Deel

advertentie

Uitgelicht: Koester de kust… vandaag in het duin

Op zoek naar het ruig viooltje

Uitgelicht: Koester de kust… vandaag in het duin

Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten.

Het vroege voorjaar is de bloeitijd van de viooltjes in de duinen. Het ruig viooltje is één van de vijf min of meer algemeen voorkomende viooltjes die omstreeks april – mei in de duinen bloeien. Naast ruig viooltje zijn dat: het duinviooltje, maarts viooltje, hondsviooltje en bleeksporig bosviooltje.

Habitat
Ruig viooltje is plaatselijk algemeen in de kalkrijke duinen tussen Bergen en Voorne. Je vindt de plant in de bloemrijke duingraslanden, droge valleien en op duinhellingen. Hij kan zowel in de volle zon als op matig beschaduwde plaatsen groeien. In de duinen bij Bergen groeit ruig viooltje vaak samen met het zeldzame zandviooltje in valleien tussen laag kruipwilgstruweel.

Kenmerken
Aan het begin van het bloeiseizoen is het goed opletten om welke soort het gaat. Later, als de bladeren van ruig viooltje uitgroeien, is het niet zo moeilijk meer: de bladeren van zandviooltje blijven klein. Ruig viooltje onderscheidt zich van de andere soorten door de vanuit een bladrozet ontspringende behaarde bladeren met een hartvormige voet die tijdens en na de bloei verder uitgroeien. Anders dan bij maarts viooltje vormt de plant geen uitlopers.

Mierenbroodje
Omdat er vanuit het bladrozet vaak meerdere stengels ontspringen, heeft de plant meestal een bossige groeiwijze. Na de bloeitijd verslapt de bloemsteel, waardoor de vrucht op de grond komt te liggen. De zaden bevatten een sappig deeltje, genaamd mierenbroodje, waar mieren gek op zijn. De mieren gaan met de zaden aan de loop en zorgen zo voor de verspreiding. Bij de meeste andere viooltjes worden de zaden weggeschoten.

Vegetaties met ruig viooltje zijn later in het seizoen vaak heel bloemrijk met soorten als echt bitterkruid, walstrobremraap, agrimonie, gewone veldbies, gewone vleugeltjesbloem en grote tijm.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

advertentie

Meer 'Wat is er verder nog te doen':

VakantieFUN programma voor kinderen met indicatie

8 maart 2023

Waar: sportcomplex De Meent van 24 juli t/m 18 augustus

Zes weken zomervakantie je kind bezig houden is voor veel ouders lastig te organiseren, laat staan als je kind niet mee kan doen aan het reguliere aanbod, omdat het kwetsbaar is en niet zomaar in de groep past. Stichting Sport-Z organiseert daarom ook dit jaar weer VakantieFUN in samenwerking met de gemeenten Alkmaar, Dijk en Waard, Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum.

Uitgelicht: Summer Camp bij Songwriterschool

21 juli 2022

Een eendaags event waarbij je actief werkt aan je eigen liedje(s) en de ontwikkeling van je songwriter skills

De Songwriterschool uit Bergen heeft voor zaterdag 13 augustus aanstaande voor het vijfde jaar een Songwriting Summer Camp georganiseerd: een eendaags event waarbij je actief werkt aan je eigen liedje(s) en de ontwikkeling van je songwriter skills. Het Summer Camp vindt plaats in het Muziekatelier van OldSkoel in Burgerbrug. Info en aanmelden via www.songwriterschool.nl.

Beste Wills: Ik ben bang dat hij haar terug wil en dat zij deze uitnodiging niet kan weerstaan…

3 maart 2022

Voor elke relatie wat Wills...

Beste Wills: Al zeven maanden is het aan met de leukste vrouw op de wereld. Helaas kreeg ze onlangs een mailtje van haar ex, waarin hij haar excuses aanbood en dat hij graag weer contact met haar wilde.

Beste Wills: Ik heb spijt van onze keuze voor één kind…

8 juni 2023

Voor elke relatie wat Wills...

Beste Wills: mijn man wilde het bij één kind houden en daar is het bij gebleven.  Zij is twaalf en steeds vaker voel ik spijt en het gemis van een tweede kind. Ik ben boos op mijn man; indertijd had ik de moed en energie niet om tegen hem in te gaan.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug