Deel

advertentie

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

Hoog sensitieve mensen brengen een ander perspectief naar de wereld

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

Als je zeer gevoelig bent is dat niet iets slechts; het is gewoon een andere manier van leven. De term “hoogsensitief” werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’90 van de vorige eeuw en het is sinds kort weer een hot topic geworden door de toegenomen interesse in introversie en wat het te maken heeft met de persoonlijke eigenschappen van gevoelige mensen.
Zeer gevoelige personen hebben de neiging om aandacht te besteden aan wat er met andere mensen gebeurt. Dit geeft hen een beter beeld van wat mensen ervaren, denken en voelen. Dit soort gevoeligheid wordt in het Oosten gezien als iets goeds, terwijl het in het Westen wordt gezien als iets negatiefs.
Een kenmerk van veel hoogsensitieve mensen is het feit dat ze het gevoel hebben dat iedereen op ze let, vooral bij groepsactiviteiten, zoals teamsporten. Gevoelige mensen doen het beter bij individuele sporten, zoals fietsen of hardlopen.

Gevoelig zijn is een eigenschap die sommige zeer gevoelige mensen niet laten zien, omdat hun familie hen in hun jeugd heeft gesteund bij teamsporten.

Ze kunnen dieper voelen dan anderen

Zelfreflectie is een kenmerk van mensen die gevoeliger zijn. Wanneer een gevoelig iemand emoties voelt, dan komt de zelfreflectie op gang en gaan ze diepgaand te werk om te verwerken wat ze hebben ervaren.

Wat lijkt op een normale emotionele ervaring kan voor een gevoelig persoon diepgaander zijn en zij gaan zo diep dat ze precies willen weten wat er aan de hand is.

Heftige situaties brengen het beste naar boven in hoogsensitieve mensen. Als een vriend een moeilijke periode heeft omdat zijn relatie uit is, dan zal de gevoelige persoon medelevend zijn.

Ze geven ook wat om de reacties van anderen wanneer er iets slechts gebeurd is.
Spontane beslissingen maken kan voor een gevoelig iemand moeilijk zijn. Een gevoelig persoon wil eerst meer weten over de details, omdat ze geen zin hebben in problemen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen van het afwegen van verschillende aspecten van een moeilijke keuze. Als een gevoelig iemand een “verkeerde” beslissing maakt, dan denken ze dat ze hebben gefaald. Ze worden boos op zichzelf of raken geïrriteerd.

Deze reactie komt doordat ze diepe gevoelens hebben en door hun zelfreflectie.
Een gevoelig persoon let heel goed op wat er allemaal om zich heen gebeurt. Ze merken de details van een kamer op zodra ze binnenkomen. Ze zien het als mensen die ze kennen niet zichzelf zijn.
Er wordt veel gedacht dat zeer hoogsensitieve mensen ook introvert zijn. In werkelijkheid zijn ongeveer drie op de tien gevoelige mensen extravert.

Dit gebeurt meestal als iemand de mogelijkheid heeft om in contact te komen met veel mensen die opgroeien in een hechte gemeenschap. De aandacht voor details en het doordachte karakter van zeer gevoelige mensen zorgt ervoor dat ze een ideale werknemer zijn in veel verschillende situaties. Ze denken vaak beter na in bepaalde situaties en maken verstandige keuzes.

Ze kunnen goed de verantwoordelijkheid nemen en resultaten boeken. Ze hebben nagedacht over wat ze doen, waardoor ze in veel teams goed uit de verf kunnen komen.
Veel hoogsensitieve mensen krijgen te maken met angst en depressie. Dit is vaak het gevolg van negatieve ervaringen tijdens de jeugd. Als iemand zich als kind thuis of op school niet veilig voelt, dan kan dit ervoor zorgen dat deze persoon zich in de toekomst constant angstig gaat voelen.

Als kind omringd zijn door familieleden die je steunen is van cruciaal belang.
Ze zijn gevoeliger voor veel geluiden en indrukken.

Het is voor veel mensen heel normaal om zich te ergeren aan bepaalde geluiden. Gevoelige mensen kunnen zich op zulke momenten nog eerder gaan ergeren. Ze worden veel gemakkelijker overweldigd door de geluiden en indrukken die ze krijgen. Te veel indrukken kan er ook voor zorgen dat ze geïrriteerd raken.

De emoties die bij het kijken naar een gewelddadige film of horrorfilm opspelen gaan veel verder bij mensen die zeer gevoelig zijn.

Hun inlevingsvermogen en hun gevoeligheid voor overstimulatie zorgen ervoor dat ze angstiger zijn dan anderen. Zij zijn vaak de mensen die graag willen dat er iemand bij ze blijft na het kijken van een film. Een van de stigma’s die wordt gelinkt aan hoogsensitieve mensen is dat ze vaak worden gezien als huilebalk. Ze huilen vaak gemakkelijker dan anderen, omdat hun emoties vaak een grotere rol spelen. Eigenlijk is het alleen maar positief als iemand in staat is om gemakkelijker te huilen, want door te huilen kun je de negatieve emoties loslaten.

Door het stigma hebben gevoelige mensen de neiging om bepaalde situaties te vermijden waarin ze in verlegenheid zouden kunnen worden gebracht of gemakkelijk zouden kunnen gaan huilen.

Een zeer gevoelig persoon begrijpt emoties beter dan mensen die minder gevoelig zijn. Ze zijn gevoeliger voor anderen en begrijpen hun emoties beter. Dit zorgt ervoor dat een zeer gevoelig persoon vaak goede manieren heeft.

Gevoelige mensen proberen kritiek altijd te vermijden. Ze vatten het zwaarder op dan mensen die minder gevoelig zijn.

Gevoelige mensen kunnen soms zo ver gaan bij het vermijden van kritiek dat ze er alles aan doen om een bepaald persoon tevreden te houden of compleet te ontwijken. Een andere mogelijkheid is om zichzelf eerst de schuld te geven.

Meer 'Lifestyle':

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

1 mei 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Terug