Deel

advertentie

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

Column: Rob van de Pas

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd. Bergen is een bijzonder dorp. Ik woon er nu bijna 47 jaar. Eerst in de Negen Nessen, daarna aan de Van Blaaderenweg en inmiddels op loopafstand van het centrum. Een vrijstaand huis in een van lommerrijkste straatjes van onze woongemeenschap. Ben bijna 62 jaar, heb 33 jaar verkering met een echte geboren en getogen Bergense, ben behoorlijk zilverblond (lees: grijs) en in zekere zin ook nog ‘miljonair’. Althans, als ik vandaag de gezamenlijke bakstenen ga verkopen. Maar ik voel mij meer miljonair in de overdrachtelijke zin van het woord.

Vitamine D3 en Prostaforce
Ik ben gezond, doe elke dag 7500 stappen in de Bergense buitenlucht, rook niet, drink niet en slik geen pillen en op advies van mijn goede vrind Tom neem ik wel elke dag vitamine D3, want dan krijg ik alleen Corona Light of misschien wel niet. Oh ja, ik neem dagelijks óók een Prostaforce capsule van Dokter Vogel. Of het helpt? Ach, volgens mijn huisarts Teun houd ik zo een ‘kleine gladde jongen’ en dus een lage PSA.

In dit dorp is feitelijk iedereen miljonair. We hebben bos, duinen, polder, zee en strand. We zijn een dorp met een eigen kuststrook van Camperduin tot aan Castricum. Bergen aan Zee kent een horizon die al eeuwenoud is en, op een paar windmolens na dan, zal daar niets tot weinig aan veranderen. Terwijl die horizon toch bijna geen dag hetzelfde is. De dynamiek van de strand- en zeeplaatjes in mijn hoofd spat er soms letterlijk vanaf of tegenop.

Angst voor verandering
Maar wat we aan onze eigen kust de normaalste zaak van de wereld vinden, daar heeft een klein deel van onze gemeenschap grote moeite mee als het gaat om veranderingen en de dynamiek van onze leefomgeving. Noem het gerust de angst voor verandering.
Maar angst voor verandering is niks nieuws. Vooral ouderen en ‘gearriveerden’ in ons dorp hebben er last van. Zonde is dat eigenlijk, want het leven is juist constant in beweging. Verandering is overal om je heen. Waar komt die angst dan vandaan? Eigenlijk is het simpel te verklaren: we willen overleven en in sommige gevallen zelfs over ons eigen graf kunnen regeren!
De overlevingskansen van een mens dalen als hij komt te staan voor onverwachte gebeurtenissen. Als je elke dag, keer op keer, weer met nieuwe dingen te maken hebt, wordt het lastig om relaxed te manoeuvreren in je dagelijks leven. Je staat constant op scherp om de juiste keuzes te maken. Je wilt als mens namelijk koste wat het kost overleven. Mede daarom houden enkele Bergenaren niet van verandering. En in plaats van optimaal te genieten van hun laatste levensfase geven ze nog één keer gas om zichzelf in de geschiedenisboeken te krijgen. Trumpisme op Madurodam-niveau?

Bergense Nimby’s
Zo ook de Bergense Nimby’s. Jaja, ik weet het, dit is mijn doorlopende eksteroog, maar opgeven is echt geen optie. Nimby’s; de ‘oude’ mannen en vrouwen in ons dorp die de 21e eeuw ontkennen en een onevenredige belemmerende claim leggen op de broodnodige vooruitgang. Zo ook de lokale geriatrische treiterclubjes die de verbouwing van het gedateerde Parkhotel al vijf jaar blijven obstrueren, traineren en irriteren.
Maar is het angst voor het nieuwe Parkhotel of is het een abjecte rancune? De drijfveren van professor Dreetje ‘keukentraptreetje’ Thomsen zijn volstrekt duidelijk. Vorig jaar al werd zijn potsierlijke anti-Parkhotel-betoog in de Alkmaarse rechtbank door de goedgeïnformeerde rechter naar de papierversnipperaar verwezen én nú heeft meneer de vendetta-stichting LOSB in het leven geroepen om zichzelf kansrijk te nomineren als meest-sneue Nimby van deze eeuw. Hij en een volstrekt onbekende dame uit Rotterdam vormen het dagelijks bestuur van het clubje.

Windmolens
Wat is er tussen 1941 en 2021 in hemelsnaam met je misgegaan dat je op bijna 80-jarige leeftijd de veranderingen in ons dorp denkt te kunnen tegengaan? Hebben je ouders je teveel met windmolens en zwaarden laten spelen? In dat geval is de kans groot dat je een plekje op Wikipedia krijgt onder het hoofdstuk: paranoia querulans.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

21 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Terug