Deel

advertentie

Van Complotje getikt?

Column: Rob van de Pas

Van Complotje getikt?

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee. We dreigen zelfs met ons besmettingsgedrag het slechtste jongetje van het Europese coronaklasje te worden. De Duitsers, onze naaste buren, doen het veel beter. Logisch, want als je tegen een Duitser zegt: ‘SPRING!’ dan veert hij direct op en schiet een meter de lucht in. Als je een Nederlander vraagt om één meter omhoog te springen dan kijkt hij je glazig aan en zegt: ‘Hûh, waarom?’.

Maaskantjes en Tokkies
Dat was en is nog altijd het grote verschil tussen Duitsers en Hollanders. Noem het gerust onze VOC-mentaliteit. Jaja, ik heb het hier niet over het slavernijverleden, maar over de brutale manier van denken en doen. Het heeft ons veel gebracht, maar is inmiddels ook onze achilleshiel aan het worden.

10 jaar Mark Rutte als onderkoning van de Oranje Vrijstaat 2.0 heeft ook niet echt bijgedragen aan gedisciplineerd en sociaal gedrag. We hebben een groep Maaskantjes, Tokkies, viruswaanzinnigen, graancirkelwichten, aluhoedjes en belagers van hulpverleners gecreëerd die geen enkele vorm van gezag of autoriteit meer accepteren.

GGZ-patiënten
Het is blijkbaar de normaalste zaak van de Nederlandse samenleving geworden dat die abjecte grote bekken onze Tweede Kamerleden op straat bedreigen, treinconducteurs en zorgpersoneel bespugen, buschauffeurs molesteren en inmiddels ook ziekenhuizen telefonisch bedreigen vanwege het simpele feit dat zij daar wél de RIVM-regels netjes naleven.
Als je de kranten, TV en zelfs social media moet geloven, en dat doe ik, dreigt de beweging van horken en reptielenbreinen zelfs zo groot te worden dat ze met een paar zetels in de Tweede Kamer terecht kunnen komen. Een partij vóór en van niet erkende GGZ-patiënten en toch volledig ontspoord.

Naggen
Toch denk ik vaak, en dat vind ik ook , dat ons dorp Bergen een soort blanke enclave is voor gefortuneerde 50-plussers die slechts in alle rust van hun overbedeelde rijkdom willen en kunnen genieten. Maar blijkbaar is onze ‘happy few’ zo druk bezig met het tellen van het vele geld, dat zij zijn vergeten hun puberende puistenknijpertjes of nog jonger in het gareel te houden.
Ik kon, zeg maar 50 jaar geleden, een knal voor mijn harses krijgen als ik aan het ‘naggen’ was. Voor wie dit niets zegt; ‘het vertonen van Norm Afwijkend Gedrag’.

Zelfs toen ik onlangs in het Bergense Ladypapa zat, het beste sushi-restaurant van Noord-Holland, werd ik geconfronteerd met een driejarig ‘naggertje’ dat gillend en rennend tussen de tafels liep en mijn eetlust onderbrak.

Gelukkig is de eigenaar van het etablissement uit hetzelfde hout gesneden als mijn vader en werd het drammende draaitolletje snel en adequaat terug naar zijn moeder gedirigeerd.

‘Oh sorry, ik had het even niet in de gaten hoor dat mijn kleine Storm aan mijn aandacht was ontsnapt. Ja, ADHD hé? Net als zijn papa!’, zei de ontaarde mama. Nee, dat dank je de koekoek, muts! Je zit daar met je plastic nagels en nepwimpers in je Burberry-pakje en Louis Vuitton-tasje jezelf een nekhernia te bezorgen omdat al jouw aandacht wordt wegtrokken door die WhatsApp-vriendin die net haar voorgevel, als projectje, heeft laten opkrikken en nu óók nieuwe Famke Louise-lipjes heeft.

Dokter Spock
Misschien is een E-reader met de boeken van dokter Benjamin Spock een idee om wat serieuzer met jouw Stormpje om te gaan. Kindjes in Bergen worden blijkbaar opgevoed door grote plasmaschermen.
Nu is een rondrennend kind in Olly-kleertjes nog te ‘handelen’. Daar hoef je geen ME-busjes voor te laten rondrijden. Maar als het kleine drammertje, mama’s oogappel, straks 15 of 16 is geworden staat hij wel zomaar brooddronken op het Plein lege bierglazen te gooien naar onze BOA’s en wijkagenten. “De huftertjes vervelen zich, oom agent”.

Poldermodel
Tja, na tien jaar Mark Rutte, – ik vind hem helemaal TOP hoor -, is het geroemde Hollandse poldermodel doorgeslagen tot een soort ik-bepaal-zelf-wel-waar-ik-zin-in-heb.
Kritisch zijn op alles wat ons dit jaar overkomt is goed, maar ‘kritiek hebben’ is blijkbaar verheven tot een doel op zich. Gebruik kritiek als middel om inzicht en respect te krijgen voor de mening van anderen en overschreeuw jezelf niet!

Nou, hoor ik u al denken: ‘He Robbie, hoe ga jij dit dan doen ik jouw column van deze vrijdag?’
Klopt helemaal en die extra lange column is bedoeld als gestrekt been tegen al die zogenaamde dwarsliggers die proberen een ‘doodlopend spoor’ recht te houden.

Nee, ook ik wil geen mondkapjes…
Nee, ook ik wil geen avondklok…
Nee, ook ik wil geen staatstoezicht…
Nee, ook ik wil geen totale economische ontwrichting…
Nee, ook ik wil geen overbelasting van de Zorg…

Maar wat ik wel wil is dat we weer normaal gaan doen. En als Mark Rutte dan roept: ‘SPRING’! Ja, dan spring ik. Al is het alleen maar om te voorkomen dat ik straks op de Intensive Care word getackeld door mijn eigen gestrekte been.

Of ben ik nu echt helemaal van complotje getikt?

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug