Uitvoeringsagenda parkeerbeleid naar gemeenteraad
Hoe wordt het parkeerbeleid uitgevoerd en wat kan verbeterd worden?
Gepubliceerd: 20 mei 2022
Het college heeft op 10 mei 2022 besloten om de uitvoeringsagenda parkeerbeleid ter vaststelling aan de raad aan te bieden. In de uitvoeringsagenda staat beschreven hoe en wanneer het parkeerbeleid stap voor stap uitgevoerd wordt en wat verbeterd kan worden.
De uitvoeringsagenda bevat de actiepunten die komen uit de in november 2021 vastgestelde Nota Parkeerbeleid 2021 gemeente Bergen en ook de aangenomen moties en amendementen van de raad zijn erin verwerkt.
Onderdelen uit de uitvoeringsagenda:
Invoer betaald parkeren in weekenden winterperiode
In de uitvoeringsagenda is ervoor gekozen om tijdens de wintermaanden (november t/m februari) in Schoorl, Bergen aan Zee en Egmond aan Zee alleen parkeergeld te vragen tijdens de weekenden. Voor Schoorl betekent het dat er doordeweeks geen betaald parkeren meer is. Voor de beide andere kernen geldt dat dit een uitbreiding is in vergelijking met nu. Het voorstel is om de maatregel op 1 januari 2023 in te laten gaan.
Afschaffen van parkeervergunningen voor strandhuisjes in Egmond aan Zee
Het afschaffen van ongeveer 250 parkeervergunningen voor strandhuisjes in Egmond aan Zee wordt stopgezet volgens de door de raad aangenomen motie. Dat gebeurt pas als aan de voorwaarde wordt voldaan dat er een alternatief wordt gevonden bijvoorbeeld in de vorm van een transferium.
Aanpassing bezoekersregeling digitaal parkeren
Door het digitaliseren van de parkeervergunningen kwamen een paar knelpunten naar boven. Allereerst wordt het al bestaande beleid met een maximale parkeerduur voor bezoekers van vier uur als te kort ervaren. Ten tweede blijkt een knelpunt te zijn dat er slechts één auto tegelijk gebruik kan maken van de bezoekersvergunning.
Het college stelt voor om met een jaarsaldo van 600 uur te gaan werken en inwoners zo de mogelijkheid te geven om de bezoekuren flexibel in het jaar in te zetten.
Ook komt de mogelijkheid om tot maximaal drie kentekens tegelijk bij de bezoekersvergunning actief te gebruiken.
Parkeerplaatsen langs Duinweg niet aanleggen
De parkeerplaatsen langs de Duinweg in Bergen worden niet aangelegd.
Wel wordt er parkeerregulering (betaald parkeren) ingesteld op het parkeerterrein bij Duinvermaak. De bedoeling is om het betaald parkeren vanaf 1 januari 2023 in te laten gaan.
Reguleren parkeren van tractoren
Er wordt een stickersysteem ingevoerd om het parkeren van tractoren op de openbare weg te reguleren. Tractoren waarvoor een kentekenregistratie niet verplicht is, worden geregistreerd en voorzien van een sticker als men in aanmerking wil komen voor een parkeervergunning. De hoogte van het tarief en het moment van invoering moet nog worden bepaald. Ook voor het stallen van bootjes op de openbare weg zal een plan worden uitgewerkt.
Wethouder Erik Bekkering: “Met deze uitvoeringsagenda kunnen we stap voor stap van start gaan met de uitvoering van het parkeerbeleid. Met de digitalisering van parkeervergunningen wordt bijvoorbeeld de regeling voor bezoekers-parkeren als lastig en minder gebruiksvriendelijk ervaren door de inwoners. Wij willen met de aanpassing hiervan in de vorm van parkeren met een jaarlijks parkeertegoed meer ruimte bieden aan de inwoners en hun bezoek. Vanaf 1 januari volgend jaar kunnen dan maximaal drie kentekens tegelijk aangemeld worden voor de hele dag als dat nodig is. Dat betekent dat inwoners de bezoekers-parkeeruren dus flexibel in kunnen zetten. Dit laat zien dat we in gesprek blijven met onze inwoners om waar nodig tot aanpassingen in het beleid te komen.”
Wat staat er nog meer in de uitvoeringsagenda?
Aandacht voor bermparkeren, zone-indeling en parkeervergunningensysteem
In de uitvoeringsagenda is ook aandacht voor een verbodsbepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening voor parkeren in de berm. Het parkeren in bermen zorgt voor beschadigingen. Onderzocht wordt of het mogelijk is hier een verbod op in voeren. Daarnaast worden de zone-indeling voor parkeervergunningen en het parkeervergunningensysteem geëvalueerd. Op basis daarvan wordt gekeken of de zones worden aangepast en of er andere vergunningssoorten gewenst zijn of kunnen vervallen.
Transferium
Er komt een pilot voor een transferium in 2022 van Egmond-Binnen naar het strand in Egmond aan Zee om vast te kunnen stellen of wij hiermee parkeerdruk beter kunnen reguleren en daarmee onze inwoners en ondernemers de broodnodige verlichting kunnen brengen. Als de pilot een succes is, wordt gekeken of een transferium ook elders in de gemeente kan worden ingezet.
Fietsgebruik en fietsparkeren
Het beleid is er op gericht om het aantrekkelijker te maken om de fiets te pakken en daarmee onder andere de parkeerdruk van auto’s te verminderen. Dit doet de gemeente door het fietsnetwerk te verbeteren en meer ruimte te bieden voor het stallen van de fiets. De gemeente plaatst tijdens de zomermaanden al extra fietsenstallingen bij de strandafgangen maar dat is zeker bij zomerse dagen onvoldoende. Daarom wil de gemeente vanaf 2023 forser inzetten op fietsparkeerplaatsen, ook al gaat dit ten koste van parkeergelegenheid voor de auto. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende soorten fietsen zoals de gewone stadsfietsen maar ook bakfietsen.
Mobiliteitsvisie opleveren binnen twee jaar
Binnen twee jaar gaat het college een mobiliteitsvisie opleveren en de daarbij behorende startnotitie eerst voorleggen aan de raad. In de visie wordt onder andere ook het fietsverkeer en openbaar vervoer meegenomen.
Vervolg
Als de uitvoeringsagenda is vastgesteld door de raad, kan de gemeente niet alles in één keer oppakken. Daarom worden de onderwerpen stuk voor stuk uitgevoerd. Verwachting is dat de meeste maatregelen voor 2024 zijn genomen en de projecten zijn uitgevoerd.