interview met Edsilia Rombley aan op Net 5

5 februari 2021

Juicy Detox is gevestigd in Bergen, waar ook het interview is opgenomen

In het programma 'Over Gewicht' vraagt Edsilia Ronbley in een helder interview waarom een detoxkuur een positieve invloed kan hebben op ondermeer...

Juist in deze lockdown kunnen we wel wat positieve energie gebruiken

22 januari 2021

10 tips om je innerlijke kracht te verbeteren

Ken je sterke punten, zo weet je waar je in uitblinkt en bij welke situaties je alles onder controle hebt.

Wat mogen kinderen wel in deze lockdown? (filmpje)

22 januari 2021

Een slaapfeestje, mag dat eigenlijk?

Mag je nog buiten spelen? Of met je vrienden afspreken? Veel van jullie hebben vragen over de nieuwe lockdown. En dan vooral over wat er wel en niet mag. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een beetje goed nieuws: je kunt nog best veel doen!

Advertorial: Winter… de hoogste tijd om je huis weer eens te restylen

15 januari 2021

Rosanne Logtenberg van Interieurcode.nl helpt je daar graag bij

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis, eenvoud en ruimte.

De deprimerendste dag van het jaar is op maandag 18 januari

15 januari 2021

Neerslachtig, somber, down of depri... loop het van je af voor het goede doel

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2021 is dat maandag 18 januari.

U twijfelt over vaccinatie?

8 januari 2021

Diederik Gommers legt uit hoe het precies werkt

Diederik Gommers heeft zijn honderdduizenden volgers proberen gerust te stellen vanwege hun vaccinatie-bezorgdheid.

Lockdown en de verveling die toeslaat

8 januari 2021

We zijn verslaafd aan de kick van nieuwe ervaringen...

Op vaste momenten opstaan, werken, de kinderen ophalen, eten en gaan slapen: erg avontuurlijk klinkt het niet, maar een vast ritme helpt je dag te structureren.

Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de zorgverzekering

1 januari 2021

Voordelen van niet meer roken

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Bekijk de mogelijkheden en kies een methode die goed bij je past. Stoppers die begeleiding krijgen, hebben meer kans op succes.

Begin het jaar goed met kracht- en conditietraining in 30 minuten

1 januari 2021

Bij Fit4lady doe je een circuittraining met steps voor de conditie en apparaten voor de kracht

Superefficiënt én effectief. En: het blijft uitdagend.

De perfect gedekte kersttafel? Hier vind je een aantal goede tips!

Hoewel het vooral belangrijk is dat het eten goed smaakt, wil het oog echter ook wat...

Wil jij je gasten verwelkomen aan een mooie kersttafel? Dan heb je zeker baat bij de volgende tips.

Kerstvieren in coronatijd, hoe gaan we dat doen?

18 december 2020

Dat kan dus wel en dit dus niet...

Gezellig met zijn allen aan tafel zit er komende Kerstmis niet in. Met familie en vrienden cadeautjes uitpakken rond de boom evenmin.

Ben je een beetje winter-corona gedeprimeerd?

11 december 2020

Deze online depressietest is bedoeld voor jongeren en volwassenen

Merk je dat je last krijgt van sombere gevoelens zodra de dagen korter beginnen te worden?

De kersttrends voor dit jaar (filmpje)

11 december 2020

Bij deze video hoort een blog met foto's en uitleg over elke trend

Wat worden de kersttrends dit jaar? In deze supersnelle sneak preview video ontdek je het!

Terug