Vakantie
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 10 juni 2022
Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?
Ik wil graag naar de Elzas, Bourgogne, Bordeaux, Loire, Champagne, Provence, Languedoc en naar de Jura. En daarna nog naar Rioja, Penedès en de Rueda. Dat moet lukken toch?
Het wordt waarschijnlijk een start in Maastricht om daarna naar de Elzas te gaan, bij de Bollenberg, waar ik al weleens eerder over geschreven heb, om vervolgens richting de Jura te gaan. Jura is niet zo voor de hand liggend maar misschien kennen jullie wel Arbois?
Arbois is de oudste AOC benaming in de Jura. De Jura kent in totaal 7 AOC benamingen (Appellation d’Origine Contrôlée, het is een herkomstbenaming). In de Jura worden chardonnay en pinot noir druiven aangeplant maar ook savagnin, trousseau en poulseau.
De witte druiven: chardonnay en savagnin worden gebruikt om witte wijnen te produceren. Ze gebruiken hiervoor twee technieken. De eerste techniek is ‘ouillage’ oftewel: bijvullen. Boven in het vat ontstaat tijdens de rijping van de wijn een soort ruimte door natuurlijke verdamping, dit wordt opgevuld om contact met de lucht te vermijden. Door deze techniek krijgt de wijn een bloemig karakter.
De tweede techniek wordt gebruikt om de ‘traditionele’ versie te maken. Voor deze wijn wordt alleen de druif savagnin gebruikt. Bij deze wijn is het de bedoeling dat de wijn juist wel contact maakt met de lucht. Doordat de wijn contact maakt met de lucht ontstaat er een gistlaagje (voile). De voile beschermt de wijnen tegen zuurstof. Dit zorgt voor een wijn met intense nootachtige aroma’s. Als je het proeft, zou je een oxidatief aroma kunnen ervaren, een beetje zoals sherry, maar het is dus niet geoxideerd. Bij sherry noemen we deze gistlaag flor. Jerez (het gebied voor sherry) en de Jura zijn uniek voor deze techniek.
De rode druiven die gebruikt worden in de Jura zijn: poulseau, trousseau en pinot noir. Poulseau brengt wijnen voort met een lichte kleur, bijna rosé. Trousseau is kruidig, wit peperig en heeft wat meer tannine (wijn/spijs tip: steak tartaar!!!). En de pinot noir, brengt wijnen voort met rood fruit en wat minder tannine.
De Jura staat ook bekend om de strowijn. Strowijn is een zoete wijn met aroma’s van gekonfijt fruit, honing, karamel en jam. Ze drogen eerst de allermooiste druiven van chardonnay, savagnin, poulseau en trousseau. Dit gebeurt op stro, vandaar de naam. Dit duurt ongeveer drie maanden. Hierdoor verdampt het vocht en blijft er suiker over. Daarna worden de druiven geperst. De most (versgeperste maar nog niet vergiste sap van druiven) moet ongeveer drie maanden gisten. Hierna zal het alcoholpercentage tussen de 14,5 & 17% zijn. Vervolgens rijpt de wijn drie jaar in eikenhouten vaten.
Dan hebben we als laatste ook nog crémant de Jura. Crémant is een mousserende wijn. Crémant wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. Er zijn meer gebieden in Frankrijk die crémant maken, zoals crémant de Loire en crémant de Elzas. De crémant van de Jura mag gemaakt worden van alle vijf de druiven. Mits de druiven met de hand geplukt zijn, vervoerd zijn in kisten met luchtgaten, in hele trossen geperst worden én de druiven een tweede gisting ondergaan.
Jullie horen het al, een bijzonder gebied om op ontdekking te gaan! Dus, papa en mama: heb ik jullie overtuigd?
Proost!
Renée