Deel

advertentie

Tring, tring… tring, tring..!

Column: Rob van de Pas

Tring, tring… tring, tring..!

Mijn mobiele telefoon met zijn klassieke beltoon schalt door mijn werkkamer.
‘070 426 4251’ verschijnt in mijn display… een nummer uit de regio Den Haag stel ik vast en neem wat aarzelend op.

“Rob van de Pas spreekt U…”
“Goedemorgen meneer Van de Pas, U spreekt met Bongers, Steef Bongers. Ik ben publieksvoorlichter van de Raad van State in Den Haag… Bel ik gelegen op dit moment?”
Dag meneer Bongers… U belt gelegen!”
“Dank U wel meneer van de Pas, de reden waarom ik bel gaat over het volgende… Wij hebben begrepen dat U een tweewekelijkse column schrijft in de digitale muurkrant ’de Flessenpost van Bergen’ en dat U een lokale influencer bent als het gaat om de dorpse activiteiten in uw dorp..?”
“Nou meneer Bongers, dank voor het compliment, maar of ik een influencer ben? Dat idee heb ik zelf niet, maar ik heb wel meer fans dan zogenaamde haters die mij op de sociale media regelmatig vertellen wat ik allemaal niet mag of moet schrijven… als U begrijpt wat ik bedoel..?”
“Jazeker, meneer van de Pas of zal ik Robbie zeggen? Want dat is toch uw werknaam?”
“Wat jij wil, Steef!”
“Dank Robbie, zoals je weet waren ze er wéér afgelopen dinsdag hier in Den Haag…!”
“Wie bedoel je Steef?”
“Oh sorry, Robbie. Ik bedoel het groepje inwoners dat elke gelegenheid aangrijpt om hier gratis koffie te komen drinken en ons van het werk houdt met potsierlijke betogen over zaken die ze allemaal niet willen in jouw dorp Bergen. Wat is dat toch..?”
“Tja Steef, zolang amateurs en cowboy-wethouders wegen willen bewandelen waar zelfs een geit voor terugdeinst, dan kun je wel een dagelijkse intercity van station Alkmaar naar Den Haag Centraal en een belbus naar de Kneuterdijk 22 gaan inzetten..?!”
“Dat is helder, Robbie. Maar misschien kun jij ons helpen? Die meneer Frits hè..? De man met de grijze baard. Hij is geschiedenisleraar of zoiets? Zijn grootvader heeft Bergen aan Zee met hotels, cafés en restaurants op de kaart gezet… Bij mooi weer komt hij altijd met zijn paard en wagen naar Den Haag. Hij parkeert dan in de koninklijke stallen hier vlakbij aan de Hogewal. Hij komt hier zó vaak dat we hem zijn ‘eigen plek’ binnen de Raad van State willen geven..?”
“Oké, maar wat moet ik mij daar bij voorstellen? Een eigen zaal?  Gaan jullie dan één van de zittingzalen naar hem vernoemen? Dus naast de C.F. Zeilerboulevard in Bergen aan Zee, de Stichting Mr. Frits Zeiler in Bergen komt er een FDZ-zaal in Den Haag bij de Raad van State..?”
“Nou.., nee Robbie. Dat willen we juist niet..! We hebben hier achter het pand al een doodlopend straatje dat we gekscherend als de Dreetjes-dreef duiden. Je weet wel, vernoemd naar dat joch van de barones en die bouwkundige met zijn keukentrapje. Mijn hemel, jullie hebben wel een uitgesproken en pluriforme bevolking daar in Bergen zeg..?!”
Ja Steef, dat kan ik bevestigen. Ik woon er nu 50 jaar en begin het bijna normaal te vinden… Let wel, bíjna normaal..! Het is natuurlijk niet normaal dat we duizenden euro’s gemeenschapsgeld verspillen met procedures die in sommige gevallen al op de tekentafel uit de rails lopen of omdat het xenofobie-virus weer eens de kop op steekt..!”

“Oké en afsluitend Robbie.., je kunt de Raad van State een grote dienst bewijzen door jouw columnlezers te vragen welke plek in ons pand we het beste kunnen vernoemen naar jullie Frits David..? De FDZ-oploskoffiecorner is hier al genoemd…”
“Prima Steef, we hebben een begin… Ik ga er over nadenken en zal in ieder geval vrijdag kond doen van ons telefoongesprek. Dag Steef..!”

“Dank voor je tijd, Robbie. We houden contact..!”

Tuut.. tuut… tuut…

advertentie

Meer 'Columns':

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug