Deel

Vanaf nu... tot aan de kerst, wijn tips

Let op textuur en smaak

Vanaf nu... tot aan de kerst, wijn tips

Sinterklaas heeft het land weer verlaten, dus richten we ons zo zachtjes aan weer op de kerst. Eerst bedenk je wat er gegeten gaat worden, maar dan komt de wijn. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met Kerst? Hoe kies je de juiste wijn(en) die combineren met het kerstdiner? Altijd lastig. Daarom zes tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste wijn met Kerst.

Wijn met Kerst: het combineren van Wijn & Spijs

Eigenlijk is er niet echt één antwoord op de vraag: welke wijn schenk ik bij welk gerecht? Het is namelijk geen exacte wetenschap. Het combineren van wijn en spijs heeft als voornaamste doel dat het elkaars smaken versterkt. Als een wijn een gerecht, dat je met veel zorg en plezier hebt bereid, overschaduwt, is het jammer van je gerecht. En visa versa geldt dat natuurlijk ook. Het doel van het combineren van wijn en spijs is uiteindelijk dat het klopt, dat het iets toevoegt. Oftewel dat het gewoon lekker is…

Voor het combineren van gerechten met wijnen is niet echt een handleiding te vinden. De regel witte wijn drink je bij vis en rode wijn drink je bij rood vlees is bij de meeste mensen wel bekend, maar gaat toch niet altijd op. Het is veilig om deze regel te volgen, maar misschien moet je verder kijken dan de kleur van de wijn. Smaak is immers persoonlijk dus wat Jantje lekker vindt, wil niet zeggen dat jij het ook een geweldige combinatie vindt of dat er geen betere combinatie is. Het combineren van wijn en spijs hangt af van je persoonlijke smaak, hoe je gerechten bereidt en natuurlijk wat voor soort wijn je wilt drinken. Toch zijn er wel een aantal regels waar je rekening mee kunt houden als je een wijn kiest bij een spijs.

Het juist combineren van wijnen en spijzen is van veel dingen afhankelijk, zoals de zoetheid van een gerecht, maar ook de hoeveelheid zout, zuur, kruiden, etc. Een lekker rood stuk vlees gaat heel goed met bijvoorbeeld een rijke, volle Cabernet Sauvignon. Maar wat nu als dit stuk vlees geserveerd wordt met een pittige saus? De belangrijkste ingrediënten van het gerecht veranderen, er komt immers een pittige saus bij, waardoor je naar meer zaken dan alleen het rode vlees moet kijken om de juiste wijn erbij te vinden.

Bij de keuze voor een wijn, is het belangrijk om deze te koppelen aan de belangrijkste elementen in je gerecht. Echt niet altijd eenvoudig, maar gelukkig zijn er enkele basisregels die je in gedachte kunt houden.

Tip 1: Combineer zoet met pittig

Pittige gerechten zijn uitstekend te combineren met wijnen die wat suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld een Riesling (Duitsland). Suiker tempert pittigheid en zorgt voor meer balans in je combinatie van wijn en spijs. Maar ook een wijn met veel alcohol of veel tannine kun je goed schenken bij pittige gerechten en kunnen er voor zorgen dat je gerecht nog meer pit lijkt te hebben.

Tip 2: Let op textuur en smaak

Combineer gerechten en wijnen die vergelijkbare smaken en texturen hebben. Zoals het combineren van mild gearomatiseerde wijnen met mild op smaak gebrachte gerechten en rijke, smaakvolle gerechten met rijke, smaakvolle wijnen. Wanneer wijn en spijs vergelijkbaar van kwaliteit zijn, vullen ze elkaar aan en versterken ze de smaken die ze gemeen hebben. Zoals bijvoorbeeld het combineren van botersaus met Chardonnay. Beiden hebben iets boterachtigs, waardoor ze goed met elkaar zijn te combineren.

Tip 3: Combineer zuur en tannine met vet

Wijnen die veel zuur, zoals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc, of veel tannine hebben, zijn goed te combineren met (gebakken) vet voedsel. Zure wijnen brengen vettige gerechten in evenwicht, maar toch gaat het niet altijd op. Zure wijnen en romige sauzen gaan niet zo goed samen en kun je beter voorkomen.

Tip 4: Combineer zoet eens met zout

Zoete wijnen combineren met zoute gerechten kan een heerlijke combinatie opleveren (denk maar aan de combinatie van port met blauwe schimmelkaas). Door het combineren van zoet en zout, maak je de zoete wijn minder zoet en fruitig en zorg je ervoor dat het eten minder zout (meer hartig) wordt. Zoet gaat zout dus tegen en andersom.

Tip 5: Combineer zoet met zoet

Combineer je dessert met een wijn, die minstens zo zoet is als het dessert zelf, liefst nog iets zoeter. Is je dessert zoeter dan de wijn, dan zal de wijn eerder slap lijken. Zoete wijn haalt de zoetheid in je dessert juist naar boven. En let ook eens op de complementaire smaken in je wijn en combineer deze.

Tip 6: Gebruik streekproducten samen

Wat samen groeit, gaat samen! Combineer spijzen en wijnen uit dezelfde streek. Italiaanse gerechten met Italiaanse wijn bijvoorbeeld. Maar je kunt nog verder gaan en ingrediënten en wijnen uit dezelfde regio/streek combineren. Producten uit dezelfde streek delen hetzelfde terroir, waardoor ze natuurlijke smaken hebben die elkaar aanvullen en versterken.

Meer '#464':

Liefdesconcert met natuurbeelden en lezing

7 december 2018

Waar en wanneer: bibliotheek op dinsdag 11 december

Op deze dinsdagavond kun je tijdens een spirituele avond in de bibliotheek in Bergen kijken en luisteren naar een liefdesconcert met natuurbeelden...

Rondje horeca… 46

7 december 2018

Goed nieuws voor de Bergense horeca

Restaurants, hotels en cafés zullen ook volgend jaar goede zaken doen, maar de horeca groeit naar verwachting minder hard dan dit jaar.

Foto van de week... Kerstmarkt 2018

7 december 2018

Waar en wanneer: rond de Ruïnekerk op zondag 9 december van 12.00 - 18.00 uur

Steun de Ruïnekerk met een aankoop. De kerstmarkt in een nieuw jasje.

Filmpje van de week… Guido van Geelen op Curaçao

7 december 2018

Vele Bergenaren reizen jaarlijks af naar de Nederlandse Antillen en sommige komen nooit meer terug

Uitgever van de Flessenpost, Harry Steunenberg ging daar ook een weekje de zon opzoeken...

Lach je de hele dag met je collega’s? Dan werk je veel harder

7 december 2018

Waarom je harder werkt als je lachen met collega’s belangrijk vindt

Je baas mag dan misschien klagen dat jij en je collega’s zoveel lachen, maar eigenlijk heeft hij of zij goud in handen. Lachende collega’s zouden volgens verschillende theorieën harder werken en Beautify kan daar wel wat redenen voor verzinnen.Zeker als je zo'n acht uur per dag met je collega’s doorbrengt, is het wel zo fijn als het ook nog eens acht leuke uren zijn. Natuurlijk wordt er gewerkt, maar af en toe een geintje zorgt toch voor gezelligheid. En hé, zo slecht is het helemaal niet. Er zijn verschillende redenen waarom je lol wil hebben met de mensen op de werkvloer. Dit zijn ze: Lees hier verder in de

Slapen saai? Welnee, super interessant juist!

7 december 2018

Slapen, dat is toch eigenlijk zonde van je tijd? Nee dus

Slaap is het Zwitserse zakmes van je gezondheid, aldus slaaponderzoeker Matthew Walker.

Succesvolle wijnproeverij bij Merlet ten bate van Het Vredeskerkje

De opbrengst van de wijnverkoop wordt onder andere besteed aan het isoleren van het rieten dak van het Vredekerkje

De Lionsclub Bergen-Egmond-Schoorl heeft met succes haar jaarlijkse wijnproeverij gehouden in Hotel Restaurant Merlet...

Programma Taverne aankomende week

7 december 2018

Vrijdag 7 december Freestyler ( DJ Arturo S.)

Wat is het toch lekker relaxed dansen in de Taverne, alles kan en alles mag, als het maar lol is.

Kerst voorgerechten. Ter inspiratie...

7 december 2018

De verfijnde smaak van coquilles Saint-Jacques

Coquilles zijn echt een cadeautje uit de zee en perfect als voorgerecht voor het kerstdiner.

Tout Nu, ..C’est sec! 6 Schitterende schilderijen... op het Plein

7 december 2018

Wanneer: zaterdag 15 december van 16.00 tot 18.00 uur

Op deze zaterdag in de A BieN op het Plein in Bergen de opening van de expo ‘Tout nu, ..C’est sec!’

College vergadert op locatie

7 december 2018

Waar en wanneer: Museum Kranenburgh op 18 december

Het college van de gemeente Bergen vergadert eens in de zo veel tijd in een van de dorpskernen.

Bergense horeca op vrijdag- en zaterdagavond langer open

4 december 2018

Toezicht horeca bereikbaar via Whatsapp

In de nieuwe beleidsregels Gastvrij Bergen 2 wordt de uiterste toegangstijd van 1:00 uur voor horeca losgelaten.

Lekker door bos en duin lopen in Schoorl

7 december 2018

Wanneer: zondag 9 december om 10.30 uur

Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, vier of de 10,5 kilometer. De wedstrijd gaat over onverharde paden door de hoogste duinen van Nederland.

KunstenaarsCentrumBergen presenteert: Woordbeeld

7 december 2018

Waar en wanneer: Kranenburgh, opening op zondag 9 december om 17.00 uur

In de tentoonstelling Woordbeeld laten veertien leden van het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) werk zien waarin beeld en tekst...

Maak kans op een gratis concert van de ‘The Gratefuls’

7 december 2018

Het duo is te boeken via Nienke Hoogstins

Tijdens de feestdagen op diverse locaties in Bergen genieten van live muziek van het Kroatische muzikale duo ‘The Gratefuls’.

Bergenaren in de media: Flitsinterview met schrijver Sjoerd Kuyper

7 december 2018

Auteur van ontelbaar veel boeken, liedjes en gedichten

Hallo Sjoerd, wat ontzettend leuk dat je mee wilt doen aan het KinderBoeken Flitsinterview. Ik denk dat we allemaal wel een boek van je...

Nieuwe Engelstalige website over Beautiful Bergen

7 december 2018

Initiatiefnemer is vertaler en schrijver Robin Glendenning

Afgelopen week is er een nieuwe website over het prachtige Bergen en alles wat Bergen te bieden heeft gelanceerd. BeautifulBergen.com

Bergens dorpsdichter en priester Arij van der Vliet geeft spirituele lezing

7 december 2018

Waar en wanneer: Bergense handboekbinderij op zaterdagmiddag 15 december

Bergens dorpsdichter en priester van de Christengemeenschap-beweging tot religieuze vernieuwing...

Pubquiz live in JOEB in Schoorl

7 december 2018

Wanneer: 15 december 20.00 uur

Op deze avond zal de derde editie plaatsvinden van de pubquiz. Met vragen over van alles en nog wat!

Ster restaurant Merlet in absolute top 35 bij GaultMillau

7 december 2018

De gids bevat meer dan 700 adressen, waaronder ruim 200 nieuwe ontdekkingen

GaultMillau brengt dit jaar in Nederland zijn zestiende gids uit met een nieuw team onder leiding van Godfried van der Lugt.

CDA wil dat gelden voor kinderarmoede alsnog worden uitgegeven

7 december 2018

Er ligt nog 13 duizend euro op de plank

De CDA-fractie in de gemeente Bergen wil dat de gemeente alsnog de gelden die zij ontvangt voor de bestrijding van armoede onder kinderen gaat uitgeven.

Weihnachtsoratorium in Bergen

7 december 2018

Waar en wanneer: Petrus en Pauluskerk op vrijdag 14 december

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland het Weihnachtsoratorium...

Gemeente ligt op schema mbt permanente bewoning van recreatiewoningen

7 december 2018

Derde kwartaalrapportage handhaving aan raad aangeboden

Provincie Noord-Holland heeft gemeente Bergen vorig jaar nadrukkelijk verzocht om actief op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen.

Drie vrouwen regio Bergen verwond door automobilist

7 december 2018

Mogelijk meer vrouwen gestoken

Een 18-jarige fietsster en een 52-jarige hardloopster die onlangs kort na elkaar werden aangereden, zijn mogelijk...

College, "Er is geen sprake van ambtsmisdrijf"

4 december 2018

Het college verzoekt de fractievoorzitter Koos Bruin zijn uitspraken in te trekken

Het college van burgemeester en wethouders laat in een reactie op voortdurende uitspraken van fractievoorzitter Koos Bruin...

Shop till you drop

7 december 2018

Column: Kraantje

‘En heb jij nog toegeslagen?, vraag ik aan mijn kunstzinnige kennis D’ ‘Waarmee?’, antwoord D. ‘Met Black Friday, heb jij daar nog ooit van gehoord?

Gedicht op 5 december Jl overhandigd aan Klaas en Piet

7 december 2018

Column: JoMo

Eens in het jaar een wensje doen, een heerlijke traditie...

Culinaire Foodmarket bij blooming

7 december 2018

Wanneer: Oudejaarsavond 31 december

Een avond vol sfeer, smaak, verrassingen en vertier. Wilt u 2018 in stijl en helemaal voldaan afsluiten? Geef u dan snel op.

Kerst Zing-Inn in Bergen

7 december 2018

Waar en wanneer: Petrus en Pauluskerk op Op zondag 23 december a.s. om 15.00 uur

Bergense Harmonie en Kranenburgh Vocaal Ensemble brengen samen een veelzijdig Kerstprogramma.

Kerstconcert van de Bergense Mariosingers

7 december 2018

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op dinsdagavond 18 december

Nadat ze vorig jaar hun eerste Kerstconcert sinds het overlijden van onze muzikale leider Mario Previti...

Bergenaren met een mening: Wouter Hubers

7 december 2018

Bergen op z´n smalst!

Net als in de 19e eeuw het verlies door verkoop van het middeleeuwse koorhek van de Sint Jan in Den Bosch laat nu...

Bergenaren met een mening: Hanneke Roos

7 december 2018

Wonderschoon Bergen

Wij zongen vroeger op de Bosschool het liedje" ik heb je lief mijn dorpje klein daar aan de duinenrand, zo lieflijk zo vol...

Terug