Deel

advertentie

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

Column: Rob van de Pas

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd. Bergen is een bijzonder dorp. Ik woon er nu bijna 47 jaar. Eerst in de Negen Nessen, daarna aan de Van Blaaderenweg en inmiddels op loopafstand van het centrum. Een vrijstaand huis in een van lommerrijkste straatjes van onze woongemeenschap. Ben bijna 62 jaar, heb 33 jaar verkering met een echte geboren en getogen Bergense, ben behoorlijk zilverblond (lees: grijs) en in zekere zin ook nog ‘miljonair’. Althans, als ik vandaag de gezamenlijke bakstenen ga verkopen. Maar ik voel mij meer miljonair in de overdrachtelijke zin van het woord.

Vitamine D3 en Prostaforce
Ik ben gezond, doe elke dag 7500 stappen in de Bergense buitenlucht, rook niet, drink niet en slik geen pillen en op advies van mijn goede vrind Tom neem ik wel elke dag vitamine D3, want dan krijg ik alleen Corona Light of misschien wel niet. Oh ja, ik neem dagelijks óók een Prostaforce capsule van Dokter Vogel. Of het helpt? Ach, volgens mijn huisarts Teun houd ik zo een ‘kleine gladde jongen’ en dus een lage PSA.

In dit dorp is feitelijk iedereen miljonair. We hebben bos, duinen, polder, zee en strand. We zijn een dorp met een eigen kuststrook van Camperduin tot aan Castricum. Bergen aan Zee kent een horizon die al eeuwenoud is en, op een paar windmolens na dan, zal daar niets tot weinig aan veranderen. Terwijl die horizon toch bijna geen dag hetzelfde is. De dynamiek van de strand- en zeeplaatjes in mijn hoofd spat er soms letterlijk vanaf of tegenop.

Angst voor verandering
Maar wat we aan onze eigen kust de normaalste zaak van de wereld vinden, daar heeft een klein deel van onze gemeenschap grote moeite mee als het gaat om veranderingen en de dynamiek van onze leefomgeving. Noem het gerust de angst voor verandering.
Maar angst voor verandering is niks nieuws. Vooral ouderen en ‘gearriveerden’ in ons dorp hebben er last van. Zonde is dat eigenlijk, want het leven is juist constant in beweging. Verandering is overal om je heen. Waar komt die angst dan vandaan? Eigenlijk is het simpel te verklaren: we willen overleven en in sommige gevallen zelfs over ons eigen graf kunnen regeren!
De overlevingskansen van een mens dalen als hij komt te staan voor onverwachte gebeurtenissen. Als je elke dag, keer op keer, weer met nieuwe dingen te maken hebt, wordt het lastig om relaxed te manoeuvreren in je dagelijks leven. Je staat constant op scherp om de juiste keuzes te maken. Je wilt als mens namelijk koste wat het kost overleven. Mede daarom houden enkele Bergenaren niet van verandering. En in plaats van optimaal te genieten van hun laatste levensfase geven ze nog één keer gas om zichzelf in de geschiedenisboeken te krijgen. Trumpisme op Madurodam-niveau?

Bergense Nimby’s
Zo ook de Bergense Nimby’s. Jaja, ik weet het, dit is mijn doorlopende eksteroog, maar opgeven is echt geen optie. Nimby’s; de ‘oude’ mannen en vrouwen in ons dorp die de 21e eeuw ontkennen en een onevenredige belemmerende claim leggen op de broodnodige vooruitgang. Zo ook de lokale geriatrische treiterclubjes die de verbouwing van het gedateerde Parkhotel al vijf jaar blijven obstrueren, traineren en irriteren.
Maar is het angst voor het nieuwe Parkhotel of is het een abjecte rancune? De drijfveren van professor Dreetje ‘keukentraptreetje’ Thomsen zijn volstrekt duidelijk. Vorig jaar al werd zijn potsierlijke anti-Parkhotel-betoog in de Alkmaarse rechtbank door de goedgeïnformeerde rechter naar de papierversnipperaar verwezen én nú heeft meneer de vendetta-stichting LOSB in het leven geroepen om zichzelf kansrijk te nomineren als meest-sneue Nimby van deze eeuw. Hij en een volstrekt onbekende dame uit Rotterdam vormen het dagelijks bestuur van het clubje.

Windmolens
Wat is er tussen 1941 en 2021 in hemelsnaam met je misgegaan dat je op bijna 80-jarige leeftijd de veranderingen in ons dorp denkt te kunnen tegengaan? Hebben je ouders je teveel met windmolens en zwaarden laten spelen? In dat geval is de kans groot dat je een plekje op Wikipedia krijgt onder het hoofdstuk: paranoia querulans.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug