Update: Hoe de voortvluchtige verdachte van liquidatie in Bergen aan Zee ontkwam aan justitie

Met vals paspoort ontsprong hij lange tijd de dans

Update: Hoe de voortvluchtige verdachte van liquidatie in Bergen aan Zee ontkwam aan justitie

Twee verdachten van betrokkenheid bij de poging tot ontvoering en uiteindelijke dood van de Colombiaan in Bergen aan Zee zijn nog spoorloos. Voor de mannen is een Europees arrestatiebevel uitgegeven. Een van hen werd in maart wel al aangehouden in Spanje, maar kon dankzij het tonen van een (zo bleek later) vals paspoort met andere naam ontkomen. Dat zei de officier van justitie gisteren. Op dit moment zijn er negen verdachten die voor de rechter moesten verschijnen voor de schietpartij vorig jaar in Bergen aan Zee. De groep zou daar hebben afgesproken met het Colombiaanse slachtoffer voor een cokedeal.

Hoofdverdachte Marius M. zou deze meeting hebben bedacht, omdat hij daags daarvoor door een Colombiaan – en mogelijk de groep om hem heen – in Zandvoort was opgelicht met nepcoke en beroofd van zijn horloge. De mannen rondom M. zouden de ‘ripper’ hebben willen ontvoeren uit wraak. Twee van die groep zijn inmiddels nog voortvluchtig. In de zoektocht naar die verdachten is een woning in Den Haag doorzocht. Ook blijkt nu dat de politie één man bijna te pakken had. Hij zat namelijk in de auto die in Spanje in maart is stilgezet op de snelweg in de provincie Málaga. Enes I. werd direct gearresteerd, maar de ander ontkwam door een vals paspoort te tonen.

“Hij maakt regelmatig gebruik van valse documenten en reist onder verschillende namen”, aldus de officier van justitie zojuist. Voor hem en de andere nog niet-gearresteerde verdachte is een Europees arrestatiebevel uitgestuurd.

Bron: NHnieuws.nl


De schietpartij die in februari van dit jaar in Bergen aan Zee het leven kostte aan een 45-jarige Colombiaan, zou het gevolg zijn geweest van een drugsruzie. Dat bracht het Openbaar Ministerie maandag naar voren in de rechtbank van Alkmaar. Volgens het OM maakte de Colombiaan deel uit van een bende die poedersuiker in plaats van cocaïne had verkocht aan een groep Oost-Europeanen. Die laatsten zouden op 16 februari verhaal hebben gehaald bij de Colombianen.
Tijdens de inleidende zitting werden schokkende camerabeelden getoond. Daarop zijn aan- en afrijdende auto’s te zien en geweersalvo’s te horen. Een stel schrikt, rent weg en belt de politie.

Het OM gaat ervan uit dat de Oost-Europeanen eerder waren opgelicht. De drie verdachten die maandag voor de rechter verschenen, worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 45-jarige Colombiaan.

Wildwest
Op het Van der Wijckplein in Bergen aan Zee vlogen bij de ontmoeting tussen de twee bendes op een gegeven moment de kogels in het rond. Het slachtoffer overleed na de wildwesttaferelen in het centrum van Bergen aan zijn verwondingen.


De voorlopige hechtenis van de Colombiaanse Maira Q. (34) is geschorst. Het betekent dat zij onder voorwaarden haar rechtszaak in vrijheid mag afwachten. Ze wordt verdacht van witwassen en verboden wapenbezit, net als de andere vijf Colombianen die gelinkt worden aan de moord in Bergen aan Zee.
Maira Q. was ook in het Amsterdamse hotel waar het zestal in februari werd opgepakt, twee dagen na de dodelijke schietpartij waarbij een 45-jarige Colombiaan omkwam. Vermoedelijk ging dat om een mislukte cocaïnedeal.
Volgens haar advocaat wist Maira Q. niks van de 600.000 euro die op de kamers lag. En ook niets van de twee wapens. Ze was alleen mee als kapster en als vriendin van Yelsin V. (37). Dat haar voorlopige hechtenis geschorst is, wil niet zeggen dat ze niet meer verdacht wordt.

Yelsin V. is een hoofdverdachte in de zaak. Samen met Jonnathan G. (34) en Claudia F. (54) stond hij maandag voor de rechter in Alkmaar voor een niet-inhoudelijke zitting.


Een schutter van de dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee op 16 februari is spoorloos, maar zijn identiteit is wel bekend bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat zei de officier van justitie vanmiddag tijdens een zitting tegen een andere verdachte in de zaak. Het OM verwacht wel dat de bestuurder van de vluchtauto, een witte Mercedes, binnenkort opgepakt kan worden. Eerder werd al een 36-jarige man opgepakt die mogelijk ook zou hebben geschoten.

In totaal zitten nu al elf verdachten vast vanwege de schietpartij op 16 februari die in Bergen aan Zee en in het centrum van Bergen voor veel ophef zorgde.


Verdachte Marius M. zou een plan hebben gesmeed voor de ontvoering van de vermoorde Colombiaan in Bergen aan Zee: hij gaf medeverdachten in de moordzaak informatie over het slachtoffer, regelde een wapen en vluchtauto en schoot hem mogelijk zelf neer. Dit stelt het openbaar ministerie.

Hij zou dit hebben gedaan nadat hij zelf een paar dagen eerder in Zandvoort was beroofd door de groep Colombianen. Dit bleek vandaag tijdens de pro-formazitting.

Het is één van de zittingen in de aanloop naar de inhoudelijke rechtszaak over de schietpartij die op 16 februari als een schokgolf door Bergen ging. Eerder bleek al dat de Colombiaanse groep mogelijk dealde in nepcoke, gemaakt van suiker. Zo zou in de auto die in het centrum van Bergen stopte, en waar het slachtoffer in zat, 23 kilo nep en twee kilo echte coke zijn gevonden.

Ripdeal met coke
Tijdens een eerdere zitting sprak de officier van justitie al over de mislukte cokedeal in Zandvoort op 11 februari, een paar dagen voor de moord. Vandaag blijkt dat Marius M. (34), een Pool die woont in Den Haag, mogelijk tijdens die deal is opgelicht. Hij zou zijn vastgebonden en beroofd van een Rolex.

M. was daar volgens de officier niet blij mee en dus plande hij een nieuwe ontmoeting met de Colombiaanse groep, om één van hen ‘op te rollen of mee te nemen’. Hij zou wapens hebben geregeld en de afspraak in Bergen aan Zee hebben gepland. Ook zou er een auto klaarstaan om de Colombiaan in mee te nemen.

Dit blijkt volgens de officier uit gekraakte berichten. Er zou ook genoeg bewijs zijn dat M. onderdeel is van een criminele organisatie.

M. ontkent dat hij in Bergen aan Zee is geweest. Middels een tolk richtte hij zich tot de rechter. “Ik had geen invloed op wat er gebeurd is.” Hij zegt dat de rolverdeling nog goed moet worden onderzocht en wil dat zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst.

Geld voor borgtocht
Hij heeft twee kleine kinderen en zijn vrouw is aan het revalideren van een operatie. “Ik was de drijvende kracht en de hoeder van mijn gezin.” Familie en vrienden hebben zo’n 35.000 euro ingezameld om de borgtocht te betalen.

Volgens de officier zullen waarschijnlijk nog meer aanhoudingen volgen in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij. Op dit moment zitten er vijf mannen vast op verdenking van het vermoorden van de Colombiaan en het beramen van een ontvoering.

Een andere man uit Den Haag en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats werden aangehouden in het Spaanse Malaga. Begin deze maand maakte de politie bekend dat er nog twee mannen uit Gelderland zij gearresteerd.

De rol van alle verdachten wordt nog onderzocht en dus zullen er nog een paar zittingen volgen voordat de inhoudelijke behandeling is. De rechter beslist later vandaag over de voorlopige hechtenis van M.

Bron: NHnieuws.nl


De politie heeft afgelopen woensdag twee mannen aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij de dodelijk schietpartij in Bergen aan Zee. Het gaat om een 29-jarige man uit ’s Heerenberg en een 42-jarige man uit Aalten.

De zes Colombianen die na de dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee in een Amsterdams hotel zijn gearresteerd met 600.000 euro cash moesten vanmorgen voor de rechter verschijnen voor een tussentijdse zitting. Zij zouden als groep hebben gehandeld in (nep)coke, met de moord op hun landgenoot als gevolg.
De drie mannen en drie vrouwen worden ervan verdacht de zes ton te hebben witgewassen en twee pistolen met munitie in hun bezit te hebben. Het openbaar ministerie denkt dat dit allemaal te maken heeft met de dodelijke schietpartij op de parkeerplaats in Bergen aan Zee op 16 februari.
De Colombianen zijn die dag als groep gereisd van Noordwijkerhout naar Bergen aan Zee. Dit blijkt uit gegevens van een Sky ECC-telefoon, de criminele berichtendienst die door de politie eerder al op grote schaal werd gekraakt. Volgens de officier van justitie waren ze daar om te handelen in verdovende middelen: georganiseerde drugscriminaliteit.
Nadat hun landgenoot was neergeschoten, vluchtte de groep eerst naar Volendam en daarna naar een hotel in Amsterdam. Door de telefoonhack kon de politie ze daar opsporen en trof in hun kamers koffers met de 600.000 euro cash aan, ‘in professionele pakketten’ met papiertjes met namen van een aantal van de verdachte Colombianen erop.

Hoofdverdachte is Yelson V. G. Zijn geliefde Maira Q.S. heeft volgens de officier wisselende verklaringen afgelegd en gelogen over of ze de andere verdachten kende. De kapster zou alleen in Nederland zijn om de haren te doen van de anderen. “De gevangenis is niets voor mij. Ik heb nachtmerries over de personen die zich om mij heen begeven.”
Verdachte Ada C. T. weigerde haar DNA af te staan. Toch zei ze vandaag in de rechtbank: “Die drugshandel, daar hoor ik niet bij. Ik hoor niet bij een drugsbende. Ik ben een gelovige vrouw. Het is in de handen van God.”
De jongste verdachte zegt dat hij alleen naar Nederland kwam om de feestdagen door te brengen met familie en sinds zijn arrestatie in een hel is beland. De Colombianen blijken banden te hebben in Amsterdam: zij willen het proces namelijk in vrijheid afwachten en kunnen verblijven bij familie in de hoofdstad. De officier vreest dat ze zullen vluchten naar Colombia en wil daarom dat ze in ieder geval vast blijven zitten tot de volgende zitting in augustus.
Mogelijk komt er nog een verdenking bij, aldus de officier, namelijk de handel in verdovende middelen.

Het motief voor de liquidatie van de Colombiaanse man (45) op 16 februari in Bergen aan Zee is mogelijk de levering van een partij nepcocaïne. In de auto van het slachtoffer zijn blokken geperste poedersuiker gevonden. De Telegraaf heeft hierover bronnen binnen justitie.  De advocaat van één van de Colombiaanse verdachten heeft de vondst aan de krant bevestigd.
De politie vermoedt dat het slachtoffer cocaïne zou leveren. Hij liet echte cocaïne testen en droeg vervolgens blokken geperst poedersuiker over. Er zou in een woning aan de Zeeweg in Bergen een ruzie hierover zijn geweest. Daarna is het slachtoffer beschoten op een parkeerplaats bij het strand.

Er zijn voor de schietpartij zes Colombianen gearresteerd in een hotel in Amsterdam waar ook 600.000 euro in beslag is genomen. Deze groep is verdacht van witwassen en verboden wapenbezit.


De zes Colombianen die zijn aangehouden na de schietpartij in Bergen aan Zee moeten nog negentig dagen in voorarrest blijven. Hoewel zij niet meer worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 45-jarige Colombiaan worden ze nog wel verdacht van witwassen en verboden wapenbezit. Het is niet duidelijk wat hun rol wél was. De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden.
Of ze bekenden zijn van het slachtoffer is niet bekend. Ook is niet duidelijk of een van deze Colombianen de witte auto bestuurde die door de politie werd aangemerkt als vluchtauto en later is gevonden in Egmond aan den Hoef.
De drie mannen en drie vrouwen uit Colombia zijn in de leeftijd van 29 tot 53 jaar. Ze werden aangehouden in een hotel in Amsterdam.


De politie heeft vier mannen en vier vrouwen aangehouden voor het dodelijke schietincident dinsdag in Bergen aan Zee.
Donderdagavond werden zes Colombianen (drie mannen en drie vrouwen) in de leeftijd van 29 tot en met 54 jaar aangehouden in Amsterdam.
In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Amsterdam ook een 28-jarige man en 25-jarige vrouw uit Noorwegen aangehouden.
In een reactie zei burgemeester Peter Rehwinkel, “Chapeau voor politie en het OM die voortvarend aan de slag zijn gegaan met het onderzoek. We wachten het verdere onderzoek af. Hopelijk is er zo snel mogelijk volledige duidelijkheid voor de inwoners van Bergen (aan Zee).”


Bij de schietpartij waren meerdere auto’s betrokken. De politie werd dinsdag rond 15.45 uur gealarmeerd door meerdere omstanders die getuigen waren van een conflict waarna schoten klonken. De getuigen gaven aan dat meerdere personen ruzie met elkaar hadden. Vervolgens hoorden ze schoten en zagen dat een gewond persoon in een grijze auto werd getrokken. De bestuurder van deze auto reed daarna met hoge snelheid weg. De andere betrokkenen van het conflict stapten in minstens drie auto’s, waaronder een witte Mercedes en een donkerkleurige Audi, en verlieten ook met flinke snelheid het Van der Wijckplein.

Klik hier voor de video. (1.53 min van habrofotografie/hans brouwers)

Meerdere locaties
Naast de schietpartij bij de rotonde aan het Van der Wijckplein in Bergen aan Zee heeft er vermoedelijk nog een confrontatie plaatsgevonden door de betrokkenen. Dit gebeurde op de Zeeweg in Bergen. De auto waarin zich het slachtoffer bevond, kwam uiteindelijk tot stilstand op de Stationsstraat in Bergen waar de hulpdiensten arriveerden en de reanimatie werd gestart. Dit mocht echter niet meer baten, het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie heeft op alle drie de plaatsen onderzoek verricht. Volgens een getuige werd het slachtoffer door de hulpverleners van de achterbank gehaald. Naast het neergeschoten slachtoffer zou er ook nog een vrouw bij de auto hebben gehoord. De vrouw stond rustig bij de auto te wachten terwijl de hulpdiensten tevergeefs probeerden het leven van de gewonde man te redden.

Witte auto
Na de schietpartij maakte de politie bekend op zoek te zijn naar een witte auto met Belgisch kenteken, beginnend met 1UP. De politie meldt vandaag dat een witte Mercedes, die vermoedelijk weggereden is van de plaats waar geschoten is, later die avond is aangetroffen in Egmond aan den Hoef. De auto is in beslag genomen en zal op sporen worden onderzocht.

Neergeschoten Colombiaan stierf voor Daniëlles deur: “Beelden op mijn netvlies”
Daniëlle Lammerts, eigenaresse van een cosmeticazaak aan de Stationsstraat, heeft een slapeloze nacht achter de rug. Samen met haar man en twee collega’s was zij er gistermiddag getuige van hoe een man voor haar deur stierf. Het slachtoffer was kort daarvoor neergeschoten in Bergen aan Zee.

Klik hier om verder te lezen.

Boeven wisten in jaren tachtig Bergen wel te vinden. Klik hier om dit verhaal te lezen.