Valt het doek voor de Taverne, het ‘Klein Paradiso’ van Bergen?

Door: Peter van Vleuten

Schrik in het dorp opeens, deze week. Het roezemoeste dat muziekcafé Taverne over niet al te lange tijd de deuren moet sluiten om plaats te maken voor iets anders. Navraag bij uitbater Steef van Leeuwen bevestigde dit, al wil hij er op dit moment niet al te veel over kwijt. De reden is even simpel als hard: pandeigenaar Schrama heeft het huurcontract per eind januari 2024 opgezegd. Schrama heeft andere plannen met de voormalige doorrijstal van De Rustende Jager. Van Leeuwen en Schrama zijn nog in gesprek, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat het doek over een klein jaar valt voor dit ‘Klein Paradiso’.

Het nieuws slaat bij menigeen in als een bom. En om uiteenlopende redenen. De vijftigers en zestigers die decennia geleden hun eerste biertje (of een stout sigaretje) gebruikten in de destijds onconventionele, donkere uitspanning met stevige muziek, worden bevangen door nostalgie. Maar ook de jongere liefhebbers van livemuziek, poëzie en stand-up comedy beseffen terdege wat ze zouden gaan missen zonder ‘Tav’. Want onder leiding van kastelein Steef van Leeuwen heeft de Taverne zich de afgelopen jaren een tweede jeugd weten te verwerven waar een heel breed publiek zich bij thuisvoelt. Een huiskamer, een ontmoetingsplek, een prima eetcafé met de betaalbare en met veel liefde gemaakte daghap van twee chefs. Een plek waar je net zo gemakkelijk met je bejaarde ouders een wijntje of speciaalbiertje gaat drinken, of met je kinders na de zaterdagmarkt even opsteekt voor een kop koffie of voor een borrel met garnituur. Waar op dat moment misschien een tweedehandsplatenmarkt wordt gehouden, een uitvoering van het zangkoor plaatsvindt of een expositie wordt geopend.

Mainstream met een randje
Cafés komen en gaan, da’s niks nieuws. Sommige houden het hoofd niet boven water of hebben een ‘concept’ dat in duigen valt. Of ze zien te laat dat ze de ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. Bij de Tav niets van dat al. De tent loopt, het publiek is uitermate gemêleerd, er zit continuïteit in, het team is energiek en betrokken. En dan de programmering van het podiumgedeelte: enorm veel variatie, waarbij Steef van Leeuwen regelmatig bewijst qua muzikale intuïtie straatlengtes voor te liggen op de gemiddelde horecabaas. Het zal niet voor het eerst zijn dat de Tav bands programmeert die een jaar later doorbreken in het clubcircuit of zelfs op Pinkpop staan. En dat wordt dan gemengd met uitbundige dansavonden met ouderwetse en eigentijdse DJ’s, en optredens van singer-songwriters en tributebands. Kortom: Taverne biedt dus voor bijna elk wat wils. Mainstream met een randje. En dat is nou precies de geslaagde formule en sfeer waar zoveel mensen van genieten. Niet alleen mensen uit Bergen, maar uit de wijde omgeving. Het is geen kroeg, geen restaurant, geen muziekclub, geen chardonnay-proeflokaal, geen hippe vegasaladbar – en toch allemaal ook weer wel. Tegelijk zelfs. Dat maakt een van de oudste nog bestaande etablissementen in het dorp zeldzaam, zo niet uniek in de wijde omgeving. De Taverne is voor velen binnen en buiten de regio – om in Michelin-termen te spreken – ‘de omweg waard’.

Aderlating
Het verdwijnen van zo’n plek – die volkomen levensvatbaar is en met volop toekomstperspectief – zou een aderlating zijn voor de toch al niet al te riante diversiteit van uitgaansgelegenheden in Bergen. Het laatste beetje eigenwijsheid waar Bergen zich graag op laat voorstaan, zou nog meer worden afgeknabbeld. En het dorp zou opnieuw een stukje grijzer worden.

Bij wie zou je je moeten vervoegen om hier iets aan te doen? Uiteindelijk is het een kwestie van contracten, commercie en juridische formules. Maar gezien de schrik die nogal wat liefhebbers (in de breedste zin van het woord) om het hart sloeg bij het idee dat dit verdwijnt, is dit toch wel een signaal. De Tav is een locatie waar vanuit ondernemerschap, gastheerschap en een scheutje rock & roll een hoop dingen worden geboden waar in andere dorpskernen buiten de gemeente subsidie voor beschikbaar wordt gesteld. De sociale en culturele extra’s die dit café biedt, kosten de gemeenschap echter niets. In je handjes knijpen dus. Dat zouden we toch in stand moeten kunnen houden?

Klik hier om om de petitie te ondertekenen.


3237
De Taverne moet blijven?

Deel jouw mening!


Meer over de voorgenomen sluiting van de Taverne:

Stem mee! Hoe denk jij over de voorgenomen sluiting van de Taverne? Lees »
Rondje horeca 11: Het zal toch niet waar zijn? Lees »