Deel

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

Hoog sensitieve mensen brengen een ander perspectief naar de wereld

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

Als je zeer gevoelig bent is dat niet iets slechts; het is gewoon een andere manier van leven. De term “hoogsensitief” werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’90 van de vorige eeuw en het is sinds kort weer een hot topic geworden door de toegenomen interesse in introversie en wat het te maken heeft met de persoonlijke eigenschappen van gevoelige mensen.
Zeer gevoelige personen hebben de neiging om aandacht te besteden aan wat er met andere mensen gebeurt. Dit geeft hen een beter beeld van wat mensen ervaren, denken en voelen. Dit soort gevoeligheid wordt in het Oosten gezien als iets goeds, terwijl het in het Westen wordt gezien als iets negatiefs.
Een kenmerk van veel hoogsensitieve mensen is het feit dat ze het gevoel hebben dat iedereen op ze let, vooral bij groepsactiviteiten, zoals teamsporten. Gevoelige mensen doen het beter bij individuele sporten, zoals fietsen of hardlopen.

Gevoelig zijn is een eigenschap die sommige zeer gevoelige mensen niet laten zien, omdat hun familie hen in hun jeugd heeft gesteund bij teamsporten.

Ze kunnen dieper voelen dan anderen

Zelfreflectie is een kenmerk van mensen die gevoeliger zijn. Wanneer een gevoelig iemand emoties voelt, dan komt de zelfreflectie op gang en gaan ze diepgaand te werk om te verwerken wat ze hebben ervaren.

Wat lijkt op een normale emotionele ervaring kan voor een gevoelig persoon diepgaander zijn en zij gaan zo diep dat ze precies willen weten wat er aan de hand is.

Heftige situaties brengen het beste naar boven in hoogsensitieve mensen. Als een vriend een moeilijke periode heeft omdat zijn relatie uit is, dan zal de gevoelige persoon medelevend zijn.

Ze geven ook wat om de reacties van anderen wanneer er iets slechts gebeurd is.
Spontane beslissingen maken kan voor een gevoelig iemand moeilijk zijn. Een gevoelig persoon wil eerst meer weten over de details, omdat ze geen zin hebben in problemen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen van het afwegen van verschillende aspecten van een moeilijke keuze. Als een gevoelig iemand een “verkeerde” beslissing maakt, dan denken ze dat ze hebben gefaald. Ze worden boos op zichzelf of raken geïrriteerd.

Deze reactie komt doordat ze diepe gevoelens hebben en door hun zelfreflectie.
Een gevoelig persoon let heel goed op wat er allemaal om zich heen gebeurt. Ze merken de details van een kamer op zodra ze binnenkomen. Ze zien het als mensen die ze kennen niet zichzelf zijn.
Er wordt veel gedacht dat zeer hoogsensitieve mensen ook introvert zijn. In werkelijkheid zijn ongeveer drie op de tien gevoelige mensen extravert.

Dit gebeurt meestal als iemand de mogelijkheid heeft om in contact te komen met veel mensen die opgroeien in een hechte gemeenschap. De aandacht voor details en het doordachte karakter van zeer gevoelige mensen zorgt ervoor dat ze een ideale werknemer zijn in veel verschillende situaties. Ze denken vaak beter na in bepaalde situaties en maken verstandige keuzes.

Ze kunnen goed de verantwoordelijkheid nemen en resultaten boeken. Ze hebben nagedacht over wat ze doen, waardoor ze in veel teams goed uit de verf kunnen komen.
Veel hoogsensitieve mensen krijgen te maken met angst en depressie. Dit is vaak het gevolg van negatieve ervaringen tijdens de jeugd. Als iemand zich als kind thuis of op school niet veilig voelt, dan kan dit ervoor zorgen dat deze persoon zich in de toekomst constant angstig gaat voelen.

Als kind omringd zijn door familieleden die je steunen is van cruciaal belang.
Ze zijn gevoeliger voor veel geluiden en indrukken.

Het is voor veel mensen heel normaal om zich te ergeren aan bepaalde geluiden. Gevoelige mensen kunnen zich op zulke momenten nog eerder gaan ergeren. Ze worden veel gemakkelijker overweldigd door de geluiden en indrukken die ze krijgen. Te veel indrukken kan er ook voor zorgen dat ze geïrriteerd raken.

De emoties die bij het kijken naar een gewelddadige film of horrorfilm opspelen gaan veel verder bij mensen die zeer gevoelig zijn.

Hun inlevingsvermogen en hun gevoeligheid voor overstimulatie zorgen ervoor dat ze angstiger zijn dan anderen. Zij zijn vaak de mensen die graag willen dat er iemand bij ze blijft na het kijken van een film. Een van de stigma’s die wordt gelinkt aan hoogsensitieve mensen is dat ze vaak worden gezien als huilebalk. Ze huilen vaak gemakkelijker dan anderen, omdat hun emoties vaak een grotere rol spelen. Eigenlijk is het alleen maar positief als iemand in staat is om gemakkelijker te huilen, want door te huilen kun je de negatieve emoties loslaten.

Door het stigma hebben gevoelige mensen de neiging om bepaalde situaties te vermijden waarin ze in verlegenheid zouden kunnen worden gebracht of gemakkelijk zouden kunnen gaan huilen.

Een zeer gevoelig persoon begrijpt emoties beter dan mensen die minder gevoelig zijn. Ze zijn gevoeliger voor anderen en begrijpen hun emoties beter. Dit zorgt ervoor dat een zeer gevoelig persoon vaak goede manieren heeft.

Gevoelige mensen proberen kritiek altijd te vermijden. Ze vatten het zwaarder op dan mensen die minder gevoelig zijn.

Gevoelige mensen kunnen soms zo ver gaan bij het vermijden van kritiek dat ze er alles aan doen om een bepaald persoon tevreden te houden of compleet te ontwijken. Een andere mogelijkheid is om zichzelf eerst de schuld te geven.

Meer 'Lifestyle':

Ben jij eigenlijk ook een controle freak?

Waarom je to-do-lijstje je inefficiënt en ongelukkig maakt

Stel je een leven voor zonder tijd: zonder het constante gevoel dat je achterloopt, zonder het gefrustreerde...

Advertorial

Gegarandeerd afslanken met de virtuele maagband

Anne vertelt: “Ruim 13 jaar geleden ben ik mijn praktijk gestart in Heiloo en ik heb sindsdien al zeer veel mensen op een gezonde manier geholpen met afvallen.”

Heb jij wel genoeg champagne gedronken tijdens de feestdagen?

4 januari 2019

Drie glazen champagne drinken per dag om dementie te voorkomen

Champagne is zo’n drankje dat we niet dagelijks drinken. Meestal wordt het gedronken als we iets te vieren hebben...

Ben jij ook zo klaar met al dat eten en drinken?

4 januari 2019

10 goede ideeën om je lijn te herstellen na de feestdagen

Champagne, foie gras, hapjes… Tijdens de feestdagen is het moeilijk om zich niet te laten gaan en alle smakelijke gerechten te weerstaan...

On a budget: 12x kerst musthaves onder de 50 euro

21 december 2018

Van glitterjurkjes en jumpsuits tot glanzende pumps en tassen met pailletjes

Wij zijn de dagen al aan het aftellen tot kerst, jij ook?

Helaas... zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

21 december 2018

Tips om stress te voorkomen

De tijd van kerst hoort leuk te zijn en de meeste mensen willen doen zoals het hoort, maar daardoor wordt de kerst opeens een stuk minder leuk.

Opgeruimd staat netjes...

14 december 2018

Maar daar is de natuur lang niet altijd even blij mee

De tuin winterklaar maken is de dood in de pot voor alle leven. Uiteraard mag je best wat opruimen voor de winter...

Wist jij dat?

14 december 2018

Mensen met een hoog IQ drinken het liefste wijn...

Uit onderzoek blijkt dat intelligente mensen vaker wijn kiezen dan dat ze hun vrijmibo-dorst lessen met andere drankjes.

Lach je de hele dag met je collega’s? Dan werk je veel harder

7 december 2018

Waarom je harder werkt als je lachen met collega’s belangrijk vindt

Je baas mag dan misschien klagen dat jij en je collega’s zoveel lachen, maar eigenlijk heeft hij of zij goud in handen. Lachende collega’s zouden volgens verschillende theorieën harder werken en Beautify kan daar wel wat redenen voor verzinnen. Zeker als je zo'n acht uur per dag met je collega’s doorbrengt, is het wel zo fijn als het ook nog eens acht leuke uren zijn. Natuurlijk wordt er gewerkt, maar af en toe een geintje zorgt toch voor gezelligheid. En hé, zo slecht is het helemaal niet. Er zijn verschillende redenen waarom je lol wil hebben met de mensen op de werkvloer. Dit zijn ze: Lees hier verder in de

Slapen saai? Welnee, super interessant juist!

7 december 2018

Slapen, dat is toch eigenlijk zonde van je tijd? Nee dus

Slaap is het Zwitserse zakmes van je gezondheid, aldus slaaponderzoeker Matthew Walker.

Is kwaliteit belangrijk voor jou?

23 november 2018

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Je slaapt misschien genoeg, maar staat toch moe op?

23 november 2018

Oorzaken van een slechte slaapkwaliteit, waar je misschien nog niet aan had gedacht

We hebben allemaal drukke levens: een drukke baan, in de weekenden naar feestjes en afspreken met vriendinnen en dan moet je ook nog...

In je eigen (opblaas)bar je midwinter-tuinfeestje organiseren?

16 november 2018

Dat kan in een (bijna echte ) Ierse pub. Met filmpje

Zoek je op een koude dag als vandaag het liefst de gezelligheid in je eigen tuin, onder het genot van een rode wijn, en is het een dikke...

Een massage is natuurlijk heel fijn, maar wist je ook...

16 november 2018

Dat je heel veel calorieën verbrandt

Buiten het feit dat een massage goed is voor de bloedsomloop en de doorbloeding van de huid, kun je er ook nog eens van afvallen.

Herfst... Zit je er even helemaal doorheen?

9 november 2018

Hou die winterblues buiten de deur met deze tips

De dagen worden korter en de temperatuur daalt langzaam, maar gestaag. Je humeur ook, maar dat is nergens voor nodig.

Hoe staat het eigenlijk met jouw intuïtie?

2 november 2018

Je weet wel, dat onderbuikgevoel...

Je kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot je intuïtie – je innerlijke bron van kennis, daar waar nieuwe inzichten en ideeën geboren worden.

Je kent ze vast wel, mensen die alleen maar kunnen klagen....

2 november 2018

Advies van wetenschappers, "ga er met een grote boog omheen, want klagers zijn slecht voor je

Onderzoek wijst uit dat het luisteren naar klagers slecht is voor je brein. Het beïnvloedt je zo dat je brein letterlijk dommer wordt als je ernaar luistert.

Stop met lezen. Nieuws schijnt namelijk schadelijk te zijn voor je gezondheid

26 oktober 2018

Maar zo af en toe de Flessenpost lezen kan natuurlijk echt geen kwaad...

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek. Wie stopt met het consumeren van nieuws...

Het wordt weer kouder... dus zit je haar weer bagger

26 oktober 2018

8 manieren om statisch haar te voorkomen

Jij bent vast één van de velen die momenteel kampt met statisch haar. Door de kou staat je haar...

In de hemel is geen bier, dus drinken we het hier

19 oktober 2018

Nou ja, dat valt nog maar te bezien, want... binnenkort 20 euro betalen voor een sixpack

Wetenschappers voorspellen in het vakblad Nature Plants dat door de klimaatverandering het bier schaars zal worden.

Wat doet kunst met je hersenen?

19 oktober 2018

Je hersenen gaan naar je leven staan, zoals je schoenen naar je voeten

“Jonge kinderen zijn de intelligentste wezens die er op aarde rondlopen. Hun hersenen zijn een spons voor alles..

Dit zijn de namen die Bergense kakkers aan hun kinderen geven

12 oktober 2018

Annefleurs en Cato's, verenigt u!

Elke sociale kring heeft zijn eigen sociale mores. En zijn eigen voorkeuren op naamgebied. Zul je in sommige buurten geregeld een Shaniqua of Wesley tegenkomen, in het Gooi zul je er vergeefs naar zoeken. Daar zijn weer heel andere namen populair. We zetten de leukste kakkersnamen voor je op een rij: Meisjes Annabel, Annabelle, Annefleur, Annelotte, Annemijn, Anne-Sophie Camille, Carline, Cathelijne, Cato, Cécile, Charlotte, Claire, Claudine, Constance Eleonore, Eliane, Elsemieke, Emilie, Emma, Emmie Feline, Fleur, Fleurine, Florentine, Florianne, Florine, Frédérique Henriette Isabel, Isabelle, Jacobine, Josephine, Julie, Juliette, Justine Kate Laetitia, Lauren, Laurine, Laurentine, Leonore, Lidewij, Linde, Liselot, Machteld, Madeleine, Marie-Claire, Marie-Louise, Marijn, Marjolein, Mette, Myrte Nanette, Nicoline, Nicolette Ottelien Pascalle, Pauline Quirine Robine, Rosalinde, Rosaline, Rozemarijn Sophie, Tessel Valérie, Victoire, Viviènne Willemijn Jongens Adriaan, Alexander, Allard, Anthonie, Arnaud, Arthur, Axel Bastiaan, Berend, Boris, Boudewijn Carel, Casper, Clemens, Coenraad, Conraad, Constantijn Diederik, Dirk-Jan, Duco Egbert-Jan, Emile, Erik-Jan, Ernst, Etiënne, Eugene, Ewout Felix, Florian, Floris, Frederik, Friso Gijsbert Hidde, Huibert Jan-Pieter, James, Jacob, Jonas, Joppe, Julius, Jurriaan Laurens, Lennart, Lodewijk Marnix, Maurits, Maxime, Mees, Midas Oliver, Olivier, Onno, Oscar, Otto Pepijn, Philip, Pieter, Pieter-Arnaud Quirijn Reinier, Reinout, Rikkert, Robert-Jan, Roderick, Roeland Sebastiaan, Sweder Thijmen, Tijmen, Taco Valentijn, Victor Willem Zeger Via Harper's BAZAAR

Sport jij wel goed? En genoeg?

12 oktober 2018

Fiets, wandel of jog jij regelmatig, omdat je gezond door het leven wil blijven gaan?

Dan ben je al heel goed bezig. Echter, onderzoek van de Universiteit van Sydney heeft uitgewezen dat je je lichaam pas echt...

Ben jij ook zo gek op uitslapen? Dan hebben we goed nieuws voor jou

5 oktober 2018

Voor 10 uur ‘s ochtends zou je niet moeten werken

We zouden namelijk veel langer moeten uitslapen in de ochtend. We doen ons volgens Kelley veel geweld aan door onszelf te dwingen...

7 herfst/wintertrends om alvast naar uit te kijken

5 oktober 2018

De mooiste laarzen voor het najaar

De één heeft er misschien iets meer last van dan de ander, maar we moeten er nu toch echt aan gaan geloven; het najaar gaat van start.

Hoe zit het eigenlijk met jullie hygge?

28 september 2018

Wat dacht je van thee, glühwein of warme chocomelk met slagroom

Heb je het Deense woord ‘hygge’ al eens eerder gehoord? Waarschijnlijk wel, want ook buiten Denemarken is hygge uitgegroeid tot een fenomeen.

Is bier drinken gezond?

28 september 2018

Jazeker, hier 10 feiten op een rij...

Bier is niet alleen lekker, het bevat tevens een groot aantal gezondheidsvoordelen. Het heeft meer eiwitten en vitamine b...

Je kunt nu checken hoeveel geld jouw Instagram-account waard is

21 september 2018

En je hoeft niet eens #instafamous te zijn

Instagram is hot en extreem machtig in de modewereld. De social influencers vliegen je om de oren...

Waarom is Yoga eigenlijk zo populair?

21 september 2018

Benieuwd naar de effecten die yoga op lichaam en geest hebben?

10 reden om ook met yoga te beginnen. Iedere yogadocent zal zeggen dat yoga voor iedereen geschikt is en na je eerste lessen zal je dat ook kunnen beamen.

Veranderingen zijn onvermijdelijk, conflicten zijn optioneel

14 september 2018

11 tips om ruzie te voorkomen

Conflicten ontstaan wanneer mensen met een verschillende perspectief op de zaak hun frustraties gaan uiten.

De ochtend als beste sportmoment

15 september 2018

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die ’s ochtends sporten beter slapen

Timing is heel belangrijk, dat merken we maar vaak genoeg in ons dagelijks leven.

Intelligente vrouwen drinken meer wijn...

7 september 2018

Vrouwen die regelmatig drinken hebben een hoger IQ

Of je nou jarig bent, je depressief voelt of het gewoon lekker vindt bij het eten: er is altijd wel een goede reden te bedenken voor wijn.

Bergenaar Hesron Bon kon een boek over Tinder schrijven... maar als je even klaar bent met mannen of vrouwen, dan...

7 september 2018

is er nu de Catinder

Vind je droomkat met de leukste, nieuwste app op de markt.

Goed gezondheidsnieuws uit Denemarken

31 augustus 2018

Muizen leefden 25 procent langer na het eten van kaas

Het is eindelijk definitief bewezen, het eten van kaas is goed voor je gezondheid en zou er zelfs voor zorgen dat je langer leeft.

Gaat Bergen ook aan de hippe Urban fiets?

13 x hippe fietsen voor in de stad of... dorp

Foto: Blackstar Bamboo Bikes. What’s in a name: Deze fietsen heten niet zomaar Bamboo Bikes...

Een goede band met opa en oma is erg belangrijk!

24 augustus 2018

Opa en oma maken je kind gelukkig

Veel ouders kunnen zich een leven zonder opa en oma niet voorstellen, zij zijn dan ook onmisbaar geworden.

Goed nieuws voor de chocoladeliefhebber...

24 augustus 2018

Het vermindert kans op hartritmestoornissen

Het lijkt erop dat chocola gezond is voor je hart. Dat concluderen Deense onderzoekers.

Ben jij ook zo dol op glutenvrij brood?

Dat is dan niet zo verstandig

Heb je altijd gedacht dat glutenvrij brood gezonder is dan bijvoorbeeld tarwe- of volkorenbrood?

Vrijwilligerswerk maakt jouw leven, én dat van een ander leuker!

10 augustus 2018

Benieuwd waarom jij met vrijwilligerswerk zou moeten beginnen?

In een verzorgingshuis activiteiten voor ouderen organiseren, op een festival bier tappen of in je eigen buurt honden uitlaten.

Wie had dat nou gedacht?

10 augustus 2018

Drie glazen champagne drinken per dag om dementie te voorkomen

Champagne is zo’n drankje dat we niet dagelijks drinken. Meestal wordt het gedronken wanneer we iets te vieren hebben...

In ons fijne dorpje lopen relatie's nog al eens op de klippen...

3 augustus 2018

Er zijn verschillende redenen waarom iedere relatie die jij aangaat steeds stukloopt

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat dit toch niet de ware is?

Werken kan geen kwaad?

3 augustus 2018

Wetenschappers: Het kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn bij een 40 urige werkweek

Van een 8-urige werkdag werken we eigenlijk maar 3 uur (om precies te zijn: 2 uur en 53 minuten). De rest van de tijd spenderen we aan praten met collega's...

Maak jij gebruik van je intuïtie?

27 juli 2018

Je kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot je intuïtie

Deze vier methoden helpen jouw intuïtie te laten spreken en jou ernaar te laten luisteren.

Terug