Unieke vondst tussen Egmond en Bergen aan Zee

Enorme achtarm octopus (Eledone cirrhosa.)

Claudia zag de inktvis tussen Egmond en Bergen aan Zee op het zand liggen. Omdat ze zo’n dier nooit eerder had gezien, maakte ze er een aantal foto’s van. Op één foto plaatste ze er een schoen naast, zodat het formaat van het dier beter in te schatten zou zijn. Een slimme oplossing bij gebrek aan een liniaal!

Zeldzaam
De conservatoren van Ecomare, Pierre en Arthur, kwamen bij bestudering van de foto’s tot dezelfde conclusie: het moet een kleine achtarm zijn. Ook de specialist van Naturalis, Jeroen Goud, determineerde het dier als kleine achtarm. Deze octopussoort is iets minder zeldzaam dan de gewone achtarm, maar ook de kleine achtarm wordt maar heel zelden gezien.

Levenswijze
De Noordzee valt wel binnen het verspreidingsgebied van de kleine achtarm, die verder in de Atlantische Oceaan, van IJsland tot Marokko en in de Middellandse Zee voorkomt. De inktvis leeft voornamelijk van krabben en kreeftachtigen en kan zo’n 50 cm lang worden. Inktvissen leven maar kort; na de voortplanting gaan ze dood. Ook een kleine achtarm zal niet ouder worden dan twee jaar.

Klik op de foto voor een uitvergroting.

Bron: www.ecomare.nl