Deel

advertentie

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

Column: Rob van de Pas

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en MvJ Ferd Grapperhaus op het spreekwoordelijke schild geheven om te helpen bij het handhaven van de aanstaande Noodwet CORVID-19.
Prima, samen met de politie er voor zorgdragen dat we ons houden aan de RIVM-richtlijnen en (jeugdige) corona-tokkies, die er echt een potje van maken, worden na een opmerking, een waarschuwing uiteindelijk aangenaam verrast met een verplichte donatie aan de schatkist.
‘Wie niet luisteren wil, moet maar voelen…’, zal het adagium van het OMT zijn geweest. In India krijg je stokslagen van de verkeerspolitie en onze BOA’s doen vooral pijn in je portemonnee. ’s Lands wijs, ’s lands eer.

Doekoe
Laat ik beginnen met het goede nieuws. Onze Bergense BOA’s zijn prima functionarissen. Treden vaak diplomatiek en corrigerend op én na een subtiele waarschuwing wordt snel duidelijk dat je beter nederig kunt zijn dan bijdehand. Als je opteert voor een grote mond én het laatste woord wil hebben, wordt dat ‘doekoe’ overmaken. En met de noodwet in het achterhoofd zit er soms ook zelfs een verdubbelaar in. Een discussie met een BOA kan zomaar een omgekeerde Miljoenenjacht worden. Niet doen dus.
Ik weet het! Teksten als: ‘Hey vriend, waar zijn wíj nu helemaal mee bezig…?’ zijn niet de beste gespreksopeningen voor een goede communicatie tussen BOA en burger. Maar geld ‘uitsparen’ vind ik ook een vorm van geld ‘verdienen’.
Oké … let op, vanaf hier begint het vervelende deel van mijn column. Dus, net-niet FB-vriendin, Josine Noord, schenk nog maar een kopje koffie voor jezelf in, neem een dik plakje van die zelfgebakken cake en ga er maar even goed voor zitten.

Magic Mario
Afgelopen weekend kreeg ik via Facebook een filmpje binnen. Lang leve social media. Het beeldmateriaal ging over goochelaar Magic Mario die op de Amsterdamse Nieuwmarkt het aanwezige publiek vermaakte met zijn ballonnen-act. Als dank voor hun harde werken en aanwezigheid kregen óók twee vrouwelijke BOA’s van Magic Mario een tot teckel-hondje gefröbelde ballon aangeboden. Maar nog vóór de BOA het ‘hondje’ mocht aaien, knalde het uit elkaar en vielen de ballonresten op de grond.

Pispot
Op een of andere manier werd Brigadier Beddendood getriggerd door het ‘ontploffende hondje’ en vroeg Magic Mario direct en geagiteerd om zijn identiteitsbewijs, want delen van zijn ballon lagen op de openbare weg. Milieudelict dus! Van BOA tot RAMBOA in een tuinbroek. Kort opgeschoren haar, harde grimas en alleen via haar stem kon je vaststellen dat ze waarschijnlijk bij voorkeur staand plast in het damestoilet. Een pispot dus.
Ik hoor Josine al denken: ‘Nou Robbie, moet dat wéér zo onaardig. Haar beroep heeft toch niets met haar seksuele geaardheid te maken?’ Dat klopt helemaal Josine en omdat Magic Mario van de ‘mannen’ is, dacht ik, dat loopt wel los in de tolerante homohoofdstad van de wereld. Gays verneuken elkaar niet. Dat zijn ‘vrolijke’ mensen en onderling zeer solidair. Oók ik ben daarin zeer stellig: ‘Blijf met je poten van onze LHBTIQ+ af!’.

Maar nee hoor, RAMBOA-brigadier Beddendood ‘naaide’ voor het eerst in haar leven een goochelaar en smeerde hem, zonder enige waarschuwing of opmerking vooraf, direct een staatsdonatie aan van maar liefst € 140,-. Wat ben je dan een K*T-wijf en dan begrijp ik wel dat onze minister van Justitie nog ff goed wil nadenken of er bij deze groep RAMBOA’s pepperspray én wapenstok aan hun beperkte geestelijke bagage moet worden toegevoegd.
Klaar mee! Ik ga mijzelf een weekend-lang handhaven op een Bergens terrasje!

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Terug