Deel

advertentie

Vakantie

Door: Renée Bakker

Vakantie

Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?
Ik wil graag naar de Elzas, Bourgogne, Bordeaux, Loire, Champagne, Provence, Languedoc en naar de Jura. En daarna nog naar Rioja, Penedès en de Rueda. Dat moet lukken toch?

Het wordt waarschijnlijk een start in Maastricht om daarna naar de Elzas te gaan, bij de Bollenberg, waar ik al weleens eerder over geschreven heb, om vervolgens richting de Jura te gaan. Jura is niet zo voor de hand liggend maar misschien kennen jullie wel Arbois?
Arbois is de oudste AOC benaming in de Jura. De Jura kent in totaal 7 AOC benamingen (Appellation d’Origine Contrôlée, het is een herkomstbenaming). In de Jura worden chardonnay en pinot noir druiven aangeplant maar ook savagnin, trousseau en poulseau.

De witte druiven: chardonnay en savagnin worden gebruikt om witte wijnen te produceren. Ze gebruiken hiervoor twee technieken. De eerste techniek is ‘ouillage’ oftewel: bijvullen. Boven in het vat ontstaat tijdens de rijping van de wijn een soort ruimte door natuurlijke verdamping, dit wordt opgevuld om contact met de lucht te vermijden. Door deze techniek krijgt de wijn een bloemig karakter.
De tweede techniek wordt gebruikt om de ‘traditionele’ versie te maken. Voor deze wijn wordt alleen de druif savagnin gebruikt. Bij deze wijn is het de bedoeling dat de wijn juist wel contact maakt met de lucht. Doordat de wijn contact maakt met de lucht ontstaat er een gistlaagje (voile). De voile beschermt de wijnen tegen zuurstof. Dit zorgt voor een wijn met intense nootachtige aroma’s. Als je het proeft, zou je een oxidatief aroma kunnen ervaren, een beetje zoals sherry, maar het is dus niet geoxideerd. Bij sherry noemen we deze gistlaag flor. Jerez (het gebied voor sherry) en de Jura zijn uniek voor deze techniek.

De rode druiven die gebruikt worden in de Jura zijn: poulseau, trousseau en pinot noir. Poulseau brengt wijnen voort met een lichte kleur, bijna rosé. Trousseau is kruidig, wit peperig en heeft wat meer tannine (wijn/spijs tip: steak tartaar!!!). En de pinot noir, brengt wijnen voort met rood fruit en wat minder tannine.

De Jura staat ook bekend om de strowijn. Strowijn is een zoete wijn met aroma’s van gekonfijt fruit, honing, karamel en jam. Ze drogen eerst de allermooiste druiven van chardonnay, savagnin, poulseau en trousseau. Dit gebeurt op stro, vandaar de naam. Dit duurt ongeveer drie maanden. Hierdoor verdampt het vocht en blijft er suiker over. Daarna worden de druiven geperst. De most (versgeperste maar nog niet vergiste sap van druiven) moet ongeveer drie maanden gisten. Hierna zal het alcoholpercentage tussen de 14,5 & 17% zijn. Vervolgens rijpt de wijn drie jaar in eikenhouten vaten.

Dan hebben we als laatste ook nog crémant de Jura. Crémant is een mousserende wijn. Crémant wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. Er zijn meer gebieden in Frankrijk die crémant maken, zoals crémant de Loire en crémant de Elzas. De crémant van de Jura mag gemaakt worden van alle vijf de druiven. Mits de druiven met de hand geplukt zijn, vervoerd zijn in kisten met luchtgaten, in hele trossen geperst worden én de druiven een tweede gisting ondergaan.

Jullie horen het al, een bijzonder gebied om op ontdekking te gaan! Dus, papa en mama: heb ik jullie overtuigd?

Proost!
Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Zelf een hogeschool pizza bereiden? Het is makkelijker dan je denkt

10 juni 2022

Ook leuk om samen met de kinderen te doen...

De smaak van je pizza valt of staat met je bodem. Je wilt deze natuurlijk niet te vet, niet te droog, niet te dik, én niet te dun hebben.

Dronken Pasta en Corriente…

3 juni 2022

Door: Anouk Mak

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen.

Zelf garnalenkroketten maken…

3 juni 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!

Misschien wel de allerlekkerste risotto van de hele wereld…

27 mei 2022

Truffelrisotto met wilde paddenstoelen

Heerlijk smeuïge risotto met truffel is erg makkelijk om te maken en ideaal voor een gezellig dinertje. Wij gebruikten truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Malle combi’s met de Limburgse staander

27 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (8)

20 mei 2022

De Molenschuur: Zeebaars met coquilles, gerookte paling-beurre blanc, romanesco en knolselderijcrème

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De supermarktwijntjes

20 mei 2022

Door: Renée Bakker

Ik ben een student, dus ik ben skeer (lees: blut). Laten we nou eerlijk zijn, het is tegenwoordig toch onmogelijk om rond te komen? Maar goed, dat weten we zo langzamerhand wel. Weet je wat ik nou zo moeilijk vind? Besparen op wijn.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

13 mei 2022

De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

13 mei 2022

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (6)

6 mei 2022

Strandpaviljoen Zuid: Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Bio Bullshit?

6 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (5)

29 april 2022

Panna cotta met rood fruit van The Bourbon Room

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De wijnen uit Kreta

29 april 2022

Door: Renée Bakker

Afgelopen zaterdag hadden we in de winkel een van onze importeurs op bezoek, gespecialiseerd in wijnen uit Kreta. Dat hoor je niet zo vaak hé? Wijn uit Kreta. Nou, het is verdraaid lekker.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (4)

22 april 2022

Duinvermaak - Melanzane alla Parmigiana

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Koken naar de wijn…

22 april 2022

Door: Anouk Mak

Meestal wordt er eerst een gerecht gekozen en daarna een passende wijn. Maar het kan net zo goed andersom. Dit gerecht is hier dan ook uit voortgekomen.

Manzanilla Olé

15 april 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

15 april 2022

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.  

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek

8 april 2022

Steak tartaar ‘Surf & Turf’ van Remco Sterk – chef-kok, 4 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

De kurkentrekker van opa & oma

8 april 2022

Door: Renée Bakker

Mijn opa & oma zijn 55 jaar geleden getrouwd. Op hun trouwdag hebben ze een kurkentrekker cadeau gekregen. Vijfenvijftig jaar later sta ik afgelopen vrijdag te klooien met die kurkentrekker met de gedachte: ‘voor dit soort dingen neem ik dus de volgende keer mijn eigen kelnersmes mee’, ‘hoezo hebben zij niet een kelnersmes’, ‘hoe werkt dit?’

Pindasoep én wijn…

1 april 2022

Door: Anouk Mak

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit het Bergens Kookboek

1 april 2022

Gestoomde gamba’s met knoflook van restaurant de Oude Prins (2 personen)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes geworden. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

26 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

25 maart 2022

21 Barbecuetips...

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt.

Voor de liefhebbers…

18 maart 2022

De Hollandse asperges zijn weer in aantocht

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken. Dat is ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk, vertellen kwekers uit Limburg en Noord-Brabant. ,

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

18 maart 2022

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Vega/vegan shoarma bowl

11 maart 2022

Door: Anouk Mak

Wijntip: Grüner Veltliner...

Botermalse kool met sukadesteak en pastinaak

11 maart 2022

Door: Ismael Wijnsma

Huiskok Ismael Wijnsma schudt weer een topgerecht voor ons uit zijn mouw. Prachtig om te zien, nog beter om op te eten!

Beste Jonnie, Deel 4

4 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Een onderschat visje…

4 maart 2022

Ansjovis. Ingeblikt, ingelegd in zuur of vers van de grill

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. In elk land waar hij gevangen wordt, is hij geliefd en houden ze er hun eigen tradities en bereidingswijzen op na. Vers, gepekeld of juist ingelegd in zuur, de veelzijdige ansjovis kan het allemaal hebben.

Bijzonder recept: Surinaamse kippenlevertjes

25 februari 2022

Door Bergenaar Stenley Joemrati

Hoe te beginnen...

Het laatste nieuws van de Rioja

25 februari 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm.

Je hebt zoet, zout, zuur, bitter én umami

18 februari 2022

Door: Anouk Mak

Ik was inspiratie aan het opdoen voor een lekkere maaltijd en stuitte op een veganistisch gerecht waar shiro miso in gebruikt wordt.

Beste Jonnie, Deel 3

11 februari 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Misschien wel het lekkerste deel van het varken. Buikspek

11 februari 2022

Hoe het te bereiden...

Buikspek (varkensbuik) wint de laatste jaren aan populariteit. Het is ook een veelzijdig stuk vlees. Je kunt varkensbuik bijvoorbeeld smoren, braden of ...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug