Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2022 gaat naar fotografe Hellen van Meene

Jong Talent 2022 prijs gaat naar de Bergense Rashel van der Schaaf

Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2022 gaat naar fotografe Hellen van Meene

Juryvoorzitter Toon Mans, burgemeester van Castricum, heeft zondag de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2022 uitgereikt aan Hellen van Meene.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst onder leiding van de bekende presentator Andrea van Pol werd bekendgemaakt wie de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten zou ontvangen en werd ook de Rabobank Jong Talentprijs 2022 aan de jonge filmmaker Rashel van der Schaaf uitgereikt.
De jury had uit de veelzijdige categorie Visuele Kunsten drie kunstenaars genomineerd: Anne Silverstrand Forest, Hellen van Meene en Sophie Olga de Jong. De wijze waarop zij zich gedreven vastbijten in hun onderwerp, concept en specifieke discipline zijn uniek, en reden geweest om hen te nomineren.
Andere criteria die een belangrijke rol hebben gespeeld bij hun nominatie zijn onder andere herkenbaarheid, eigenzinnigheid en relevantie voor de kunstwereld en de visuele kunsten in het bijzonder.

Jong Talent 2022 Rashel van der Schaaf
De jonge filmmaker Rashel van der Schaaf ontving de Rabobank Jong Talentprijs omdat zij in haar film ‘Ich bin der Fluß’ op een unieke wijze een ode aan de rivier de Donau brengt en daarmee de kijker meeneemt in de onzorgvuldige manier waarop de mensheid met de natuur omgaat. De cheque werd overhandigd door Sterre van Boxtel, die in 2020 deze prijs mocht ontvangen.

Fotografe Hellen van Meene
Hellen van Meene ontving de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten omdat haar werk zich onderscheidt door het prachtige gebruik van het daglicht, de zorgvuldig uitgekozen composities en de tastbare psychologische spanning in de foto’s. Door de bijzondere band die zij met haar modellen weet te creëren, zorgt ze ervoor dat haar werk een diepe indruk achterlaat.
De tentoonstelling van Anne Silverstrand Forest, Sophie Olga de Jong, Hellen van Meene en Rashel van der Schaaf is nog t/m 25 september te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.