Deel

advertentie

Voor de liefhebbers: wijnfestivalagenda t/m de zomer van 2023

De beste wijnfestivals van Nederland, en op reisafstand van Nederland

Amsterdam Wine Festival
Yes! Amsterdam viert de liefde voor wijn waarbij de Gashouder wordt omgetoverd tot een waar wijnwalhalla.
4 dagen wijnfeest :) Dompel je onder in de oogstfeesten van het zuidelijk halfrond.

Wat kun je verwachten?
Live bands en dj’s, wijnspelen, workshops, wijnproeverijen en al je vragen stellen aan wijnboeren uit het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland worden in het zonnetje gezet.

Datum
Donderdag 23 t/m zondag 26 maart 2023
Waar?
Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam
Kosten € 16,50 inclusief proefglas en welkomstbubbel. Het proefglas mag als souvenir mee naar huis.

Vini Amici Alkmaar
Wijnfestival Alkmaar
Drie dagen lang feest tijdens Alkmaar’s Wijnevenement Vini Amici! (Mee)zingen, dansen en luisteren, onder het genot van een goede wijn en een bijpassend hapje.

Wat kun je verwachten?
Live entertainment.
Meer dan 300 wijnen proeven, uit alle wijnstreken.
Bijpassende koude en warme gerechten, bereidt door vier verschillende restaurateurs.

Datum
Donderdag 17 t/m zondag 19 maart 2023
Waar?
Grote Sint Laurens Kerk, Alkmaar
Kosten € 15,90

Taste of Zutphen
Geniet van al het lekkers dat Zutphen te bieden heeft. Zutphense wijnspecialisten, lokale bierbrouwers en bijzondere restaurateurs staan klaar met heerlijke gerechten en bijpassende wijnen.

Waar?
Walburgiskerk, Zutphen
Wanneer?
Zaterdag 25, en zondag 26 maart 2023
Kosten € 15

Wijnfestival Hillegom
Horecaondernemers Hillegom slaan de handen ineen en presenteren Wijnfestival Hillegom, met lekkere wijn en een bijpassende bite!

Waar?
Start: 12.30 uur vanaf de Oude Pomp. Hier krijg je je route en dan ga je heerlijk genieten van een mooi glas wijn of een bubbel, met een bijpassend gerechtje. Na drie kwartier op naar de volgende locatie waar weer een ander glas met een hapje klaarstaat.
Wanneer?
Zondag 26 maart 2023, 12.30-17:00
Kosten € 30

Wijnfestivals mei 2023
Wijnfestival Fonteyn
Swingende livemuziek, DJ’s heerlijke gerechtjes , wijnproeverijen en leuke spelletjes. In mei verandert het Janskerkhofplein in een waar wijnparadijs.
Wijnbarren, foodtrucks en wijncafés uit de regio presenteren zichzelf en hun wijnen. Je kunt je opgeven voor verschillende wijnproeverijen, je laten verrassen door wijn-spijs combi’s en op zondag is er ook een leuk kinderprogramma.

Wanneer?
Vrijdag 12, 13 en 14 mei
Waar?
Janskerkhof, Utrecht
Kosten €10.00

Het Wijn Festijn
Het Wijn Festijn trekt dit jaar door heel Nederland, dus we kunnen heerlijke wijnen en gerechten proeven onder het genot van gezellige muziek. Waar? Ze trappen af in Leiden en reizen via nog vijf steden af naar Rotterdam.

Wat kun je verwachten?
Gezelligheid.
Meer dan honderd verschillende wijnen proeven.
Lekkere kaasplankjes, charcuterie en mooie vegagerechtjes.
Jeu des Boules.
Fijne Soul, Funk & Disco.

Wanneer?
Vrijdag 26 tot zondag 28 mei
Waar?
Garenmarkt, Leiden
Kosten € 10,00

Fête du Champagne – Avec Toi Je Suis Fête
In mei wordt het Rembrandtpark weer omgetoverd tot een Frans sprookje om de liefde te vieren en te verdwalen in alles wat met champagnes, crémants en wijn te maken heeft.

Wat kun je verwachten?
Acts van goochelaars tot Parijse kunstenaars en van Moulin Rouge tot Burlesque. Live muziek en champagne spelen: strijd met je vriendinnen mee voor de eerste plek in de Champagne Quiz, en leer alles over champagne.

Datum
25-29 mei
Waar?
Rembrandtpark, Amsterdam
Kosten nog niet bekend
Inclusief proefglas en welkomstbubbel. Het proefglas mag als souvenir mee naar huis.

Wijnfestival Blend, Eindhoven
Live muziek, culinaire verwennerijen en honderden open wijnproeven. De kids mogen ook mee, voor hen zijn er activiteiten als schminken.

Datum
26-29 mei
Waar?
Alberdingk Thijmlaan, Eindhoven
Kosten €11,00

Wijnfestivals juni 2023
Bacchus wijnfestival
Als het wijnfestival vernoemd is naar de wijngod Bacchus, dan moet het wel een hemels festival zijn toch? Ik kan me in ieder geval helemaal vinden in de slogan: Wijn. Eten. Muziek. Feestje.
Er is voor ieder wat wils: kleine tentjes en grote podia wisselen elkaar af. En ook voor de kids (die gratis mee mogen) is er genoeg te doen. Dansen, lekker eten, lekkere muziek en lekkere wijnen. Wat wil je nog meer? Nou…

Proef meer dan 300 wijnen.
Dansen bij verschillende podiums.
Toprestaurants & Foodtrucks.
Begeleide wijnproeverijen.
Fun voor de kinderen bij Kinderhoek Chateau Migraine.

Datum
Weekend 1 – vrijdag 2 juni t/m zondag 4 juni
Weekend 2 – vrijdag 9 juni t/m zondag 11 juni

Waar?
Amsterdamse Bos, Amsterdam
Kosten Entree + proefglas
Vroege Vogels € 16,50
Regulier € 17,50, Dik-Voor-Mekaar € 50,00 + Glas Crémant + 30 euro munten

Wijnfestival Den Bosch
Live muziek, foodtrucks en 200 open wijnen op het wijnfestival Den Bosch.
Verschillende wijnproeverijen bij te boeken, zoals:
Nederlandse wijnen
mousserende wijnen + oesters van het Oesterwijf
kaas en versterkte wijn proeverij

Wanneer?
Vrijdag 2 juni t/m zondag 4 juni.
Waar?
De Parade, Den Bosch
Kosten € 15,29 (early bird), incl. 2 munten.

Het Wijn Festijn
Het Wijn Festijn trekt dit jaar door heel Nederland, dus we kunnen heerlijke wijnen en gerechten proeven onder het genot van gezellige muziek. Waar? Ze trappen af in Leiden, en reizen via nog 5 steden af naar Rotterdam.

Wat kun je verwachten?
Gezelligheid.
Meer dan 100 verschillende wijnen proeven.
Lekkere kaasplankjes, charcuterie en mooie vegagerechtjes.
Jeu des Boules.
Fijne Soul, Funk & Disco.

Wanneer?
Vrijdag en zaterdag 23 en 24 juni
Waar?
Parade, Breda
Kosten €10,00

Bordeaux Wine Festival
Het Bordeaux Wine Festival is normaal een tweejaarlijks evenement waar zo’n 400.000 bezoekers van over de hele wereld op af komen. Bordeaux wordt dan omgetoverd tot Bordeaux Fête Le Vin village. Aan zowel de linker- als rechteroever van de Garonne wordt van alles georganiseerd.

Wat kun je verwachten? Volledige programma nog niet bekend.
Live muziek.
Wijnmarkt + Wijnproeverijpaviljoen – duizenden wijnen proeven.
Guided tours in groepjes van 2-20 personen: Wandelen en proeven in de stad. Kosten 12 euro.
Wijnproeverij + concert van 2 uur. Kosten 12 euro.
Rondleiding op een van de Tall Ships. Kosten 5 euro.
Tall Ship Regatta.
Vuurwerkshow na de Regatta.
Dineren + wijn proeven bij een van de deelnemende restaurants. Je maakt dan meteen kans om mooie prijzen te winnen, zoals een dinercheck t.w.v. 100 euro.

Wanneer?
Donderdag 22 tot en met zondag 25 juni 2023
Waar?
Aan de rivier de Garonne, Bordeaux, Frankrijk
Hoe lang rijden?
9 uur 3 kwartier vanaf Utrecht
Kosten
Je kunt er helemaal gratis heen, activiteiten kosten extra.

Wijnfestivals juli 2023
Wijnfestival Druif
In juli kun je ook naar Druif, hét Wijnfestival in het Gooi. De hele middag genieten van hapjes, wijnen en live muziek, op een prachtige locatie: EEN UNESCO Werelderfgoed Fort, met prachtige tuin.
Bovenal: goede wijn, en vooral gewoon heel erg gezellig!!

Wanneer?
Zondag 9 juli
Waar?
Fier, Bussum
Kosten €9,50, entree + proefglas

Wijnfestival Hoorn – een Circus van Smaken
In juli wordt het Baatland bij de haven voor de zevende keer omgetoverd tot wijnparadijs: en dit jaar in een circusjasje.
Wat kun je verwachten?
Dansen, lachen, wijn en bijpassende hapjes, foodtrucks, acrobaten, jongleurs… Genoeg entertainment. Ik heb er zin in!

Datum
Zaterdag 22 juli
Waar?
Baatland, Hoorn
Kosten € 38,50 inclusief proefglas en passe-partout voor vier wijnen, en vier bijpassende hapjes

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse truffel risotto

14 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano.

Welke wijn bij risotto al tartufo?

14 juni 2024

Een zuivere rode wijn met aardse smaken, donker en stijlvol...

Als de aarde wat natter is, gaan we op zoek naar de meest dure en gewilde vruchten van de natuur: truffels. Deze zwammen groeien onder de grond en zijn zeldzaam en kostbaar.

Bergense brouwer STOKED! en Brouwerij Egmond creëren samen een ‘collabs’ bier

14 juni 2024

Het bier is vanaf zaterdag 15 juni volop in de regio beschikbaar...

Brouwerij STOKED! uit Bergen en brouwerij Egmond hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bier te brouwen.

De belangrijkste maand voor de nog jonge wijngaard

7 juni 2024

Door: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid op achterstand gezet, de bodem is warm en vochtig… we zijn er helemaal klaar voor.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een klassieke Wiener schnitzel

7 juni 2024

De schnitzel is beetje ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje...

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht, maar niet gemakkelijk om perfect te krijgen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

31 mei 2024

Makkelijk te maken én super smaakvol...

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan gnocchi zowel bakken als koken. Deze pasta doet het eigenlijk goed bij alle soorten sauzen.

Wijn voorproeven in een restaurant: hoe moet dat eigenlijk?

31 mei 2024

Voortaan weet je precies wat je te doen staat...

Je bestelt een fles wijn in een goed restaurant, vervolgens komt de sommelier naar je toe zodat je de wijn kunt voorproeven. Wellicht ben je niet de grootste wijnkenner ooit en raak je (van binnen) lichtelijk van je apropos. Uiteraard nergens voor nodig.

Wat drink je het beste bij een Japanse ramen…

24 mei 2024

Deze fles wijn trek ik open bij zo’n dampende kom comfort

Het verschilt een beetje wat voor bouillon je eet natuurlijk. Zo zijn de zoutere bouillons als shoyu, shio en miso lekker met een frisse witte wijn zoals een riesling. Lees hier ons recept voor eenvoudige echte Japanse misosoep met ramen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Ramen, Japanse noedelsoep (foto’s)

24 mei 2024

Van oorsprong is het gerecht Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden....

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair. En... geloof mij, het is een delicatesse mits goed bereid.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Terug