Verdubbeling (302 miljoen kubieke meter) uit aardgasvelden rondom Bergen

Reële kans bestaat op aardbevingen. In 2001 2,7 op de schaal van Richter

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft toestemming gegeven om de komende anderhalf jaar twee keer zoveel aardgas te winnen uit de gasvelden rondom Bergen aan Zee en Alkmaar. Er was al groen licht om 150 miljoen kubieke meter aardgas uit de gasvelden te halen, met het nieuwe besluit is dat nu ruim verdubbeld tot 302 miljoen kubieke meter. Gasbedrijf Taqa had de extra productie aangevraagd.

Het ministerie geeft in het nieuwe winningsbesluit toe dat er een reële kans bestaat op aardbevingen

De gemeente Bergen is geen voorstander van de gaswinning. Die vreest bodemdaling en bevingen. De bodem is op sommige locaties sinds het begin van de winning met negen tot dertien centimeter gezakt. Omdat de velden bijna leeg zijn, was die daling grotendeels in de eerste decennia van de gaswinning. In 2001 deed zich bij Bergen de grootste aardbeving voor met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Het ministerie geeft in het nieuwe winningsbesluit toe dat er een reële kans bestaat op aardbevingen. Maar die risico’s zijn niet groter dan in het oude winningsplan. Daarom ziet het ministerie geen reden om om die reden de toestemming te weigeren. Volgens onderzoeksinstituut TNO worden de risico’s beperkt door de stijve ondergrond in het kustgebied. Seismologische meetapparatuur staat bij de gasvelden opgesteld om trillingen en bevingen waar te nemen. Zodra een veld seismisch actief wordt kan worden besloten om de winning te beperken of te stoppen.

Het ministerie vindt de binnenlandse gaswinning nodig om minder afhankelijk te zijn van importgas uit landen zoals Rusland.

Tegen het ministeriële besluit kan nog tot 14 juli bezwaar worden gemaakt.