Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

In het voorjaar programmeert Stedelijk Museum Alkmaar een van zijn meest ambitieuze tentoonstellingen ooit...

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Onder de titel Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School presenteert het museum een bijzondere tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van de allereerste Nederlandse expressionistische kunststroming; de Bergense School.

Ontstaansgeschiedenis ontrafeld
Eind negentiende eeuw buitelen in Frankrijk, België en Duitsland nieuwe schilderstijlen over elkaar heen: van impressionisme en post-impressionisme, tot fauvisme en symbolisme. Deze vernieuwingsgolf ging vrijwel volledig aan Nederland voorbij. Sinds 1870 is de kunstwereld in de ban van het realisme van de Haagse School: polderlandschappen onder grootse wolkenluchten en taferelen uit het leven van de vissersbevolking. Enkele vooruitstrevende kunstenaars organiseren rond de eeuwwisseling internationale tentoonstellingen waardoor Nederlanders eindelijk kennismaken met de artistieke vernieuwingen uit de ons omringende landen. Op de kunstenaars die later de Bergense School vormen, maken vooral de exposities van werken van Vincent van Gogh (1905), Paul Cézanne (1909) en Henri Le Fauconnier (1911) een onuitwisbare indruk. Na enkele jaren experimenteren ontstaat omstreeks 1915 in Bergen een gemeenschappelijke nieuwe stijl: het expressionisme.

Restauratie
Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf 29 april 2023 na jarenlang onderzoek en voorbereiding de ontstaansgeschiedenis van deze eerste expressionistische beweging in Nederland in de tentoonstelling: Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School.

Speciaal voor deze tentoonstelling ondergaan veel werken een restauratie, waaronder diverse werken van Henri Le Fauconnier, Jaap Weijand en Frans Huysmans. Op dit moment wordt het werk van Jaap Weijand ‘Bos bij Duinvermaak’ uit 1913 gerestaureerd. Het schilderij heeft een sterk vergeelde vernislaag die waarschijnlijk later is aangebracht. Onder dit vernis onthulde schilderijenrestaurator Jazzy de Groot een sprankelend kleurenpalet, met blauwe en roze kleuren.