Verdachte van inbraken bij strandpaviljoen ontkent alles
Een bewijsstuk, een Nokia die in beslag is genomen. Die... leende ik van een scharrel in Bergen
Gepubliceerd: 17 februari 2023
Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor de inbraakgolf (72.000 euro) bij strandpaviljoens waaronder in Bergen aan Zee afgelopen zomer. “De politie probeert het aan mij op te hangen, omdat ze weten dat ik een strafblad heb.”
Het strafblad van Johnny S. uit Den Haag telt 31 pagina’s. En volgens hem is dat de reden dat de politie juist hem te pakken wil nemen. Zijn huurauto is gezien aan de Noord-Hollandse kust ten tijde van de inbraken, dus zal hij het wel gedaan hebben, zegt S. „Zo gaat het elke keer.”
Het OM koppelt hem aan de vijf inbraken in Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. De ’strooptocht langs de Noord-Hollandse kust’, aldus de officier van justitie. Deuren zijn open gewrikt, ramen geforceerd, kluizen gekraakt en kassalades weggenomen. Meer dan 70.000 euro verdween. Bij Evi Beach in Egmond aan Zee nam de dief zelfs cadeaubonnen mee.
Op de camerabeelden is telkens een dief met hetzelfde signalement te zien, constateert de politie. Ze herkennen de man met capuchon aan zijn postuur, loopje en ringbaard. Dat moet S. zijn.
„Klinkklare onzin”, zegt de verdachte, die zijn betrokkenheid ontkent. „Half Nederland heeft mijn postuur en heel veel mannen een ringbaard.” Ook zijn advocaat trekt de conclusie in twijfel. „De camerabeelden bestaan uit een grote hoeveelheid zwarte vlekken.” Ook zijn er geen vingerafdrukken of DNA-materiaal van S. gevonden.
Dan de huurauto, die bij de inbraak in Castricum is gezien. Dat is hetzelfde voertuig waardoor S. werd opgespoord. Aan de hand van nummerbordherkenning werd hij de volgende dag, 23 augustus, in de auto aangehouden. Er lagen verschillende dingen in de auto. Kleding, een gewatteerde jas en een joggingbroek, zoals de inbreker ook droeg. Dekens, een slijptol en ’ander inbrekersmateriaal’ („voor mijn klusjes”). En zand.
S. zegt dat hij de auto huurde, omdat de zijne stuk was. Hij rijdt het land rond voor klusjes en om naar zijn andere vrouwen te gaan. Die heeft hij overal, zegt hij. Als hij een aantal van hun woonplaatsen heeft opgenoemd, stopt de rechter hem. „Zo is het goed.”
Een ander bewijsstuk is een ouderwetse Nokia die in beslag is genomen. Die heeft contact gemaakt met de zendmasten in de buurt tijdens de inbraakgolf, zegt het OM. S: „Die leende ik van een scharrel in Bergen. Volgens mij had ik ’m niet altijd bij me, ik ben ’m een paar keer vergeten.”
Dat hij nooit eerder over deze vriendin is begonnen, vindt het OM opmerkelijk. Dat trekt ook een harde conclusie: „Dit is een egoïstische en hondsbrutale verdachte die heel bewust naar strandpaviljoens is gegaan en even lekker heeft huisgehouden. Hij heeft dagopbrengsten, weekopbrengsten en fooien meegenomen. Hard verdiend geld van de ondernemers. In de zomerperiode, waar zij het van moeten hebben. Ze werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt, neem ik mee in de strafeis”, zegt de officier. Ze eist 2,5 jaar gevangenisstraf (met aftrek van voorarrest) en wil dat de verdachte al het geld terugbetaalt.
Waar dat geld is gebleven, is de vraag. De verdachte had wel een kluis gehuurd, naar eigen zeggen vanwege de vele inbraken in zijn wijk. De verzekering van de kluis is in de zomer bijgesteld naar een hoger bedrag. „Of het geld daarin zat, zullen we nooit weten”, zegt de officier van justitie. „Zijn vriendin bezocht de kluis op 29 augustus. Misschien heeft ze het geld eruit gehaald en is ze het lekker aan het opmaken tijdens zijn detentie.”
Bron: NHD