Vega/vegan shoarma bowl
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 11 maart 2022
Wijntip: Grüner Veltliner…
4 personen:
* 4 eetlepels extra virgin olijfolie
* 1 bloemkool kop ‘groot’ (of 2 klein), bladeren verwijderen en steel bijsnijden, dan in roosjes snijden
* 1 theelepel ahornsiroop
* huisgemaakte shoarma kruidenmix
1 theelepel zout
1 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
¼ theelepel kurkuma
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen zwarte peper
¼ cayenne peper
¼ kruidnagel
½ korianderpoeder
½ knoflookpoeder
½ gemberpoeder
* 2 rode paprika’s, steel en zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
* 1 rode ui, gesneden
* 2 blikjes kikkererwten á 400 gram
* 280 gram rijst
* yoghurt-knoflooksaus (voor de vegan variant kun je soja- of amandelyoghurt nemen)
Bereidingswijze:
“Het handigst is als je twee ovenschalen neemt die naast elkaar in de oven passen, zo kunnen de bloemkool en de kikkererwten tegelijkertijd de oven in.”
* Kikkererwten
Oven op 200 graden.
Spoel de kikkererwten om en leg in een ovenschaal met olijfolie, peper, zout en paprikapoeder.
* Bloemkool
Oven op 200 graden.
Mix in een grote kom de bloemkoolroosjes. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe, samen met de ahornsiroop en de huisgemaakte shoarma kruidenmix. Goed door elkaar husselen zodat alle ingrediënten gelijk verdeeld zijn over de bloemkool. Verdeel de bloemkool gelijkmatig in de ovenschaal.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven voor 40 minuten. Schep alles om de 10 minuten een keer goed om.
* Paprika
Doe de paprikareepjes en uienringen in een pan met olijfolie, peper en zout. Laat dan twintig minuten karamelliseren op een laag pitje.
* Rijst
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Yoghurt-knoflooksaus
250 ml. Griekse yoghurt – 1 teen knoflook – 1 eetlepel olijfolie – snuf peper en zout
Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden. Vervolgens de kikkererwten, de bloemkoo roosjes en dan de gekaramelliseerde paprika/ui. Verdeel als laatste subtiel wat yoghurt-knoflooksaus over het gerecht.
– Optioneel wat blaadjes sla voor de versiering met wat komkommerschijfjes.
Wijntip: Grüner Veltliner
Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Er zijn ook Grüner Veltiners met sappige aroma’s van wit fruit als appel en peer. Kenmerkend voor veel Grüner Veltliners is het kruidige toontje van versgemalen peper. De wijn heeft verfrissende maar tegelijkertijd zachte zuren, dat geeft de wijn pit.
Grüner Veltliner kan je bijna overal bij schenken. Van salades tot Aziatische gerechten en de typisch Oostenrijkse gerechten van zuurkool tot Wiener schnitzel. En ook erg lekker bij gerechten met koriander.
Mijn keuze:
Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner – Volledig bio-dynamisch geproduceerd.
Deze wijn heeft een fonkelende groengele kleur, met geuren van groene appels en peer. De wijn heeft zachte rijpe zuren, een licht pepertoontje en een mooie lange afdronk.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.