Update: Egmonder J. S. vervolgd voor doden Peter Langenberg

DNA van verdachte aangetroffen op lichaam Langenberg

Tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in de zaak van de moord op Peter Langenberg is naar voren gekomen dat Langenberg met kracht op zijn hoofd en lichaam is geslagen, geschopt en mogelijk verwurgd. Er is ook DNA van verdachte J. S. (30) gevonden op het lichaam van Langenberg. S. zwijgt over de moord en was niet aanwezig bij de zitting.
Peter Langenberg werd volgens de officier van justitie ‘Ontkleed en met zeer ernstig aangezichtsletsel’ gevonden. Het OM lijkt genoeg bewijs te hebben tegen J. S. Er is sperma van S. aangetroffen op de vinger van Langenberg en genetisch materiaal van de verdachte op het geslachtsdeel van Peter Langenberg. Ook zouden getuigen S. hebben gezien in de buurt van de vindplaats, met een rugzak die sterk op die van Langenberg leek. Deze is nooit teruggevonden.
Tussen de verwijderde e-mails van S. op zijn computer werd een bericht gevonden waarin gerefereerd wordt aan het dumpen van de spullen van Langenberg. Zijn kleding en kniebrace zijn ook nooit teruggevonden. Het onderzoek naar de psychische toestand van J. S. is nog lopende. In oktober gaat de rechtszaak verder.

De nabestaanden van Peter Langenberg verwijten S. van lafheid, vanwege zijn afwezigheid in de rechtszaal. ‘Als je zo stoer bent, dan moet je ook opdagen’. Het feit dat S. sinds zijn arrestatie zwijgt, doen zij af als een ‘zwaktebod’.


Gepubliceerd op 30 juli 2022: Justitie vervolgt de 30-jarige J. S. uit Egmond aan Zee voor het doden van de 56-jarige Peter Langenberg uit Alkmaar. Op maandag 1 augustus zal het Openbaar Ministerie duidelijk maken of er sprake was van moord met voorbedachten rade tijdens de eerste inleidende zitting tegen S. De verdachte zwijgt al sinds zijn arrestatie, vijf dagen na de moord op Langenberg. Justitie sluit mededaders niet uit, maar het lijkt erop dat Jent S. alleen heeft gehandeld.

Op 17 april werd Peter Langenberg zonder kleren levenloos gevonden nabij een homo-ontmoetingsplaats in Egmond aan Zee. Peter Langenberg was openlijk homoseksueel, maar het is niet duidelijk of dit een rol heeft gespeeld bij het motief voor de moord. J. S., die al een strafblad had, werd bij een grootschalige politieoperatie gearresteerd door een arrestatieteam. Bij de arrestatie werden meerdere auto’s in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie en de advocate van S. bevestigen beide dat S. niet meewerkt aan de verhoren. Volgens zijn advocate zal hij de zitting aankomende maandag niet bijwonen en beroept hij zich op zijn zwijgrecht. De officiële tenlastelegging is moord, impliciet doodslag. De verdediging gaat op dit moment niet verder op de zaak in.

Mogelijk is Peter Langenberg met een hard voorwerp geslagen en daarna gewurgd. S. woont niet ver van de plek waar het slachtoffer werd gevonden. Er zijn momenteel geen andere verdachten in beeld van justitie. De inleidende zitting vindt maandagmiddag plaats in de Alkmaarse rechtbank.