Update: wethouder van den Busken ontkent uitspraken over ambtenaren

Geen uitspraken gedaan over ambtenaren in de slipstream van Van Hout

Update: wethouder van den Busken ontkent uitspraken over ambtenaren

Michiel van den Busken legde eerder deze week per direct zijn functie als wethouder neer. Het college van burgemeester en wethouders betreurt het, maar respecteert dit besluit. De portefeuilles van de heer Van den Busken worden voorlopig waargenomen door de andere leden van het college.

Aanleiding voor zijn ontslagname blijkt een gesprek te zijn met zijn ‘partijgenoten’ Koos Bruin en Onno van Ulzen van ‘Behoorlijk Bestuur Bergen’. Daarin liet wethouder Michiel van den Busken zich ontvallen dat er mogelijk nog andere ambtenaren betrokken zouden kunnen zijn m.b.t. het onderzoek naar E.van Hout. Bruin en Van Ulzen hebben vervolgens besloten de rijksrecherche te informeren zonder daar hun wethouder over in te lichten. Voorafgaand aan de raadsvergadering in oktober werd deze informatie besproken wat leidde tot nogal wat commotie. De raadsvergadering werd mede om deze reden lange tijd geschorst. Wethouder van den Busken stuurde vorige week een e-mail naar al zijn ambtenaren om zijn waardering en vertrouwen in hen uit te spreken.

Dit werd hem door fractievoorzitter Koos Bruin niet in dank afgenomen. Maandagavond jl heeft er een gesprek tussen BBB en de wethouder plaatsgevonden waarin is afgesproken wat de richtlijnen voor de wethouder zijn en hoe hij zou moeten functioneren. De volgende dag heeft wethouder van den Busken gesprekken gevoerd met zijn collega’s en adviseurs en uiteindelijk besloten dat dit geen werkbare situatie voor hem zou zijn en heeft hij per direct zijn portefeuilles beschikbaar gesteld en is opgestapt.

Reactie van van den Busken: 

Het bericht over mijn vertrek als wethouder doet geen recht aan het werkelijke verloop van zaken.

Ik heb nooit gezegd dat er meer ambtenaren in de slipstream van Van Hout onoorbare zaken gedaan hebben. Wel heb ik gezegd dat de Buch een zeer goed integriteitsbeleid voert. En dat – en ik weet van geen enkel geval de inhoud – er meerdere gevallen onderzocht zijn. De melding van Bruin en Van Ulzen aan het OM is dus op geen enkele concrete info gebaseerd.

Daarnaast hebben de twee de vertrouwelijkheid van het overleg tussen ons geschaad. Als je iets duidelijk wil maken, dat het personeelsbeleid van de Buch solide is, en dat in vertrouwen doet om daarmee de constante kritiek van BBB op de Buch te stuiten, dan is de actie van Bruin en Van Ulzen ongehoord en beneden alle peil. Ze verklaarden later dat ze melding met niemand hadden willen delen. Dat heeft Bruin toch gedaan voorafgaand aan de raad van 4 oktober.
Voor mij ook de eerste keer dat ik het hoorde. In plaats aan damagecontrol te doen hebben ze daarna volhard dat hun daad juist was.
Voor mij was het noodzakelijk richting ambtelijke organisatie de onrust te dempen. Dat heb ik op de intranetsite van de Buch gedaan. Bruin en Van Ulzen vonden die verklaring niet juist en zijn gaan escaleren. Daardoor werd mijn positie onhoudbaar.

Michiel van den Busken

 

Links op de foto: Michel van den Busken rechts fractie voorzitter ‘Behoorlijk Bestuur Bergen’ Koos Bruin

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Update: wethouder van den Busken ontkent uitspraken over ambtenaren Update: wethouder van den Busken ontkent uitspraken over ambtenaren