Deel

advertentie

Uitgelicht: Nieuwe kunst in Galerie De Kapberg

Galerie De Kapberg bestaat nu vijftig jaar en organiseert in dit jubileumjaar extra mooie tentoonstellingen

Uitgelicht: Nieuwe kunst in Galerie De Kapberg

De komende zes weken zijn er kleurige aquarellen en tekeningen te zien van Jaap Ploos van Amstel, razend knappe houtsneden en beelden van Wendelien Schönfeld, en van beeldhouwer Thijl Wijdeveld  stenen en metalen beelden die je niet los kunt zien van de mens.

Jaap Ploos van Amstel (1926-2022) was schilder, tekenaar, aquarellist en graficus. Zijn werk balanceert vaak tussen figuratie en abstractie. Als kunstenaar heeft hij altijd een actieve rol gehad in het Nederlandse kunstleven. Ploos van Amstel werkte vrijwel altijd in series. Die ontstonden uit een brede nieuwsgierigheid naar andere nieuwe mogelijkheden, vormen en variaties op een thema. Hij exposeerde vaker in de Kapberg, onder andere in 2015 met Pieter Borstlap en in 1996 met beeldhouwer Eric Claus. Jaap Ploos van Amstel overleed begin mei van dit jaar. Van hem zijn prachtige aquarellen en tekeningen van dieren te zien.

Thijl Wijdeveld is beeldhouwer. Hij groeide op in Amsterdam in een  kunstzinnig milieu. Hij studeerde bij Piet Esser, Paul Gregoire en Willem den Ouden aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Thijl kan gezien worden als een klassiek moderne beeldhouwer, die werkt in het verlengde van de traditie. De mens als behuizing van de ziel is het hoofdthema van zijn werk. Vaak bestaat het resultaat uit twee figuren die op diverse manieren te ensceneren zijn: ver van elkaar of dichtbij, nu eens afstandelijk dan weer intimiteit uitdrukkend.

Wendelien Schönfeld laat ons haar houtsneden zien en het lijken wel schilderijtjes. Houtsnede is een technisch moeilijke techniek. Voor elke kleur is een apart houtblok nodig, dus er is veel denkwerk nodig om een mooi resultaat te bereiken. Haar thema is heel verschillend: binnen of buiten, een straat of een gevel, het interieur van een kamer of het atelier. We zien ook kleine beeldjes aan de wand tussen haar houtsneden of op een sokkel.

De tentoonstelling is te zien van 13 mei tot en met 19 juni op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef.
Wie meer wil zien van de galerie: www galeriedekapberg.nl

advertentie
Partij Ons Dorp
close-link
Terug