Deel

advertentie

Van Complotje getikt?

Column: Rob van de Pas

Van Complotje getikt?

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee. We dreigen zelfs met ons besmettingsgedrag het slechtste jongetje van het Europese coronaklasje te worden. De Duitsers, onze naaste buren, doen het veel beter. Logisch, want als je tegen een Duitser zegt: ‘SPRING!’ dan veert hij direct op en schiet een meter de lucht in. Als je een Nederlander vraagt om één meter omhoog te springen dan kijkt hij je glazig aan en zegt: ‘Hûh, waarom?’.

Maaskantjes en Tokkies
Dat was en is nog altijd het grote verschil tussen Duitsers en Hollanders. Noem het gerust onze VOC-mentaliteit. Jaja, ik heb het hier niet over het slavernijverleden, maar over de brutale manier van denken en doen. Het heeft ons veel gebracht, maar is inmiddels ook onze achilleshiel aan het worden.

10 jaar Mark Rutte als onderkoning van de Oranje Vrijstaat 2.0 heeft ook niet echt bijgedragen aan gedisciplineerd en sociaal gedrag. We hebben een groep Maaskantjes, Tokkies, viruswaanzinnigen, graancirkelwichten, aluhoedjes en belagers van hulpverleners gecreëerd die geen enkele vorm van gezag of autoriteit meer accepteren.

GGZ-patiënten
Het is blijkbaar de normaalste zaak van de Nederlandse samenleving geworden dat die abjecte grote bekken onze Tweede Kamerleden op straat bedreigen, treinconducteurs en zorgpersoneel bespugen, buschauffeurs molesteren en inmiddels ook ziekenhuizen telefonisch bedreigen vanwege het simpele feit dat zij daar wél de RIVM-regels netjes naleven.
Als je de kranten, TV en zelfs social media moet geloven, en dat doe ik, dreigt de beweging van horken en reptielenbreinen zelfs zo groot te worden dat ze met een paar zetels in de Tweede Kamer terecht kunnen komen. Een partij vóór en van niet erkende GGZ-patiënten en toch volledig ontspoord.

Naggen
Toch denk ik vaak, en dat vind ik ook , dat ons dorp Bergen een soort blanke enclave is voor gefortuneerde 50-plussers die slechts in alle rust van hun overbedeelde rijkdom willen en kunnen genieten. Maar blijkbaar is onze ‘happy few’ zo druk bezig met het tellen van het vele geld, dat zij zijn vergeten hun puberende puistenknijpertjes of nog jonger in het gareel te houden.
Ik kon, zeg maar 50 jaar geleden, een knal voor mijn harses krijgen als ik aan het ‘naggen’ was. Voor wie dit niets zegt; ‘het vertonen van Norm Afwijkend Gedrag’.

Zelfs toen ik onlangs in het Bergense Ladypapa zat, het beste sushi-restaurant van Noord-Holland, werd ik geconfronteerd met een driejarig ‘naggertje’ dat gillend en rennend tussen de tafels liep en mijn eetlust onderbrak.

Gelukkig is de eigenaar van het etablissement uit hetzelfde hout gesneden als mijn vader en werd het drammende draaitolletje snel en adequaat terug naar zijn moeder gedirigeerd.

‘Oh sorry, ik had het even niet in de gaten hoor dat mijn kleine Storm aan mijn aandacht was ontsnapt. Ja, ADHD hé? Net als zijn papa!’, zei de ontaarde mama. Nee, dat dank je de koekoek, muts! Je zit daar met je plastic nagels en nepwimpers in je Burberry-pakje en Louis Vuitton-tasje jezelf een nekhernia te bezorgen omdat al jouw aandacht wordt wegtrokken door die WhatsApp-vriendin die net haar voorgevel, als projectje, heeft laten opkrikken en nu óók nieuwe Famke Louise-lipjes heeft.

Dokter Spock
Misschien is een E-reader met de boeken van dokter Benjamin Spock een idee om wat serieuzer met jouw Stormpje om te gaan. Kindjes in Bergen worden blijkbaar opgevoed door grote plasmaschermen.
Nu is een rondrennend kind in Olly-kleertjes nog te ‘handelen’. Daar hoef je geen ME-busjes voor te laten rondrijden. Maar als het kleine drammertje, mama’s oogappel, straks 15 of 16 is geworden staat hij wel zomaar brooddronken op het Plein lege bierglazen te gooien naar onze BOA’s en wijkagenten. “De huftertjes vervelen zich, oom agent”.

Poldermodel
Tja, na tien jaar Mark Rutte, – ik vind hem helemaal TOP hoor -, is het geroemde Hollandse poldermodel doorgeslagen tot een soort ik-bepaal-zelf-wel-waar-ik-zin-in-heb.
Kritisch zijn op alles wat ons dit jaar overkomt is goed, maar ‘kritiek hebben’ is blijkbaar verheven tot een doel op zich. Gebruik kritiek als middel om inzicht en respect te krijgen voor de mening van anderen en overschreeuw jezelf niet!

Nou, hoor ik u al denken: ‘He Robbie, hoe ga jij dit dan doen ik jouw column van deze vrijdag?’
Klopt helemaal en die extra lange column is bedoeld als gestrekt been tegen al die zogenaamde dwarsliggers die proberen een ‘doodlopend spoor’ recht te houden.

Nee, ook ik wil geen mondkapjes…
Nee, ook ik wil geen avondklok…
Nee, ook ik wil geen staatstoezicht…
Nee, ook ik wil geen totale economische ontwrichting…
Nee, ook ik wil geen overbelasting van de Zorg…

Maar wat ik wel wil is dat we weer normaal gaan doen. En als Mark Rutte dan roept: ‘SPRING’! Ja, dan spring ik. Al is het alleen maar om te voorkomen dat ik straks op de Intensive Care word getackeld door mijn eigen gestrekte been.

Of ben ik nu echt helemaal van complotje getikt?

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Terug