Tweede druk van ‘Invasie 1799. Onheil over Noord-Holland.’ Nu verkrijgbaar
De Noord-Hollander is nieuwsgierig naar zijn onbekende verleden
Gepubliceerd: 11 februari 2022
In de vroege ochtend van dinsdag 27 augustus 1799 landen 7000 Britten op de Noord-Hollandse kust tussen Groote en Kleine Keeten [de weken hierna komen er nog eens 13.000 Britten en ruim 18.000 Russen aan land] om een einde te maken aan de Bataafse Republiek. De uitwerking van enkele maanden oorlog was verschrikkelijk. Bijna nergens viel een sprankje licht te bekennen. De oorlog, hoe kort ook, had diepe sporen nagelaten, niet alleen in Noord-Holland, maar in heel het land. De bevolking had geleden, evenals de economie en de infrastructuur zoals wegen en bruggen, dijken, duikers en sluizen het hadden moeten ontgelden. Ook de natuur, waar de vele onderwaterzettingen [inundaties] enorme financiële- en ecologische schade hadden aangericht en tienduizenden bomen waren gekapt en opgestookt, was slachtoffer van de strijd.
Misschien wel het meest beschadigd waren de verhoudingen tussen gezagsgetrouwe Orangisten en fanatieke Republikeinen. Het was een zuigende modder waar de Republiek zichzelf, als een baron Von Münchhausen, aan zijn eigen haren moest zien uit te trekken, op zoek naar een nieuwe balans van samenleven. Toch schrijven onze geschiedenisboeken niet tot nauwelijks over deze uitzonderlijke gebeurtenissen van 1799, de Vergeten Oorlog.
Vergeten wordt deze oorlog echter allerminst. Sinds november van het vorig jaar zijn 1000 exemplaren van een boek over dit onderwerp over de toonbank gegaan. De eerste druk is volledig uitverkocht. De tweede druk verschijnt 7 februari.
Het boek is verkrijgbaar bij:
- de Eerste Bergensche Boekhandel en boekhandel Thomas in Bergen, boekhandel Laan in Castricum, boekhandel Dekker & Dekker in Egmond aan Zee, boekhandel Plukker Schagen, Kennemer boekhandel Haarlem, Scheltema Amsterdam en boekhandel Bruna Heiloo.
- Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Kranenburgh en Historisch museum Het Sterkenhuis in Bergen.
- De makers via [email protected] en de winkel van https://verhalenhuishistoriale.nl
Lezingen
Eind april begint, corona dienende, het ‘Invasie1799’-lezingencircuit in Schagerbrug en Castricum.
Recensies Invasie 1799
Ademloos
Ik heb het boek aan één stuk door uitgelezen. Een rijk geïllustreerde, kwalitatief hoogwaardige en goed gedocumenteerde uitgave. Vooral de benadering door de auteurs van deze historische gebeurtenis sprak mij erg aan. Door te putten uit dagboeken van soldaten te velde waan je jezelf op het slagveld. De mannen hebben daarmee uiterst knap speur- en schrijfwerk verricht.
Renie Meeder, kolonel b.d. van het Regiment Huzaren van Boreel.
Met eigen ogen
Het is alsof oorlogscorrespondenten ons meenemen naar eind 1799. Vanaf het front verslaan zij het krijgsgeweld. Ooggetuigen worden gehoord, kritische vragen gesteld, scherpe observaties van commentaar voorzien. Vol passie wordt verslag gedaan. Toch is het boek geen fictie, maar een prachtig stuk regionale geschiedenis. Er is gebruik gemaakt van de beste bronnen en de laatste historische inzichten. De lijst van instanties die meewerkten is indrukwekkend. Prachtig beeldmateriaal, met zelfs een bijdrage uit Rusland, ondersteunt de tekst. Ook recente bodemvondsten komen aan bod. Een kostelijk boek dat het nieuws uit 1799 opnieuw tot leven wekt. Een waar huzarenstukje!
A.E.L. (Ton) van IJzendoorn, oud redacteur regionaal-historisch tijdschrift Holland