Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes
Recept van Bergense May Anema
Gepubliceerd: 16 september 2022
Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:
Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes
Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 pak Koh Thai rijstpapier (10-14 rijstvellen per pak)
– 1 pak a AH pittige tofu reepjes
– 1 pakje Go-Tan Miehoen (optioneel)
– zakje wortel julienne
– zakje biet julienne
– zakje fijne ijsbergsla
– 1 komkommer julienne gesneden zonder zaadlijst
– 1 rode paprika in repen gesneden
– 1 mango in repen gesneden
– paar bosuitjes in ringen gesneden
– 1 of 2 avocado’s in repen gesneden
– eventueel koriander
– ketjap manis, ketjap asin, 1 teen geperste knoflook en 1 rode peper
Voor de sausjes:
– mayonaise, kikkoman sojasaus, limoensap
– hot chilisaus
Benodigdheden:
– grote kom met handwarm water
Bak de tofu in een laagje wokolie. Snijd ondertussen de groente zoals hierboven beschreven. Zodra de tofu licht knapperig is, voeg dan toe de knoflook, een in reepjes gesneden rode peper (zonder pitjes), een flinke scheut ketjap manis en assin en laat deze afkoelen. Optioneel: kook de mihoen zoals op de verpakking en spoel deze af met koud water.
Pak nu een rijstvel en dompel deze een paar seconden onder in het handwarme water. Dit is een beetje kwestie van oefenen, maar het rijstpapier wordt pas zachter zodra de ingrediënten erop gelegd worden.
Rollen doe je zo: leg de ingrediënten zo laag mogelijk op het velletje en houd aan beide zijkanten ongeveer 2/3 centimeter vrij. Vouw dan de onderkant van het vel over de ingrediënten heen en rol het een beetje strak erin, zodat er straks niks uitvalt. Je hebt maar weinig per ingrediënt nodig, want hoe voller je hem maakt, hoe moeilijker hij vouwt. Het rollen moet je even in de vingers krijgen, maar dat is een kwestie van oefenen.
Ik leg ze nooit op elkaar, want dan gaan ze aan elkaar kleven en trek je ze stuk.
Als sausje om de springroll in te dippen maakte ik:
mayonaise gemengd met een scheut kikkoman sojasaus en beetje limoensap en voor een pittige bite een schaaltje met hot chilisaus.
Blijft er nog wat van de ingrediënten over, dan kun je deze samenvoegen als een salade voor de volgende dag! En de overtollige springrolls neem ik lekker in een bakje mee als lunch naar mijn werk.
Geniet ruim ervan!!
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.