Deel

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

Hoog sensitieve mensen brengen een ander perspectief naar de wereld

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

Als je zeer gevoelig bent is dat niet iets slechts; het is gewoon een andere manier van leven. De term “hoogsensitief” werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’90 van de vorige eeuw en het is sinds kort weer een hot topic geworden door de toegenomen interesse in introversie en wat het te maken heeft met de persoonlijke eigenschappen van gevoelige mensen.
Zeer gevoelige personen hebben de neiging om aandacht te besteden aan wat er met andere mensen gebeurt. Dit geeft hen een beter beeld van wat mensen ervaren, denken en voelen. Dit soort gevoeligheid wordt in het Oosten gezien als iets goeds, terwijl het in het Westen wordt gezien als iets negatiefs.
Een kenmerk van veel hoogsensitieve mensen is het feit dat ze het gevoel hebben dat iedereen op ze let, vooral bij groepsactiviteiten, zoals teamsporten. Gevoelige mensen doen het beter bij individuele sporten, zoals fietsen of hardlopen.

Gevoelig zijn is een eigenschap die sommige zeer gevoelige mensen niet laten zien, omdat hun familie hen in hun jeugd heeft gesteund bij teamsporten.

Ze kunnen dieper voelen dan anderen

Zelfreflectie is een kenmerk van mensen die gevoeliger zijn. Wanneer een gevoelig iemand emoties voelt, dan komt de zelfreflectie op gang en gaan ze diepgaand te werk om te verwerken wat ze hebben ervaren.

Wat lijkt op een normale emotionele ervaring kan voor een gevoelig persoon diepgaander zijn en zij gaan zo diep dat ze precies willen weten wat er aan de hand is.

Heftige situaties brengen het beste naar boven in hoogsensitieve mensen. Als een vriend een moeilijke periode heeft omdat zijn relatie uit is, dan zal de gevoelige persoon medelevend zijn.

Ze geven ook wat om de reacties van anderen wanneer er iets slechts gebeurd is.
Spontane beslissingen maken kan voor een gevoelig iemand moeilijk zijn. Een gevoelig persoon wil eerst meer weten over de details, omdat ze geen zin hebben in problemen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen van het afwegen van verschillende aspecten van een moeilijke keuze. Als een gevoelig iemand een “verkeerde” beslissing maakt, dan denken ze dat ze hebben gefaald. Ze worden boos op zichzelf of raken geïrriteerd.

Deze reactie komt doordat ze diepe gevoelens hebben en door hun zelfreflectie.
Een gevoelig persoon let heel goed op wat er allemaal om zich heen gebeurt. Ze merken de details van een kamer op zodra ze binnenkomen. Ze zien het als mensen die ze kennen niet zichzelf zijn.
Er wordt veel gedacht dat zeer hoogsensitieve mensen ook introvert zijn. In werkelijkheid zijn ongeveer drie op de tien gevoelige mensen extravert.

Dit gebeurt meestal als iemand de mogelijkheid heeft om in contact te komen met veel mensen die opgroeien in een hechte gemeenschap. De aandacht voor details en het doordachte karakter van zeer gevoelige mensen zorgt ervoor dat ze een ideale werknemer zijn in veel verschillende situaties. Ze denken vaak beter na in bepaalde situaties en maken verstandige keuzes.

Ze kunnen goed de verantwoordelijkheid nemen en resultaten boeken. Ze hebben nagedacht over wat ze doen, waardoor ze in veel teams goed uit de verf kunnen komen.
Veel hoogsensitieve mensen krijgen te maken met angst en depressie. Dit is vaak het gevolg van negatieve ervaringen tijdens de jeugd. Als iemand zich als kind thuis of op school niet veilig voelt, dan kan dit ervoor zorgen dat deze persoon zich in de toekomst constant angstig gaat voelen.

Als kind omringd zijn door familieleden die je steunen is van cruciaal belang.
Ze zijn gevoeliger voor veel geluiden en indrukken.

Het is voor veel mensen heel normaal om zich te ergeren aan bepaalde geluiden. Gevoelige mensen kunnen zich op zulke momenten nog eerder gaan ergeren. Ze worden veel gemakkelijker overweldigd door de geluiden en indrukken die ze krijgen. Te veel indrukken kan er ook voor zorgen dat ze geïrriteerd raken.

De emoties die bij het kijken naar een gewelddadige film of horrorfilm opspelen gaan veel verder bij mensen die zeer gevoelig zijn.

Hun inlevingsvermogen en hun gevoeligheid voor overstimulatie zorgen ervoor dat ze angstiger zijn dan anderen. Zij zijn vaak de mensen die graag willen dat er iemand bij ze blijft na het kijken van een film. Een van de stigma’s die wordt gelinkt aan hoogsensitieve mensen is dat ze vaak worden gezien als huilebalk. Ze huilen vaak gemakkelijker dan anderen, omdat hun emoties vaak een grotere rol spelen. Eigenlijk is het alleen maar positief als iemand in staat is om gemakkelijker te huilen, want door te huilen kun je de negatieve emoties loslaten.

Door het stigma hebben gevoelige mensen de neiging om bepaalde situaties te vermijden waarin ze in verlegenheid zouden kunnen worden gebracht of gemakkelijk zouden kunnen gaan huilen.

Een zeer gevoelig persoon begrijpt emoties beter dan mensen die minder gevoelig zijn. Ze zijn gevoeliger voor anderen en begrijpen hun emoties beter. Dit zorgt ervoor dat een zeer gevoelig persoon vaak goede manieren heeft.

Gevoelige mensen proberen kritiek altijd te vermijden. Ze vatten het zwaarder op dan mensen die minder gevoelig zijn.

Gevoelige mensen kunnen soms zo ver gaan bij het vermijden van kritiek dat ze er alles aan doen om een bepaald persoon tevreden te houden of compleet te ontwijken. Een andere mogelijkheid is om zichzelf eerst de schuld te geven.

Meer 'Lifestyle':

De bloemen... en de bijen

12 juli 2019

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation.

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

12 juli 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Doet jouw partner wel eens vreemd met een slokje op?

7 juni 2019

Dat is dan haar/zijn echte persoonlijkheid. Er bestaan vier dronken persoonlijkheden: welke ben jij?

Er zijn mensen die iedereen intens de liefde verklaren als ze wat drankjes ophebben, die alleen nog maar willen dansen of die juist boos worden.

Eindelijk... zomer! Je weet dat je een zonnebrandcrème moet aanbrengen

31 mei 2019

Tropenrooster voor je huid

Hoewel de meesten van ons van de zomer houden, kan het warme weer het slechtste in onze huid naar boven halen.

De temperaturen lopen weer op, dus extra zorg voor de huisdieren

31 mei 2019

Voor alle huisdieren geldt dat een plekje in de schaduw veel lekkerder is dan een plekje in de volle zon.

De zomer is in aantocht en dat is dus weer genieten voor de meeste mensen, maar er zijn ook mensen...

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

24 mei 2019

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek

Naast gezondheidsklachten zou jouw behoefte om alle actualiteit op te slokken, leiden tot angst en agressie.

Heb jij ook zo'n overvolle agenda?

24 mei 2019

Doe eens even chill zeg...

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft? Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen.

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

17 mei 2019

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee.

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Mopperaars... je kent ze wel, maar wat doe je eraan?

10 mei 2019

Luister niet, want dat kost je alleen maar heel veel energie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zijn tijd voornamelijk vol weet te maken met klagen.

Je bent een liefhebber van kaas? Grote kans dat je dan langer leeft...

10 mei 2019

Voor dit onderzoek zijn 200.000 mensen gevolgd uit Europa en Amerika

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaas o.a. de kans op een hartaanval verminderd.

Een man met veel partners is stoer, een vrouw die hetzelfde doet een hoer

29 april 2019

Hoe komt dat toch, dat we zo denken?

Pheterson is van oorsprong Amerikaanse maar was in de jaren tachtig woonachtig in Nederland. Net als veel feministische wetenschappers in die tijd koos zij partij voor sekswerkers.

Heb jij ook altijd zo'n trek?

3 mei 2019

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en...

Waarom drinken we eigenlijk Oranjebitter?

26 april 2019

Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis

Het is zaterdag Koningsdag. Vrijmarkten, het Wilhelmus, oud-Hollandsche spelletjes, maar laten we vooral ook Oranjebitter niet vergeten.

Wat draag jij op Koningsdag?

26 april 2019

Oranje, natuurlijk!, maar...

Als iemand vraagt wat voor kleding er nu weer moet worden gedragen op Koningsdag, dan is het enige goede antwoord oranje of

Prachtige zonnige dagen voor de boeg, maar...

19 april 2019

Je huid moet wennen aan de zon? Waar! Beter is om die eerste dag wat meer uit de zon te blijven

We hebben een aantal heerlijk zonnige dagen voor de boeg en dat betekent vele uren blootstelling aan de zon...

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

5 april 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De zomereditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, de fijnste plekken om te picknicken...

Filmpje... Voorjaar, dus gaan we weer aan het werk in de tuin

5 april 2019

Voorjaarsshow op zondag 7 april van 11:00 tot 17:00 uur.

Welkom bij Sluistuinen in Alkmaar. Een uniek shop-in-shop concept waarbij groen, design en buitenleven centraal staan.

Op 1 april verloor Alpha zijn bril. Maandag is het weer zo ver

29 maart 2019

Maandag is het 1 april en daar ontkom je bij de Flessenpost ook niet aan.

We hebben een lijstje gemaakt met vijfentwintig geniale grappen waarmee jij je familie, vrienden of collega’s voor de gek kunt houden.

Helaas... is niet iedereen even blij met de lente

29 maart 2019

Hooikoorts: de berk, iep, populier, es en de wilg zijn nu de boosdoeners. 11 tips

Eindelijk is het weer lente! We hebben er lang op moeten wachten. Voor steeds meer mensen breekt dan echter ook een lastige tijd aan:

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

22 maart 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Loopt jouw relatie steeds op de klippen?

22 maart 2019

Wat jij aantrekkelijk vindt aan de ander, kan je de volgende dag irriteren

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat het toch niet de ware is?

Ben jij een slechte slaper?

15 maart 2019

Vrijdag is de Internationale Dag van de Slaap

"Goed om eens bewust bij onze slaap stil te staan", zegt slaapprofessor Eus van Someren. Want we slapen in Nederland lang niet zo goed als...

Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2019

15 maart 2019

Ben je ook benieuwd naar de laatste modetrends?

In het voorjaar en de zomer van 2019 is de mode uitbundig en kleurrijk. En dat geldt niet alleen voor kleding...

Geen zin meer om je hele vakantie in een hotelkamer door te brengen?

8 maart 2019

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken.

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

8 maart 2019

Ontwikkel je ideale levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze...

De zomer duurt nog wel even, maar wel handig om te weten...

1 maart 2019

De terugkeer van de gladiatorsandaal

Een modestuk dat in 2019 een comeback gaat maken, is de welbekende gladiatorsandaal. De sandaal was rond 2000 voor het laatst in de mode...

Voor altijd vrienden blijven?

1 maart 2019

Dan moet je samen af en toe wat gaan drinken

Vrienden en vriendinnen die af en toe samen drinken, blijven namelijk langer vrienden/vriendinnen dan mensen die dit niet doen.

Terug