Deel

advertentie

Vaderdag: 20 juni a.s. Een traditie van Vaderdag in Nederland is het ontbijt op bed

De geschiedenis en oorsprong van Vaderdag

Vaderdag: 20 juni a.s. Een traditie van Vaderdag in Nederland is het ontbijt op bed

De oorsprong van Vaderdag ligt in 1909, toen werd het voor het eerst gevierd door Sonora Smart Dodd. Een vrouw afkomstig uit de staat Washington in Amerika wilde graag haar vader, William Jackson Smart, eren voor wie hij was en voor wat hij door de jaren heen betekent heeft voor haar en haar familie. William Jackson Smart was namelijk een oorlogsveteraan en vocht destijds mee in de Amerikaanse Burgeroorlog. Als veteraan kreeg hij het echter nog extra voor zijn kiezen. Na de geboorte van hun zesde kind overleed zijn vrouw namelijk in het kraambed. Een zeer verdrietige gebeurtenis die de kracht en het doorzettingsvermogen van William door de jaren heen extra zichtbaar maakte voor het gezin. Nadat Anna Jarvis het jaar ervoor Moederdag introduceerde om moeders te eren, kon Sonora niet achterblijven: er moest en zou een dag komen om vaders over de hele wereld te eren om hun kracht, doorzettingsvermogen en betekenis van vaderschap te eren en te vieren.

Vaderdag erkend als officiële feestdag
Dat besluit leidde tot de introductie van de eerste Vaderdag in de geschiedenis op 19 juni 1910 in Spokane (Washington). De feestdag won door de jaren heen aan populariteit, maar was niet meteen een doorslaggevend succes en werd dan ook niet direct officieel aangenomen als nationale feestdag. Vanaf 1924 werd de viering van Vaderdag gesteund door de toenmalige president Calvin Coolidge. Het Amerikaanse congres wilde het echter nog niet officieel doorvoeren als feestdag, omdat ze de aandacht op deze manier niet op mannen wilden vestigen. Het duurde nog tot 1972 voordat Vaderdag een officiële feestdag werd. De feestdag werd in 1972 door president Richard Nixon erkend en geïntroduceerd als officiële feestdag in Amerika.

Vaderdag als religieuze feestdag
Wereldwijd zijn er per regio en land diverse aanleidingen om Vaderdag te vieren. In sommige landen via initiatief van een burger naar aanleiding van het idee van Sonora Smart Dodd of in sommige landen juist naar aanleiding van religie. In Duitsland en Zwitserland wordt Vaderdag bijvoorbeeld op Hemelvaartsdag gevierd: dit is de dag waarop Jezus naar de hemel ging en zich weer bij zijn vader voegde. Daarnaast wordt door sommige landen de feestdag Sint Jozef aangeduid als Vaderdag, omdat Sint Jozef de voedstervader was van Jezus.

Introductie van Vaderdag in Nederland
De introductie van Vaderdag in Nederland was in 1937. Destijds werd de feestdag in oktober gevierd. Zo’n tien jaar later in 1948 werd Vaderdag verplaatst van oktober naar de derde zondag van juni. De Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten sprak af dat de dag verschoven zou worden naar de zesde maand van het jaar. Zij vonden namelijk dat de feestdag in oktober te dichtbij de feestdagen van december, Sinterklaas en Kerst, zou liggen. De ligging midden in het jaar en dichterbij Moederdag, in mei en juni, was wat hen betreft een betere timing om deze speciale feestdag voor vaders te vieren.

Tradities en gebruiken van Vaderdag
Een traditie van Vaderdag in Nederland is het ontbijt op bed. In alle vroegte gaan kinderen ‘s ochtends aan de slag om een lekker ontbijt op te kunnen dienen bij hun vader op bed. Vaders mogen uitslapen en worden verrast met een heerlijk vers eitje, jus d’orange of broodjes. Naast een heerlijke start van de dag in de vorm van een uitgebreid ontbijt, worden er dan ook vaak een aantal cadeaus gegeven om de vader flink in het zonnetje te zetten. Ze worden op deze manier bedankt voor wat ze afgelopen jaar weer betekent en gedaan hebben voor hun gezin.

Kleine kinderen maken vaak op de opvang of op school een tekening of knutselwerkje dat ze op de dag geven aan hun vader. Naar mate ze groter worden, verschuift het creatieve cadeau idee naar een fysiek cadeautje. Typische Vaderdag cadeaus zijn bijvoorbeeld overhemden, stropdassen, sokken, gadgets, verzorgingsproducten, parfum, scheerapparaten, elektronica, sportaccessoires of lectuur. De laatste jaren hebben gepersonaliseerde cadeaus daarnaast een groot terrein gewonnen. Hierbij kan je denken aan zakfles met naam of mok met foto en de titel “beste papa van de wereld”.

Daarnaast worden andere vaders, zoals de opa’s, in de familie die dag bezocht door middel van een familiebezoek en worden vaders vrijgesteld van huishoudelijke taken. Ze hoeven die dag niks te doen in huis! Kinderen vangen deze taken als cadeau maar al te graag op en wassen bijvoorbeeld de auto, halen een boodschapje of doen iets anders om hun vader te ontlasten en extra in het zonnetje te zetten. De dag wordt echt gezien als een verwendag, waarop de vader mag bepalen wat er bijvoorbeeld wordt gegeten en wordt gedaan aan activiteiten op zo’n dag. De commercie van Vaderdag maakt de opties eindeloos om vaders in de watten te leggen.

Feestdag voor vaders
Vaderdag is de feestdag waarop mannen met een vaderrol in het zonnetje worden gezet. Het gaat hier niet alleen om (biologische) vaders, maar eigenlijk om alle mannen met een inspirerende vaderrol en die als vader voor iemand zorgt. Denkende aan ooms, stiefvaders en grootvaders die door kinderen en naasten op deze speciale dag in het jaar eens extra verwend worden.

advertentie

Meer 'Evenementen':

IVN natuureducatie kinderactiviteit bij Parnassia

30 juli 2021

Wanneer: zondag 8 augustus

Op deze zondag kan je samen met een volwassene een insectenhotelletje komen maken, vullen met klei en bamboe stengels om het daarna thuis op te hangen in de tuin.

Zomer Fair 2021

30 juli 2021

Waar en wanneer: Groet, zaterdag 14 augustus

Ja, u leest het goed, na twee jaar afwezigheid door weersomstandigheden en corona kunnen wij weer onze markt houden rondom de kerk.

Kofferbakmarkten in Schoorl

30 juli 2021

Ook op alle vrijdagen in augustus staat een kofferbakmarkt gepland in het groene hart van Schoorl

De eerstvolgende Kofferbakmarkt in Schoorl is komende vrijdag van 14:00 tot 21:00 uur. De markt wordt gehouden in het groene hart van Schoorl, aan de Sportlaan 1, vlakbij de Jeu-de-boulesbaan. Op de Schoorlse kofferbakmarkt staan doorgaans 100 tot 250 kramen. Ook op alle vrijdagen in augustus staat een kofferbakmarkt gepland in het groene hart van Schoorl

What is Truth, over Johnny Cash in het Vredeskerkje

30 juli 2021

Concerten om 17.00 en 19.00 uur op 5 augustus

Maar liefst vijf keer deed de Westfriese zanger en gitarist Joost Botman, samen met zanger Niels van der Gulik, het Vredeskerkje aan met zijn show over Simon & Garfunkel.

Vorapan uit Thailand zoekt een warm thuis in omgeving Bergen

30 juli 2021

Wie biedt Vorapan een gezellig thuis in Nederland?

Eind augustus maken tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld hun droom waar door een periode ondergedompeld te worden in de Nederlandse cultuur en gewoontes. Een van hen is Vorapan uit Thailand, die haar Nederlandse

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

30 juli 2021

Wanneer: woensdag 4 augustus. De wandeling duurt ongeveer twee uur

Op woensdag 4 augustus start een avondwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Aanvang 19.30 uur.

Help je mee… op 12 augustus is Bergen aan Zee aan de beurt

30 juli 2021

Morgen gaat de Boskalis Beach Cleanup Tour van start!

1 tot en met 15 augustus gaan we de héle Noordzeekust schoonmaken. Twijfel je nog om mee te helpen? Bij de volgende etappes is nog meer dan genoeg plek!

Karavaan Festival 2021 en YES IN MY BACKYARD 6 t/m 15 augustus gaan door zoals gepland

Onze festivals vallen niet in de categorie ‘meerdaags festival’, omdat we maximaal 12 uur per dag geopend zijn. De festivals worden georganiseerd op 1,5 m afstand met vaste zitplekken. We hebben een boordevol en tof programma, dus neem snel een kijkje!

Lisanne Soeterbroek treedt op in de Ruïnekerk

30 juli 2021

Wanneer: vrijdag 30 juli om 15:00 uur en om 20:30 uur

Hoe kwetsbaar is de eenzame violiste? En hoe mooi? Er zijn vele grote, virtuoze en belangrijke werken geschreven voor de viool zonder enige begeleiding.

Streep door grote zomerfestivals

30 juli 2021

Het kabinet vindt het nog te onverantwoord om meerdaagse evenementen door te laten gaan

Het AD bericht dat meerdaagse festivals zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland deze zomer niet mogen doorgaan. Demissionair premier Rutte laat tijdens een ingelaste persconferentie weten dat het huidige verbod wordt verlengd van 13 augustus tot 1 september.

Zeevonk op de kust

23 juli 2021

Deze plankton/diertjes geven licht als er beweging komt in het zeewater

We hebben de afgelopen nachten mogen genieten van een 'lichtgevende zee'. Naar verwachting blijft dit zolang het dit weer blijft, dus zeker t/m zondag.

Nieuwe reeks concerten International Holland Music Sessions

23 juli 2021

Eerste concert op maandag 26 juli om 20.30 uur

De Ruïnekerk in Bergen biedt eindelijk weer de mogelijkheid om concerten te organiseren. Jaarlijks rond de zomervakantie strijkt de International Holland Music Sessions (IHMS) hier neer en verzorgt dan honderden concerten in en rond Bergen.

Karavaan en Victoria bundelen krachten voor zomerfestival

23 juli 2021

"Yes In My Backyard"

Het wordt gewoon een mooie festivalzomer! Van 6 t/m 15 augustus zit je goed in het Victoriepark bij Yes In My Backyard, een co-creatie van Karavaan...

Kunstmarkt op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee

23 juli 2021

Zondag 25 juli 2021 is de eerste van twee kunstmarkten in Egmond aan Zee van dit jaar

Voor veel kunstenaars is dit de een van de eerste markten waaraan ze deelnemen, dus voor de bezoekers is dit een uitgelezen kans om te ervaren wat de creatieve gevolgen...


Mestmoeders: boerentheater over vrouwen aan het roer van een boerenbedrijf


23 juli 2021

De verschillende voorstellingen en programma's in Boerenpeil lopen van 6 t/m 15 augustus

Karavaan Festival presenteert t/m 15 augustus Boerenpeil; voorstellingen over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma’s van de boer anno nu. Met Mestmoeders op boerderij Zeilzicht in Zuidschermer,...

Jouw Summer of Love…

23 juli 2021

Heb jij nog foto’s en herinneringen van jouw Summer of Love?

Iedereen heeft wel herinneringen aan zijn of haar eigen Summer of Love. Herinneringen aan vakanties, eerste liefdes of festivals, met weemoed denken we eraan terug. Heb jij nog foto’s en herinneringen van jouw Summer of Love? En vind je het leuk om ze te delen?

Nieuwe kinderen welkom op holistische basisschool Vovie in Bergen

23 juli 2021

Op donderdag 29 juli vindt er tussen 14.00 en 15.30 uur een kennismakingsmiddag plaats

De nieuwe particuliere basisschool Vovie is in het afgelopen schooljaar van 6 naar 23 kinderen gegroeid. Er zijn nog een paar plekken vrij voor het volgend schooljaar. Op 29 juli vindt er een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden plaats.

Wie wil de vrijwilligersorganisatie Tafeltje Dek Je op woensdag helpen?

23 juli 2021

De cliënten stellen niet alleen de komst van de maaltijd maar ook een kort praatje of een kleine handreiking erg op prijs

Een rijder die dan wekelijks de maaltijden bij onze klanten bezorgt wil door gezondheidsproblemen binnenkort stoppen. Daarom zoeken we iemand die dit over wil nemen. We brengen maaltijden bij mensen die zelfstandig in de bebouwde kom van Bergen wonen en tijdelijk of permanent niet in staat zijn om zelf te koken.

Huiskamers Welzijn Bergen blijven deze zomer open

16 juli 2021

Bergen - Egmond - Schoorl

Deze zomer blijven de huiskamers, de Aanschuiftafel in Egmond en de jongerencentra open (met uitzondering van JOEB in Egmond). De Plusbus draait warm, er wordt weer koffie geschonken in de wijken. Jongeren en ouderen kunnen elkaar weer ontmoeten nu de maatregelen...

Nieuwe expositie van de kleurige Juan Ripollés in Tha Banque in Bergen

16 juli 2021

Vrijdag, zaterdag en zondag geopend

Ripollés is niet alleen een prachtige Spaanse provincie in het hart van de Pyreneeën, maar ook van de authentieke speelse kunstenaar Juan Garcia Ripollés. Geboren in 1932 Valencia,...

Compagnie DaaD brengt varend theaterspektakel ook naar Bergen

16 juli 2021

Wanneer: zondag 15 en vrijdag 20 augustus. De toegang is gratis

Deze zomer, vanaf 22 juli, ‘vaart’ Compagnie DaaD met een beeldend en theatraal spektakel tussen Castricum aan Zee, Castricum centrum, Alkmaar en Bergen.

Jan Rot treedt op in Vredeskerkje

16 juli 2021

Wanneer: 22 juli komt Jan Rot naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee

Een echte ‘rotavond’ noemt hij zijn programma, waarin hij put uit de 150 liedjes die hij in zijn hoofd heeft. Kenmerkende hertalingen van grootse popsongs als Angie van de Stones komen langs, maar ook zijn eigen liedjes en nummers op verzoek.

Dompel je onder in duurzaamheid op Vibe of the Earth Festival

16 juli 2021

Wanneer: op 18 & 19 september a.s.

Dans, theater, workshops, muziek, verbinden, het leven vieren…

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

16 juli 2021

‘Keti Koti’, materiaal: metaal, hout, keramiek, verf, stof

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

Mantelzorgers van harte welkom op eerste mantelzorgbijeenkomst 2021!

16 juli 2021

Wanneer: woensdagmorgen 21 juli vanaf 10.30 uur

Na lang wachten is het toch eindelijk zover! Wij nodigen mantelzorgers uit de gemeente Bergen van harte uit voor een koffie met gebak op woensdagmorgen 21 juli a.s. vanaf 10.30 uur in het T&O gebouw aan de Kogendijk 42 A in Bergen. Bij mooi weer zal dit in de tuin plaatsvinden en bij slecht weer binnen.

Vrolijke opening Museum Het Sterkenhuis

16 juli 2021

'Bergen bezet en bevrijd'

Op zaterdag 19 juni 2021 mocht Het Sterkenhuis de deuren eindelijk weer openen voor publiek. Na anderhalf jaar sluiting is de nieuwe tentoonstelling...

Nieuwe tentoonstelling KunstenaarsCentrumBergen: Sleutelwerk

16 juli 2021

van 18 juli t/m 15 augustus 2021

Op zondag 18 juli opent het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) het eerste deel van een nieuwe tentoonstelling...

Je kunt je nu inschrijven voor de Boskalis Beach Cleanup Tour

16 juli 2021

Van 1 tot en met 15 augustus a.s.

Het is eindelijk zover! De inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 zijn geopend!

Verhalenherdenkingstocht

25 juni 2021

Op 4 bijzondere locaties vertellen jonge erfgoeddragers de verhalen die zij uit de eerste hand gehoord hebben van getuigen uit de oorlog

Op zondagmiddag 4 juli organiseert stichting In mijn Buurt een Verhalenherdenkingstocht langs overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.

Mantelzorgers van harte welkom op eerste mantelzorgbijeenkomst 2021!

25 juni 2021

Na lang wachten is het toch eindelijk zover!

Wij nodigen mantelzorgers uit de gemeente Bergen van harte uit voor een koffie met gebak op woensdagmorgen 21 juli a.s. vanaf 10.30 uur in het T&O gebouw aan de Kogendijk 42 A in Bergen. Bij mooi weer zal dit in de tuin plaatsvinden en bij slecht weer binnen.

Advertorial Indrukwekkend object in Schoorl (dronefilmpje)

25 juni 2021

Wilt u koninklijk wonen en eigenaar worden van dit prachtige "landgoed"?

Aan de rand van Schoorl, op een prachtig gelegen plek, op loopafstand van het Schoorlse bos-en duingebied, ligt deze grote stolpboerderij met vrijstaande kaspschuur ernaast. Dit geheel ligt heel solitair, door de meer dan 50 jaar oude bomensingel rondom het perceel, maar toch bent u verbonden met de omliggende percelen. U ervaart hier optimale privacy wanneer u met uw boekje aan het verwarmde zwembad ligt. Dit is pure poldervitamine! Wilt u koninklijk wonen en eigenaar worden van dit prachtige "landgoed"? U ben van harte welkom voor een bezichtiging. Bel 0226 555 777 en plan een afspraak met ons in.

Het Volwassenwerk van Stichting Welzijn Bergen zoekt vrijwilligers voor het project WonenPlus

25 juni 2021

WonenPlus biedt praktische ondersteuning aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken

Hierdoor kan deze groep langer zelfstandig blijven wonen. Abonnees van WonenPlus kunnen gebruik maken van deze ondersteuning. Veel van deze diensten worden door vrijwilligers uitgevoerd en daar zijn wij ontzettend blij mee.

The good ol’ boys treden op bij restaurant Zilt in Bergen aan Zee

25 juni 2021

Wanneer: zaterdag 26 juni van 16.00 tot 18.00 uur

Na een lange zwerftocht langs verschillende zuidelijke staten kwam de legendarische Zweedse sing a songwriter John Mohlin weer terug in Europa en besloot dat hij niet langer op zijn succes van weleer wilde teren.

Zomer, tuinen barstensvol leven

25 juni 2021

Juli, overdaad aan bloemen, nectar en gezoem

‘De Groene Route´ opent voor het zevende jaar de mooiste privétuinen en kwekerijen in Noord-Holland Noord, die gezamenlijk meerdere weekends en waarvan zelfs een paar op de langste dag, 21 juni, een avond open zijn.

Terug