Deel

advertentie

Vanwege de stijging van de besmettingscijfers is het advies weer thuiswerken

Dat thuiswerken heeft bedrijven en ondernemers nieuwe inzichten opgeleverd

Vanwege de stijging van de besmettingscijfers is het advies weer thuiswerken

“Thuiswerken gaat niet meer terug naar het niveau van voor de crisis”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. “Er zal ook na de crisis structureel meer thuisgewerkt worden.”

Die verwachting komt deels voort uit de vele onderzoeken naar thuiswerken. Zo maakte het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bekend dat Nederlanders ook na de coronacrisis vaker willen thuiswerken. Aan het begin van de crisis gaf een kwart van de thuiswerkers aan dat graag te willen, inmiddels is dat percentage toegenomen tot 45 procent.
Dat komt doordat een ruime meerderheid van de thuiswerkers meer regie over hun werkdag ervaart en thuis efficiënter kan werken, blijkt uit weer een ander onderzoek van Tilburg University onder 5000 thuiswerkers. Die voordelen wegen volgens de onderzoekers op tegen nadelen als langdurig virtueel werken en een onhandiger werkplek (bijvoorbeeld op zolder), ook omdat die nadelen makkelijker te verhelpen zijn.

Werkgevers zien ook voordelen, zegt Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam. “Het massale thuiswerken heeft bij veel werkgevers de angst weggenomen dat werknemers thuis minder productief zouden zijn. De meeste thuiswerkers zijn juist heel productief en werken ook nog efficiënter.”

Het kantoor als clubhuis
Bij verzekeraar Achmea (14.000 medewerkers) gaat het thuiswerken zelfs zo goed, dat ze erover nadenken om de kantoorruimte daarop aan te passen. “Ruim zeventig procent van onze medewerkers heeft aangegeven ook na de crisis meer thuis te willen werken. Tegelijkertijd leert het langdurig thuiswerken ons ook wat mensen missen en dat is met name het contact met collega’s”, zegt Elly Ploumen, HR-directeur van Achmea.
“Daarom denken we dat ons kantoor misschien meer moet gaan lijken op een clubhuis, een ontmoetingsplek waar je naartoe gaat om je collega’s te zien en creatieve ideeën uit te wisselen”, zegt Ploumen. Hiermee gaat het bedrijf binnenkort experimenteren.

Een goed idee, vindt Volberda, die verwacht dat de trend van meer thuis en minder op kantoor door zal zetten. “Het kantoor zal veel meer een ontmoetingsplek worden. Voor het uitwerken van een rapport, hoef je niet naar een kantoor te rijden.”
Daar sluit hoogleraar management, Frederik Anseel zich bij aan. “Er zijn genoeg onderzoeken waaruit blijkt dat de huidige kantoortuin niet bevorderlijk is voor het werk. Werknemers kunnen zich op kantoor door het rumoer van collega’s maar moeilijk concentreren en daardoor minder efficiënt werken”, zegt hij.
Volgens Anseel biedt de coronacrisis een moment om na te denken over of we nog wel terug moeten naar kantoor. “Het kantoor heeft vooral als fysieke ontmoetingsplaats en voor het groepsgevoel een hele hele belangrijke functie”, zegt hij. Er een echte ontmoetingsplek van maken, is volgens hem dan ook slim.

Volgens vakbond FNV is het een mooi idee, maar moet er wel ruimte blijven voor werknemers die graag terug willen naar een werkplek op het kantoor in zijn ‘oude’ vorm. “Niet iedereen heeft thuis een eigen werkkamer om geconcentreerd te kunnen werken. Voor hen moet dan wel een werkplek beschikbaar blijven. Ook moeten thuiswerkplekken arboproof zijn, daar moet de werkgever voor zorgen”, zegt woordvoerder José Kager.

Werk-privé-balans
De vakbond waarschuwt er ook voor dat meer thuiswerken kan leiden tot meer overwerken. “We zien dat reistijd vaak wordt vervangen door werktijd”, zegt Kager. Ook hoogleraar Volberda waarschuwt daarvoor. “Veel mensen vinden het moeilijk om een goede werk-privé-balans te vinden. Op kantoor heerst vaak een 9 tot 5 mentaliteit, thuis zijn die scheidingen minder duidelijk. In de de toekomst is het ook een taak voor werkgevers daar goed op te letten.”

Dan zijn er nog de kosten van het thuiswerken. Daar deed accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) onderzoek naar. Als de 4,5 miljoen werkenden die nu in staat zijn om thuis te werken dat ook na de coronacrisis één dag extra doen, bespaart dat Nederlandse werkgevers 1,7 miljard per jaar. Ze besparen dan vooral op het opzeggen of verlagen van de huur van kantoorruimtes. Werknemers zouden jaarlijks 1,1 miljard minder kwijt zijn, door een vermindering van het woon-werkverkeer. Daartegenover staat een onderzoek van het Nibud, dat stelt dat thuiswerken medewerkers vanwege onder meer koffie en wc-papier juist geld kost, gemiddeld twee euro per werkdag om precies te zijn.

Met name grote bedrijven die een goede digitale infrastructuur hebben, profiteren van deze besparingen, zegt PwC. De samenleving profiteert ook. De afname van woon- werkverkeer leidt tot lagere CO2-uitstoot, minder ongelukken, minder files en uiteindelijk minder investeringen in infrastructuur. Dat drukt de collectieve uitgaven met 1,1 miljard.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Beweeg jij wel genoeg?

28 januari 2022

Bewegen moet, ook en juist in de winter

In de winter kom je over het algemeen minder vaak buiten dan in de zomer. En door het coronavirus zit je misschien nog meer binnen dan normaal. Hierdoor krijg je minder vitamine D door de zon binnen. Buiten bewegen zorgt voor het aanvullen van je vitamine D, wat je in de winter dus goed kan gebruiken.

Dit zijn de modekleuren voor de lente en zomer van 2022

28 januari 2022

We gaan een kleurrijk voorjaar tegemoet

Na een grauw jaar vol joggingbroeken is het hoog tijd voor een goede overdosis aan kleuren. De lente en zomer staan in het teken van kleur en worden uitbundig.

After dinner borrels: tips in plaats van dips

21 januari 2022

Jägermeister: In Duitsland zelf staat dit digestief in vele medicijnkastjes en is oorspronkelijk ook bedoeld als geneesmiddel tegen allerlei gezondheidsproblemen

U kent het wel van vroeger: opa die iedere avond na het eten zijn borreltje dronk. Was dit uit gewoonte of omdat dit het beste moment van de dag was om even rustig te genieten van een heerlijk borreltje?

Nu we toch steeds vaker vanuit huis moeten werken…

21 januari 2022

Tien tips voor jouw ideale home-office

Zoek een ruimte en maak het jouw ruimte. Hoe klein deze ook is, je zult gelukkiger en productiever zijn als je van je werkruimte houdt. De afgelopen periode leken veel van onze thuiskantoren op geïmproviseerde ruimtes die uit noodzaak zijn geboren, zonder functionaliteit. Je zou zeggen: schaf een bureau aan en klaar is kees. Het creëren van een functioneel thuiskantoor vergt echter wat meer planning. Hier zijn enkele tips voor een thuiskantoor waarmee je jouw home-office transformeert in een plek van inspiratie en productiviteit.

Wat corona met je geestelijke gezondheid kan doen…

15 januari 2022

Zoom-vermoeidheid blijkt een nieuw fenomeen te zijn

Of je nu in je eentje in quarantaine bent, 24 uur per dag met je partner in dezelfde kamer rondhangt of je moeite moet doen de uit-knop van je kinderen te vinden: de maatregelen om het coronavirus te beheersen hebben psychologische gevolgen. De belangrijkste inzichten en beste stukken daarover delen we hier met je.

Zes oefeningen die stress en angstgevoelens verminderen

14 januari 2022

Adem in, adem uit...

In een tijd waarin de werkdruk soms behoorlijk hoog ligt en we erg veel van onszelf vragen, kunnen we soms angstige gevoelens en stress ervaren. We weten inmiddels hoe belangrijk het is om je mentale gezondheid niet in het geding te brengen. Experts delen daarom met Good Housekeeping een aantal simpele oefeningen die kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en angstgevoelens.

Persoonlijke groei…

8 januari 2022

Albert Einstein helpt je op weg

Ondanks dat hij een wetenschapper was, heeft hij ook uitspraken gedaan die betrekking hebben op persoonlijke groei. Daarom hebben we er voor vandaag een aantal van verzameld, waar over kan worden nagedacht en die als inspiratiebron kunnen dienen.

Als jij ook even (of langer) wilt stoppen met alcohol…

7 januari 2022

Zeven tips om het vol te houden

Veel Nederlanders zijn het jaar onder meer dankzij de Ik Pas-campagne begonnen met een maand zonder alcohol. NU.nl zet de belangrijkste tips op een rij voor mensen die al zijn begonnen aan de drankvrije maand of daar nog mee willen beginnen.

En dan hebben we oudejaarsavond nog…

24 december 2021

Kan dat wel gezellig worden met maar twee gasten? We hebben wat tips voor jullie

We hebben een aantal tips en activiteiten op een rij gezet die jij met je twee beste vrienden, je partner of gewoon lekker in je eentje kunt doen. Zo ga je 2022 toch nog een beetje feestelijk tegemoet.

Tweede kerst in lockdown…

24 december 2021

Hoe pakken jullie dat aan?

Door de harde lockdown die demissionair premier Mark Rutte afkondigde zit onbezorgd kerst vieren er voor veel mensen voor het tweede jaar op rij niet in. Hoe los jij dat op?

Hoe creëer je dit jaar de ultieme kerstboom…

3 december 2021

5 handige tips voor het mooiste resultaat

Met onze tips is je kerstboom in een mum van tijd versierd, zonder dat je in gevecht met de lampjes gefrustreerd op de bank beland. Na het lezen van deze blog versier jij je kerstboom als een pro en geniet je de hele kerst van een prachtig versierde kerstboom!

Leuk om te doen met de kids… Zelf geurkaarsen maken

3 december 2021

Van koolzaadwas of sojawas

Zelf geurkaarsen maken van koolzaadwas of sojawas is leuk om te doen en geeft je huis een heerlijke gezonde geur. De beste geurkaarsen maak je als container kaars, dat wil zeggen dat je de gesmolten was in een decoratief glas, blikje of bijv. een koffiekop giet. De decoratie en gietmogelijkheden zijn hier bijna onbegrensd zolang je potje maar hittebestendig is.

Woensdag 1 december begint de meteorologische winter

26 november 2021

21 december begint officieel de winter, althans volgens de astronomische kalender...

Voor de meteorologen en klimatologen begint de winter al op 1 december en duurt het seizoen precies 3 kalendermaanden. De klimatologische seizoensindeling waarbij de seizoenen steeds op de eerste van de maand beginnen biedt voor de meteorologen de mogelijkheid om de seizoenen onderling te kunnen vergelijken. Volgens de sterrenkundige kalender begint de winter meestal op 21 december, maar soms is de 20e of 22e de begindatum.

Vreemde wezens die mannen…

26 november 2021

Een man moet minstens twee keer per week met vrienden afspreken

Wetenschappers voeren de meest verrassende studies uit, ook naar de gewoonten van mannen en vrouwen. Zo zijn ze tot enkele bijzondere conclusies gekomen. Hoewel we deze studies met de nodige korrel zout nemen, zit er toch vaak enige waarheid in. Hier zijn 15 rare feiten over mannen om even bij stil te staan.

Leid je een druk bestaan…

19 november 2021

Zo voorkom je stress en een burn-out

Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Koufront in aantocht…

19 november 2021

Helpt alcohol om warm te blijven? Feiten en fabels

Temperaturen onder het vriespunt, lagere gevoelstemperaturen: de winter komt er weer aan. Over wat die kou met je gezondheid doet, worden verschillende verhalen verteld. Hoe scheiden we de fabels van de feiten?

Lekker opwarmen in de herfst… pak eens een fijne sauna

12 november 2021

De herfst is bij uitstek het seizoen voor een dagje sauna

Een bijkomend voordeel is dat je weerstand wordt verbeterd en je bloedsomloop wordt gestimuleerd.

De vierde golf corona: je zou er depressief van worden

12 november 2021

Wat je zoal kunt doen om dat tegen te gaan...

De verspreiding van het coronavirus in Nederland zorgt opnieuw bij veel mensen voor stress en onzekerheid. Via de media wordt heel veel informatie over het virus verspreid en ook via internet en social media wordt veel over het coronavirus gedeeld.

Wist je eigenlijk dat de herfst het meest ideale moment is om te planten?

5 november 2021

Er is nog genoeg werk aan de winkel...

Het vergeten plantseizoen

Zeven dingen die de herfst met je doet…

Het najaar is eigenlijk best gezond voor je

Veel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de dagen korter worden.

Wat doet humor met je brein?

29 oktober 2021

Een boost voor je immuunsysteem

Humor is eigenlijk gekietel voor de geest. We moeten vooral lachen om het onverwachte: een verrassende draai in het gesprek, een spitsvondige opmerking, of een bizarre plot. Daarom is het niet grappig om jezelf een mop te vertellen.

Vier interieurtrends voor het najaar 2021

29 oktober 2021

Je kunt het thuis maar beter zo gezellig en sfeervol mogelijk aankleden, om de herfst te omarmen

De koudere maanden van het jaar staan weer voor de deur. Dat betekent natuurlijk dat het tijd is om in de interieurtrends voor het najaar en de winter van 2021 te duiken! Je kunt het thuis maar beter zo gezellig en sfeervol mogelijk aankleden, om de herfst te omarmen. Welke trends horen daarbij? We zetten dé interieurtrends 2021 voor de herfst en winter voor je op een rijtje: je wilt ze niet missen.

Wat doet kunst met je hersenen?

22 oktober 2021

Mark Mieras noemt kunst ‘een noodzaak om te kunnen overleven in onze veranderende wereld'

Hersenen zijn hot. We willen allemaal weten wat er zich in ons brein afspeelt. En wetenschappers zoals Dick Swaab, Erik Scherder en Mark Mieras maken de ingewikkelde werking van de hersenenen ook nog eens heel toegankelijk voor een breed publiek met interessante lezingen en vlot geschreven publicaties.

Dit is wat de herfst met ons doet…

22 oktober 2021

De kleurexplosie is goed voor ons gemoed

De herfst is misschien wel mijn favoriete seizoen. De bladeren veranderen van kleur. Het wordt eerder donker. De gordijnen gaan dicht en de kaarsjes gaan aan.

Veel mensen voelen zich somber als de blaadjes van de bomen vallen en de dagen korter worden

15 oktober 2021

Maar... er is ook veel positiefs te melden over dit jaargetijde

Wist je dat de herfst ook veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed?

Vergeet de bladblazer en pak gewoon de hark, veeg de blaadjes onder de heg en tussen de stuiken

15 oktober 2021

Dat is goed voor de biodiversiteit van de tuin en voorkomt ruzie met de buren

De ongelofelijke rotherrie, de vervuiling en de tornado die het ecosysteem in mum van tijd door de war blaast: er zijn genoeg redenen om de bladblazer te verafschuwen. Columnist Kees Moeliker zegt in Vroege Vogels: "Dat onding is zo fout dat een verbod wat mij betreft zonder onderhandelingen in het regeerakkoord kan."

Beleef de herfst in Bergen en ga op zoek naar tamme kastanjes

8 oktober 2021

Vanaf oktober vallen ze weer uit de bomen: stekelige bolsters met daarin de 'parels'

Heerlijke en gezonde herfstnoten die je zomaar van de grond kan rapen en kan eten! Ze zijn erg gezond, maar niet allemaal eetbaar! De tamme kastanje is rauw eetbaar en smaakt dan nootachtig. Gepoft, geroosterd of verwerkt in een puree zijn tamme kastanjes veel lekkerder en wat zoeter van smaak. De wilde kastanje, ook wel paardenkastanje genoemd, is erg bitter en dus niet eetbaar.

Herfst- en wintermode 2021- 2022: deze trends liggen nu in de winkel (najaar en winter)

8 oktober 2021

Ben jij ook zo benieuwd naar dé modetrends voor herfst 2021 en winter 2021-2022?

Voor mij is de herfst mijn favoriete seizoen qua kleding: ik draag ongelofelijk graag jurkjes met een leuke panty en laarzen, wikkel me in een heerlijke grote sjaal en draag eindelijk mijn leren jasje opnieuw. Kijk jij op het einde van de zomer stiekem ook zo uit naar het herfstseizoen en winter en de bijhorende herfstmode en wintermode? Ik ook!

Oké, we ontkomen niet aan de herfst, dus…

1 oktober 2021

Maken we het gezellig. Vijf tips

In de woonkamer hangen kleren te drogen over een stoel, kletsnat van het fietsen door de regen, en buiten hoor je de wind door de bomen waaien. Je bent blij dat je binnen bent, want buiten is het koud en donker. Toch brengt de herfst ook leuke dingen met zich mee.

Op ontdekkingstocht in jouw eigen achtertuin

1 oktober 2021

Doe de tuinbodemcheck!

Alles wat op aarde leeft heeft een gezonde bodem nodig: planten, dieren, schimmels en bacteriën en ook wij als mens. Minstens een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Het samenspel van leven in de bodem zorgt ervoor dat dood materiaal wordt afgebroken en weer wordt omgezet in voedingstoffen. Daarmee is de bodem ontzettend belangrijk voor het bovengrondse leven.

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd…

24 september 2021

Lisa is opruimcoach en helpt u daar bij

Het wordt kouder en de natuur maakt zich klaar voor de winter. Met de herfst in aankomst is het weer tijd om het thuis gezellig en knus te maken.

Met deze tips maak jij jouw huis een stuk stoerder

20 september 2021

Eens in de zoveel tijd ben je toe aan iets nieuws binnen je inrichting

Je bent die ene tafel spuugzat, vindt die lange witte muren inmiddels toch wel erg saai of durft die ene IKEA lamp die inmiddels al acht jaar oud is niet meer aanraken uit angst dat die ter plekke in duizenden stukjes breekt.

Op 1 september begon de meteorologische herfst. De zomer is dus officieel voorbij

17 september 2021

Vijf redenen waarom de herfst best wél leuk kan zijn...

Het is het seizoen dat voor de meeste mensen bekend staat als de tijd waarin T-shirts weer worden ingeruild voor truien, de dagen kort zijn en de gordijnen vroeg worden dichtgetrokken.

Bergense Marit Kriek lanceert kleurrijke lampenlijn

17 september 2021

Cherries Amsterdam “pick your own cherry”!

Marit, "we reizen stad en land af om de mooiste glazen ballonflessen te vinden. Amandel-hazelnootbruin, flessengroen of fris-lelieblank, geselecteerd op grootte en vorm.

Terug