Deel

Uitgelicht... Open tuinenweekend Bergen Schoorl

Activiteiten in én rond Bergen

Uitgelicht... Open tuinenweekend Bergen Schoorl

Het weekend van 15 en 16 juni aanstaande wordt weer het jaarlijkse open tuinenweekend georganiseerd in Bergen en Schoorl. Ook dit jaar zijn een aantal tuineigenaren in onze mooie gemeente bereid hun tuin open te stellen.Op dit gezellige evenement heeft u te maken met tuinliefhebbers die graag een kijkje willen nemen om inspiratie en ideeën op te doen. Die zijn er dan ook weer volop te vinden. Elke tuin heeft zijn eigen verhaal dat u samen kunt delen. Dat is nu juist wat het open tuinenweekend zo leuk maakt. U bent van harte welkom in de tuinen op onderstaande adressen.
https://bergen.groei.nl/index.php?id=4125

Een overzicht van welke tuinen meedoen en een route is verkrijgbaar bij de deelnemende tuinen.  Toegang gratis van 11.00 – 16.00 uur.


Dat er in de zee veel leeft, is wel bekend maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is, verbaast veel mensen. Wie heeft er bijvoorbeeld wel eens een pieterman gevangen?

Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Een ‘kor’ is een sleepnet. IVN heeft zo’n sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand door het water wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in.

Na een “trek” wordt het net geleegd in een grote bak. Over de dieren en andere vondsten wordt door een deskundige IVN-gids verteld en ze worden van dichtbij bekeken.

Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Aanmelden is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid voor limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia.

Er wordt gestart vanuit het IVN-gebouw ‘Parnassia’.

Parnassia is te bereiken vanaf Bergen: neem de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en volg de bordjes Parnassia. Let op: het is betaald parkeren.

Meer informatie: 06 57880486 of ww.ivn.nl/nkl


Zondag 9 juni gaat IVN-gids Willem Babyn weer een wandeling maken door het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen. We hebben een aantal mooie zomerse dagen gehad en dan zijn er allerlei vlinders actief…
“Vlinders zijn scherfjes uit de hemel” is een uitspraak van broeder Frans van de vlindertuin van de abdij van Egmond.
Tijdens de wandeling vertelt Willem over vlinders als de Rozenblaadjes, het Zand-oogje, het Hooibeestje en laat de allermooiste plekjes in de duinen zien.
Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen!

De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangersweg en het einde is rond 12 uur bij de Schaapskooi.

Er wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 p.p., kinderen gratis.
Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaartautomaat bij de parkeerplaats).


50e Pinkster Concours Hippique Kennemerruiters op zondag 9 en 10 juni 2019 in Bergen NH

Demonstratie Grand Prix amazone Astrid Langeberg

Publiekstrekkers zijn op zondag de Bixie Jeugdrubriek dressuur en springen, een rubriek voor de jongste ponyruiters die (mogelijk aan de hand van een begeleider,) hun prestaties laten zien aan een jury op een echte wedstrijd. Vele Anky`s zijn zo hun carrière gestart. Leuk is de BB-proef, speciaal voor jonge ruiters die zonder startkaart kunnen meedoen aan een officiële wedstrijd. Daarnaast is er de spectaculaire Kür op muziek op zondag. Dit is een lust voor het oog. Extra rubriek is de afdelingsdressuur, een echt verenigingsonderdeel. Na het succes van vorig jaar is er weer een Springrubiek voor alle klassen op het hoofdterrein op pinkstermaandag uitgeschreven. Ons streven is om jong en oud sportief te verbinden door hun passie voor de paardensport bij het Concours Hippique van de Kennemerruiters.
Rijvereniging de Kennemerruiters uit Bergen bestaat vanaf 1946 en handelt onder auspiciën van de KNHS. Het hippische evenement van formaat speelt zich af op de oude voetbalvelden van BSV aan de Oudtburghweg. We zijn ontzettend blij met dit vlakke, greppelloze wedstrijdterrein voor de pony- en paardencombinaties. De wedstrijdcommissie zet een meer dan compleet dressuur- en springprogramma neer met veel feestelijke tintjes. Voorzitter Angele Bolten is er trots op dat ze nu al op ruim 380 starts uit geheel Noordholland zitten.

Interactieve demonstratie GP amazone Astrid Langeberg en groots prijzenpakket

Dit jaar een bijzonder editie, namelijk de 50ste ! Wij gaan het groots aanpakken met een aansprekend prijzenpakket. Op zondag rond 13.00 uur geeft Grand Prix amazone Astrid Langeberg een interactieve demonstratie met haar paard Hertenshof`s Dolichos. Ze is betrokken bij het HTC programma. Het HTC team heeft het Concours Hippique Bergen uitgekozen als begeleide wedstrijd. Op maandag rond 12.30 uur is er een extra rubriek Bestgaand Rijpony uitgeschreven Er komt een 50e Jubileumbokaal voor de winnaar (overall twee dagen). Een bokaal voor de winnaar (overall) van de Kür op muziek. Een speciale 50e edition Kennemerruiter Rozet voor alle prijswinnaars. Er zijn super mooie bijdragen van onze trouwe sponsors met veel originele prijzen in natura en cadeaubonnen. Guido de Wit ADVOCATEN EN BLOOMING zijn de hoofdsponsoren. Meer dan 50 sponsoren (!) ondersteunen ons zo bekende Concours Hippique Bergen. Alle deelnemers krijgen een special edition gevulde goodiebag mee naar huis!

Wij menen ook de BUCH, waarin veel paardensportverenigingen gevestigd zijn, op de kaart te zetten als gemeente waarin de paardensport zich kan profileren. Dit is alleen mogelijk dankzij de inzet van velen: de speciale wedstrijdcommissie, de opbouwploeg, juryleden, schrijfsters, onze vrijwilligers en vooral dankzij onze trouwe sponsors.

En natuurlijk de deelnemende ruiters en amazones.

Vanuit de KNHS, Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, is de wedstrijd opengesteld. Dat wil zeggen dat iedereen met een geldige startpas voor winstpunten mag starten. 

Beide dagen zullen de dressuurproeven B (beginnend) t/m Z2 (ZZ-licht bij de paarden de hoogste klasse-indeling) verreden worden. De deelnemers starten in de verschillende dressuurproeven, welke beoordeeld worden door juryleden van de KNHS. Alle deelnemers mogen twee dressuurproeven en of parcoursen rijden op beide wedstrijddagen. Hierdoor rijdt jong en oud naast elkaar. Een boeiend gezicht voor de toeschouwers. Voor starttijden verwijzen wij u naar: www.startlijsten.nl
Starttijden zijn vanaf 09.00 uur tot 15.00 uur op beide dagen.

Op het hoofdterrein komt een gezellig strodorp waar ook een consumptietent staat, zodat u tijdens de lunch niet naar huis hoeft.

De toegang is op beide dagen gratis evenals het parkeren op het terrein.

Het enige dat van bezoekers gevraagd wordt, is zich te houden aan de aanwijzingen van de parkeerwachten en het terrein schoon te houden, wij zijn immers te gast.

Nu nog mooi weer en het worden perfecte dagen!


Podium Victorie zal de komende twee weken haar deuren voor het eerst openen voor een voor hen zeer onalledaagse doelgroep. Ruim vierduizend kinderen komen genieten van een serie muzikale pretconcerten van muziektheatergezelschap Samba Salad ter ere van hun veertigjarig bestaan. Bijna dertig scholen stappen op de fiets om een uurtje ‘uit hun dak’ te gaan met in de grote zaal concerten voor de bovenbouw en in de kleine zaal voor de onderbouw.

Nooit eerder betraden er zoveel kinderen het nieuwe poppodium aan de Pettemerstraat. Samba Salad vierde eerder dit jaar haar jubileum in Amsterdamse poptempel Paradiso, podium Victorie en poppodium de Duycker met publieke concerten. Omdat een jubileum van veertig jaar in het hele jaar gevierd zal worden en iedereen daarvan mag meegenieten, worden alle scholen in de omgeving van Bergen en Alkmaar uitgenodigd dit feest uitbundig te vieren.

De muzikale familie en grondleggers van het gezelschap Herman, Rita en Maya vonden het hoog tijd dat kinderen het poppodium ontdekken. “Het is voor veel scholen veel voorkomend dat ze met de klassen naar theatervoorstellingen gaan in het theater. Maar waarom eigenlijk niet naar een popzaal? We hebben één van de mooiste podia van ons land in Alkmaar. Het is van zulke hoge kwaliteit en bedoeld voor iedereen.” Aldus Herman Link. “De kinderen van nu groeien op met een festivalcultuur, inmiddels zijn er steeds meer familie-vriendelijke festivals”, vertelt Maya. “Een artiest zien schitteren op een echt podium met professioneel licht en geluid, dat vergeet je nooit meer.”

Samba Salad schotelt ‘onalledaagse muziek’ voor als samba, salsa, calypso, jazz, flamenco en afrobeat met daarop Nederlandse teksten over herkenbare thema’s voor kinderen. Rita: “Onze missie is altijd geweest om de muzikale horizon te verbreden van kinderen. Dat doen we met onze muziek waar inmiddels meerdere generaties kinderen van hebben mogen genieten. Daarnaast organiseren we sinds drie jaar ook het KinderMuziekFestival, daarmee bereiken we nog meer mensen met kinderen en introduceren we bij hen veel meer dan de mainstream radio en televisie hen aanrijkt. We zijn niet de enige die zich met zoveel liefde inzetten voor dit doel, er zijn gelukkig steeds meer muzikanten die goede muziek maken voor kinderen. Muziek voor kinderen hoeft beslist niet kinderachtig te zijn.”

De concerten van Samba Salad in Victorie zijn besloten. Alle scholen hebben zich in groten getale ingeschreven. Herman: “Dat waren er meer dan we hadden verwacht. We kijken ernaar uit alle kinderen en begeleiders een mooie nieuwe ervaring rijker te maken.”


Het Bergense Dental Udding goes to Tanzania

Dental Udding bestaat 25 jaar en dat willen we op een bijzondere manier met u vieren. In september 2019 gaan wij met een aantal van ons team naar Moshi Tanzania om patiënten te behandelen. We willen lokale mensen opleiden, zodat zij in de toekomst eenvoudige ingrepen kunnen doen. We zullen tevens een lokaal project voor Albino kinderen bezoeken en waar kan zoveel mogelijk hulp bieden. Hier is veel geld voor nodig.

Maandag 1 juli om 19:00 wordt er in Restaurant Fabels in Bergen, in samenwerking met HHA, een fundraising diner georganiseerd ten behoeve van: Dental Udding in Tanzania. Tijdens deze bijzondere avond vieren we het 25-jarig jubileum en halen we graag zoveel mogelijk geld op om dit project te kunnen realiseren.

Al het geld zullen we in Moshi besteden aan de projecten. Wij willen u uitnodigen om deze bijzondere avond bij te wonen. Een ticket voor deze avond kost 85 euro per persoon. Er wordt een heerlijk 4-gangen diner met begeleidende wijnen geserveerd. Het belooft een prachtige avond te worden met een loterij, veiling en verrassend top entertainment. Alles ten behoeve van dit geweldige project.

Meld je aan via [email protected] en vermeld hierbij je naam en het aantal personen of kom langs de praktijk! U kunt ook bellen naar: 072-5813885 of 06-20282048.
Kunt u er niet bij zijn en wilt u het project toch steunen? Uw bijdrage kunt u storten op rekeningnummer: NL29RABO0102754640 t.n.v. A.L. De Goede-Udding o.v.v. Tanzania.


Zondag 12 mei neemt IVN-gids Jos Bos U mee op een voorjaarswandeling door het duingebied. Het voorjaar is begonnen en dat is duidelijk te horen en te zien.

Het duingebied is ooit als stuivend land begonnen. Is jachtgebied geweest en nu een waterwinterrein. Nieuwe inzichten laten soms het gebied veranderen.

Een prachtig gebied voor o.a. duinhagedis, boompieper en andere vogels. Grote grazers zoals Schotse hooglanders en konikpaarden doen het voorwerk voor kleine grazers, bijvoorbeeld konijnen, waar vlinders weer hun voordeel van hebben. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen!

De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg en het einde is tegen 12 uur bij de Schaapskooi waar de bezoekersruimte van het IVN geopend is. Daar is koffie en warme chocolademelk te verkrijgen en kan gebruik gemaakt worden van het toilet.

Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaartautomaat bij de parkeerplaats).

Er geldt een bijdrage van 2,50 p.p. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis.


Vorig jaar op 4 mei in het Vredeskerkje maakte Jacobs, in opdracht van Kunstgetij, grote indruk. Nu zingt Jacobs weer, met werk dat past bij de sfeer van de eerste dagen van mei. Met haar stem en gitaarspel verovert Niki Jacobs de harten in ons land en in de Verenigde Staten. Haar doorvoelde interpretaties van veelal joodse componisten en songwriters en haar eigen werk krijgen in de media steevast lovende besprekingen. Op 4 mei om 16.00 uur vertolkt Niki Jacobs met haar musici onder meer enkele liederen uit Theodorakis’ Mauthausen Cyclus. Zaal open om 15.30.

Vanuit haar klassieke scholing specialiseerde Jacobs zich in het zingen van Jiddische liederen en ontpopte zich als een begaafd vertolker daarvan. Als geen ander is Jacobs in staat om de (wan)hoop te verklanken, die uit het werk van Theodorakis spreekt.

Niki Jacobs zang en gitaar, Emile Visser cello en PieterJan Kramer van den Boogaart accordeon en piano.

Info & reserveren: [email protected] of 06 50584308. Kaarten bij de Eerste Bergensche Boekhandel, aan de zaal tenzij uitverkocht.


SENANG is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, bekend voor iedereen die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent of wie je wordt? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?
Datum: 7 t/m 10 juni
Locatie: in de duinen bij Landgoed Huize Glory, Bergen aan Zee
Extra: uit te breiden met lunch-arrangement of Indisch buffet bij Huize Glory
Meer info: https://www.karavaan.nl/programma/senang/

Expeditie Egmond
Fietsexpeditie tjokvol theater, uitzicht en lekkers
Het succesrecept van Karavaan Festival komt ook deze editie terug: een theatrale fietsexpeditie door het prachtige Noord-Holland. Dit jaar weer met een nieuwe route door Egmond Binnen, Egmond a/d Hoef en Egmond aan Zee, en nieuwe voorstellingen en ontdekkingen onderweg. Van 30 mei t/m 10 juni fiets je in Expeditie Egmond door bos, stad en duinoases en stop je onderweg voor locatietheater, expedities en lekkers.
Datum: 30 mei t/m 10 juni
Meer info: https://www.karavaan.nl/programma/expeditie-egmond/

Duinland
Muziektheater over stedelingen in een duinland-community
Acht muziektheatermakers dringen binnen in de hechte community van duingrond-bezitters in Egmond aan Zee. Lukt het deze jonge theatermakers met respect voor de Egmondse tradities hun eigen duurzame utopie te stichten of walsen zij met hun bravoure en ambities over alle grenzen van de tuinders heen? Worden de jonge stedelingen beschouwd als bedreigende import of kunnen ze rekenen op een warm Noord-Hollands onthaal?
Duinland is een muzikale voorstelling over een ontmoeting tussen twee generaties, tussen dorp en stad, tussen tradities en hedendaagse dromen. Over het functioneren van een mini-samenleving in de duinen en de noodzaak je te verdiepen in elkaars verhaal.
Datum: 29 mei t/m 10 juni
Locatie: Lankies, Egmond aan Zee
Extra: landelijke premiere, ook in Expeditie Egmond


Elke derde zondag van de maand is het Buitendag in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Dan kan jong en oud meedoen aan activiteiten in en rondom het gebouw. Ditmaal kunnen kinderen op zowel eerste als tweede paasdag paaseieren zoeken. 
Eerst kun je een paasmandje knutselen. Daarin kunnen de eieren verzameld worden. Daarna ga je met je ouders lekker naar buiten om te zoeken. Zijn er ook nog andere dieren actief met eieren in de Schoorlse Duinen? Ontdek het op de Buitendag(en)! Volg de vogelsporen langs de vogels en hun nesten. De speurtocht maakt jou een specialist als het gaat om nesten bouwen. Meedoen aan de activiteiten kan met een strippenkaart. Deze is voor € 5 te downloaden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl (ook voor aanmelden voor de activiteit).
Buitencentrum Schoorlse Duinen is elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00-19.00 uur. Het centrum ligt aan Oorsprongweg 1 in Schoorl, net buiten het centrum.

Frank Hoogvorst is vanaf zondag 7 april weer regelmatig in de duinen te zien met zijn Zonnetrein. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl, omdat mensen die minder goed ter been zijn zo ook de duinen kunnen beleven.

Tijdens de anderhalf uur durende rit vertelt Frank een aantal wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl. De twee wagons van de Zonnetrein worden voortbewogen door een elektrotrekker die voor een deel gevoed wordt door de op het dak gemonteerde zonnecollectoren. Er is plek voor totaal 31 personen, tenzij er rolstoelen (maximaal drie) meegaan.
Kaartverkoop geschiedt via www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl<http://www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl&gt; Voor mensen met een rolstoel dient men de plaatsen telefonisch via 072-5093352 of aan de balie van het Buitencentrum te reserveren. Zonder overleg kan er geen plek voor een rolstoel aangeboden worden omdat het interieur van de trein dan wordt aangepast.
De zonnetrein vertrekt in april, mei en oktober elke woensdag en zondag om 13.00 uur vanuit Buitencentrum Schoorlse Duinen. De kosten zijn € 11,00 per persoon. Bij voldoende deelname is er ook een rit om 15.00 uur beschikbaar. In juni, juli en september vertrekt de trein woensdag en zondag om 13.00 en 15.00 uur en in augustus op woensdag en zondag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De Zonnetrein is op andere dagen en tijden ook voor groepen te reserveren, eventueel in combinatie met diverse arrangementen. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl<http://www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl&gt;

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl.
Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur, toegang is gratis.
Tel. 072 509 33 52.
Betaald parkeren van 10.00-19.00 uur. Facebook: staatsbosbeheerschoorlseduinen


Staatsbosbeheer biedt in samenwerking met www.franknieuwenhuizenfotografie.nl een serie workshops natuurfotografie aan. De eerstvolgende workshop vindt plaats op vrijdag 5 april. Gestart wordt om 14.00 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Om deel te nemen hoeft men niet te beschikken over een professionele camera, want zelfs met een smartphone zijn goede resultaten te bereiken.

Begeleid door een ervaren fotograaf leert u in drie uur meer uit uw camera te halen. Naast technische informatie gaat het tijdens deze workshops vooral om ‘leren kijken’. De boswachterij Schoorl leent zich, vanwege de diversiteit aan landschappen, bij uitstek om deze te vertalen naar betere foto’s. Voor slechts € 29,95 per keer kunt u deelnemen. De workshops, die starten met een korte introductie en een kopje koffie of thee, zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. Zo kunt u meerdere workshops volgen om zodoende steeds betere, gevarieerde beelden uit uw camera te halen. Honden zijn niet toegestaan en een gezonde conditie is een pré.
Aanmelden graag via: www.staatsbosbeheer.nl/fotografieschoorl

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Telefoonnummer 072 509 33 52. Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00-19.00 uur.

 

Meer '#476':

‘Bos weghalen voor heide of stuifzand is de omgekeerde wereld’

8 maart 2019

Je verliest veel CO2

Gert-Jan Nabuurs is hoogleraar Europees Bos aan de Wageningen Universiteit. Hij maakt zich zorgen over de hoeveelheid bos...

Sophie Hilbrand voor BNNVARA naar Bergen voor raadsvergadering (filmpje)

8 maart 2019

Afscheid van Hans Haring van Gemeentebelangen

Afgelopen donderdag 7 maart jl. was er weer een raadsvergadering in de Blinkerd in Schoorl.

Van Leonard Cohen tot Amy Winehouse in de Ruïnekerk met Niki Jacobs

8 maart 2019

Wanneer: zaterdag 16 maart 20.00 uur

Met haar fluwelen zangstem zingt Jacobs nummers van Leonard Cohen, Bob Dylan, Paul Simon, Billy Joel maar ook...

Programma Taverne aankomende week

8 maart 2019

Vrijdag 8 maart Freestyler DJ's Michael & Salinas. Zaterdag 9 maart Live: E1 Ten (van Gotcha! en George Clinton)

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Die avond alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl.

Het weer de aankomende week... maart roert zijn staart

8 maart 2019

In het weekend wordt het opnieuw onstuimig

Vrijdag zijn er stapelwolken en perioden met zon. Er ontstaan een paar lichte buien. Bij een matige westenwind wordt het...

Klassiek op zondagochtend! “Films om met je ogen dicht van te genieten”

8 maart 2019

Waar en wanneer: De Blinkerd op zondag 17 maart om 10.00 uur

In de reeks van koffieconcerten op zondagochtend, brengt het Event Kwartet een aantal klassieke stukken die niet alleen...

Lezing Vlaamse Expressionisten in Museum Kranenburgh

8 maart 2019

Wanneer: Zondag 24 maart van 14.00 tot 15.30 uur

Wie alles wil weten over de Vlaamse kunstenaars die een eeuw geleden het expressionisme omarmden...

Foto van de week... de schoonheid van de kust

8 maart 2019

De palen

Gouden zonnestralen tussen de palen. Je moet er een serieus en flink stukje voor wandelen...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Altijd al eens een wijnreis willen maken?

8 maart 2019

Je gaat zo op in je wijnreis, dat je nergens anders mee bezig bent. Heerlijk mindfull dus. Je komt helemaal zen terug

Dit zijn onze top-3 wijnreizen in 2019. Niet overtuigd? Of wil je weten hoe zo’n reis eraan toe gaat?

Rotary Alkmaar-Bergen organiseert het Music Dinner

Waar en wanneer: Grote Kerk in Alkmaar op 11 april 2019

Een sprankelende avond met entertainment, fantastisch eten en heerlijke wijnen... en de voetjes gaan van de vloer!

Slow cooking in de lente...

8 maart 2019

Lentestoofpotje met lam, tomaat, venkel en witte wijn

Heerlijk geurende stoofpotten die uren op het vuur staan, doen ons denken aan de donkere koude dagen van het najaar en de winter.

Deze week eens een fijn visrecept voor 4 personen

8 maart 2019

Kabeljauw met cherrytomaten en pijnboompitjes

Lekkere gebakken kabeljauwfilet met balsamicoazijn, kappertjes, basilicum en cherrytomaatjes

Rondje horeca... 10

8 maart 2019

Horeca doet goede zaken

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2018 met 1,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS.

KHN positief over campagne tegen voedselverspilling

8 maart 2019

Oud brood, verlepte sla, teveel pasta: in Nederland wordt een kwart van al het voedsel verspild

In dat kader start deze week een campagne tegen voedselverspilling. Die campagne is gericht op de consument, maar ook in de horeca zetten veel ondernemers...

Geen zin meer om je hele vakantie in een hotelkamer door te brengen?

8 maart 2019

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken.

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

8 maart 2019

Ontwikkel je ideale levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze...

Bergenaren in de media: Schrijfster Carry Slee

8 maart 2019

"Ik moet altijd schrijven over iets dat me raakt"

Als Carry Slee aan een nieuw boek begint, moet het altijd ergens over gaan: "Ik kan niet zomaar iets gaan schrijven." Een mooi voorbeeld is Spijt!...

Doe je mee met de 'Opschoondag in Bergen...'

8 maart 2019

Wanneer: zaterdag 23 maart: meedoen met buren, collega’s of leden

Op deze zaterdag is de Landelijke Opschoondag waarbij inwoners, collega’s of leden van (sport)verenigingen met elkaar aan de slag gaan om zwerfafval op te ruimen.

Verontruste initiatiefgroepen uit gemeente Bergen sturen brief naar minister van Binnenlandse Zaken

8 maart 2019

Grote zorg om de politieke en bestuurlijke crisis waar de gemeente in verkeert

Een aantal actieve initiatiefgroepen uit de gemeente Bergen NH hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om hulp gevraagd.

U heeft wat tijd over... en wil dat graag zinvol besteden

8 maart 2019

Respijtvrijwilligers gezocht regio Bergen

Respijtzorg is een project van de Stichting Welzijn Bergen waarbij vrijwilligers bij chronisch zieken of dementerenden op bezoek gaan met als doel...

Hebben jullie al kaarten voor de Amusetour?

8 maart 2019

Ook dit jaar kan je weer genieten van zeven verschillende amuses en wijntjes tijdens een wandeling door ons prachtige dorp

Bergen heeft al diverse succesvolle Amusetours achter de rug. Bij elk restaurant krijg je een gerechtje met bijpassende wijn.

Lentekriebels bij Cinebergen

8 maart 2019

Uitbreiding aantal voorstellingen

Dit voorjaar heeft Cinebergen weer veel moois in het verschiet. Naast het beste wat de wereldcinema te bieden heeft...

Optreden KleinVertoon met `Bespiegelingen`

8 maart 2019

Waar en wanneer: Vredeskerkje Bergen aan Zee op 17 maart a.s.

Op deze datum gaat KleinVertoon voor het eerst voor publiek optreden met het zelfgeschreven programma `Bespiegelingen`.

Advertorial: Klaver Makelaardij

8 maart 2019

De ene makelaar is de andere niet. Uniek project aan de Voert te koop!

Ervaren makelaars met creativiteit. Vernieuwende marketeers met boerenverstand. Klinkt mooi, die marketingtaal.

Oproep aan kunst en cultuurliefhebbers...

8 maart 2019

Bergenaar Hans van Marwijk: "laten we oudere Bergense kunstenaars op film vast leggen"

Beste Bergenaren, graag uw aandacht voor het volgende...

Voor in de agenda: Karavaan Festival is terug: de theatrale fietstocht8 maart 2019

Een totaal verzorgd arrangement; een heerlijke en unieke middag in de zomerse buitenlucht!

Het succesrecept van Karavaan Festival komt ook deze editie terug: een theatrale fietsexpeditie door het prachtige Noord-Holland.

Op wie ga jij stemmen?

13 maart 2019

Vul hier (regio Alkmaar) het Kieskompas in!

Over een kleine twee weken mogen we weer naar de stembus, ditmaal voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Maar welke...

Opening expositie The Obsession of Art

8 maart 2019

Anne Dewailly, de blote kern van sereniteit

Anne kiest feilloos het juiste, meest kwetsbare moment om het hart van menselijke sereniteit bloot en vast te leggen.

Nieuwe website voor de Kunst10Daagse

4 maart 2019

Inschrijven voor kunstenaars mogelijk vanaf 1 april tot 15 juni a.s.

Afgelopen vrijdag 1 maart jl. was de presentatie van de nieuwe website. De nieuwe site heeft beduidend meer mogelijkheden voor de kunstenaars zelf, maar ook...

Expositie schildersgroep Atelier Bergen

8 maart 2019

Waar en wanneer: vanaf 8 maart bij de Huisartsenpost Bergen, Nassaulaan 24

Vanaf 8 maart tot 15 mei exposeert schildersgroep Atelier Bergen werk dat zij speciaal hebben gemaakt voor deze expositie. Het gezamenlijke thema is ‘Bergen’.

Naschoolse sportles in gymzaal het Zakedijkje in Bergen

8 maart 2019

Wanneer: op de woensdagen

Iedere woensdagmiddag van 14.15 uur - 15.15 uur kunnen kinderen van groep 3 t/m 5 uit Bergen deelnemen aan de naschoolse sportles in de gymzaal...

Filmpje van de week... Bergen aan Zee in de winter

8 maart 2019

Een prachtige sfeerimpressie van Pepijn de Waard

Bergen en Bergen aan Zee hebben in alle jaargetijden zo hun eigen schoonheid bewijst dit prachtige sfeervolle filmpje.

Agenda Cinebergen t/m donderdag 14 maart

8 maart 2019

Green Book

Een blanke onbehouwen uitsmijter wordt chauffeur van een zwarte concertpianist tijdens zijn toernee door het racistische zuiden van de V.S.

Bergense skiërs pakken goud op de NJK te Alpendorf (Oostenrijk)

4 maart 2019

Woensdag 27/2 stonden in alle vroegte de ruim 150 deelnemers klaar voor het onderdeel Slalom

Afgelopen week werden in het Oostenrijkse Alpendorf de Nederlandse Kampioenschappen Alpine skiën georganiseerd.

Het tweede concert van het Q.Festival wordt uitgevoerd door Iberio Duo

8 maart 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op 20 maart

Iberio Duo won de speciale prijs in de categorie van kamermuziek tot 32 jaar op de Triomphe de l'Art International Competition in Brussel.

Kabouters ontmoeten tijdens de Buitendag

8 maart 2019

Waar en wanneer: Schoorlse Duinen op zondag 17 maart

Ontmoet op deze bijzondere dag de kabouters van de Schoorlse Duinen. Loop de kabouterroute en doe onderweg speciale opdrachten die passen bij de lente.

Kitesurftocht Hoek tot Helder opent op 9 maart

8 maart 2019

Kitesurfers maken zich hard voor de Hartstichting

Op 9 maart opent het windraam voor de derde editie van kitesurfmarathon Hoek tot Helder nogmaals, nadat die vorig jaar wegens onvoldoende...

Beste Wills: Ik heb de man van mijn dromen gevonden, maar...

12 juni 2019

Voor elke relatie wat Wills...

Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt ze mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden.

Terug