Deel

advertentie

Voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

Ze kon dit jaar voor het eerst in 6,5 jaar tijd haar truffels oogsten

Voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

Er zijn voor het eerst wilde truffels in Nederland gevonden, en ook nog eens op tenminste tien verschillende plekken. Ze zijn door een expert gevonden in het rivierengebied en in Limburg.
Truffels zijn ondergrondse paddenstoelen van de schimmel ‘mycorrhiza’, die alleen gevonden worden door speciaal getrainde honden en varkens. De truffelhond van de vinder, Judith Evenaar, vond de wilde truffels.
Ze vermoedt dat de truffels al langer in Nederland voorkomen, maar dat er nooit eerder naar is gezocht. Evenaar kweekt zelf sinds 2013 de paddenstoelen in haar truffelgaard in Renkum.
Ze kon dit jaar voor het eerst in 6,5 jaar tijd haar truffels oogsten. “Met goede zorg en een goede bodem is het dus wel degelijk mogelijk om truffels te telen, in tegenstelling tot beweringen van truffeljagers in Zuid-Europa.” De klimaatverandering zou hierbij een rol spelen.

McDonald’s komt met truffelburger: “Hier krijgen ze geen Michelinster voor.”
Evenaar brengt haar truffelbomen en -oogst op de markt. Ze hoopt dat er in Nederland meer telers komen, zodat ons kikkerland een ‘truffelland’ wordt.

3990 euro per kilo
Truffels zijn zeldzaam en dus heel duur. De vindplaatsen van de delicatesse worden daarom angstvallig geheimgehouden. Zwarte truffels kosten momenteel in de winkel gemiddeld 1500 euro per kilo. De witte truffel is nog zeldzamer en wordt voor 3990 euro per kilo verkocht.

Bron: RTLnieuws

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Beef Wellington, heerlijk om zelf te bereiden

5 maart 2021

Met spannend filmpje hoe het ook anders kan...

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Cuno’s wijnen…

5 maart 2021

Koosjere druif

’s Lands knuffelwarenhuis HEMA gooide recent koosjere wijn in de reclame. Dat vind ik nobel. Koosjere wijn is namelijk vooral bestemd voor de belijdend Joodse gemeenschap.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 februari 2021

Een goed glas wijn in combinatie met een mooi gerecht is een liefhebberij die vele mensen delen

Door de wijncursussen die ik heb gevolgd, ben ik me bewuster geworden hoe gerechten te combineren met een bijpassende wijn.

Je hebt een mooi stukje vlees bij je favoriete slager gekocht…

26 februari 2021

Maar dan volgt de juiste bereiding. Zo bak je de perfecte entrecôte

Zeg je vlees, dan zeg je Gertjan Kiers. Een van de beste slagers van Nederland heeft nu een kookboek: Vleesbijbel. Wij mogen alvast zijn tips en recept delen voor de perfecte entrecôte.

Er zijn duizenden verschillende soorten wijnen, lastig kiezen dus…

19 februari 2021

Wij vonden de 25 bekendste wijnsoorten + een smaakoverzicht

Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn.

Een recept tussen winter en voorjaar in…

19 februari 2021

Italiaanse Minestronesoep

Minestronesoep! Beter bekend als dé Italiaanse maaltijdsoep. Waarom hij zo vullend is? Dat komt door de pasta. Maar ook door de hoeveelheid groente. Een minestrone leent zich ook nog eens uitstekend voor restjes.

Cuno’s wijnen…

12 februari 2021

Gore wijn en patat met. Deze week een filmpje met uitleg

Echt lekkere wijn herken je meteen. Maar écht gore wijn nog veel sneller. In onderstaand interview leg ik deze not so rocket science klip en klaar uit.

Zin in wat anders dan stamppot? Maak zelf eens een Franse klassieker…

12 februari 2021

Coq au Vin

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf.

Midwinter een heerlijk tropisch gerecht…

5 februari 2021

Surinaamse saoto maaltijdsoep

Soto, of saoto in het Surinaams-Nederlands, is een soep uit de Indonesische keuken. Omdat dit gerecht door héél Indonesië op grote schaal wordt gegeten...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

5 februari 2021

Oogstjaar 2021

Het blijft altijd spannend hoe goed (of slecht!) een oogstjaar gaat worden. Op dit moment weten we nog niet wat 2021 ons gaat brengen.

De een zegt: wijn is gezond, de ander zegt: wijn is ongezond

29 januari 2021

Rode wijn vs witte wijn

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort door de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de...

Goedkoop, makkelijk te maken en weer eens iets heel anders van smaak…

29 januari 2021

Noord-Afrikaanse kippenlevertjes

Kippenlevertjes met appel en rozijnen. Bereidingstijd 15 minuten.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

22 januari 2021

Zuid-Afrikaanse wijnen

In 1998 ben ik drie maanden in Zuid-Afrika geweest met mijn man en zijn familie. We hadden een huis gehuurd in Stellenbosch in de wijk Die Boord.

De enige echte klassieke Franse uiensoep

22 januari 2021

Uiensoep à la Les Halles

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in de bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Een Franse klassieker… heerlijk stevige kost voor in de winter

15 januari 2021

Boeuf bourguignon

Het is smullen met deze Franse stoofschotel! De naam betekent ‘rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht voor de Franse Bourgogne-streek.

Vadouvan kruiden en een visje…

8 januari 2021

Super lekker en zo klaar

Dit vispakketje is makkelijk, gezond en snel klaar.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

8 januari 2021

Champagne en klimaat

We hebben inmiddels al een week mogen proeven van het nieuwe jaar. Nog even op de valreep wens ik iedereen het allerbeste voor...

Cuno’s wijnen…

1 januari 2021

Knallend 2020 verlaten

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Makkelijk zelf te maken en echt heel erg lekker

1 januari 2021

Langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Dit jaar kun je tijdens de feestdagen in Bergen terecht voor betaalbare én de betere wijnen bij …

18 december 2020

De Gouden Ton - de Cavastore.nl - Cuno's Wijnen - Verbeek

De feestdagen komen er weer aan. En kerst is bij uitstek de tijd van lekker eten en drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met kerst?

Opnieuw worden de restaurants in Bergen zwaar getroffen…

18 december 2020

Support your locals en bestel bij Bergense - Egmondse en Schoolse restaurants uw kerstmenu

De lokale restaurateurs en chefs laten zich niet uit het veld slaan. Maar liefst meer dan 40 restaurants in Bergen-Egmond-Schoorl bieden...

Cuno’s wijnen

11 december 2020

Niet lullen maar zuipen...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Je wilt deze kerst fijn thuis uit eten…

11 december 2020

Kijk hier voor meer dan 40 lokale restaurants en maak je keuze!

Flessenpost uit Bergen presenteert in samenwerking met onze mediapartner VANIMEDIA dé kerstspecial van 2020: Kerst take-away & bezorging van dé horeca in Bergen, Egmond en Schoorl.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 december 2020

Santorini

We hadden ontzettend leuke plannen gemaakt om in oktober dit jaar naar Santorini af te reizen. Helaas moesten we er van af zien vanwege...

Het Noordzeebanket (filmpje)

4 december 2020

Wie jarig is, trakteert! Ter ere van het 40-jarig bestaan van Stichting De Noordzee is het Noordzeebanket gegoten

Een zoete traktatie, maar met een zout randje… De (on)smakelijke kanten van de zee.

Cuno’s wijnen

20 november 2020

Grootse Barolo’s en Bordeaux' rechtstreeks uit privékelders

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

13 november 2020

I Love Pinot, Napa Valley, 2019

Vorig jaar augustus bezochten we voor de tweede keer Napa Valley in Californië. De eerste keer waren het vooral mousserende wijnen die ik wilde proeven.

Nu de foodie’s ook thuis moeten zitten…

13 november 2020

Een overzicht van culinaire Netflix tips

Thuisblijven is geen straf met alle culinaire Netflix tips van Culy op een rijtje! De streamingdienst zit namelijk boordevol heerlijke series, realityshows en docu’s over koken, eten of...

Cuno’s wijnen

6 november 2020

Schimmel op je druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wat dacht je van… gevulde parelhoen

6 november 2020

De parelhoen (ook wel poelepetaat of stipkip genoemd) heeft zijn naam te danken aan de witte parels (witte stippen) op zijn donkere verenkleed

De meest voorkomende parelhoender in Nederland is de Helmparelhoen. Zoals de naam al verklapt, draagt deze parelhoen een ‘helmpje’, dat...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

30 oktober 2020

Hongaarse dessertwijn

Vaak hoor je dat de beste dessertwijn van de wereld uit Sauternes (Bordeaux) komt. Maar nu werd me verteld dat Tokaji Aszú uit Hongarije ook behoort tot de beste van de wereld.

Elzasser zuurkool met wijn en casselerrib

30 oktober 2020

De echte traditionele Elzasser zuurkoolschotel is een slow-food gerecht bij uitstek

Niet even iets dat je snel op tafel zet. Het gerecht stooft maar liefst zes uur, maar is het wachten waard.

Cuno’s wijnen

23 oktober 2020

Geurdozen en wijngeblaat

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug