Verkiezing Beste Sporters van de gemeente Bergen

Op 9 februari 2024 maakt de jury bekend wie in welke categorie zich uiteindelijk Sporter van het Jaar mag noemen...

Het was er al een paar jaar niet van gekomen, maar nu pakt de Stichting Sporters BES de draad weer op: er komt op 9 februari 2024 in Sportcentrum De Beeck een Verkiezing van de Beste Sporters van de gemeente Bergen. Die gaat dan over de prestaties in het jaar 2022 en 2023.

Het wordt een verkiezing die anders is dan andere jaren. Voorzitter Valerie Smit van Stichting Sporters BES die het evenement organiseert: “Eerdere edities was het een wat formeler gala, maar we willen het laagdrempeliger maken: een informele bijeenkomst die voor wat meer interactie tussen de mensen zorgt. Daarom wordt het een bijeenkomst in Sportcentrum De Beeck, op 9 februari in de ruimte boven waar ook de raadzaal is. Daarbij kiezen we wel ‘gewoon’ de Sportman, de Sportvrouw, het Sportteam en de beste in de categorie Aangepast Sporten. Bovendien hebben we nog de verkiezing van het ‘Talent van het jaar.’ Daar is dus niets aan veranderd. Alleen mag het allemaal wel wat losser.”

Nieuw elan
Het doel is dus om na een aantal jaren afwezigheid de verkiezing Sporter van het Jaar weer wat nieuw leven in te blazen. Valerie: “Het gaat echter vooral om de sporters en hun prestaties. De waardering daarvoor zal niet minder zijn, in welk format we de uitreikingen ook doen. Het feit dat we het in een wat andere setting doen, betekent alleen dat we er graag nieuw elan aan willen geven, nog meer waardering voor willen creëren. Ook in Bergen zijn genoeg sporters die zo’n titel verdienen!”

Vorig jaar werd het gala nog ‘vervangen’ door een fraai magazine – Sport in Beweging – waarin een flink aantal sporters in het zonnetje werd gezet. “Dat werd goed ontvangen, maar nu is het weer tijd voor het echte werk: een fysiek evenement waarin we de sportmensen het podium kunnen geven dat ze verdienen”, aldus Valerie.

Jury en vastgestelde criteria
De beoordeling vindt plaats aan de hand van een lijst met vooraf vastgestelde criteria door een jury die vanuit ‘het veld’ wordt samengesteld. “Verdeeld over de verschillende kernen en met een brede kijk op sport en bewegen. Per kern hebben we ook mensen die voor ons in de gaten houden wat zoal de sportprestaties daar zijn. Maar die kunnen natuurlijk ook niet alles weten.”

Aanmeldingen door het publiek
“Sporters met een bijzondere prestatie kunnen worden aangemeld. Daarvoor hebben we het publiek nodig: denkt u of kent u iemand die zich op sportgebied de afgelopen periode (2022-2023) bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt, meld het ons dan op [email protected]. Het gaat dan echt niet altijd meteen om een (inter)nationale titel of onderscheiding. Het kan best een laagdrempeliger prestatie zijn, maar wel een die impact heeft gehad. Meld het aan en doe er meteen een omschrijving bij: om wie gaat het, wat is de prestatie en waar (en wanneer) heeft die betreffende sporter die behaald? Dan heeft de jury wat meer houvast en kunnen ze de verschillende prestaties beter met elkaar vergelijken. Doe er ook eventueel contactgegevens bij zodat we kunnen overleggen of meer informatie opvragen.”

“Op 9 februari 2024 worden de drie beste genomineerden per categorie uitgenodigd en maakt de jury bekend wie in welke categorie zich uiteindelijk Sporter van het Jaar mag noemen. Daar hoort uiteraard een fraaie prijs bij, maar daarover hoort u later meer”, aldus Smit tot slot. “Nu gaat het erom zoveel mogelijk aanmeldingen te verzamelen.”