Tweede Kamer roept in verklaring op tot actie tegen antisemitisme: ‘Moet stoppen’

Alle partijen behalve DENK en FVD hebben hun naam onder de oproep gezet

Tweede Kamer roept in verklaring op tot actie tegen antisemitisme: ‘Moet stoppen’

De Tweede Kamer roept in een verklaring op tot actie tegen antisemitisme. Het statement is door de dertien grootste partijen in de Tweede Kamer ondertekend. Alleen DENK en FVD lieten verstek gaan.
“Met afschuw zien wij dat Jodenhaat terugkeert op plekken waar iedereen vrij en veilig moet kunnen samenkomen”, schrijven de partijen. Ze maken zich zorgen over het toenemende antisemitisme. “Dit is niet demonstreren, dit is intimideren. Dat moet stoppen. En wel nu.”

Activisten noemden Kuhr een moordenaar en terrorist
Meerdere fractievoorzitters, onder wie Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Dilan Yesilgöz (VVD), deelden de verklaring dinsdagavond via X. In het statement roepen de partijen Nederlanders op om zich uit te spreken tegen Jodenhaat.
De verklaring werd ondertekend door de fractievoorzitters van ChristenUnie, VVD, BBB, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, NSC, SGP, Volt, JA21, PvdD, SP en PVV. DENK en FVD hebben hun naam er niet onder gezet, maar zijn naar verluidt wel benaderd door de andere partijleiders.

Kamer vindt optreden kabinet te slap
In de verklaring staat ook: “Zelfs een optreden van een Joodse Nederlandse bleek niet meer veilig.”
De partijen verwijzen daarmee naar het optreden van de Joodse zangeres Lenny Kuhr. Dat werd zondag verstoord door pro-Palestijnse activisten. Ze liepen tijdens haar optreden het podium op en riepen daarbij onder meer de omstreden tekst “from the river to the sea, Palestine will be free”.

Ook maakten ze de zangeres uit voor moordenaar en terrorist en benoemden ze dat haar kinderen en kleinkinderen in Israël wonen. Kuhr deed na afloop aangifte van belediging, smaad en laster.
Naar aanleiding van het incident heeft een theater in het Groningse Stadskanaal de verkoop van tickets voor een concert van Kuhr stilgezet. Kamerleden waren daar ontstemd over en vonden demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur) te afwachtend.
Dat de Kamer het optreden van het demissionaire kabinet tegen antisemitisme te slap vindt, bleek ook dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur. Gräper beloofde na meerdere Kamervragen met een duidelijk statement te komen.

Klik op de illustratie voor een uitvergroting.

Bron: NU.nl