Deel

advertentie

Trekschuit 2000

Column: Peter van Vleuten

Trekschuit 2000

Zo langzamerhand belanden we in het staartje van het jaartje. Met alle gewoontes en tradities die daar bij horen. Nauwelijks is de Sint vertrokken of de kerstsfeer dient zich aan. En de afgelopen jaren hoort ook de Top 2000 tot de vaste decembertraditie.

Als er één ding is dat bewijst dat wij mensen graag vasthouden aan de status quo, is het wel die Top 2000. Behoudens een handjevol nieuwelingen in de hitlijst, is het eigenlijk ieder jaar hetzelfde liedje. Vooral in de hogere regionen treffen we nauwelijks memorabele songs van de afgelopen twintig jaar aan. Het zijn vooral de boomerhits en GenX-toppers die keer op keer hoge ogen gooien. En altijd dezelfde.
Wil dat zeggen dat er de afgelopen decennia niet veel van belang is gebeurd op het muzikale vlak, zoals die boomers en GenX-ers ons graag willen doen geloven? Of kan het ook te maken hebben met het feit dat radio een medium is geworden waar jongere generaties een stuk minder mee hebben? En is dat misschien begonnen met de invloed die marketeers en zendermanagers kregen op de keuze van muziek? Of heeft het van doen met de vervlakking van de grote platenlabels, die niet meer op avontuur durven maar liever meer van hetzelfde ‘in de markt zetten’?

December is in ieder geval voor de meeste Nederlanders de maand van traditie, van je vastklampen aan dingen die ‘altijd’ zo zijn geweest. Conservatisme stelt gerust. Verandering is bedreigend. Helemaal als die veranderingen te snel gaan.

Onderzoek heeft ooit aangetoond dat de psychologische snelheid die mensen aankunnen als het om verandering gaat, de snelheid van een trekschuit is. Die hadden een tempo dat we letterlijk konden bijbenen en waarbij we ons nog konden aanpassen. Met de intrede van de auto en de trein werd het al moeilijker, en met de introductie van het vliegtuig kwam uiteindelijk het verschijnsel van de jetlag mee. We proberen uit alle macht die vaart bij te houden, collectief en wereldwijd. Maar eigenlijk lukt dat niet. Ons biologisch-evolutionaire aanpassingsvermogen heeft meer tijd nodig. Eeuwen meer.

Vandaar de stress en het onbehagen dat we steeds vaker voelen. Want in plaats van gematigder, gaat alles ondertussen alleen maar nóg sneller. En ontstaat bij ons als gedigitaliseerde jagers-verzamelaars innerlijk een wens, een drang om op de rem te gaan staan. We proberen de veranderingen te vertragen, er grip op te krijgen.
Voor de één bestaat die grip op teruggrijpen naar wat ooit vertrouwd was en stabiel. De ander meent dat de losgeslagen trein alleen in de rails kan blijven door de koers grondig te veranderen. De behoudende en de vooruitstrevende passagiers rollen over elkaar heen, terwijl de trein doordendert in een vaart die een veelvoud is van de snelste trekschuit.

In de maand dat velen het bijbelse kerstverhaal oprakelen, luisteren ze naar een eeuwenoude boodschap die ooit bol stond van vernieuwing en verandering. Tegenwoordig zouden we dat woord van Jezus zonder twijfel als ‘woke’ bestempelen. En de niet-gelovigen, die met elkaar rond de eeuwig groene boom gaan zitten en een feestmaal aanrichten, staan er nauwelijks bij stil dat ook die voorchristelijke gewoonte gericht was op de toekomst, nieuw licht, respect voor de natuur en de hoop op welzijn voor iedereen.

In die mooie dubbelheid van vooruitgang en stilstand kijk ik ook naar die Top 2000. Want de songs die vooral in de bovenste regionen nu voor nostalgie zorgen, waren ooit revolutionair. Toen Bohemian Rhapsody – na veel bedenkingen door de platenmaatschappij – uitkwam, viel ieders mond open. De plaat spotte met alle aannames en ‘regels’. Te lang, te divers, te afwijkend qua populaire sound. En toch raasde Queen als door een geluidsbarrière naar de eerste plek. Na bijna vijftig jaar is de song nostalgie geworden. We kunnen ‘m inmiddels bijbenen. Maar zonder de eigenwijsheid en het geloof van Freddy Mercury en z’n maten zouden we nu niet nostalgisch kunnen zijn.

Laten we luisteren naar de vernieuwers. Dan kunnen we de trekschuit met steeds meer gemak bijbenen.

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

La Grande Bouffe

24 november 2023

Column: Rob van de Pas

Aan die film uit 1973 moest ik denken toen ik vorige maand de Twentse kiloknaller in de krant van Wakker Nederland zag  verschijnen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug